Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5397697x
Příspěvků:
148874

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #45466

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.02.22 07:46:03 | #45466
Reakce na příspěvek #45442

Tak samozřejmě jiná zábava vždy byla, ne každého naplňovalo cvičení v kruzích, či čutání s merunou. Svaly tehdy většina mužů nepotřebovala získávat organizovaným přeskokem přes kozu, páč se dost nadřeli při práci, ať už ve fabrikách, na stavbách, nebo na poli.
Za císaře pána i za první republiky tak kvetly i jiné formy volnočasových spolků, zejména hudba, folklor, ochotnické divadlo a podobné věci. Je ovšem fakt, že i tyto kulturní aktivity se velmi dobře provozovaly v těch tehdy tak hojně budovaných sokolovnách. Pro plesy, tancovačky i divadelní představení to byla dokonalá zařízení, přičemž jen svaly jsou při muzice k ničemu, na to je potřeba kapela a tehdy byla nějaká v každé vesnici. Také se tam v počátcích kinematografie konala filmová představení, páč opravdový kinosál na venkově tehdy nikde nebyl.
Na vesnici pak byl téměř všude jedním z nejvýznamnějších a nejpočetních spolků místní sbor dobrovolných hasičů, který narozdíl od sokolstva organizovamým nácvikem jen nedeklaroval své ušlechtilé cíle a vlastenectví, ale spíš vždy pracoval k prospěchu obce v praktických věcech a to nejen když zrovna hořelo. Nakonec, je tomu tak dodnes.


 #45442 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.02.22 01:08:31 | #45609 (1)

Tak. Snad jeden drobný nesouhlas - oni lidé pracující fyzicky často klidně ještě sportují - a obvykle mají velmi dobré výsledky. Obé je posilovalo, byli pak dobří ve sportu i v zaměstnání. Generace mých rodičů byla fyzicky vybavena velice slušně. To až pozdější generace si zvykla lenošit a vymlouvat se na únavu z práce.


 #45466