Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5389560x
Příspěvků:
148791

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #47332

Zobrazit vše


| Předmět: Shrnutí.
16.02.22 21:31:58 | #47332

Od začátku kampaně "Ukrajina" zde tvrdím, že Rusko nezaútočí na UA, protože by tím nic nezískalo. Zabrat další území znamená jen přidat další zbraně na jeho zajištění a v případě UA dokonce ohromné náklady na ekonomicky velmi slabou zemi s 35 milióny obyvatel.
Ale! Je zřejmé, že pokud by pravidelná armáda UA napadla území separatistů, Rusko bude podporovat opolčence nejméně materiálně a zpravodajsky, ne-li přímo. Pokud někdo očekává stažení vojsk Ruska od hranice Rusko-separatisté, je naivní. K tomu může dojít až tehdy, dojde-li k nějakým dohodám, nebo ke stažení vojsk UA do svých kasáren.
Uváděl jsem, že řešením krize jsou Minské dohody, ke kterým ovšem žádný politik UA nemá odvahu, patrně by dlouho nepřežil - vláda UA nekontroluje všechny ozbrojené útvary.
Lze se dohadovat, že zaručené termíny zahájení ruské invaze posloužili k vyčištění ruských zpravodajských a štábních struktur od práskačům směr USA a VB.
Patrně budou pokračovat jednání o smlouvách mezi USA a Ruskem.
Jistěže zůstává otázka, zda jsou správné úvahy o tom, že Rusko strategicky směřuje k vytvoření bývalého předpolí z dob SSSR a VS. Tuto představu zde naznačovali pan Vitásek a Honza Vichr. S ohledem na Ruské opuštění bolševické ideologie, k přechodu na tržní hospodářství a změny v Číně, i dnešní praktické kroky, nic takového nepotvrzují.
Z mých předpokladů zatím nebylo splněno jediné - praktické zahájení realizace Minských dohod, nebo jejich korekce.
Krize nekončí, pokračuje a je nadějné, že vláda UA nedala své armádě povel k válce se separatisty, zmizely chvástavé úvahy a projevy, jak to s těmi separatisty vyřídí... Jaké je nadšení Ukrajinců pro válku ukazuje i fakt, že do parlamentu svolaného na 15.2.2022 se ze 400 poslanců dostavilo 23.



| Předmět: RE: Shrnutí.
16.02.22 21:46:38 | #47335 (1)

Tak to vypadá, že na Slovensku padnou na některé noviny trestní oznámení za šíření poplašné zprávy. Tyto tiskoviny uvedly, že Rusko napadne 16.2.2022 Ukrajinu.


 #47332 

| Předmět: RE: RE: Shrnutí.
16.02.22 21:56:29 | #47337 (2)

To nemá šanci na úspěch, ty noviny si to nevymyslely.


 #47335 

| Předmět: RE: Shrnutí.
17.02.22 10:00:30 | #47417 (1)

Rusko chce být obklopeno státy, skrze které mu nehrozí nebezpečí. Nemůže dlouhodobě trpět aby ukrajinský president měl blíže k Washingtonu než k Moskvě. Pokud by tomu tak bylo po dlouhou dobu, Ukrajina by se Rusku odcizila. Dalším problémem je EU. Ta je sice mírová neškodná holubice, úplně bezzubá, ovšem má podobnou průmyslovou a hospodářskou sílu jako mají USA a mohla by se tudíž v budoucnosti vyzbrojit a stát se strategickým konkurentem Ruska v euroasijském prostoru.
Tato dilemata by bylo možné řešit diplomaticky, podobně jako se řešilo omezení zbrojení v sedumdesátých letech. Cemu by měl Západ dát prioritu jsou jednání ohledně osudu lidí žijících podél ukrajinsko-ruské hranice i podél Cerného moře. Tito lidé by se měli cítit na Ukrajině jako ve své zemi, anebo by měla Ukrajina na základě referenda postoupit tyto oblasti Rusku.
Pokud chce být Ukrajina národním státem, pak by měla mít co nejméně neukrajinských menšin v zájmu své vlastní stability.


 #47332 

| Předmět: RE: RE: Shrnutí.
17.02.22 10:48:22 | #47435 (2)

Rusko je obklopeno státy NATO,dokonce i včetně trvale umístěných vojenských základen,což už je jistá nadstavba,která snad ani nebyla nutná.Ale do té chvíle OK,Rusko tu trpkou pilulku vcelku akceptovalo,dokud nepropukla ukrajinská anabáze,po vyhnání Janukovyče reálně hrozící ztrátou ruské námořní základny v Sevastopolu.
(Co navrhujete udělat s neukrajinskými menšinami,přičemž ta nejpočetnější ofic.čítá přes osm milionů a ruštinu považuje za svůj rodný jazyk dokonce 40% všech Ukrajinců?)


 #47417 

| Předmět: RE: RE: RE: Shrnutí.
17.02.22 15:56:40 | #47488 (3)

Není důležité jakým jazykem mluví, ale ke kterému státu chtějí patřit. Málokterý Ir mluví irsky, o tom kde bude probíhat hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou rozhodl plebiscit. Podobně plebiscit po první válce rozhodl o vedení hranice mezi Německem a Polskem ve Slezsku.
Na Ukrajině by se o tom mělo uspořádat hlasování. Jako v kdysi v bývalých republikách Jugoslávie, anebo v baltských státech. A podle toho upravit hranice. Jen aby tyto administrativní úkony nevyvolaly takové krveprolití jako kdysi na Balkáně. Ještě větší než případná intervence Ruska.


 #47435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Shrnutí.
17.02.22 18:09:27 | #47500 (4)

Když jim tu řeč chtěla vláda zákonem zakázat,pak to důležité být začalo.Každopádně to byla poznámka nejméně důležitá.Podstat­nější je množství oné menšiny-přes osm milonů lidí! Ve sakutečnosti je jich mnohem více,jen se k ruské národnosti nehlásí ofic.Doněcká lidová republika by ale váš návrh jistě velmi uvítala! *33084*


 #47488 

| Předmět: RE: Shrnutí.
17.02.22 11:59:56 | #47456 (1)

Taky si myslím, že tohle je teprve začátek, a Rusko rozhodně neustoupí od svých požadavků, tj. plnění Minských dohod a stažení vlivu NATO od svých hranic. Ukrajinci už zjistili, že ty sliby o začlenění do NATO a EU bylo jenom mlácení prázdné slámy, a že samotné zbraně, které dostávají od amíků a helmy od Němců jim válku s Ruskem nevyhrají, tak už přestali provokovat, ale teď neví kudy kam. Nakonec se budou muset smířit s tím, že jediná cesta jak se vyhnout konfliktu je dát oběma republikám (DLR a LLR) větší autonomii, jinak o ně přijdou úplně. A hranice Ukrajiny se posune zpátky k Dněpru, tak jak to bylo dřív. Ukrajina je prostě jenom umělý slepenec, a pokud se nedokáže vyrovnat s federalizací svého území a poskytnout stejná práva (i úřední povinnosti) všem svým různě mluvícím menšinám včetně Rusů, tak jako to dokázalo Švýcarsko, jak už jsme se o tom bavili, tak se prostě musí smířit s tím, že se časem rozpadne úplně.


 #47332 

| Předmět: RE: RE: Shrnutí.
17.02.22 13:22:43 | #47466 (2)

:-)))
Takže to s tím šaškováním u hranic Ukrajiny zas až taková sranda nebyla :-))))))))
Furt mi nikdo neřekl, jakým právem (výmluvu na "obavy" neberu, ptám se na právo) eRusko dožaduje po suverenní zemi, aby nebyla suverenní??? Vysvětli.
Ukrajinci někde provokovali? Stahovali armádu k hranicím Ruska nebo co? Zase jsi měla živé sny? :-)))))
Ukrajinxi jistě ví, že jim zbraně od USA a NATO válku s Ruskem nutně nevyhrají, ale součsně ví, že už je Rus nedostane zadarmo, jak by ještě donedávna ano (viz Krym, zbytek UA by v tehdejší vojenské situaci dopadl stejně)
Zatím provokují jen proruští teroristé na VUA a Rusko .-))
Ne, nebudou se muset smířit s níčím takovým, jako se nesmíří,a s nimi demokratický právní svět, že by Krym nebyl Ukrajiny .-)))) Tedy rozhodně ne zadarmo, jen proto, že Rus píská.
Teda srovnávat postsovětskou zemi se Švýcarskem, to chce hodně vydatnou duševní snídani :-))))
Stačí se podívat nedávno na Španělsko a Katalánsko .-)))))))

Akorát že Španělé měli výhodu - nesousedí s Rusákem, takže s ejim do jejich vnitřích záležitostí nikdo nemontoval.


1  
 #47456