Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5352103x
Příspěvků:
148478

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #56669

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: ert
22.04.22 20:58:02 | #56669
Reakce na příspěvek #56642

Socialistická industrializace nastartovala v SSSR ve 30.letech za vlády Stalina.
Ruští mužici trávili dlouhou zimu v zemljankách kde popíjeli vodku aby se zahřáli. Stalin tomu udělal konec. Mužiky odvezl v dobytčácích do nově zakládaných továren, kde museli po zahoukání sirény přijít. Kdo přišel pozdě anebo nepřišel vůbec dostal výprask nahajkou. A pokud to nestačilo, tak jej šoupli do gulagu.
Mužici se ale s městským prostředím nesrostli, asi proto mají sovětská města z té doby barbarský vzhled. Nicméně hlavní cíl se Stalinovi podařilo dosáhnout, SSSR se stal průmyslovou velmocí.

Stalin byl formálně marxistou, avšak ekonomiku stimuloval mimoekonomickým přinucením, jak tento způsob, vlastní feudalismu, označil Marx. Konec konců s tím ekonomickým přinucením jsou vážné problémy i u nás, podobně jako s celým tím kapitalismem, a tak se nabízí alternativy z doby feudalismu.


 #56642 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: ert
22.04.22 21:59:04 | #56678 (1)

Tato republika se během třiceti let postavila na nohy, přestože citelná část hodnoty zde vytvořené odtékala a odtéká za hranice. Země se změnila, zkrásněla, lidé si práci našli a mnozí si ji vymysleli a zbohatli. Určitě odtud zahraniční firmy neutíkají, takže jsou se zdejší pracovní sílou spokojení. Byl bych rád, kdybyste uvedl příklad, kdy a kde zde kapitalistická motivace k práci nefunguje stejně účinně, jako jinde ve světě. A nepochybuji, že funguje všude na světě, i v Rusku. Podívejte se, co udělali za 30 let s Moskvou, kolik postavili dálnic, jak změnili zemědělství. Co tato motivace udělala s Čínou...


 #56669 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 00:00:27 | #56716 (2)

V Číně to ekonomické přinucení funguje lépe než u nás. U nás naopak ekonomické přinucení eliminujeme. Protože není mimoekonomické, tak to víceméně stojí. Třebas ta stavba dálnic. Nejsou lidi.

Stačí se podívat na to jak se opravují komunikace, kolik lidí tam skutečně pracuje a kolik tam postává. A tak je to úplně se vším.
Třebas jsem si pořídíl solární panel. Je na to dotace, ale musíte mít projekt. Vypracování projektu stojí 5 tisíc korun. Myslíte si, že ten projektant přijde do domu a prohlédne si co tam má naprojektovat ? Vůbec ne , v kanceláři má šablonu, tu modifikuje a během dvou hodin práce má projekt (za 5 000) hotov. Že by přijel změřit dveře do sklepa a schodiště, zda se tam vejde reservoár na vodu, tak to ho ani nenapadne. Pak přjdou montéři a zjistí že tam rezervoár nedostanou. A tak tam dají s menším objemem, který ovšem v plánu není. Uředník pak může dotaci krátit, nedodržel se projekt. Projektant je ovšem s obliga. Tak se pracuje všude.
Oproti časům socialismu je menší fond pracovní doby. Před Listopadem se pracovalo 8,5 hodin denně, dnes 8. Pracovník který neměl 30 let měl jen 14 dní dovolené, kolik je dovolené dnes ? A když byl svátek, tak byla pracovní sobota . Kdo dnes ví co to byla pracovní sobota ?

Za socialismu nebyla minimální mzda. V mlékárnách, tkalcovnách byl plat i 1000 korun měsíčně. A pracovalo se na směny. Samozřejmě tam pracovaly hlavně ženy. Kolik žen tehdy ráno pospíchalo upíchnout dítě do jeslí a pak honem do práce ? Dnes už ani jesle nejsou. Slovo kurzarbeit nebylo ani ve slovníku.

A nejde jen o pracovní dobu. Je drahý benzín. Proč ? Protože je drahá ropa. Měla by se tedy snížit jeho spotřeba aby byla rovnováha, od toho jsou pohyby cen. Jenže kdepak, nic se snižovat nebude, to by se lidem (voličům) nelíbilo. Sníží se daně z benzínu. Podobně to bylo s těžkým průmyslem na Ostravsku. Kdyby se krátce po převratu hutě a doly zavřely tak by bylo dnes o problém méně a ve státní pokladně by bylo více peněz a méně dluhů.

Komunisté ( a feudálové) to měli jednodušší. Nebyly volby, parlamenty a politici. A bylo mimoekonomické přinucení.


 #56678 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 01:39:38 | #56723 (3)

Každý váš argument je mimo, protože poukazujete na jevy, které jsou zapříčiněny vnucenými pravidly, nikoli trhem. Kapitalismus je trh, kde se nařizuje pouze způsob evidence pohybu peněz, nikoli ceny. Bohužel, naše zákonodárství přešlo od socialismu (pohodlí) státních podniků a družstev k pohodlí podnikatelských subjektů. Polovina vaší argumentace stojí na ekonomickém nesmyslu zvaném dotace. Dotace je socialismus, někomu se peníze berou, aby je jiný v pohodlí shrábl.
Patříte k lidem prosazujícím obnovitelné zdroje, ovšem vše z toho se dotuje. V mých očích jste tím pádem socialista jak malovaný. Nechci vás urazit. Ale dotace jsou ve svém důsledku demotivující. Naštěstí jsou obory, do kterých se nikdo nemontuje, a je tam produktivita práce neskonale vyšší, než bývala za reálsocialismu.
Prosím, nedávajte jakákoli rovnítka mezi tím, kolik lidé odpracují a tím, jak dlouho jsou v práci.
Když pan Pick prosadil za komunistů zrušení pracovních sobot, bylo pro mnoho ministrů nepředstavitelné, že to nesníží produkci podniků. Nesnížilo, a rostl počet chatových území...


 #56716 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 02:04:01 | #56726 (4)

I kapitalismus má svoje pravidla a regulace i cen a je to žádoucí (monopoly, monopsony, strategie)
Bohužel dnešní tzv. "vyspělý" svět kapitalismu moc neobsahuje, kapitalismus se krčí někde hodně dole, obalený inkrustacemi sociálního státu, pro které je jenom zdroj peněz
Z této pozice - že dnes kapitalismus/volný trh v podstatě neexistuje (sociálno, dotace, přerozdělování, ....) nemusíe striktně trvat na volnotržní tvorbě cen, welfare state by to tak jako tak někde okleštilo
Chatová území rostla spíš jako z nouze ctnost, protože :

  1. hodně lidí chtělo mít aspoň něco svého, chata se jevila jako uspokojující
  2. chata součaně suplovala nemožnost lidí cestovat, omezenou i po ČSSR, natož do zahraničí

 #56723 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 07:14:44 | #56731 (5)

Také určitý kontakt s přirodou, možnost stavět a budovat něco svého a pocit soukromí, vypadnout z panelákových bytů. V době covidu byli ti, kteří se chalup nezbavili, velmi rádi.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 09:21:30 | #56759 (5)

Regulace a byrokracie je projevem moderní doby. Jak na to přišel už na začátku minulého století ten Kafka v tom Zámku. Dotace křiví trh, to je vidět u nás jak ty Cikány ničí sociální dávky a nás Čechy dotace z Bruselu. To že by každý měl umět žít ze svého by si měli uvědomit hlavně voliči ANO a nechtít po státu aby řešil jejich problémy.

Tak jak to řekl kdysi ten Kennedy: Nechtějte po státu jak by vám měl pomoci, ale to jak vy můžete pomoci státu. Slovo pro naše vlastence v čele s Okamurou.

Problémem není to, že stát zasahuje do ekonomiky, ale to že stát zasahuje proti objektivním ekonomickým zákonům. Jako tomu bylo za socialismu.


 #56726 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 18:02:10 | #56847 (6)

Ano, a jsou dvě hlavní formy, které nulují objektivní ekonomické zákony. Omezení motivace k práci a dotace. Pokud jsme se hnuli dopředu, je to díky obnovení motivace jednotlivce, tedy možnost realizovat nápady v produkci a směně zboží, být odkázán na skutečnou směnitelnost jeho produkce v konkurenčním prostředí.


 #56759 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 07:54:46 | #56742 (2)

Jako vtip - dobrý. *6561*


 #56678 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 08:27:11 | #56754 (3)

Však my víme,že rád vtipkuješ. *16076*


 #56742 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ert
23.04.22 18:09:20 | #56848 (3)

Mám po tebe ještě jeden vtip. Představ si, že za reálsocialismu bychom si tady vůbec nepovídali, bylo by to možné jen pod kontrolou nějakého státního dozoru a provozovala by to státní organizace důsledně kontrolovaná StB.


1  
 #56742