Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5398839x
Příspěvků:
148880

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #85501

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Boj o hrad
10.11.22 09:45:23 | #85501
Reakce na příspěvek #85485

Ředitel ČEZu Beneš:
Evropa má propojený trh s elektřinou a je úplně jedno, jestli tu elektřinu prodávat na burze nebo mimo burzu. ČEZ 90 % elektřiny neprodává skrze burzu, ale přímými kontrakty rovnou zákazníkům a na burze prodá řádově 10 % elektřiny.
https://www.mujrozhlas.cz/dvacet-minut-radiozurnalu/v-roce-2050-muze-chybet-v-cesku-polovina-elektriny-se-nesmi-stat-varuje


 #85485 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Boj o…
12.11.22 02:53:13 | #85622 (1)

Pan Beneš mne uvádí v rozpaky, neb se mi všechny cenové manévry jeví poněkud nepochopitelné. (Od ČEZu nakupuji). Původně se rozpad platebního systému konal ze dvou důvodů. První byly zvýšené poplatky za uhlíkové povolenky a druhý důvod byl poplach na Lipské burse. Toho byly plné noviny. Stouply ceny prodávané EE ve špičkách. Všemu bych rozuměl, kdyby stouply ceny EE o hodnotu odpovídající zvýšeným cenám povolenek. V říjnu jsem se dočkal vyúčtování za poslední rok, doplatil jsem (spokojeně) cca jednu zálohu navíc a měsíční zálohu mi zvedli o 400Kč. Nyní se nic neděje, ovšem od ledna inzeruje ČEZ zvýšení cen. Takže ČEZ od občana vybere více peněz při zachování výrobních nákladů, vzniknou zvýšené zisky, jejichž značná část bude vyplacena v dividendách do eráru. A vláda z toho lidem, které to žene do existenčního minima, z toho vyplatí postiženým podporu. PŘIPADÁ MI TO PONĚKUD PRAŠTĚNÉ.
Má to ještě jeden háček. Jsem držitelem akcií ČEZu. Když si k nákladům na odebranou EE přičtu dividendy, pak dostanu "svoji cenu EE. V roce 2021 jsem tak za každou odebranou kWhod DOSTAL 0,04Kč. V roce 2022 jsem za každou odebranou kWhod zaplatil 1,09Kč. Takže pokud ČEZ zdvojnásobí zisk a velkost dividend, bude mi platit za to, že od něj odebírám EE. A zaplati to ti, co nemají akcie ČEZu.
No, nejsme u blbejch na dvorku???? Vláda začíná s penězi dělat kejkle, které svým dopadem nebudou daleko od peněžní měny v roce 1953...


1  
 #85501 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Boj…
12.11.22 10:39:46 | #85636 (2)

Nesmysl.
Za prvé, pokud ti v 21 v dividendách na tvoji spotřebu ČEZ zaplatil 0,04 Kč/kWh, po zdvojnásobení zisku, což ale neznamená zdvojnásobení dividend, ti na každou kWh vyplatí 0,08 Kč, a tedy tě bude kWh stát v 2022 1,01 Kč. takže ti opět jen sníží tvoji cenu.

což je normální. i já mám akcie ČEZu. a přitom od něj neberu, takže nejsme ublbých na dvorku, takhle funguje svobodný trh a s ním spojená účetní pravidla.
S měnou, tedy svévolným rozhodnutím mocných o snížení hodnoty peněz, navíc dokonce ve dvou různých poměrech pro peníze v bankách a v hotovosti, nevidím sebemenší souvislost, jistě nám to vysvětlíš na nějakém příkladu.


 #85622 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Boj…
12.11.22 10:46:55 | #85637 (2)

PS : bylo dostatečně dlouho v řešení i tady na diskusi, kterou sectu by stát jako majoritní vlastník ČEZu měl zvolit

  1. snížení prodejní ceny pod cenu na burze pro své obyvatele - zde je problém buď s dvojíma cnama, což by zřejmě neprošlo evropskými zákony, a nebo by to neprošlo ani českými zákony, kde by akcionáři ČEZ napadli za nezodpovědné hospodaření s jejich majetkem, protože uměle snížit prodejní cenu el NENÍ V ZÁJMU acionářů ajsou tím krácena jejich práva
  2. prodávat lidem za cenu na burze a zisk pro stát z divident vracet podporou lidí a jejich spotřeb (samozřejmě nejlépe dokonce adresně, protože leckdo ty zvýšené ceny el. v pohodě utáhne, ale to se v levicovém světě asi stát nemůže, adresná pomoc)

postup 2 je "čistý", nenapadnutelný zhlediska vlastnických vztahů a práva. i proto se řešilo, jestli nás (akcionáře) stát nuceně nevykoupí (neznárodní ČEZ nebo minimálně jeho výrobní část)

PPS : ČEZ ti neplatí dvidendy za to, že od něj bereš el., ale za to, že jsi do něj vložil nějaké svoje peníze a tím mu také umožnil podnikat v tom oboru na současné úrovni


 #85622