Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5355688x
Příspěvků:
148482

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #86820

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: EET
25.11.22 15:11:05 | #86820
Reakce na příspěvek #86819

Ta povinnost vydat účtenku paltí, ale jen když ji zákazník chce.
nicméně stejně většina hospod už příslušné kasy měla, majitelé si záměstnance dávno hlídali.


 #86819 

| Předmět: RE: RE: RE: EET
25.11.22 15:51:22 | #86832 (1)

Zaměstnance jakž takž uhlídáš, vedl jsem hotel 6 let, vím přesně, jak to funguje. Spíš mi řekni, jak si představuješ, že hospodský dostane (a od koho) půl metráku vepřovýho bez daně? Nebo stavitel cihly a cement taky bez DPH? Rád ti to vysvětlím a náprava od státu by byla jednoduchá. Jenom ta "politická vůle" je nedostatková, stačí pohled do Rakouska.

Především ty účtenky vůbec nemusí být elektronické, ale musejí se po předepsanou dobu uchovávat jako v té Americe. Tam to platí i pro karty v případě, že nemáš ani terminál. Platí se pomocí mechanické tzv. žehličky.


 #86820 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: EET
25.11.22 16:07:10 | #86846 (2)

Taky jsem si říkal, že nikdo nikomu neodpustí daň. Leda...že by ten obchodník to maso někde ukradnul v masokombinátu:)


 #86832 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: EET
25.11.22 17:37:46 | #86855 (3)

To je jednoduchý, musíš mít zásoby pěkně roztříděné. Dřív (už dávno) mohli financové kontrolovat inventury a podepisovala je komise. Dnes je to formální, takže se část zboží odepíše například pro znehodnocení (maso, mléko, cement atd.), ale je dál ve skladu. Personál ví, jak to má udělat a že to co bude ve skladu bez evidence šéf prodá bez DPH a oni dostanou načerno prémie na ruku, hotově. Budou proto mlčet jako hrob.

Ovšem šéf to taky prodá za hotobé, řekněme hospodskému a ten z toho udělá řízečky o DPH levnější než konkurence, která tu daň zapaltit musela. K tomu přistupuje ještě další daňový bordel, protože za suroviny (to maso) se platí vyšší daň než za to jídlo co se z toho uvaří, rozdíl nese hospodský samozřejmě.

Jo těžký život daňového podvodníka. A když kterási strana řvala, že chtějí jenom jednu daňovou sazbu, žádného novináře ani nenapadlo se zeptat jak to chodí, totiž že by tím zlikvidovali jisté skupině lidí černé příjmy, Stejně jako zavedením EET. A to ještě nejsme u staveb RD a autoopraven.


 #86846 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
25.11.22 18:07:32 | #86858 (4)

Problém je, že EET jde ojebávat i když funguje
Další problém je, že "ti velcí", si to hlídají dávno, protože tam většinou majitel v om kvelbu nemaká, a na ojebávání daní mají daňové poradce


 #86855 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: EET
25.11.22 18:44:02 | #86870 (2)

Problém je, že pokud existuje legální možnost nějakou půltunu masa prohlásit za prošou a k vyhození a odepsání, žádný EET ti nepomůže.


 #86832 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: EET
25.11.22 21:20:49 | #86878 (3)

Ještě jednou si to přečti. EET přímo ne, ale zdroj černého obchodu ano. Šilerová správně řekla, že by především zakázala prodeje mezi velkoobchodem a zpracovateli směrem k podnikatelům za hotové, to je ta psí díra. EET to mělo jenom aspoň trochu znemožnit.

Dávej pozor: Když se ti jako "zkazí" půl tuny masa, dokonce ti za (černé) peníze dá o tom papír veterinář, pak ho můžeš prodávat dál až do hospody, ale všechno za hotové. To je klasický černý fond, z něhož se částečně platí ti, kteří ho provozují (i ti nebozí pinkli), a zbytek zůstane majitelům. V hospodě se tomu říká "šuple".

Je třeba poznamenat, že velkoobchod jako daňový plátce si odečetl DPH na všechno co koupil, ale vyúčtuje daň dál (třeba i přenesenou) jenom tu, za co prodal přes faktury. To co prodali za hotové už účetně neexistuje. Kapišto?

Totéž ve stavebnictví. Tlustý tvrdil (tehdy), že to dělá až 30 % obratu ve zboží (podle oboru, sortimentu a poptávky).


 #86870 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
26.11.22 03:00:16 | #86882 (4)

Co EET přímo ne a zdroj černého obchodu ano?????
On byl zakázán prodej za hotové, díky EET?
To přeci není o "hotové nehotové", ale o dokladech. Pokud šlo uvedené udělat i za EET, prohlásit půl tuny masa za zkažené, ač nebylo, bylo tím z dosahu EET legálně vyřazeno i tak a majitel ho následně mohl prodávat za hotové bez faktury a DPH i za existence DPH, ne? Čili co je jinak?

Ale to já kapišto celou dobu, já zase vím, ja se dá EET obcházet ve stavebnictví, já jen nechápu, co tím dokladuješ.

A Tlustýho neberu bážně, jako nic ve zlém, ale to byl minfin na baterky .....

Pro mne je důležité jediné : jaký přínos mělo EET pro stát???? Neprokazatelný, nejspíš nulový, možná záporný. Schillerová si může mazat medíky kolem huby komu chce, u mně neuspěje, pokud tvrdí, že EET přineslo 12-14 mld ročně, AŤ TO DOLOŽÍ. Sobotkovo i Babišovo vláda vládla v době ekonomické konjunktury, kdy se výnosy DPH zvyšovaly pravidelně jen díky vyššímu ekonomickému výkonu - ať ANO předloží nezpochybnitelná čísla, že nějaký (a jaký) výběr DPH byl "způsoben" EET.

A to fňukání o poctivých a nepoctivých : dost firem ukončilo činnost s odůvodněním EET. Možná to byli ti, co podváděli. Díky EET už nepodváděli - ani nezaměstnávali a neodváděli už žádné daně, naopak začali vyžadovat sociální pomoc. Odečetl někdo jejich přínos do státního rozpočtu i přes jejich podvůdky s DPH spolu s jejich zatížením státního rozpočtu požadavkem na sociální pomoc? Započítal někdo zdražení těch služeb koncovým sotřebitelům, a tedy snížení jejich kupní síly? Případně jejich omezení nakupování těch služeb a tím snížení zisků a odvodů?

Prostě mne nějaké ekonomické "odhady" a předpoklady moc nezajímají - buď to má už praxí ověřený efekt (a to třeba ten chorvatský mode, který jsme využili, měl, ale spíš negativní) a nebo nemá.
Ale samozřejmě, dneska, když už byl každý donucen si EET pořídit a nacpat do toho prachy, může Šílenová blábolit - mně to připomíná situaci kolem sluníček a imigrační vlny v 2015 :
nejprve sluníčka horují pro přijímání uprchlíků i ilegálních a slzičky v očičkách, jak těm 20tiletým klukům, všem ze syrie, i těm černým jako bota, co stratili pas, ale iphone ne, museli v jejich zemi děsně ubližovat - a když tím způsobí problémy jako kráva v podobě náporu na sociální systémy a zvýšení kriminality ap., tak začnou békat : neřešme, proč se sem ta havěť dostala, řešme ten problém s tou kriminalitou, co tu je. prostě : hlavně nevzpomínejte na to, že jsme tenhle průser způsobilo já, sluníčko. a to naopak zapomeňte a už řešte jen problémy, co jsem tím vyvolal.
postoj šílenový mi přijde stejnej, a jnejen kolem EET, ale celkově kolem celé ekonomické situzce : my jsme to totálně všechno posrali, ale na to už nebudeme vzpomínat, naopak, na to zapomeneme, - a budeme řešit už jen ty existující problémy, ale bez návaznosti na to, kdo jak a čím to způsobil, takže já, ekonomický analfabet šílenová a babiš, te´d volám: dělejte něco, napravte to, vy nic neděláte, vy to nenapravujete, udělejte tohleto a támhleto - a to, že jsme to způsobila já, to nikoho nezajímá.


 #86878 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
26.11.22 14:39:14 | #86921 (5)

Mohl sis odpustit ty litánie. (15 řádků). To co tady povídáš by se vlezlo na řádků pět. EET byl slabý pokus něco s tím udělat, totiž znovu říkám, ani Šilerová ani Babiš nejsou blbci, oba se v obchodu vyznají. Vyznal se i Tlustý, ale ty ho nemáš rád a ministrem byl opravdu chabým, ale byl ochotný aspoň diskutovat.

S ním jsem řešil třeba odpisy, nevyřešené dodnes. Tehdy i dnes stačí vyvézt za hranice staré stroje - šrot, tam stroje natřít barvou a dovézt je zpátky za desetinásobnou cenu a odepiisovat je v ceně nových jako náklad. Byl jsem v jednom opuštěném cukrovaru, kde takového šrotu bylo pět pater. V Německu jdou odepisovat jen nové stroje a jenom jednou, ani generálkované ne.

Podobně se to má s tou hotovostí, co má co obchodní firma mít nějakou hotovost, když má standardní podvojné účetnictví. Šilerová měla naprostou pravdu, ale prošel jí bohužel jenom ten nápad s EET, dál se nedostala. BKP takové, pokusy nerado vidí, samozřejmě.

Současný minfin do toho nepůjde vůbec, ten bude radši vybírat daně i z broušení špendlíkiů, jenom aby nemusel sáhnout na černý obchod. A jistě dobře ví, proč a kolik ho je. Něco udělat s tím zkusil kdysi Kalousek, to je inačí matador a taky šel do zdi.

Asi jsi nikdy nedělal v obchodě, já 22 let a vím velice přesně, jak to funguje. Jistěže to jde i bez černých peněz, ale dře to. Zejména pak na úřadech, tam taky něco chtějí.


 #86882 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
26.11.22 15:59:15 | #86928 (6)

Nelze zapomenout na kauzu LTO,kterou Slováci dokázali vyřešit ihned.Takže ty lamentace,že něco nejde,vůbec neberu.Ono se zkrátka jenom nechce,protože si šibalové mastí kapsy.


 #86921 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
26.11.22 17:21:27 | #86930 (7)

Jistě, to je dobrý příklad. U nás zase třeba metanolová aféra. Tam dokonce na kameru jakýsi obchodník ty hotové peníze ukazoval a že jich v tom případě bylo! Jenže to už při padesáti mrtvých není žádná sranda, v orlické přehradě jich kvůli LTO až zas tolik nebylo.

Ovšem je třeba říct,l že v tom kladnou roli hrála skutetečnost, že u nás funguje evidence chemických látek podle předpisů EU a tak policie víceméně hned zjistila, kdo vyrobil a kam prodal 15 tun metylalkoholu. Najít ty, kteří to přimíchali do přísně evidovaného potravinářského lihu už zas tak složiité nebylo. U té nafty, která má podobné složení jako LTO to bylo horší a u nás asi ani nebyla vůle ("ta politická") aby se to našlo, černých peněz v tom bylo za miliardy.


1  
 #86928 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.11.22 17:31:41 | #86931 (8)

Jedu v čase od posledního příspěvku zpět, tenhle vidím první reaguji na něj, možná se dočtu, že nereaguji správně, ale pokud je to pokračování diskuse o EET, jen bych rád upozornil, že v kauze LTO nešlo o DPH, ale SD


 #86930 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.11.22 17:33:53 | #86932 (9)

Jinak daňový únik na kauze LTO, vyčíslený soudy v jednotlivých soudních případech byl cca 80 mld za těch asi 8 let. tím to nebagatelizuju, ale není nutné ani z toho dělat hejno velbloudů.


 #86931 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
26.11.22 17:39:04 | #86933 (7)

Pokud vím, slováci to měli principielně jinak - tak, jak to pak zavedla ČR. JENŽE ....
ČR vycházela z jednoduché podstaty, že kdo si kupuje LTO na topení, ten nemusí platit SD (lépe řečeno pro toho byla SD 0 %) a bez SD už nakupuje, takže mu stačilo o kolem 15-25 %, už přesně nevím, méně peněz.

na slovensku to řešili jinak - každej kupoval s regulérní SD a následně musel prokazovat, že ji ztopil (jako použil na topení) a pak mu SD byla vrácena.

a cvčíl mudrujme, co je lepší a jestli něco z toho musel být podvod a to druhé zda podvod vylučovalo.- myslím, že ne, ostatně, kočárník byl na policii 3x vyslýchán a vyšetřován, i jen jestli nezdržoval opravné zákony ap., vždy osvobozen
slo


 #86928 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
26.11.22 17:55:32 | #86937 (6)

Nevlezlo.
Zkušensoti byly, že to s tím nic neudělá.
Šilerová se nevyzná v ničem, její teorie a tom, jak nás zachrání vnitřní (domácí) spotřeba a proto sypala ty stamiliardy se ukázala jako zcela chybná, jak jí říkal každý ekonom. Babiš nevím, když dělal minfina, bylo to vceku v pohodě, ale je otázka, co by na tom postu dělal za covidu on, jestli totéž co čilerka ..... v letech 13-17 si mohl leccos dovolit, protože byla ekonomická konjunktura, nejednalo se o krizi, která přišla s covide,. ale tvrdí, že je krizovej manažer ..... akorát se teda bojí jít si o tom povídat s Pavlem a vlastěn všemi.
Tlustá mi principielně nevadí, neznám ho, naopak ty mu zjevně straníš ze známosti. Je hezké, že byl a možná je ochotný diskustovat, když k tomu ale nemá moc co říct.

Hotovost mají firmy všude na světě, ale jinak jsi právě hlavou prorval otevřená vrata - i já psal právě to, že pokud je někde nějak umožněno vyřadit maso nebo něco z účetnictví jako ztrátu, co kdo chce řešit? ty hotové peníze, se kterýma jde dělat ty čachry, ty ta firma vůbec nemívá oficiálně, šmarjá, kdyby ty černý obchody dělala za oficiální hotovost z pokladny 211, tak by ten únik udělat nedokázala.

Fajn žes zmínil kalouska. ten teda EET taky odmítal. ale jak píšeš, zkoušel s tím něco dělat a šel do zdi. a kdo byl tou zdí? LEVICE.

Podnikám ve službách 32 let. Od 1990 :-)))))) věř, že možná neznám detaily z hospody, ale nějakej kufřík s nějakýma těma desítkama milion jsem taky viděl .-))))))))))))))) i když nebyl určen mi .-)))))))))))


 #86921 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: EET
26.11.22 17:56:05 | #86938 (7)

17 řádek. ty dvě poslední klidně smaž :-))


 #86937 

| Předmět: RE: RE: RE: EET
25.11.22 15:54:11 | #86834 (1)

Jj, jen když ji chce. Kolikrát leckde řeknu, že ji nechci a baba mi ji vnutí. Tak co už...letí ihned do koše. Účtenka, ne baba.


 #86820