Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5355280x
Příspěvků:
148481

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #87079

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.11.22 08:58:04 | #87079
Reakce na příspěvek #87053

Když ti tak záleží na faktech,sem s nimi! Dej odkaz na jedinou odbornou práci,kde komunisté nebudou představeni jako levice. *24670*


 #87053 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.11.22 12:35:03 | #87101 (1)

i na tvém odkazu jsou "představení" jako radikální levice, ultralevice - obecně se to tak říká :-)))))))))))
ptej se politologů


 #87079 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.11.22 12:40:11 | #87103 (2)

Základní rysy (levice)

Vyznačuje se sympatiemi pro takové principy, jakými jsou svoboda, rovnost, solidarita, pokrok, reforma a internacionalis­mus.[5]
Akcentuje rovnostářství, prosazuje sociální rovnost, práva menšin a boj proti diskriminaci a privilegiím, stejně tak jako rovnost příležitostí prostřednictvím ochrany sociálně slabších a neprivilegovaných vrstev. Je pro náboženskou rovnost, případně se staví proti náboženství.
Hájí práva a zájmy marginalizovaných, znevýhodněných a nižších vrstev společnosti, zvlášť pak zájmy zaměstnanců. Podporuje, aby se pracující podíleli na rozhodování ve firmách a podnicích (prostřednictvím odborových organizací či samosprávy pracujících). Levicové směry jako socialismus, komunismus nebo anarchismus usilují o předání výrobních prostředků do rukou pracujících, případně upřednostňují státní, družstevní nebo jinou formu společného vlastnictví výrobních prostředků před vlastnictvím soukromým, jakožto způsob boje proti vykořisťování.
Kritizuje ekonomickou nerovnost a podporuje přerozdělování s cílem podpořit sociální kohezi ve společnosti. Extrémní kontrast bídy a blahobytu považuje za amorální, nemotivační a společensky rozkladný.[6] Představa o ideálním ekonomickém systému se však mezi jednotlivými směry různí. Sociální demokracie a středolevice upřednostňuje keynesiánství a model sociálně-tržního hospodářství se silným sociálním státem.[7] Marxisté, historicky vycházející z ekonomických teorií Karla Marxe, vidí cestu ve znárodnění a centrálně plánovaném hospodářství, jakožto předvojem ke vzniku komunistické společnosti.[8] Levicový libertarianismus, libertariánský socialismus a anarchismus prosazují decentralizovanou ekonomiku řízenou odbory, samosprávami pracujících, družstvy, obcemi a komunami, kde by byly výrobní prostředky ve společném vlastnictví a řízeny by byly lokálně, což oponuje jak myšlence ekonomiky řízené státem (státní socialismus), tak trhem.[9] Některé novější směry socialismu pak od plánování zcela upouští a upřednostňují tržní alokaci v rámci ekonomiky založené na společném vlastnictví.[10]

Klade spíše důraz na kolektivismus než na individualismus­.[11]


 #87101 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.11.22 12:42:21 | #87104 (3)

Prostě zkus zdůvodnit, jak může být "ta samá levice" někdo, kdo svoje zájmy prosazuje ve volné soutěži myšleneek a názorů a někdo, kdo razí cestu totality - copak to nejsou naprosto odlišné přístupy k řízení společnosti? .-))))))))))))))

že se to obecně vžilo, že i komunisti jsou levice, no to je bohužel pravda, ale alespoň se tam přidává to RADIKÁLNÍ, aby bylo jasné, že to NENÍ TA SAMÁ LEVICE, jako ta tradiční :-))))))))))


 #87103 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.11.22 15:05:41 | #87123 (3)

Komunisté jsou radikální levicí,obdobně jako SPD radikální pravicí.Nic jiného celou dobu neříkám,zatímco ty u radikálních stran vylučuješ ideologické zaměření úplně a kupříkladu komunisty za levici nepokládáš vůbec.
Větší kravinu jsem nikdy neslyšela.


 #87103 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.11.22 18:20:29 | #87137 (4)

ano, já vylučuji, aby politická strana s TOTALITNÍ ideologií byla pravice nebo levice. Ono se to totiž vylučuje samo, nemůže nést stejné označení strana demokratická a strana totalitní, JEN PROTO, že vycházejí ze stejných premis, ale jedna "to nechá na demokracii" a druhá "to nechá na zbraních a násilí". Jestli tobě to nevadí, že by obě strany byly ze stejného hnízda, tak sorry, jsou :-))))))

takže jsem jen ustoupil o půlkrok zpět, protože je bohužel pravda, že většina lidí o tomhle vůbec nepřemýšlí a skutečně i komunisty považuje za levici, přestože by kvůli své pravdě klidně zavírali a zabíjeli druhé - a odsouhlasil, že teda fajn, když to nechápeš, tak máme "levici" a "radikální levici", přičemž ta radikální levice není, ale co se budeme dohadovat, když i ty to umíš alespoň trochu rozlišit .-))))))


 #87123