Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5743887x
Příspěvků:
150994

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #90229

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.23 15:36:01 | #90229
Reakce na příspěvek #90223

Jen hlupák nerozlišuje mezi výrazy sociální a socialistický. *32815*
NERV popsal i to škrtání.Můžeme začít změnou valorizace důchodů,předělat systém valorizací,aby nerostly důchody především těm, kdo je mají relativně vysoké, zatímco ti s nejnižšími důchody mají růst nejnižší a pak zatěžují sociální úřady,protože právě na ně mnohem více dopadá růst cen potravin, nájmů a energií, tedy nákladů, kde zpravidla nelze ušetřit.
Dále zrušení st.příspěvků na stavební spoření,či daňové odpisování úroků za hypotéky,o něco vyšší zdanění nemovitostí,redukce samospráv - ČR je rekordmanem v jejich počtu-6272(!) ,zatímco třeba Dánsko jich má 98.
Zamyslet se nad počtem vězňů(oproti záp.Evropě dvojnásobný),kdy nesmyslně zavíráme i za neplacení alimentů,čímž se problém akorát nadlouho prohloubí.O alternativních formách trestu se jenom žvaní.
Problém mám s návrhem na zavedení školného,či škrtáním dávek v nezaměstnanosti.
Každopádně Fialova vláda se zaklíná programovým vl.prohlášením,kte­ré bylo ovšem psáno v jiné realitě.


 #90223 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.23 23:03:23 | #90235 (1)

Mně to je jedno, že to nerozlišuješ, ani že nevíš, že slovo socialismus je odvozen od slova sociální .-))))))))))))))

Já se neptám na NERV, ale na tebe, co bys seškrtala.
co třeba škrtat tak, aby dchdoy a platy nějakou dobu, tak deset let, NEROZTLY VŮBEC, co ty na to? .-))))) nebo by limitem bylo až se vyrovná státní rozpočet, až pak by zase začaly růst :-))))))
o něco vyšší zdanění nemovitostí - ne že bych zásadně nesouhalsil, opět není škrtání, zkus se držet otázky.

Takže reforma důchodů směrem k větší rovnosti a menší zásluhovosti. neřešil něco takového už útavní soud?

Státní příspěvek na stavební spoření, odpis úrok z hypoték, proč ne - kolik že to udělá za rok? 6 mld? dobrý, máme 6 mld z 390.
Redikce samospráv - výborně !!!! kolikátá vláda to už slibuje? tohle by mohlo výdae dobře ozdravět. tak budeme doufat a pokud se to začne dít, nebudeme týhle vládě vyčítat vyšší nezaměstnanost, ociální tlaky atd atp, prostě to, co s redukcí té samozprávy nedílně souvisí a nelze to nahrazovat, protože tím bys eliminovala přínos té redukce.

Vězňvé, nevím. koli by to ušetřilo? okud je pro ně práce, musí si pobyt odpracovávat.
alternativní formy trestu jaké a kolik by ušetřiy státních peněz?

Proč problém se školným?

Filova vláda se myslím nezaklíná ničím, pouze tím, že nechce zvyšovat přímé daně (superhrubá), s nepřímýma problém nemá, to už udělala, i když díky cenový krizi zase mnodhe ubrala, dnešní realita je tak turbulentní a virulentní, že vlastně nezle oečekávat skoro nic, návrh nějakých opatření z pondělí ve střeu už nemusí platit a být co k čemu.


 #90229 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.23 23:52:34 | #90239 (2)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Socialismus

https://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_demokracie

https://blog.wuwej.net/2009/08/23/je-socialni-totez-co-socialisticky-resp-je-socialni-demokrat-totez-co-socialista.html

Na závěr jeden polemický článek, celkem zajímavý
https://www.idnes.cz/zpravy/archiv/polemika-o-socialnim-statu-hlavne-si-jej-nepletme-se-socialismem-apeluje-ivan-stern.A100131_105740_kavarna_chu

který na jedné straně sice tvrdí, že "socialismus" rozhodně nemá "vůbec nic" společného se "sociálnem", v dalším je ale přeplněn přímými výroky, že má spoleného mnoho, pokud teda rovnou sociálno nepodsouvá jen náboženství ap. :-)))))) (tady jen poznamenám, že já v žádném případě netvrdím, že sociální stát je totéž co socialistický stát, tvrdím jen toliko, že sociálno je velký problém, největší a socialismus ho jen chtěl dotáhnout k naprosté dokonalosti v podobě čistého agalitářství, že si na pomoc musel brát trochu totalitní praktiky je jiná věc, stejně jako to, že původní socialimus v pojetí Bismarca neměl s tím dnešním pojetím skoro nic spolenčého, to by prostě bylo na dlouho. každopádně v tom článku mne zaujal odstaveček za čínající slovy : "Nelze tedy mluvit (...)". A zbytek jen pro toho, kdo si článek otevře .-))))))))))))))))) Ty bys možná měla :-))))))))))))))))))


 #90235 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.23 11:39:05 | #90252 (3)

Právě ten tvůj odkaz z wiki potvrzuje,že soc.dem není socialistická ,neboť nikdy neměla v úmyslu výměnu systému. Členství v celosvětové organizaci "Socialistická internacionála" ,mající status i v OSN ,sdružuje záp.demokratické strany, jejími členy nikdy nebyli komunisté a postrádá pejorativní význam,který mu chtějí nasadit zdejší polistopadoví "bojovníci" v dávno vyhrané bitvě.Výraz - socialisté- užívaný pro ČSSD má jediný účel- urazit,deklasovat na cosi nedemokratické­ho,předlistopa­dového.Vděčný posluchač žádné významové nuance nezkoumá.
Ostatně ani pro pravici není ,resp.nemůže být, sociálno tabu. *24670*


 #90239 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.23 12:51:59 | #90259 (4)

Právě ty mé odkazy dokazují, že zákaldem socialsimu je sociálno, takže když to čloběk spojuje, nedopouští se zásadní chyby, jde o dalí kontext.
účast v socialisticé internacionále to už jen potvrzuje, že není teba se rozhořčovat

můj odkaz (štern) popisuje i původní vizi a úlohu sociálního státu a velmi jednoduchým porovnáním lze zjistit, že s tím, jak sociální stát koncipují evropští sociální demokraté je to prostě nebe a dudy, v podání sociálů(?) když ne socialistů? :-)))))))))))))))) je to prostě socialismus jen zatím bez totalitních prvků centrálního plánování

jistěže pravici sociálno tabu není, naopak, ta prosazuje skutečně to původní sociálno


 #90252 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.23 14:53:05 | #90267 (5)

Je otázka, co je to vlastně socialistický stát, nebo sociální stát, nebo sociální smír. Pokud někdo neumí rozlišit komunistická hesla "každému podlem jeho, potřeb" a pod pojem "každý" zahrne vědce s deseti patenty stejně jako úředníka, který likviíduje ten kozí chlívek nebo rozhoduje o tom, zda někdo je nebo není potřebný, není to žádný sociální stát ani teoreticky.


 #90259 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.23 16:00:14 | #90280 (6)

Sociální stát je přítomen v každém systému- rozdíly tkví pouze v míře.
Zatímco socialismus vyznává jasnou strategii společného vlastnictví,i to otřepané klišé "každému podle jeho zásluh" ,kterým se ovšem v reálu nikdy skutečně neřídí,protože za zásluhu je pokládán především spolehlivý kádrový posudek,nikoliv hodnota a význam odvedené práce pro společnost.


 #90267 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.23 15:55:09 | #90279 (5)

Sociálno je přítomno v každém systému.Podstata socialismu ale tkví v následujícím:
"Socialismus je myšlenka a hnutí, které se snaží liberálně kapitalistický soukromovlastnický hospodářský a společenský řád nahradit systémem založeným na společném vlastnictví. Socialismus si obecně klade tyto cíle: změna majetkových a právních vztahů ve společnosti, změna struktury hospodářství, boj proti privilegiím a změna nebo kompletní zrušení státního zřízení."
No a tohle ČSSD při nejlepší vůli přišít nelze.


 #90259 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.23 16:40:56 | #90293 (6)

Společné vlastnictví je v principu nesmysl. Nefunguje ani v manželství, vždy rozhoduje především koncensus, tředy například že já budu kupovat rtěnky, ale nebudu je používat, budou určeny ženě. Tento princip socialsté popírají, chtějí aby rtěnku mohli mít všichni a ze společných peněz.


 #90279 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.23 16:55:29 | #90300 (7)

Vlamuješ se do otevřených dveří.Snad jsi pochopil,že právě to kritizuji a kdyby taková byla,byť jenom náznakem soc.dem,nemohla bych ji volit.


 #90293