Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5355895x
Příspěvků:
148482

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #93668

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.01.23 00:56:22 | #93668
Reakce na příspěvek #93666

To není pravda.
Parlamentarismus dál fungoval. Uvědomte si, že zpochybňujete (jen) právo politické strany se vymezit vůči jiným pol. straná,- Volby nikdo nerušil, ústavní změny nikdo nedělal, zastupitelská demokracie je založena na hledání kompromisu a sestavení vlády.
Ostatně, ČSSD s těmi malými stranami vládu sestavovat nechtěla, měla čestvou zkušenost s tím, jak se zachovaly k ODS. A ODS by vládu tehdy nesestavila i kdyby s těmi malými opět chtěla, jakože nechtěla.
Nesmíte si vyzobávat co politická strana musí :-)))))
Takže měly být nové volby? Dopadlo by to jinak?

Mnšinové vlády / velké koalice NEJSOU V DEMOKRACII NIC NEZNÁMÉHO :-)))) možná nejsou typické, protože vládnutí menšinové vlády umožňuje strana s jiným názorem, standardně opoziční, ale to přeci není v demokracii problém. Ostatně, i Babiš měl takovou "oposmlouvu", když ho zpoza opony jistili komuisti - nebyli ve vládě.
S Ruskem to nelze vůbec srovnávat.
A ano, samozřejmě že i česká demokracie by měla jednou dospět do stavu, jaký mají ve vyspělých dlouholetých demokraciích, např. Velká Británie, USA, ... kde jsou dvě strany, které se u moci v podstatě střídají. Nic jiného se stát nemělo :-)))) žádné uzurpování moci - ODS si podpisem jen pojistila, jak bude ČSSD nakládat s rozpočtem a za to vládě odhlasovala důvěru. NIC JINÉHO NEUDĚLALA :-)))) nad každým dalším zákonem se ODS a ČSSD handrkovali jako by spolu nic neměli :-)))))


 #93666 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.01.23 13:27:33 | #93728 (1)

K čemu parlamentaris­mus,když je opozice smluvně svázaná s vládou a tudíž neplní svoji funkci?


 #93668 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.02.23 02:36:30 | #93802 (2)

Já vůbec netuším, co jsi tehdy "viděla"?
Parlamentarismus, kdy je vláda odpovědná parlamentu, přeci byl stále???????
Kolikrát je nutné zopakovat, že tzv. menšinová vláda je vcelku běžná záležitost???
https://cs.wikipedia.org/wiki/Men%C5%A1inov%C3%A1_vl%C3%A1da
"Výskyt menšinových vlád

I přes zdánlivou nestabilitu a v podstatě určitý rozpor s tím, jak byly ústavy demokratických politických systémů konstruovány, je tento jev poměrně častý. Mezi lety 1945–1987 se v evropských demokraciích vyskytoval skoro ve třetině případů.[3] Menšinové vlády jsou typické například pro Dánsko a Švédsko, kde jsou menšinové vlády dokonce častější, než většinové. Menšinové vlády pak jsou poměrně časté v italském politickém systému a ve Finsku.[4] V historii České republiky lze nalézt několik případů menšinových vlád. Asi nejznámějším případem je vláda Miloše Zemana z roku 1998, ustanovena tzv. Opoziční smlouvou, dále pak druhá vláda Václava Klause, kde se poslanci ČSSD při hlasování o důvěře nedostavili do parlamentu, díky čemuž byla vládě vyslovena důvěra. V Švédském a Dánském politickém systému jsou menšinové vlády podporovány institucionálně skrze negativní parlamentaris­mus.[5] Ve Španělském prostředí se opírají o tichou podporu regionálně vymezených stran v jednotlivých regionech, které se odmítají podílet na celostátním vládnutí.[6] L

Kolikrát je třeba opakovat, že opoziční smlouva byl ekvivalent jakékoli jiné koaliční dohody? v tomto případě jen v tom jiný, že mezi největší poziční a největší opoziční stranou, jenže :
četlas tu opoziční smlouvu vůbec někdy?

https://www.vlada.cz/assets/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/prehled-vlad-cr/1993-2010-cr/milos-zeman/Opozicni-smlouva.pdf

tam je jeden, max dva odstavce/články, kdy se obě strany shodují na společném postupu proti nestabilitě vlády - což po událostech, které předcházely, mělo logiku. v dalších článcích ale je naopak rozdělení provedeno tak, že ČSSD vládne, a ODS ji kontroluje. a také

"V případě hlasování o jednotlivých zákonech (včetně rozpočtu) nejsou výše jmenované strany nijak vázány. "

Fakt by mne zajímalo, jestli máš i nějakou opravdouvou konkrétní výhradu nebo jen ty obecné a v podstatě nesprávné teze .-))))))
čemu že to oposmlouva bránila a bez ní by bylo jinak, lépe :-))))


 #93728