Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5696928x
Příspěvků:
150707

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #97293

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.03.23 15:09:59 | #97293
Reakce na příspěvek #97266

Tak to, co navrhuji, nemá s důchodovými účty ani s vlastním spořením na důchod vůbec nic společného. (Žádné výmysly typu "pilíře"). Nedotýkám se ani způsobu stanovení výše důchodu na jeho počátku. Pouze tím ruším pevně určený měsíční důchod a příslušnou částku upravuji podle situace na trhu, tedy výše inflace a změn v pohybu nominálních mezd každý měsíc. Pokud si spočítám realitu svého důchodu, pak mi důchod rostl měsíčně o 96Kč, ale také měl nerůst, nebo dokonce klesnout v době covidu.
Cestou, kterou takto navrhuji, nemůže vzniknout deficit, nebo nežádoucí přebytek na účtu důchodového pojištění, což je pro opravdového ekonoma ideál. A nejsou potřeba zákony o valorizaci a podobné nesmysly, kterými ztrácí čas poslanci a "výkvět" politiků.
Ano, důchod je součástí ekonomiky a nemůžeme jej oddělovat, i on musí odpovídat momentální kondici, i on ovlivňuje trh a je možné o něm hovořit jako o barometru kondice ekonomiky.
Obvyklé valorizace důchodů jsou citelně zlodějské, což je jasně viditelné, když si vynesete růst důchodů do grafu. Graf zobrazí valorizační schody, kde cca polovina plochy mezi minimem a maximem schodu je ztráta důchodce na kupní síle.
Ekonomika nemůže být "furtovně" jenom rostoucí. A její růst i propad musí nést všichni obyvatelé, tedy i důchodci, dokonce i děti. Pro extrémní propad jedince existují jiné možnosti.
OSVČ si dost často vytváří důchody na minimu, je to ale jejich svobodné rozhodnutí, předurčují si tak rizika sami sobě. Máte pravdu, život utíká najednou neuvěřitelně rychle, o to pomaleji se pak těmto lidem táhnou dny před důchodovým výplatním termínem.


 #97266 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.23 23:54:16 | #97550 (1)

Jenže všichni chtějí stejnak a navíc ještě přidat. Jako nyní ten návrh o zvýšení mateřské dávky.

Jako naše sousedka. Nyní důchodkyně kdysi vyučená a zaměstnaná prodavačka. Měla migrény a tak odešla do předčasného důchodu. Že jí kvůli tomu snížili základ na důchod bere dodnes za velkou nespravedlnost. Chtěla by takový jako mají její sousedky a samozřejmě přidat. Jak to navrhuje ANO. Státní rozpočet jí zajímá asi tak jako existence vody na měsících Marsu.
Takových jsou tady miliony a je to politická realita


 #97293 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.23 05:30:26 | #97560 (2)

Lidé mají pod kůží rovnostářství, které se jim tam dostalo za normalizace. I když někdo chodil do práce odpočívat a vzniklo spoustu nesmyslných a zbytečných pracovních pozic se záhadnou pracovní náplní, výzkumných ústavů, atd., všichni brali v podstatě podobný plat. Fotbalista, soustružník, tajemník, holič, železničář - všechno jedno. Dost lidem se po tom stýská.