Kdyby byl Kurnik aspoň z části jako Lukášek, a zkusil ho aspoň jednou týdně zastoupit, pak by mi mohl poradit jakou potřebuji na klíčení teplotu. Lukášek to dělal vždy rád a s láskou.
Napiš raděj kdy a jak jsi ty ty papriky vysel.
Osobně používám teplé místo na klíčení těchhle rostlin. Podlažní
topení udržuje teplotu podlahy zhruba na 22 až 23°C, podle toho, jak je
venku zima. No a když to klíčení chci urychlit, tak ty nádobky se semenny
přehodím ještě el. dekou (25W na asi 1 m čtvereční) a pak má hlína v
hrnečkách zhruba 27°C. Musí se to pochopitelně každý den kontroluvat,
neutopit, nevysušit. Jakmile se objeví první klíček, tak okamžitě na
světlo, na okenní parapet. Rajčata, okurky, cukety a pod jsou za dva - tři
dny venku. Záleží pochopitelně také na tom, jak hluboko to semeno je.
Semeno v hrnečku přikryji jen tak pětimilimetrovou vrstvou hlíny a až je
rostinné novorozeně tak 20mm vysoké, ta nasypu kolem dalších 10 milimetrů.
Pochopitelně od oka. Málokdy se stane, že ze semen nějaké nevyklíčí a
nebo je zmrzačené. Řekl bych že je to jen nějaké to procento. U koupených
semen je ta úspěšnost nižší.
Jak dlouho mi klíčí papriky nevím, nenapsal jsem si to. Pálivejch
pfeferonek mám tak 20 rostlinek, mají teď tak 12 cenťáků. Zasadím tak
čtyři a zbytek rozdám, podobně s přebytečnými rajčaty a tím
ostatním.
Píšu hrnečky, ale používám kalíšky od jogurku, na jejichž dnu udělám ostrým nožem zářezy (otvůrky, dírky) pro případný odtok vody při přelití a nebo pozděj pro zalévání od spodu. Kalíšky mám pochopitelně ve vodotěsném tácku, nebo i v plastových přepravkách.
Nejrychleji klíčí kozí rohy. - ca 5- 8 dnů. Nejpomaleji ty chilli, tam
je to klidně 9 dnů.
Obecně jsem proti přesevům, pokud nejde o květiny na záhon - cínie,
afrikány, jiřinky kosmatce a pod. U dýní pochopím, vydlabaná semena
(klíčivost je nejvyšší po letech, stejně tak u okurek)
Pokud jde o hybridy (F1). Pak ten přesev není zrovna dobrá věc, zejména u
okurek, U zeleninových paprik, chilli, rajčat to jde. Přesto výsledné
vlastnosti plodů nejsou už takové. Krom třeba takových těch původních
nehybridních odrůd. Nebo salát, kedlubny a ředkvičky.
Co se týče semen prodávaných v ČR, ne vždy jsou kvalitní. Stalo se mi
právě letos, že jsem zkoušel nové odrůdy paprik a nevylezla ani jedna ze
dvou pytlíků.
Z koupeného semena s neprošlou lhůtou?
Mně vylezla prakticky všechna semena(nepočítal jsem je ale), dva druhy
salátů . Vysel jsem je 15. března do kelímků a včera měly rostlinky
zhruba 5 cenťáků. Musím je dnes rozsadit do jednotlivých kelímků a ty pak
pozděj ven do přírody. To bude zase piplačka.
z koupeného semena. nevylezly mi ani minulý rok :-)) něco dělám špatně.
Třeba popiš detailně, jaká hlína, jak hluboko semena, jaká voda na zálivku, jaká teplota okolí, neplesniví ta hlína na povrchu, nepáchne hnilobou? Hlína vzdušná, "načechraná"?
Dneska jsem tedy rozsadil kadeřavý salát do 14. plastových kelímků a
odhadem asi tak padesát mláďat vyhodil, polovina z nich měla zelený 5cm
stonek s dvěma lístky a asi 10cm dlouhý kořínek. ta druhá půlka byla
zmršená. Některé ty vzrostlejší měly zárodky druhého páru lístků.
Zkrátka v té špetičce semínek rozsetých do kelímku muselo být aspoň 70
semínek. Na pytlíku se semeny je napsáno, že stačí na 500 až 800
rostlin.
Tak to zkusím, domnívám se že chyba v semenech není. Vodu mám z vany, po koupání ale odstátou tak 4 dny a bez mýdla. My se nemydlíme :-))) Zemina je na výsev, problém může být že je mám na půdě v koupelně u okna, netopí se tam a mže být kolem 10 stupňů. Vylezl mi i cukrový melón a neroste. Rajčata rostou jak divé. Brambory kííčí.
Saláty a jiné rostliny ze Středomoří potřebují na nastartování semen
vyšší teplotu, řekl bych aspoň 20°C, 25°C považuji za lepší, pak až
vylezou ze země (a dole mají kořínek) může být chladněj. Jde o ten
start. Má teta, botanik, mi to kdysi vysvětlovala. Semínka mají ochranu
(pojistku) proti předčasnému klíčení, to je pro ně smrtelné, takže
vyžadují teplotu x čas, vlhko a některé ještě další inkredience v
půdě a určitou hodnotu Ph.
Semínka, která jsou mrňavá, nemaj vlastní rezervní zásobu živin a tak je
pro ně vhodné prostředí důležité.
Osobně jsem výsevní substráty nikdy nepoužíval, Nanejvýš si dám do
naší hlímy tak 10 až 20% levného substrátu pro kytky, kvůli v ním
obsažené vláknině, neboť naše půda má tendenci tvrdnout (na beton )
Ta vrstvička je na povrchu semen a voda jí musí naleptat a musí se dostat
dovnitř. Proto se semena tzv. stratifikují, pokud mají chloupky, tvrdé
osemení. Příkladem, jsou kaštany, žaludy, petržel, mrkev, řepné
klubíčko obsahující více semen. Stratifikace je buď studená (přemrznutí
- venku nebo v ledničce) nebo mechanická.. obrušované osivo, drcení,
chemická. Podle druhu.
Salát by mít takové problémy neměl, Spíše je problém s vybíháním.
Tzn. v nesprávnou dobu zasetý nesprávný salát, Rané sejeme brzy na jaře,
později by vlivem vysokých teplot vyhnaly do květu. jarovizovaly. Už jsou i
odrůdy odolné vůči vybíhání. Stejně se chovají kedlubny, květák,
kapusta, zelí, kapusta.
Naše půda taky :-) to jsou ty nížinné jíly. Je to opravdu jako kámen. Používám kupovaný subrstrát protože v té jílovokamenné půdě je to ještě horší.
tak jsem dnes připravovala hrobeček pro borůvky. Doufejme že se jim tam bude líbit, vystlala jsem ho fólií, dno ustřihla. Borůvky si lebedí v květináčích a líbí se jim tam.
Dělám borůvkám takový dlouhý hrobeček. Vykopala jsem dneska jámu, vyložila igelitem a spodek igelitu vystřihla aby měla voda kam odtékat. Na dno jsem dala trochu kamínků a písek pro drenáž a taky nějaký kompost s popelem, no a zbytek vyplnila rašelinou s trochou kompostu a pískem. Teď to nechám trochu postát abych viděla jak moc si to sedne. Pak do to toho usadím ty dvě borůvky a zasypu borovicovým mulčem. Tak snad se jim tam bude líbit. Už mi krásně rostou v květináči, mají lístečky.
Proč tam dáváš ten igelit? vadí to něčemu kolem? Borůvka nepotřebuje
stát ve vodě. Víc zaprší a je po nich.
Tohle nebude ideální, Snahu máš, ale nejlepší je míchat normální zem,
co tam máš tak 1:1 s tou rašelinou (hrabanka je výborná, ale nesmí se z
lesa brát). Kamínky dospoda můžeš dát, pokud se tam drží voda. Jinak
tohle rašelinové úložiště ti bude moc vysychat a pamatuj si jednu věc.
Pokud někdy přeschne rašelinový substrát, pak do něj už vodu nedostaneš,
voda obtéká kolem:-)
Teď ti sem dám hromadu
vykřičníků!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozor na jehličí. nesmíš ho dávat ke kořenům. někteří lidé takto
často napodobují les (aspoň si to myslí), bohužel jehlice obsahují
inhibitory růstu:-)
Igelit tam dávám proto aby se okolitá země nedostala na tu rašelinovou. Tedy abych ji držela odděleně. Osvědčilo s emi to velice u první borůvky, která roste jako divá. Takže to zkusím i u těch dalších dvou. igelit mám jen po bocích, dno je tedy ten náš slavný jíl možná až kaolín, na to drenáž z kamenů a písku, na to rašelina smíchaná s kompostem a pískem, do toho borůvky a nahoře jsem to zasypala mulčem z borovice. Tak uvidíme.
To by mělo být v pořádku. Zkus test klíčovosti, jak ho popsal Kurník. Když to budeš mít ve dvaceti °C, tak by to klíčky měly být viditelné (lupou) snad už druhý, třetí den.
Držím ti palce, ať se tvým borůvkám daří.
Taky si držím palce, tolik to dalo práce :-) Manžel jen kroutil hlavou a divil se.
Pak bude problém nejspíš s tou vlhkostí. Udělej si test klíčivosti a uvidíš, Někdy je chyba u výrobce. Stalo se mi to letos u některých paprik. Nových odrůd skleníkových paprik a balkonových paprik. Zajímavé je, že u těch, nejlepších, kde bylo jen 10 semen, vyklíčily všechny:-)
Mě Capsicum Annum chilli papričky klíčily vždy tak od tří 3,5 dnů do týdne (většinou), a teď už je mám týden a čtyři dny, a nic. Semena jsou, co klíčila i před rokem, skladována byla normálně v pytlíčkách, ve kterých přišla, jako každý rok. Teplota tady je kolem 21°, někdy kolem 20°. Jsou v rašelině, a jsou mělce, tak kolem 3mm. Je pravda, že jsou trochu vlhčí, protože jsem dost dlouho pryč, a minulé roky se mi stávalo, že to bývalo na pokraji vyschnutí, takže jim ani nijak nepřitápím, ale další vlhkost nepřilévám. Teď mě napadlo trochu začít větrat, protože je mám zavřené v takovém plastikovém pařníčku. Každopádně vypadají dost zdechle.
Pokud to neklíčí, pak to bude tím vlhkem.
Pokud to mizerně klíčí, může to být vlhkem:-)
Pokud padají klíční rostliny, je třeba desinfikovat substrát
Tak pokud jsou ještě někde zavřené a na sluníčku, může tam být třeba
klidně kolem 50 stupňů.
U těch mini pařenišť jsou navrchu takové větrací otvory, ale i ty mnohdy
nestačí.
Je to v interiéru, na sluníčku to není, teplota je víceméně stálá, ale zkusím teda snížit vlhkost, asi to bude tím. Já moc semínek nemám, jedu to fakt v málu, protože mám rád čerstvé chilli papričky.
Udělej si zkoušku klíčivosti. Vezmi vatu, savý papír nebo odličovací tampon. Hypermangan, pár zrníček, rozpusť v troše vody, aby se ten papír nebo vata nasákla a rozlož na povrch 25 semen (100 semen vzešlých je 100 procentní klíčivost). Pokud ti je to líto, dej třeba jen 13 ale nebude to tak přesné, zase uvidíš, co vyklíčí a co ne.
Proč hypermangan? Ten používám na sterilizaci vody na opláchnutí rukou po nákupu, než vlezu do auta ...
Na test klíčivosti, nebo na předklíčení (fazolí) používám kuchyňský papír v několika vrstvách a samozřejmě dešťovku a kousek průhledné folie, nebo skleněnou tabulku na částečné přikrytí.
Překrývat se to nemusí, to je na každém.
Ano, Hypermangan je tam kvůli desinfekci, aby se tam nechytli nějaké
plísně, než to začne klíčit.
Pokud si někdy předkličuješ na tom papíře třeba řeřichu, já jí mám
rád na chleba, pak j ten hypermangan také skvělý.
Řeřichu také milujeme. Akorát mi vadí, že někdy mám ty šlupky semena
i na chlebu.
S tím hypermanganem to také skusím.