Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> S Lukáškem na zahrádce

Informace

Název: S Lukáškem na zahrádce
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: -
Správci:
Založeno: 22.02.2021 09:29
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 144808x
Příspěvků:
2225

Toto téma sledují (1):


Předmět diskuze: S Lukáškem na zahrádce - Rady nejen do zahrady:)
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět:
31.03.21 08:31:05 | #1591

Díval jsem se kdysi na dokument z Vietnamu. Dělali tam rybí omáčku. Ryby nakládaly do takových velkých dřevných sudů a ono se to tam sedm let rozkládalo. Když čtu o těch odleželých kachnách, zkuste to také:-)



| Předmět: RE:
31.03.21 08:43:46 | #1592 (1)

Reportáž o té rybí omášce jsem také viděl ... fuj, fuj, fuj.

Také jsem kdysi četl reportáž jednoho černého Afričana žijícího v Čechách. Psal, že když viděl poprvé olomoucké tvarůžky tak se málem poblil. Shnilé mléko. *15238*


 #1591 

| Předmět: RE: RE:
31.03.21 10:49:00 | #1593 (2)

Hm:-)))
Tak, já bych tu rybí omáčku ochutnal. Jen si vzpomínám, jak to tam paní míchala takovým klackem a bylo tam plno much:-)



| Předmět: RE: RE: RE:
31.03.21 12:41:24 | #1594 (3)

Ta omáčka musí mít grády. *15238*


 #1593 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
31.03.21 13:59:09 | #1596 (4)

Když vaří snacha Malajka svoje jídla, máme téměř vždycky problém se zažíváním. Prostě ty kombinace a plody moře a vývary z ryb není nic pro mě.


 #1594 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
31.03.21 18:02:09 | #1599 (5)

Malajko černooká, tvoje krása divoká mě tak vábí,
do mojí náruče spěj, svoji lásku mi dej a buď mou.
Co ti jen brání vyhovět mému přání,
bych tě v okovech lásky měl spoutanou.
Máš hezkou snachu, jako v písničce?:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
31.03.21 18:27:10 | #1600 (6)

Celkem jo, to by musel ohodnotit syn :-)


 #1599 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
31.03.21 19:31:22 | #1601 (7)

Hm:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
31.03.21 17:59:20 | #1597 (4)

Hm, já jsem zase ten typ, který ničím nepohrdne u hostitele. Něco jako Buddha, když mi to dá člověk jako poslední, co má a rozdělí se se mnou o to, bylo by neslušné, takové jídlo odmítnout.



| Předmět: RE: RE: RE:
31.03.21 13:58:03 | #1595 (3)

já né, já jedla v Singapuru nějakou místní malajskou specilaitku, vařené prase. To prase se važřilo celé v gigantickém hrnci snad několik dní, pak se kůže nakrajela na kostičky a zbytek vypadal jak rybí polévka. Tedy bylo to honě nakořeněné až do červené barvy, no co říct.... nemusím to znovu.


 #1593 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
31.03.21 18:00:54 | #1598 (4)

Hm to, znám. ono je tam spíš znát to koření, než vepř:-)))



| Předmět: RE:
01.04.21 18:10:04 | #1604 (1)

To by ti vypálilo brvy v nose.



| Předmět: RE: RE:
01.04.21 18:13:11 | #1605 (2)

Mám krásný, ušlechtilý nos:-)



| Předmět: RE: RE: RE:
01.04.21 18:14:29 | #1606 (3)

Tak to zapoměň na shnilé rybky :-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.04.21 19:36:24 | #1607 (4)

ony se tak po 7 letech rozloží, že už to člověk ani nevnímá:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.04.21 19:45:05 | #1608 (5)

Možná je ta 7letá rybí hmota přetvořena na červy.


 #1607 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 12:02:25 | #1614 (6)

Stane se tekutinou a vypadá na TV obrazovce jako magi.


 #1608 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 17:31:05 | #1617 (6)

Ne je to krásně tekuté:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 01:27:55 | #1609 (5)

Třeba to smrdí tak silně, že to až voní.

Teda, náš kocour loví myši jak na běžícím pásu a já je pak musím po bytě sbíhat a kompostovat. Zjistil jse, že takové menší, od čumáčku po zadeček tak 4 cm, po týdnu nesmrdí, ale line se z nich taková "květinová", jakoby senná, nebo vůně koření. Nevědět, že je to chcíplá myš, tak by mi to ani nevadilo.
Ty větší chcíplé myši a hraboši smrdí.


 #1607 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 06:49:03 | #1610 (6)

Asi záleží co ty myši sežraly. taky jsem je sbírala, někdy i osm, chytla jsem je za ocásky, udělala z nich takovou myší kytici a vyhodila na hnůj. nesmrděly. Horší bylo když je kočka donese ještě živé domů a pustí.


 #1609 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 12:01:02 | #1613 (7)

*15238*
Náš kocour je chytrej, donese si ten úlovek do vany a tam si s ním hraje, myš chudinka nemůže ven. Když ho to omrzí, tak si ji z vany vyndá a pustí. Pak je to na mne. Vypracoval jsem se na úspěšného myšo-vraha. Minulý týden, ale přinesl myšího "macka", kterého jsem po bytu lovil tři dny.
Před dvěma týdny mi kocour přinesl ptáčka velikosti vrabce, ale se světle zbarveným peříčkem. Ten mu pochopitelně z vany ulétl a tak jsem ho v koupelně chytal já. Nechal se obalamutit, tak jsem ho v hrsti vynesl na terasu a domlouval mu, ať si příště dává bacha. Otevřel dlaň, on se pár vteřin rozhlížel a pak si to odfrčel zpátky do světa, asi jako na tvé ikonce.


 #1610 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 12:08:30 | #1615 (8)

To je hezké :-) Nám kočička ráno skočila do ložnice oknem a myš nám pustila pod postele. Taky jsem ji různě honili za skříňakmi. Pak ale onemocněla, přestala lovit, strádala, polehávala a koukala do zdi a pak se najednou zvedla, odešla z domu a již se nevrátila.


 #1613 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 12:34:01 | #1616 (9)

Smutný konec, to znám. Obrečím každou ztrátu milované kočky, kocoura.


 #1615 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.04.21 08:30:59 | #1621 (10)

Zoofil ?


 #1616 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 14:24:35 | #1623 (11)

To je úchylka:-)
Já mám také rád kočky:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 14:55:22 | #1624 (12)

Trochu jsem na jiném foru naši milou kroky vytočil a ona mi to splatila i s úrokama zoofilem. *15238* *15238* *15238*


 #1623 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 15:05:12 | #1626 (13)

Tak ja si to myslím o lidech že jo :-).
Vždyt je to hrůza :-)


 #1624 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 15:39:14 | #1630 (13)

Je ještě mladá, může si to dovolit:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 15:09:51 | #1627 (12)

Ja je nesnáším jsou falešné, psi taky nesnáším, Ti lidi jsou asi že nemocní, copak někde kde je hospodářství ale co se na sídlištích děje..


 #1623 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 15:14:30 | #1629 (13)

Tet zase pokousal pes dítě, co jich už zabili i na dospělé lidi so dovolují, někteří lidi kvůli tomu raději ani nevycházej ven.., ale psíčkařům a psíčkařkám je to jedno, oni mají své miláčky.


 #1627 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 15:43:31 | #1632 (13)

S tím souhlasím. Mnohdy to mají lidé, kteří se o to nedovedou postarat. Pořídí si to domů a pak zjistí, že po tom musí sbírat bobky, krmit to, venčit to, přitom to chtěli jen hladit:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 16:01:31 | #1633 (14)

a některé se nechtějí nechat ani hladit :-)


 #1632 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.04.21 17:20:23 | #1634 (15)

no, nejsem kočkolog:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.04.21 17:32:20 | #1618 (6)

Hlavně jim vadí rejci, ty jen zakousnou.




| Předmět:
31.03.21 07:59:49 | #1561

V Karibiku *33794*



| Předmět:
30.03.21 19:57:59 | #1553

Když čtu název této diskuse, přemýšlím, jaká to je zahrádka, aby to nebyla nějaká u restaurace:-)



| Předmět: RE:
30.03.21 20:38:25 | #1556 (1)

S Lukáškem navěky.

I na pivní hrádce.



| Předmět:
30.03.21 09:15:02 | #1546

Hezký den na zahrádce



| Předmět: RE:
30.03.21 15:55:38 | #1548 (1)

Také Vám.



| Předmět: RE: RE:
30.03.21 20:00:53 | #1554 (2)

Děkuji a přeji hezký zbytek večera



| Předmět: RE: RE: RE:
30.03.21 20:04:46 | #1555 (3)

Také přeji.




| Předmět:
27.03.21 03:35:37 | #1509

Lukáška nevidět.



| Předmět: RE:
27.03.21 14:10:23 | #1510 (1)

Lukáškologie - vědní obor zabývající se zkoumáním Lukáška. Mimochodem, to je jméno nebo příjmení?



| Předmět: RE: RE:
27.03.21 14:36:55 | #1511 (2)

Já v tom vidím jméno. A medvědí tlapka je přezdívka a ne cukroví ;-).



| Předmět: RE: RE: RE:
27.03.21 17:01:33 | #1513 (3)

100 g moučkového cukru
160 g hladké mouky
70 g ořechů
1 lžíce kakaa
trocha skořice
1 vejce
1 žloutek
150 g másla
Smícháš. Vymažeš formičky na ořechy olejem nebo máslem a pak pečeš dorůžova na 180°C. Obaluješ v cukru, jako pracny. Je víc receptů na medvědí tlapky, babička měla všeho 100 g (cukr, ořechy, mouka). Pak to také nikdy nešlo vyklopit:-)
Potom to můžeš plnit ořechovou náplní a jsou z toho ořechy:-) - máslo, mleté ořechy, cukr moučka (poměr, dle chuti). U nás se plnily tradičně pudinkovým krémem - malinovým. Pak se sypaly cukrem a nebo půlky máčely v čokoládě.
Dobrou chuť



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 15:48:08 | #1515 (4)

Mně tedy většinou vyklopit nešly



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 21:08:20 | #1522 (5)

Musíte je pořádně vymazat, také jsem to dělával sádlem.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 21:14:10 | #1524 (6)

Vymazala jsem je , ale i tak jich dost nešlo



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 21:55:35 | #1525 (7)

nevymazávám formičky vůbec a nikdy nemám problém s vyklopením. Jen ťuknu lehce a je to venku . V těstu bude nějaká chyba. Nebo je pracka moc studená, vyklepávám ještě teplé.


 #1524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 04:41:14 | #1526 (8)

Jako u nás. Žádný problém to vyndat z formičky. Dělá to teda má paní, já jen koukám. Myslím že ty formičky nedává do myčky na nádobí, jen je po použití vytře do čista vlhkou utěrkou.
To s tím těstem budeš mít pravdu. Opakovaně se musí dbát na dostatečnou dobu na přípravu těsta, které je pak na omak mastné a nelepí na prstech.
Psst, mně chutnaj kuličky těsta víc, než hotové pracny.


 #1525 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 08:32:19 | #1530 (9)

:-DDD



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 08:31:59 | #1529 (8)

Máš asi teflonové:-)))
Problém je s množstvím ořechů v těstě a másla nebo tuku.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 10:09:07 | #1532 (9)

To asi ne, mám takové ty staré plechové. přesně tyto
https://aukro.cz/stare-formicky-na-vanocni-cukrovi-pracny-orechy-10-ks-1-kc-6978929607

není nutné je speciálně mastit, pak je to ještě horší. vlastní zkušenost. V těstu mám máslo, to celkem stačí. na určité množství mouky polovinu másla, jemně mleté ořechy nebo mandle. Pokud je jich víc, tak dám méně másla, ořechy nebo mandle jsou mastné a dávám žloutek a cukr (polovina másla) tedy poměr mouka - máslo . cukr 4:2:1


 #1529 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 11:49:28 | #1533 (10)

Také je mám. Tak jde i o délku pečení. Mám doma recept na medvědí tlapky a ty jdou klepat náramně a pak je tam ten starý po babičce na ořechy a tam je problém tím poměrem. Ořechy se pak chytají k povrchu.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 15:41:16 | #1534 (11)

Proto si myslím že je to v těstu, a ani s namazáním to nebude lepší. Ořechy jsou fajn ale nemělo by jich být příliš, určitě né víc než mouky.


 #1533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 15:43:35 | #1535 (12)

Prošla jsem si ten recept, není špatný ale na to množství másla a mouky, je tam celkem hodně cukru. I cukr by to mohl lepit... dávám polovinu.


 #1534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:47:42 | #1539 (13)

Tak, hlavně, že to chutná:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:20:46 | #1557 (13)

Jo, a napadá mne ještě jedna věc, teplota a délka pečení. Jestli ten cukr karamelizuje (kolem 160°C) ... karamel je výtečné lepidlo.

Moje peče ty pracny spíš jen krátce a i když si nastaví teplotu na 180°C, tak to může být klidně v toleranci 170 ... 190°C. Osobně jsem pro pečení, smažení i vaření za mírnějšího přísunu energie. Také jsme jednou zkusili vařit vajíčka při 66°C (asi tak, už si to přesně nepamatuji, musel bych si to vyhledat). Tato metoda "vaření" má nějaký anglický, nebo francouzský název.

Doba "vaření" asi půl hodiny, výsledek : bílek spíš rosolovitý a opálově průhledný, žloutek krémový. Ono jde o přesné dodržení předepsané teploty. A chuť? Nic moc, žádná senzace, spíš mi vadila ta rosolovitost bílku. Ale maso připravené tímto způsobem je vynikající. Syn připravuje takhle jehněčí kýtu, vaří ji snad 10 hodin a pak ji jen krátce orestuje.


 #1535 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:26:29 | #1559 (14)

To je pravda :-) ale podle mě tohospodyňky vědí, že trouba se musí rozehřát. A pracny tak 10-15 minut a nesu je hned ven trochu schladit tak na minutu a mohu vyklepávat. Ale může to být i tukem, pokud je tam olej nebo margarín.


 #1557 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:02:40 | #1564 (15)

Neurážej nás trouby:-)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:03:54 | #1566 (16)

:-)) ty bys potřeboval schladit?


 #1564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:05:00 | #1569 (17)

Tak, je jaro, nediv se:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:00:54 | #1562 (14)

To už je molekulární kuchyně Hestona Blumenthala:-)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:47:00 | #1538 (12)

To mazání je doré, sádlo nejlepší:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:56:43 | #1541 (13)

u nás se sádlo nejí :-) ani margarín ne, tedy žádný rostlinný tuk. Peču jen z másla.


 #1538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 15:57:48 | #1550 (14)

A chleba ten by si jen mazali máslem a sádlem... to je ze Švejka:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 16:42:38 | #1537 (10)

Máme také plechové formičky, aspoň 45 let staré. Asi pocínocvaný železný plech.
moje dělá těsto z
hl. mouka 45 dkg
vl. ořechy 25 dkg
cukt moučka 17 dkg
rostlinný tuk 32 dkg
celé vejce 1 kus
čokoládu 6 dkg
6 lžic kakaa
špetku skořice.


 #1532 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:48:43 | #1540 (11)

Co kdyby si nám zaslal výsledek?:-))))))))))))
Jestli nás nešidíš?:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 21:53:46 | #1542 (12)

Poslední várku si manželka zbaštila sama, neboť mám nadváhu a tak jsem ji poprosil, ať to schová a baští si sama, někde za rohem. *15238*
Ale ona na to šla od lesa a udělala mi paralelně trubičky plněné sněhem. Těm ovšem neodolám, po nich potopa.
No a další pohromou pro mne je její jablečný štrůdl. Tomu také neodolám. Jeden celý štrůdl, už ho vůbec neřežu na kousky, škoda času, pojídám jako tří-píďovou baketu a seč se snažím si to šetřit, je za půl hodiny pryč.


 #1540 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 21:54:52 | #1543 (13)

a manželka nemá nadváhu?


 #1542 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 00:29:59 | #1544 (14)

Má, ale neuznává to. Je mlsný jazýček.


 #1543 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 07:10:52 | #1545 (15)

v našem věku malá nadváhá je prý optimální :-)) tedy důraz na to malá. Větší nadváha obtěžuje při chůzi.


 #1544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 11:43:15 | #1547 (16)

Ne, tak hrozné a už vůbec ne morbidní, to není. *15238* *15238* *15238* *15238*

Lékař má v ordinaci lepou ženu praví, "vy máte, mladá paní, pár kilo navíc, ale jedno hezčí, než druhé".


 #1545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 15:56:38 | #1549 (13)

Sakra, tam e peče, vaří, smaží:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 16:35:09 | #1551 (14)

Nemůžu si stěžovat. *15238*

Dnes jsem byl odbyt ve strouhance obaleným a smaženým řízkem nějaké mořské obludy, původem z mrazáku supermarketu. S vařeným bramborem, máslem a "tatarkou". No, sněd jsem to a pochválil jsem to.
Radši mám pstruha na másle z pánvičky, ale to prej není z moře, takže pstruh bude přístí tejden. Zejtra si na truc koupím nezavinuté zavináče, ty mám taky rád, ale ta moje ne tolik, takže mi moc neují. Kočce je to také moc kyselé a kořeněné. A nebo uzenou makrelu, ještě nevím, A nebo obojí. Jo a škvarky jsem už neměl ani nepamatuji.
Minulý pátek mi má drahá udělala španělské ptáčky s rýží, ty já také moc, moc, moc rád. Zřejmě měla ta moje nějaké výčitky svědomí, nebo co a dala mi hned dva překrásné kousky tohoto ptactva. ...A pak mám být hubenej, jako když mi bylo dvacet.
*15238*


 #1549 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 19:47:47 | #1552 (15)

:-))))))))
Ptáčky nemusím, ale toho pstruha na másle bych si dal:-)
Jinak už delší dobu mám chuť na smažák a vždycky zapomenu koupit sýr. Teď si mi to připomněl s tou tatarkou:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:22:05 | #1558 (16)

Ptáčky nemusím,

Nevíš o co přicházíš. *3284*


 #1552 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:28:01 | #1560 (17)

Třeba nejí maso. Jen ryby. I když to je taky maso. Ptáčky taky jíme, a zejména naše asijská rodinka je má ráda. Ale nejraději pečenou kachnu.


 #1558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:03:57 | #1567 (18)

Kachnu si dám, ale už jen někdy. když jsem měl doma chov, bylo to něco jiného. Ty kupované, kolem kachny jen prošly:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:07:25 | #1570 (19)

Nevím, my máme příbuzného který chová kachny. Občas od něj koupím, má je hezky na zahradě, s vodou... všecko správně. Přesto rodinka preferovala ty kupované z obchodu. Tedy možná to bylo jedno. To je těžké posoudit pro nás co se nevyznáme. Kupovaná kachna je měkoučká, rozpadá se a voní. Ta z chovu je pevnější, taková kompaktní a není tak aromatická. Tedy nevoní tak kachnou. Je tužší.


 #1567 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:13:20 | #1574 (20)

á mám zkušenost opačnou:-)
jediná kachna, který mi chutnala, kupovaná, byla z maďarských velkochovů. Má převážně zelený obal. U těch ostatních jsem vždy spíš cítil knedlík, zelí, než kachnu.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:16:04 | #1580 (21)

Tak asi prodávají maďarské kachny, většinou :-))


 #1574 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:18:52 | #1583 (22)

Žiješ v maďarsku:-))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:22:39 | #1585 (23)

to né, ale vozí to maražené, většinou hungary


 #1583 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:28:50 | #1589 (24)

Aha:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:26:40 | #1587 (20)

Babička říkala, že pták dospělý, tedy už ne kuře, musí odležet, než se připravuje na vaření, pečení a pod. To platí i pro jiné živočišné maso. Zrovna tak pro divočinu, tedy zajíce a koroptve.
Dělala to prostě, že oškubané zvíře (a zabité samozřejmě) dala do plátěného pytle namočeného do octa (kvůli mouchám) a takto si daný kur počkal na další zpracování dva dny a i déle, podle teploty vzduchu. Neměli jsme lednici, takže ve sklepě, nebo u dědy v dílně.


 #1570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:02:14 | #1563 (17)

Právě, že vím, od malička mi nechutnali. Mám raději moravského vrabce:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:03:05 | #1565 (18)

kvůli těm střevům, žejo :-)) vnuci je taky vybírají.


 #1563 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:04:42 | #1568 (19)

No, mě nechutná ten vnitřek, nepasuje mi k tomu, vždycky jsem snědl jen maso:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:08:09 | #1571 (20)

To jsou ta střeva :-)) říkáme tomu uvnitř tak. cibule, vejce, okurek a špek.


 #1568 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:12:13 | #1572 (21)

Dcera byla na výletě s angličanama od školy a naservírovali jim tam španělské ptáčky tak raději neobědvovali :-)
Ja to tedy taky mám sprotivené od školních let, asi to ve školních jídelnách neuměli uvařit.


 #1571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:13:04 | #1573 (22)

no to snad ne, to fakt nejedl nikdo? U nás je to oblíbené jídlo.


 #1572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:14:15 | #1577 (23)

zrovna angličané mají co povídat, ty jejích nadívané ovčí žaludky a odpudivé pudinky. Nejhorší kuchyně na světě. Proto jsou tak vychrtlí


 #1573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:15:11 | #1579 (24)

Kdyby tě slyšeli:-)
Jinak souhlasím:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:18:27 | #1582 (25)

Dívá se občas na Seznam televizi... jak tam hodnotí naší kuchyni cizinci. Tuhle tam byla kachna:-)
Líbilo se mi jak jí knedlíky:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:18:11 | #1581 (23)

Jo prej položili příbory, nechtěli to.


 #1573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:14:08 | #1576 (22)

Uměli to vařit, ale dělali je pořád:-))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:14:34 | #1578 (23)

žemlovku a nule s mákem a rýžový nákyp a UHO:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:19:20 | #1584 (23)

Pro mně je děsivá ta kombinace : . cibule, vejce, okurek a špek.


 #1576 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:24:00 | #1586 (24)

nm to chutná :-) když je to pěkně podusené libovém hovězím plátku potřeném horčicí, je to supr. Pro asijskou rodinku dělám krůtí a nejvíc jim chutná to vajíčko uvnitř.


 #1584 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:27:40 | #1588 (25)

Přesně tak, nejsme náhodou příbuzní? *15238*


 #1586 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:29:37 | #1590 (26)

Rodina se sešla:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:13:36 | #1575 (21)

Hm:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 08:30:20 | #1528 (7)

Ono je to těmi ořechy v těstě, lépe méně, než více a nebo se dají nahradit bílým nebo stříbrným mákem (chutnají jako lískové oříšky a vlašáky)



| Předmět: RE: RE:
27.03.21 14:38:53 | #1512 (2)

Asi jako že ryba je žrádlo a ne kámoš.



| Předmět: RE: RE: RE:
27.03.21 17:03:03 | #1514 (3)

Ryba v akváriu může být přátelská *33794*



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 16:25:32 | #1516 (4)

Když je hlad, tak i pes je živá konzerva :-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 16:28:33 | #1517 (5)

To oni i myši, od čeho by jinak byl myší kožíšek v pohádce o princezně z hvězdou na čele?


 #1516 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 18:49:37 | #1518 (5)

Na vandrech jsme psům říkali "přírodní polokonzerva". Ale nikdy nebylo tak zle aby jsme je snědli *2951*


 #1516 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 19:01:44 | #1519 (6)

Těžko byste je po ceste vyvrhli, omyli, upekli ... to je snadnější sejít do nížiny a něco si dát v bufetu :-)


 #1518 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 19:12:44 | #1520 (7)

Ono to taky souviselo se slavnou hláškou z Cimrmanovy hry Dobytí severního polu: Sníme psy......I když žádné nemáme?


 #1519 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 19:13:54 | #1521 (8)

Asi tak nějak :-))


 #1520 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 21:09:17 | #1523 (5)

Když ještě moře brázdily koráby, vozili sebou námořníci, želvy, ke stejnému účelu.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 04:44:49 | #1527 (6)

I kozy, prasata, slepice. Nespotřebované vyložili na neobydlených ostrovech a tak si vybudovali spižírny.


 #1523 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 08:33:42 | #1531 (7)

Ano, já si vzpomněl na robinsona Crusoe *33794*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 16:32:33 | #1536 (8)

No právě. *15238*


 #1531 


| Předmět: RE: RE: RE:
25.03.21 11:37:19 | #1468

Na klíčení klidně kolem 20 stupňů. Když ti to vyleze pak je lepší ubrat, aby se rostliny příliš neprodlužovaly. Tzn. aspoň 15 max. 18. Hlavně to chce světlo. To samé platí pro rajčata. Až hodí třetí čtvrtý list, můžeš přidat teplo.
Když teď vyseješ papriky, budou trochu později. Ty pálivé už ani nemá smysl vysévat.
Rajčata zase klíčí třeba po třech dnech, tak pozor, aby si je pak měl kam dát, až narostou. Jinak teplota tam může být i nižší.
Obecně platí, že by ses neměl hlavně u paprik dostat pod těch patnáct. Mám vyzkoušeno, že pokud má člověk skleník nebo zimní zahradu a v noci tam má aspoň 12. Přes den, díky slunci, více, pak to tolik nevadí. Pokud to bude přerůstat, snížíš teplotu.
Lukášek byl snílek a fantasta.



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 21:11:52 | #1482 (1)

No ty co mám mají celkem krátkou vegetační dobu a dobu zrání, takže by to ještě mohlo vyjít, Chinense bych musel daleko dříve samozřejmě. Jinaks tím světlem to vím, to je vždy u mě problém, pak už musím oddělovat. Ale já stejně nejvíc miloval medvědí tlapku ;-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 10:08:02 | #1494 (2)

Medvědí tlapky dělám někdy na Vánoce, ořechové:-)



| Předmět:
23.03.21 20:28:52 | #1454

Od té doby co si dovolil odejít Lukašenko mi neklíčí papričky, to on za vše může.


1 1  

| Předmět: RE:
24.03.21 08:45:32 | #1455 (1)

Tady nechodil žádný Lukašenko , ale pokud vím tak to byl Lukášek )



| Předmět: RE: RE:
24.03.21 20:06:42 | #1461 (2)

Znát ho osobně?



| Předmět: RE:
24.03.21 08:58:57 | #1458 (1)

Sám si za to můžete a svádíte to na druhé )



| Předmět: RE: RE:
24.03.21 20:15:02 | #1464 (2)

Dnes bylo odpoledne moc hezky:-)
Podívejte se, co už venku kvete. Skalkové narcisy vyhánějí do květu a už jsou v rozpuku (nejsou samy, to bude dělat ten kus-kus). Krokusy už nastupují do boje v plné parádě. Začíná vyhánět koprovitá pivoňka. Čemeřice bych měl vyfotit:-)



| Předmět: RE:
24.03.21 20:04:34 | #1459 (1)

Úplně si mě vylekal, nechám si udělat spermiogram:-)



| Předmět: RE: RE:
24.03.21 22:10:45 | #1465 (2)

Kdyby byl Kurnik aspoň z části jako Lukášek, a zkusil ho aspoň jednou týdně zastoupit, pak by mi mohl poradit jakou potřebuji na klíčení teplotu. Lukášek to dělal vždy rád a s láskou.



| Předmět: RE: RE: RE:
25.03.21 04:27:32 | #1466 (3)

Napiš raděj kdy a jak jsi ty ty papriky vysel.

Osobně používám teplé místo na klíčení těchhle rostlin. Podlažní topení udržuje teplotu podlahy zhruba na 22 až 23°C, podle toho, jak je venku zima. No a když to klíčení chci urychlit, tak ty nádobky se semenny přehodím ještě el. dekou (25W na asi 1 m čtvereční) a pak má hlína v hrnečkách zhruba 27°C. Musí se to pochopitelně každý den kontroluvat, neutopit, nevysušit. Jakmile se objeví první klíček, tak okamžitě na světlo, na okenní parapet. Rajčata, okurky, cukety a pod jsou za dva - tři dny venku. Záleží pochopitelně také na tom, jak hluboko to semeno je. Semeno v hrnečku přikryji jen tak pětimilimetrovou vrstvou hlíny a až je rostinné novorozeně tak 20mm vysoké, ta nasypu kolem dalších 10 milimetrů. Pochopitelně od oka. Málokdy se stane, že ze semen nějaké nevyklíčí a nebo je zmrzačené. Řekl bych že je to jen nějaké to procento. U koupených semen je ta úspěšnost nižší.
Jak dlouho mi klíčí papriky nevím, nenapsal jsem si to. Pálivejch pfeferonek mám tak 20 rostlinek, mají teď tak 12 cenťáků. Zasadím tak čtyři a zbytek rozdám, podobně s přebytečnými rajčaty a tím ostatním.

Píšu hrnečky, ale používám kalíšky od jogurku, na jejichž dnu udělám ostrým nožem zářezy (otvůrky, dírky) pro případný odtok vody při přelití a nebo pozděj pro zalévání od spodu. Kalíšky mám pochopitelně ve vodotěsném tácku, nebo i v plastových přepravkách.


 #1465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 11:45:01 | #1469 (4)

Nejrychleji klíčí kozí rohy. - ca 5- 8 dnů. Nejpomaleji ty chilli, tam je to klidně 9 dnů.
Obecně jsem proti přesevům, pokud nejde o květiny na záhon - cínie, afrikány, jiřinky kosmatce a pod. U dýní pochopím, vydlabaná semena (klíčivost je nejvyšší po letech, stejně tak u okurek)
Pokud jde o hybridy (F1). Pak ten přesev není zrovna dobrá věc, zejména u okurek, U zeleninových paprik, chilli, rajčat to jde. Přesto výsledné vlastnosti plodů nejsou už takové. Krom třeba takových těch původních nehybridních odrůd. Nebo salát, kedlubny a ředkvičky.
Co se týče semen prodávaných v ČR, ne vždy jsou kvalitní. Stalo se mi právě letos, že jsem zkoušel nové odrůdy paprik a nevylezla ani jedna ze dvou pytlíků.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 14:45:11 | #1471 (5)

Mně nevylezl an jeden salát, tedy jeden bídný


 #1469 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 19:39:44 | #1472 (6)

Z koupeného semena s neprošlou lhůtou?

Mně vylezla prakticky všechna semena(nepočítal jsem je ale), dva druhy salátů . Vysel jsem je 15. března do kelímků a včera měly rostlinky zhruba 5 cenťáků. Musím je dnes rozsadit do jednotlivých kelímků a ty pak pozděj ven do přírody. To bude zase piplačka. *3284*


 #1471 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 19:49:45 | #1473 (7)

z koupeného semena. nevylezly mi ani minulý rok :-)) něco dělám špatně.


 #1472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 00:55:35 | #1485 (8)

Třeba popiš detailně, jaká hlína, jak hluboko semena, jaká voda na zálivku, jaká teplota okolí, neplesniví ta hlína na povrchu, nepáchne hnilobou? Hlína vzdušná, "načechraná"?

Dneska jsem tedy rozsadil kadeřavý salát do 14. plastových kelímků a odhadem asi tak padesát mláďat vyhodil, polovina z nich měla zelený 5cm stonek s dvěma lístky a asi 10cm dlouhý kořínek. ta druhá půlka byla zmršená. Některé ty vzrostlejší měly zárodky druhého páru lístků.
Zkrátka v té špetičce semínek rozsetých do kelímku muselo být aspoň 70 semínek. Na pytlíku se semeny je napsáno, že stačí na 500 až 800 rostlin.


 #1473 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 07:00:23 | #1489 (9)

Tak to zkusím, domnívám se že chyba v semenech není. Vodu mám z vany, po koupání ale odstátou tak 4 dny a bez mýdla. My se nemydlíme :-))) Zemina je na výsev, problém může být že je mám na půdě v koupelně u okna, netopí se tam a mže být kolem 10 stupňů. Vylezl mi i cukrový melón a neroste. Rajčata rostou jak divé. Brambory kííčí.


 #1485 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 09:59:55 | #1490 (10)

Saláty a jiné rostliny ze Středomoří potřebují na nastartování semen vyšší teplotu, řekl bych aspoň 20°C, 25°C považuji za lepší, pak až vylezou ze země (a dole mají kořínek) může být chladněj. Jde o ten start. Má teta, botanik, mi to kdysi vysvětlovala. Semínka mají ochranu (pojistku) proti předčasnému klíčení, to je pro ně smrtelné, takže vyžadují teplotu x čas, vlhko a některé ještě další inkredience v půdě a určitou hodnotu Ph.
Semínka, která jsou mrňavá, nemaj vlastní rezervní zásobu živin a tak je pro ně vhodné prostředí důležité.

Osobně jsem výsevní substráty nikdy nepoužíval, Nanejvýš si dám do naší hlímy tak 10 až 20% levného substrátu pro kytky, kvůli v ním obsažené vláknině, neboť naše půda má tendenci tvrdnout (na beton *15238*)


 #1489 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.03.21 10:33:25 | #1500 (11)

Ta vrstvička je na povrchu semen a voda jí musí naleptat a musí se dostat dovnitř. Proto se semena tzv. stratifikují, pokud mají chloupky, tvrdé osemení. Příkladem, jsou kaštany, žaludy, petržel, mrkev, řepné klubíčko obsahující více semen. Stratifikace je buď studená (přemrznutí - venku nebo v ledničce) nebo mechanická.. obrušované osivo, drcení, chemická. Podle druhu.
Salát by mít takové problémy neměl, Spíše je problém s vybíháním. Tzn. v nesprávnou dobu zasetý nesprávný salát, Rané sejeme brzy na jaře, později by vlivem vysokých teplot vyhnaly do květu. jarovizovaly. Už jsou i odrůdy odolné vůči vybíhání. Stejně se chovají kedlubny, květák, kapusta, zelí, kapusta.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.03.21 11:25:25 | #1502 (12)

Jo, to s kvetením hlávkového salátu jsem už také zažil.


 #1500 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.03.21 17:45:16 | #1507 (13)

On kvete, ale docela pěkně:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.03.21 13:19:13 | #1503 (11)

Naše půda taky :-) to jsou ty nížinné jíly. Je to opravdu jako kámen. Používám kupovaný subrstrát protože v té jílovokamenné půdě je to ještě horší.


 #1490 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 10:25:14 | #1499 (10)

Bude to tou vlhkostí, moc zaléváš. Jinak na meloun je ještě čas.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 19:51:13 | #1474 (7)

tak jsem dnes připravovala hrobeček pro borůvky. Doufejme že se jim tam bude líbit, vystlala jsem ho fólií, dno ustřihla. Borůvky si lebedí v květináčích a líbí se jim tam.


 #1472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 20:08:44 | #1477 (8)

?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 21:25:24 | #1483 (9)

Dělám borůvkám takový dlouhý hrobeček. Vykopala jsem dneska jámu, vyložila igelitem a spodek igelitu vystřihla aby měla voda kam odtékat. Na dno jsem dala trochu kamínků a písek pro drenáž a taky nějaký kompost s popelem, no a zbytek vyplnila rašelinou s trochou kompostu a pískem. Teď to nechám trochu postát abych viděla jak moc si to sedne. Pak do to toho usadím ty dvě borůvky a zasypu borovicovým mulčem. Tak snad se jim tam bude líbit. Už mi krásně rostou v květináči, mají lístečky.


 #1477 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 10:17:12 | #1495 (10)

Proč tam dáváš ten igelit? vadí to něčemu kolem? Borůvka nepotřebuje stát ve vodě. Víc zaprší a je po nich.
Tohle nebude ideální, Snahu máš, ale nejlepší je míchat normální zem, co tam máš tak 1:1 s tou rašelinou (hrabanka je výborná, ale nesmí se z lesa brát). Kamínky dospoda můžeš dát, pokud se tam drží voda. Jinak tohle rašelinové úložiště ti bude moc vysychat a pamatuj si jednu věc. Pokud někdy přeschne rašelinový substrát, pak do něj už vodu nedostaneš, voda obtéká kolem:-)
Teď ti sem dám hromadu vykřičníků!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozor na jehličí. nesmíš ho dávat ke kořenům. někteří lidé takto často napodobují les (aspoň si to myslí), bohužel jehlice obsahují inhibitory růstu:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.03.21 13:22:40 | #1504 (11)

Igelit tam dávám proto aby se okolitá země nedostala na tu rašelinovou. Tedy abych ji držela odděleně. Osvědčilo s emi to velice u první borůvky, která roste jako divá. Takže to zkusím i u těch dalších dvou. igelit mám jen po bocích, dno je tedy ten náš slavný jíl možná až kaolín, na to drenáž z kamenů a písku, na to rašelina smíchaná s kompostem a pískem, do toho borůvky a nahoře jsem to zasypala mulčem z borovice. Tak uvidíme.


 #1495 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
26.03.21 17:46:29 | #1508 (12)

Já bych ho tam nedával, ale je to tvé rozhodnutí.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 20:06:49 | #1475 (6)

Jak staré máš osivo?:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 20:07:56 | #1476 (7)

Koukni vzadu na pytlík, jaké je tam datum expirace.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 21:27:08 | #1484 (7)

Nevím, asi staré. Jdu se podívat. Tak je tam napsáno prosinec 2023


 #1475 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 01:09:29 | #1487 (8)

To by mělo být v pořádku. Zkus test klíčovosti, jak ho popsal Kurník. Když to budeš mít ve dvaceti °C, tak by to klíčky měly být viditelné (lupou) snad už druhý, třetí den.

Držím ti palce, ať se tvým borůvkám daří.


 #1484 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 06:55:42 | #1488 (9)

Taky si držím palce, tolik to dalo práce :-) Manžel jen kroutil hlavou a divil se.


 #1487 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 10:23:29 | #1498 (9)

:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 10:20:47 | #1496 (8)

Pak bude problém nejspíš s tou vlhkostí. Udělej si test klíčivosti a uvidíš, Někdy je chyba u výrobce. Stalo se mi to letos u některých paprik. Nových odrůd skleníkových paprik a balkonových paprik. Zajímavé je, že u těch, nejlepších, kde bylo jen 10 semen, vyklíčily všechny:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 20:11:24 | #1478 (5)

Mě Capsicum Annum chilli papričky klíčily vždy tak od tří 3,5 dnů do týdne (většinou), a teď už je mám týden a čtyři dny, a nic. Semena jsou, co klíčila i před rokem, skladována byla normálně v pytlíčkách, ve kterých přišla, jako každý rok. Teplota tady je kolem 21°, někdy kolem 20°. Jsou v rašelině, a jsou mělce, tak kolem 3mm. Je pravda, že jsou trochu vlhčí, protože jsem dost dlouho pryč, a minulé roky se mi stávalo, že to bývalo na pokraji vyschnutí, takže jim ani nijak nepřitápím, ale další vlhkost nepřilévám. Teď mě napadlo trochu začít větrat, protože je mám zavřené v takovém plastikovém pařníčku. Každopádně vypadají dost zdechle.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 20:21:51 | #1479 (6)

Pokud to neklíčí, pak to bude tím vlhkem.
Pokud to mizerně klíčí, může to být vlhkem:-)
Pokud padají klíční rostliny, je třeba desinfikovat substrát
Tak pokud jsou ještě někde zavřené a na sluníčku, může tam být třeba klidně kolem 50 stupňů.
U těch mini pařenišť jsou navrchu takové větrací otvory, ale i ty mnohdy nestačí.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 20:37:44 | #1481 (7)

Je to v interiéru, na sluníčku to není, teplota je víceméně stálá, ale zkusím teda snížit vlhkost, asi to bude tím. Já moc semínek nemám, jedu to fakt v málu, protože mám rád čerstvé chilli papričky.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 10:05:31 | #1491 (8)

Myslím, že je tam dřív uvaříš, než začnou klíčit:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 20:28:19 | #1480 (6)

Udělej si zkoušku klíčivosti. Vezmi vatu, savý papír nebo odličovací tampon. Hypermangan, pár zrníček, rozpusť v troše vody, aby se ten papír nebo vata nasákla a rozlož na povrch 25 semen (100 semen vzešlých je 100 procentní klíčivost). Pokud ti je to líto, dej třeba jen 13 ale nebude to tak přesné, zase uvidíš, co vyklíčí a co ne.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 01:04:09 | #1486 (7)

Proč hypermangan? Ten používám na sterilizaci vody na opláchnutí rukou po nákupu, než vlezu do auta ...

Na test klíčivosti, nebo na předklíčení (fazolí) používám kuchyňský papír v několika vrstvách a samozřejmě dešťovku a kousek průhledné folie, nebo skleněnou tabulku na částečné přikrytí.


 #1480 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 10:23:10 | #1497 (8)

Překrývat se to nemusí, to je na každém.
Ano, Hypermangan je tam kvůli desinfekci, aby se tam nechytli nějaké plísně, než to začne klíčit.
Pokud si někdy předkličuješ na tom papíře třeba řeřichu, já jí mám rád na chleba, pak j ten hypermangan také skvělý.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 11:23:02 | #1501 (9)

Řeřichu také milujeme. Akorát mi vadí, že někdy mám ty šlupky semena i na chlebu.
S tím hypermanganem to také skusím.


 #1497 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 17:44:00 | #1505 (10)

:-))
To znám s těmi semínky:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.21 17:44:01 | #1506 (10)

:-))
To znám s těmi semínky:-)



| Předmět:
23.03.21 07:16:53 | #1450

Dobré ráno přeji )



| Předmět: RE:
23.03.21 20:13:26 | #1452 (1)

Děkuji:-DDDD



| Předmět: RE: RE:
24.03.21 08:46:03 | #1456 (2)

Rádo se stalo , hezký den )



| Předmět: RE: RE: RE:
24.03.21 20:07:24 | #1462 (3)

Děkuji:-)



| Předmět:
22.03.21 07:28:23 | #1448

Úspěšný nový týden na zahrádce )



| Předmět: RE:
22.03.21 19:46:33 | #1449 (1)

Děkujeme i Vám na té mojí jednou:-)



| Předmět: RE: RE:
23.03.21 07:26:43 | #1451 (2)

Nemusíte pořád děkovat , pak kdo to dělá ))



| Předmět: RE: RE: RE:
23.03.21 20:13:52 | #1453 (3)

Blik:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
24.03.21 08:46:26 | #1457 (4)

To je moje blik )



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
24.03.21 20:09:09 | #1463 (5)

Ne, ne. To je moje blik. Kdybyste, ale přesto naléhala, můžeme mít jedno společné:)-))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 07:52:42 | #1467 (6)

Myslíte jako blik blik ? Hezký den )



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.03.21 11:45:11 | #1470 (7)

Třeba.



| Předmět:
21.03.21 09:33:34 | #1423

Jinak hezké nedělní dopoledne na zahrádce )



| Předmět: RE:
21.03.21 20:05:11 | #1444 (1)

Také přeji:-)



| Předmět: RE: RE:
21.03.21 20:08:06 | #1445 (2)

Hezký večer určitě )



| Předmět: RE: RE: RE:
21.03.21 20:10:51 | #1447 (3)

Děkuji, také Vám:-)