Doma ho mám pod stromy. Mizerná zem a v létě trochu stínu:-)
Chce vlhko, ale to tam nemá:-)
Zkusím koupit v Hortisu a dát na jiný místo. Vláhu dodám, není
problém. Zato se u nás daří libečku, o kterým na diskuzích někteří
píšou, že jim nejde. U nás taky nejde...ale zlikvidovat nejde!!! V místě, kde jsme
ho chtěli dát pryč jsme ho vyryli a dalším rokem opět vyrostl. Opět
vyryli, zase vyrostl! Tak ať si tam je, no:D
Před lety, tal 15 let, jsme ho dostali od jedné babky v H. Brodě. Vyryla
nám ho půl kýble. Dali jsme asi na 6-7 míst. Vyrostl všude! Jílová zem,
kamenitá zem. Roste jako blázen. Kdyby nám tak šly papriky...
Libeček je v podstatě plevel, množící se jako kopřivy.
Taky máme jílovou zem. Nedaří se jahodám. Už nevím co vymyslet, abychom měli jahody. Letos jsem je dala úplně jinam a dám na jejich místo brambory. Podobně mám problém s malinami, ty prý jdou úplně všude kromě nás :-))
Jahody mají rády hlinitou poměrně těžkou zem. Takže určitě ne
rašelinu:-)
Jdi na pole s kolcem a lopatou:-)
co to je kolec? mám tedy tu hlínu nějak udupat? Já furt tam vozila rašelinu a různě to tam načechrávala a to bylo asi špatně. Měla jsem to udupat. Teď jsou na jiném místě, kde není moc dobrá zem a je to hlinita zem, jílová.
Kolec je kolečko:-)
Udupat ne, jen musí bát taková klasická polní:-)
V rašelině to hned vyschne a také mráz to vytahá.
Přesně to se jim stalo. Tak díky, už vím čím to je. Potřebují obyčejnou hlínu :-)
Mám ho rád, brambory to oživí a když se v polívce nenechá dlouho (pak kysne) je to jako maggi:-)
mně to ruší... tedy narušuje mi to chuť čehokoliv :-)) Mám teď tady vnoučata dva týdny a moc jim u mě chutná. Nejlepší zeleninová polívka na světě. Pak jsem zjistila, že jim chutná protože v ní nejsou různé byliny a koření, které tam dává jejích máma.
Nám teda lieček chuť všeho podporuje! No všeho...brambory, rýže-bez libečku to není ono! Jinak do všech polívek - vývarový, bramborová především. Do dršťkovky vlastně ne - tam by opravdu rušil. Jinde ale ne. Naopak. Jo a pečená masa! Celou větev libečku i s natí tak půl hodiny před doděláním a pak ho vyhodíme. Stejně tak při vaření rýže a brambor - větev do hrnce, po uvaření s ním ven.
Zato si nepotrpíme na různý bylinky tam, kde je lidi cpou po tunách. Krom
libečku bylinky nemusíme nikam. Působí totiž rušivě:)
Bylinky na ozdobu... Díky, nechci!:D
Jinak ten libeček mi nijak nepřipomíná maggi. Ani vzdáleně. Zato voní a chutná téměř identicky s celerem.
Ale jinak máš pravdu, jsou to blízcí příbuzní. Něco jako když máš listový celer nebo řapíkatý. Libeček by se dal nazvat variantou řapíkatého celeru.
Naopak! Covid jsem neměl. Čich mám naopak 100%ní na rozdíl od těch, kdo nepozná, že libeček voní po celeru.
Používám majoránku a kmín. Aby děti kmín neviděly, tak ho mám nadrcený. Dnes jsme měla jen věpřové maso na cibulce a kmín, děti si přidaly 5x. Furt chtěly maso, myslím že rodiče je nepoznají :-)
Majoránka a kmín jsou nezbytná klasika. K tomu pepř, paprika + pár
dalších koření a stačí.
Kmín je nejlepší drcený. Jedině drcený udělá tu správnou vůni a
chuť.
Mám kmín rád, babička sbírala ten planý. Je prý halucinogenní, ale byl také dobrý:-)
S tím se nedá než souhlasit, o tom už jsme, ale psali jinde. Když vidím ten koriandr na mnoha pokrmech. Taková zelená čepice, úplně se orosím jako rosnička:-)
Tak tohle je o hodně větší, ale hezky to kvete:-)Pak si dají v mekáči burger napajcovaný vším možným a jsou spokojeni:-)
Dnes jsou rodiče příliš opatrní, furt kontrolují co děti jedí, jestli tam nejsou nějaká éčka nebo cukr. Když jim koupím jupíka, tak je to největší blaho na světě. A dnes jsem jim koupila každému jeden donut, takže jsem nejhodnější babička na světě.
Mně se libeček usadil u jednoho ribizového stromečku. Hospodaří spolu. Asi 10 let ho vykopávám pro různé známé a široké příbuzenstvo, jednou za měsíce co vyroste seřežu úplně naholo a furt to tam potvora je. Přitom libeček nepoužívám. Opravdu ho mám jen na rozdávání, zlikvidovat nejde.
Jenom ta semena nesmí přeschnout a klíči na světle.
Libeček často zapomínám ořezat a pak tam sekám bambus s
květenstvím:-)
Mám takovou přírodní zahradu, hned vedle roste kozlík lékařský, to je
taky macek:-)
On někdy zahnívá ten kořen, když tam má někdo vlhko, pak to ještě
roste, ale nakonec začne žloutnout a shnije.
Kořeny hnijí i nám, ale má další, zdravé a zase další a mezi tím jiné uhnijí...Tak tomu je v místě, kde ze střechy teče voda přímo do keře za stodolou:D Ten udělal největší kotrč!:D Každoročně kruh o průměru cca 1 m
Ono jak se člověk moc snaží něco vypěstovat a naslouchá všemožným
radám, výsledek 0
Jak se něco jen vyseje, nebo vysadí a kašle se na to, výsledek je na
výstavu!
Už je to asi dost narostlé, tak ten úbytek kořenů nevadí. Představ si
chudáka, který si nese domů rostlinku s dvoucentimetrovým kořenem odněkud
z obchodu:-)
Pak když mu shnije:-)
To jej jako ztratit předčasně mužství:-D