Dneska jsem viděla kvést orsej.
Orsej jarní je krásná, ale jedovatá:)
V půdě zanechává takové malé hlízky:)
Prostě je z čeledi pryskyřníkovitých, jako sasanka a koniklec a tam je jedovaté všechno:)
U nás je jeden muž a ten jí muchomůrky... má na to nějaký recept, dlouho to vaří a něco do nich přidává, tím je zbaví toxinů a pak je jí, no ještě mě nepřesvědčil, abych ochutnal:)))
Snad prý vaření v mléce, ne? No ale zatím jsem taky neměla důvod to zkoušet, když je dost jiných hub...
Já nevím on se s tím vždycky schoval, ale věřím, že to byly ty muchomůrky...
Jo, ale taky už jich moc není. Jako děti jsme si hráli se spoustou druhů rostlin, které už teď moc nevidíš, a jestli vůbec.
Hm, to je fakt, když si vezmu, jak jsem si hráli na vaření... co všechno
jsme tam do toho nakrájeli... třeba špičky:)
Docela bych si je dal, moc hezky voní a je z nich skvělá smaženice:)
Tam by neměl být problém... velká kola v trávě... tmavozelená... vytvářejí kružnice. A krásně voní:)
Tak já nevím, jestli v té trávě nemůže dělat velká kola ještě něco jiného..-.
Ahoj, Karle, ano:)
Čekám, že sem přidáš nějaký tvůj recept na krásnou zahrádku a nebo
třeba na dobré jídlo... třeba se zeleninou:)
Rambo ti jistě pomůže:DDD
Obsah příspěvku byl smazán.
Kopřiva žahavka Urtica urens... lidé většinou znají jen dvojdomou... to je tak naše klasika Urtika dioica:)
Obsah příspěvku byl smazán.
Obsah příspěvku byl smazán.
Kopřiv máme taky dost. Děláme spíš čaj. Taky jsem si říkala, jak hje fajn mít divokou zahtaŕadu, protože tam nasbírám spoustu užitečných bylin z ekologického prostředí. No, však na louce nevíš, co tam kdo nasypal, ne?
Já tedy kopřivák (čaj) nemusím:)))
Ale proti gustu žádný dišputát.
U nás doma se to v dětství dost pilo:)
A ten špenát mám moc rád:)
Dáváš do něj něco speciálního? Zo by mě celkem zajímalo. Kopřivu znám, i vím jak chutná :-)) a jak voní.
Nesnáším slazené bylinky. Mně kopřivák chutná. Ale ne každý. Musíš ho prostě umět, no.
To by ses divila, co lidí si to plete s rosičkou,,, kontryhelem... myslím podle názvu, ne podle vzhledu:)
Teď jsem o něm psala, jak obtížný je to plevel. Ale jíst mě to ještě
nenapadlo! Asi to začnu pěstovat ve velkém, takovéhle věci u nás jdou
skvěle!
Dozvěděla jsem se, jak chutná a zdravá je bršlice. A protože jí máme
plnou zahradu a marně s ní bojujeme, rozhodla jsem se, že ji tedy začneme
konzumovat. Konečně něco poroste samo! Natrhala jsem jí hromadu a udělala z
ní špenát. No, něco jsme snědli, ale víckrát už bych do toho nešla.
Moje maminka sbírá a jí pampelišky. Teď už na ně chodím sama, tedy pro ni :-)) Sama je ještě nejím.
Už jsem o nich psala. Jsou úžasně zf=dravé na trávicí soustavu a prý jsou i účinné proti rakovině. Já jak jsem na zahradě, tak se taky popasu. I nějaké květy jsem si nasušila. Jí mám nasušené takové hromady bylin, že to bnestačíme zkonzumovat. Máme totiž rádi i černý čaj a dobrou kávu.
Sbírám také byliny na čaj. Ale musí chutnat :-))) Tedy žádné pampelišky ani kopřivy. Mám hodně řepíku, lípový květ, malinové a jahodové listí, i ostružinové listí, šípky. Trochu listů z borůvek. Víc do toho nedávám, aby to nekazilo chuť. čaj je lahodný.
Směsi moc nedělám, mám spíš čaje jednodruhové, tak si pochutnáme na chuti té určité bylinky. Ale tak každý rád něco jiného. Mám akorát starost o černý bez, protože tady u nás chytají takový žlutý lišejník a odcházejí. A já bez něj asi neumím žít.
Čaj s citrónem (a cukrem) je berkonkurenční. A taky ho přidávám do kombuchy, a ta taky nemá chybu.
Hm, pampeliška by se měla nejprve zbavit toho latexu... mléka, co vypouští... dává se to do studené vody přes noc... myslím stonky nebo listy, aby ji natáhly a pak na salát... květy na med a kořen pro zdraví:)
Je to přírodní latex, takový podobný, co roní fikus... ten
pokojový:)))
Určitě by si měla nechat stonky, aby natáhly tu vodu... a pak teprve
konzumovat...
O tom nic nevím. Jáí myslím, že i to mlíčko je zdravé, ne? Kravičky to taky baští.
Pro ně je to také lepší sušené... když už ten latex nepracuje... věř zkušenému, lidovému léčiteli:)))))))
No, pozor na tu bršlici, ona je zdravá, když je mladá, fakt opatrně.
Co se týče ptačince žabince, pokud se nespleteš a poznáš ho (ha ha ha),
tak ten můžeš konzumovat klidně celý rok:)
Obsah příspěvku byl smazán.
Vám také, já jím mám rád moc a nebo cibuli třeba na chleba s másel nebo se sádlem:)
Lukášek také vyrábí marmelády:)
S dokonce o z arónie, rakytníku a také kdouloně:)
Pak to v zimě všechno jí a dnes měl výborné jablečné palačinky s takovou směsnou náplní... to je taková, když už máte ovoce plný mrazák a přemýšlíte nad tím, jak tam dostat i ostatní věci:))))
Arónii mám, ale marmeláda jen z ní by byla asi mdlá. Spíš nějakou tu bobuli hodím do zahradní marmeládové směsi. No a rakytník by asi byl jako marměláda dost kyselý, ne? Máke zatím malinký, ale něco už jsme z něj natrhali a mám to v mrazáku. Občas si zobnu. Z kdoulí jsem taky zkoušela marmošku, ale byla taky skoro bez chuti - jen sladká. Já mám nejradši zahradní směs.
Tak to je vidět, že jsi ještě nikdy nejedla aronii jako marmeládu... to
je snad to nejlepší, co jsem kdy jedl. Bobule obereš, ale jsou trpké, taj e
dobré je dát třeba do mrazáku na týden a ono se to podá a pak je vaříš,
klasicky:)
Přidáš víc cukru... podle chuti:)
No tak až jí budu mít kila, možná to zkusím. Mám radši červenou jeřabinu jako kompot, dá se dávat místo brusinek.
Hm tu jsem zavařoval, kdysi:)
Teď tu máme v přírodě novou výsadbu.
Když jsem u toho, jeřáb ptačí a jedlý... rozdíl... listy... ten jedlý
má jen třetinu listu zoubkovanou:)))
No to já vím. A je světlejší. Jenomže už ho nikde nevidím. Nanejvýš tak u silnice, a tym se mi zase nechce moc trhat.
Tak dnes jsou bezolovnaté benziny a tohle je dobré rozlišovací pravidlo... nejlepší je moravský vekloplodý... odrůda:)
Rakytník je kyselejší, ale můžeš to dosladit, trochu to připomíná
meruňky, ale zvláštně to voní, spíš smrdí:)))
Je to velmi zdravé:)
Vím, že je zdravý. Tak ho právě radši jím jen tak zamražený. A děcka na něj nejdou.
Nechá se z něj dělat i šťáva a ze semen lze dělat rakytníkový olej... litr slunečnicového oleje a tak hrneček rozdrcených semen... nasypeš do láhve a protřepáváš několikrát, když jdeš okolo cca 14 dnů, pak to přecedíš... dá se to používat jako zálivka a nebo do jídel, jeden známý na tom peče řízky, no, to se mi zdá bláznovství:)))
NBo jasně. Když jde o marmeládu, děti vždycky chtějí "tu ze zahrádky". A můj taťka taky.
Kdyby tak, věděli, co do ní všechno dáváš:)))))))))))))))
Moje jedna známá, zavařovala třešně a pak se chlubila kompoty a tak jsem
také mohl doma ze skleničky ochutnat. No, když jsem je doma otevřel našel
jsem tam větve... skutečně ze stromu:)))
Její syn mi pak říkal, že máma to ze stromu hází rovnou do
sklenic:))))))))))))
No, pomaleji než ta paní určitě. Mám vypeckovávač a manžela a hezky třešínku po třešínce...
To bych nedala. Dělám marmeládu tak, že to hodím do hrnce, povařím a pak přes hrubé síto prohrkám a pecky vyhodím :-)
No jo, já to někdy udělám i teď. Je to dbré, ale názory se různí. Asi jako ne to mlíko z mlíčí.
Tak ona příroda se tak nějak vždy sama přizpůsobí, ale je možné že tomu bez Lukáška prostě něco chybí :-D.
To ne, ale vážnost celé situace prostě neskryješ, tady na něj zkrátka asi nikdo nemá :-).
Přej a bude ti dáno, má na to, tak proč to nevyužít, já zase ráda čtu...dovím se dost, čtu i mezi řádky...
Doufám, že už máte ostříhané to víno a ten angrešt a rybíz.
Rybíz je dobré po pár letech vždy prořezat... jsou jiné postupy, které
říkají, vychovávej si nové větve a vyřezávej černé a hnědé je pak
nahradí... no, na to většinou není čas a tak je dobré třeba po 3- 5
letech vyřezat ty černé, staré suché, poškozené s málo pupeny...
vyženou nové. Ty je pak dobré v dalším roce proklestit a nechat si tak max.
8 výhonů.
Hodně starostliví lidé mohou přihnojit NPK, Cereritem a pod... zarýpnout do země v místě zhruba, kde končí korunka, to samé jde udělat u nově vysazených stromků na podzim nebo na jaře z uplynulého roku.
Jedna zajímavá informace... N (nitrogenium) dusík... rostlina potřebuje
pro tvorbu listové hmoty, které pak využívá v procesu fotosyntézy, tvorbě
adenosintrifosfátu (to je takový rostlinný akumulátor). Takže proto jsou
taková ta startovací hnojiva s převahou dusíku. Pak v průběhu vegetace už
ho tolik nepotřebujeme.
P (phosphorus) fosfor... to je další důležitý prvek, který podporuje
tvorbu květních pupenů, nasazování květů. ten potřebujeme právě v
další fázi hnojení, aby nám nerostla jen hmota, ale aby nám třeba papriky
i kvetly... u nich se na to dost často zapomíná... to samé u muškátů
třeba. Lidé nakvasí slepičince... tím neříkám, že v nich nejsou i
ostatní prvky... ale dusíku je tam nadbytek. pak jsou listy krásně
tmavozelené, ale bez květů.
K (kalium) draslík... ten právě spolu s fosforem pomáhá vyzrávání
pletiv, tvorbě a zrání plodů.
S tím si vystačíte u každé rostliny... pak nesmíte zapomenout na obsah vápníku (Ca - calcium) v půdě a jeho různou snášenlivost.
tak muj hraboš nebo snad krtek je jiného názorú,před loni jsem vysadil stromkovy angrešt a loni koukam že nějak stoji ze šikma tak si řikam narovnam ho a ejhle jenom pahyl v zemi zustal kořeny fuč tak si řikam kdo je tu zahradnikem
To bude hryzec. To je děsný šmejd. Právě ukouše kořínky, a je po rostince. No a když se pomnoží, tak i po celé zahrádce. Zlatý krtek!
Ne to není třeba, u nás jsou půdy většinou dobře zásobeny vápníkem, a když tak se dá přidat nehašené vápno a nebo jiná forma... ledek amonný s vápence a pod. Jinak to o tom hnojivu tam píšu jako jednoduchý návod na to, jak hnojit... tedy nejprve hnojivo s vyšším obsahem dusíku, aby narostla rostlina a listy:)
hodně jsem stříhala již na podzim. Teď jen kontroluji korunku, mám to do takového vykotlanho zubu :-)) taky jsem nasadili 3 další ribízky. Ribízu u nás není nikdy dost a rodí jako divý. Z jednoho stromečku možná 8-10 kilo.
stromečkový ribíz, tedy strom zcela slitý ribízem takže se sbírá po hrstech. Na marmeládu, na šťávu, na buchty, švagrová to zamražuje. A když je opravdu moc, dávám sousedům.
To není možné. Tedy my máme keříčkové a mladé, takže každým rojkem něco přibude, a pak máme dva staré, na těch je rybízu taky hafo - ale určitě ne tak, jak ty to popisuješ.
Keříček není nikdy jako stromeček. Švagrová má keříčky, ale ani to nesbírá, nestojí to za řeč. Na stromečku je to prostě úplně slité, rodí hned druhý rok a pak je toho furt víc a víc a po 8 letech se musí vykopat protože to už nedá. Takže máme nové.
Čím řidší korunka tím lepší a pak tam také víc může světlo a
netrpí to tolik padlím:)))
Hm, horší je to pak obírat:))))))))
když jsou to dlouhé husté trsy, oberu to za pár minut. Prostě to orvu najednou do velkého lavóru na zemi po hrstech.
Obsah příspěvku byl smazán.
Obsah příspěvku byl smazán.
Obsah příspěvku byl smazán.
Obsah příspěvku byl smazán.
Plevel? Ale neříkej! Určitě si myslím, že mně by to dalo práci vůbec vypěstovat! Tohle jsem taky slyšela o jahodách, že rostou všude a že je to plevel. A co se na nich nadřu bez odpovídajícího užitku!
Tohle je něco jako pýr, když to má dost vody, roste to jako z vody... zaplevelil jsem si s tím jednou skalku:)
u nás stejné, hodně krků a všichni chodí na marmelády. Kromě naší, ještě čtyři domácnosti co si to nosí sebou.
Tak to jsi na tom ještě hůř než jíá. Nebo líp? Jak se to vezme. Já vím, že jsi šťastná, že to má kdo odnášet.
kupuju furt cukr a pektogel tedy nevím jak se to teď jmenuje :-) dělám marmelády z meruňky, ribíz, broskve, třešně, ostružiny, povidlí a když byla ještě máma k světu, dělala i marmeládu ze šípek :-)) ale to je sadomaso.
a z jablek dělám takové to bleptavé rozvařené, německy to je apfelmuss. Možná protlak se tomu říká, taky nastouhaná jablka. Minulý rok jsme jablek měli neuvěřitelné množství. Jen ze 4 stromů. Zasadili jsme další 3 jabloně a jednu broskev. Meruňky nebyly. Ale mám zavařeno z předminulého roku.
Ze šípků taky dělám, a žádné sado-maso to není. Prostě natrháme spoustu šípků a když je čistím na sušení, tak každému opatrně ukrojím prdelku, tak, aby se tam nedostaly ty šípkové bodlinky. No, marmelády není moc, ale zato nedá tolik práce.
Mamince to dalo hrozně moc práce, ale je pravda že udělala asi 15 sklenic.
Marmelády dělám zásadně bez chemických přídavků - prostě vařím, dokud nezhoustnou. Všechny. Dá to víc práce a výsledné hmoty je daleko míň, ale zase je to čisté.
No však. Občas rozkvete ten salát, pažitka..., pak je docela pěkný pěťour, drchnička, devaterník, kokoška, pamprlice, sedmikráska, kohoutek luční, bršlice, té máme až hanba, sléz, šťavel, vlaštovičník, pomněnky, řebříček... Jo, a taky sněženky, fialky, konvalinky... Všechno to roste tak nějak samo, zatímco já se věnuju pěstování obživy.
:))))))
Devaterníky jsou nádherné a dokonce ten žlutý, přírodní, je zákonem
chráněný, kvete na kopci zvaném Svatobor u Sušice v západních
Čechách:)
Prosím tě! My ho máme na zahradě spoustu! A teď jsi mě znejistěl, jestli tak říkám té správné kytičce. Kvete to žlutě, asi něco přes centimetr v průměru to má kvítky a plazí se to po zemi, kvítky jsou seřazeny jeden za druhým na těch stoncích a postupně rozkvétají.
Obsah příspěvku byl smazán.
Obsah příspěvku byl smazán.
To není oo. Květy skoro stejné, ale plazí se to. Já mám pocit, že jsem to už jednou viděla na obrázku a zjistila jsem, že se pletu v názvu. Mrknu se do knížky.
Pěťour je opravdu parádní kytka, jak kvete, tak rovnou tvoří tisíce
semen:))
Fialky mám rád, s bršlicí bojuji, i když je také léčivá a
vlaštovičník je užitečný:)
Jenže se hrozně množí a to je problém. Semínka vydrží s úžasnou klíčivostí třeba 4 roky:)
Víš, když se mi namnoží na záhonu pěťour, tak mám docela radost, protože s ním jsem hotová šup šup. když to srovnám s "žabincem"...
Jsem dneska řešila jahody, mají nějaké hneděé poplesněné listy a tak přemýšlím že je postříkám nějakým svinstvem na houbu.
Já nikdy ničím nestříkám, tak nanejvýš koloidním stříbrem, sle astejně mi na to nějak nezbývá čas. Tak co přežije, to přežije. Nějaké jedy v zahrádce nechci,. Ale fakt je, že jahod míváme málo, ií když hodně kvetou. Něco je žere.
Já postříkala minulý rok Kuprikolem. i jahody. :-) vlastně úplně všecko.
Vezmi si rukavice a ober to trochu, jestli to jde... třeba nůžkama:)
To je bílá skvrnitost jahodníku... pak to takhle zhnědne:)
Jak vyženou listy z prostředka, dělají se na nich malé takové ohraničené
červené skvrnky a je jich tam časem hodně. Nejlepší je to oholit někdy v
srpnu a pak to ještě dodělat na jaře.
Jinak, pokud chceš stříkat... tak, když ty listy neodstraníš, bude to tam
stejně...
Já je obírám... myslím listy a nebo poté, když červenají a je toho
hodně ještě je oberu jednou... vyrazí znovu.
Dobré je vzít pak po stříhaní ještě koště... pokud máš netkanou
textilii a vymést to a odnést pryč... případně spálit.
Postřik... Dithane... dá se použít nejen na skvrnitost jahodníků... je to
takový univerzál:)
Díky, Dithan doma nemám, ale půjdu zítra do zahradnictví a tak si ho tam můžu koupit. Jinak listy jsem vysbírala, ale chcí to stříknout jako prevenci. Ony ty suché listy dost prášily. Určitě je to pořád mezi jahodama.
Té skvrnitosti se nikdy nezbavíš. Já je prostě v srpnu vezmu strunou... ale opatrně, abych nezničil srdíčka (středy) a také plachtu a pak vezmu hrábě a koště a zametu a seberu. Nehnojím... orostou a v předjaří je ostříhám znovu a zbavím těch listů... nestříkám to a pak přihnojím Kristalonem... ke každé rostlince malinko nasypu na povrch vedle sazenice. Cca 1 odměrka... 5- 8 jahod. Jako dříve Fragarin... ona si to pak vezme s deštěm nebo zalitím, co potřebuje. Když se to dá do zálivky, mnohdy to rostlina ani nevyužije a jde to do spodních vrstev.
No jeje, a je to velmi zdravé, má to trochu takovou navinulou chuť a
vypadá jako malé rajčátko... já to pěstoval už za socialismu a nikdy mi
moc nechutnalo:)
Pozor na záměnu s tou okrasnou mochyní... ale ta ve vnitřku má jen
nepatrné svraskalé kuličky, ty by snad nikdo nejedl... nejsou jedlé.
Ta nejedlá má červené, veliké lampionky:)
ta jedlá je letnička a lampionky jsou světlé, žlutavé a uvnitř je velká
kulička:)
Tyhle třešničky mi chutnají, ale zahrádka není, na druhou stranu by se daly docela dobře prostvítit na focení a hrát si se světlem.
Můžeš je mít za oknem, kdysi jsem je pěstoval a vydržely i dva roky. Stejně jako silně pálivé papričky, také vydrží třeba dvě sezony... hlavně musí mít světlo.
Já ho krájím na kolečka a ta potom posypu kousky rajčat a paprik a sýrem nastrouhaným spolu s česnekem, nějaké to koření -a do trouby. Bašta jednohubky, dobré i studené třeba k vínu.
Já ho krájím podélně:)))))))
Na centimetrové plátky a ty pak smažím na olivovém oleji a pak to zapékám
v troubě ještě třeba s mletým masem rýží (jako plněné papriky) a pak s
těmi rajčaty a tak:)