Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> S Lukáškem na zahrádce

Informace

Název: S Lukáškem na zahrádce
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: -
Správci:
Založeno: 22.02.2021 09:29
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 169726x
Příspěvků:
2225

Toto téma sledují (1):


Předmět diskuze: S Lukáškem na zahrádce - Rady nejen do zahrady:)
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět:
01.03.21 20:24:22 | #733

Dneska jsem viděla kvést orsej.



| Předmět: RE:
01.03.21 20:29:34 | #739 (1)

Orsej jarní je krásná, ale jedovatá:)
V půdě zanechává takové malé hlízky:)



| Předmět: RE: RE:
01.03.21 20:30:30 | #740 (2)

Prostě je z čeledi pryskyřníkovitých, jako sasanka a koniklec a tam je jedovaté všechno:)



| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 20:34:50 | #749 (3)

aky nejíme. *17625*


 #740 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:39:14 | #755 (4)

U nás je jeden muž a ten jí muchomůrky... má na to nějaký recept, dlouho to vaří a něco do nich přidává, tím je zbaví toxinů a pak je jí, no ještě mě nepřesvědčil, abych ochutnal:)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:40:19 | #757 (5)

Snad prý vaření v mléce, ne? No ale zatím jsem taky neměla důvod to zkoušet, když je dost jiných hub...


 #755 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:41:40 | #761 (6)

Já nevím on se s tím vždycky schoval, ale věřím, že to byly ty muchomůrky...



| Předmět: RE:
01.03.21 20:31:07 | #742 (1)

Ale je to paráda, já mám moc rád,, když venku kvetou blatouchy bahenní:)))



| Předmět: RE: RE:
01.03.21 20:32:56 | #746 (2)

Jo, ale taky už jich moc není. Jako děti jsme si hráli se spoustou druhů rostlin, které už teď moc nevidíš, a jestli vůbec.


 #742 

| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 20:35:19 | #750 (3)

Hm, to je fakt, když si vezmu, jak jsem si hráli na vaření... co všechno jsme tam do toho nakrájeli... třeba špičky:)
Docela bych si je dal, moc hezky voní a je z nich skvělá smaženice:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:37:51 | #753 (4)

Se špičkou si nikdy nejsem jistá, tak ji radši nesbírám.


 #750 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:40:13 | #756 (5)

Tam by neměl být problém... velká kola v trávě... tmavozelená... vytvářejí kružnice. A krásně voní:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:40:55 | #759 (6)

Tak já nevím, jestli v té trávě nemůže dělat velká kola ještě něco jiného..-. *3199*


 #756 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:42:04 | #762 (7)

Traktor nebo čtyřkolka:)))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:43:51 | #764 (8)
*2527*

 #762 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:44:19 | #765 (9)

No fakt:))))))



| Předmět:
01.03.21 19:13:32 | #700

nova diskuse ?



| Předmět: RE:
01.03.21 20:17:36 | #725 (1)

Ahoj, Karle, ano:)
Čekám, že sem přidáš nějaký tvůj recept na krásnou zahrádku a nebo třeba na dobré jídlo... třeba se zeleninou:)
Rambo ti jistě pomůže:DDD



| Předmět:
01.03.21 15:19:47 | #691

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE:
01.03.21 15:20:47 | #692 (1)

Kopřiva žahavka Urtica urens... lidé většinou znají jen dvojdomou... to je tak naše klasika Urtika dioica:)



| Předmět:
01.03.21 15:13:46 | #687

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE:
01.03.21 15:15:34 | #688 (1)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE:
01.03.21 15:15:50 | #689 (2)

Dobré je si ho i nasušit:)



| Předmět: RE: RE:
01.03.21 19:16:50 | #703 (2)

Kopřiv máme taky dost. Děláme spíš čaj. Taky jsem si říkala, jak hje fajn mít divokou zahtaŕadu, protože tam nasbírám spoustu užitečných bylin z ekologického prostředí. No, však na louce nevíš, co tam kdo nasypal, ne?


 #688 

| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 20:22:48 | #730 (3)

Já tedy kopřivák (čaj) nemusím:)))
Ale proti gustu žádný dišputát.
U nás doma se to v dětství dost pilo:)
A ten špenát mám moc rád:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:23:38 | #731 (4)

Čaj je nejlepší z čerstvých kopřiv - a samozřejmě začerstva.


 #730 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:28:53 | #738 (5)

Hm, tak ten bych si nedal... musí být mladé:)))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 22:10:28 | #769 (5)

Nene, kopřivový čaj není dobrý :-)))


 #731 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 22:56:04 | #770 (6)

Ještě jsi ho nepila ode mě! *20832*


 #769 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.03.21 06:48:00 | #771 (7)

Dáváš do něj něco speciálního? Zo by mě celkem zajímalo. Kopřivu znám, i vím jak chutná :-)) a jak voní.


 #770 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.03.21 08:20:00 | #776 (7)

Dej si do něj med... nesmí být horký, ale pak se to dá pít:)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.03.21 08:27:02 | #779 (8)

Nesnáším slazené bylinky. Mně kopřivák chutná. Ale ne každý. Musíš ho prostě umět, no. *447*


 #776 

| Předmět: RE: RE:
01.03.21 19:22:33 | #706 (2)

oho taky máme dost. Ale s kontryhelem se snad splést nedá... *3199*


 #688 

| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 20:24:02 | #732 (3)

To by ses divila, co lidí si to plete s rosičkou,,, kontryhelem... myslím podle názvu, ne podle vzhledu:)



| Předmět: RE:
01.03.21 19:14:46 | #701 (1)

Teď jsem o něm psala, jak obtížný je to plevel. Ale jíst mě to ještě nenapadlo! Asi to začnu pěstovat ve velkém, takovéhle věci u nás jdou skvěle!
Dozvěděla jsem se, jak chutná a zdravá je bršlice. A protože jí máme plnou zahradu a marně s ní bojujeme, rozhodla jsem se, že ji tedy začneme konzumovat. Konečně něco poroste samo! Natrhala jsem jí hromadu a udělala z ní špenát. No, něco jsme snědli, ale víckrát už bych do toho nešla. *15184*


 #687 

| Předmět: RE: RE:
01.03.21 19:16:06 | #702 (2)

Moje maminka sbírá a jí pampelišky. Teď už na ně chodím sama, tedy pro ni :-)) Sama je ještě nejím.


 #701 

| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 19:18:52 | #704 (3)

Už jsem o nich psala. Jsou úžasně zf=dravé na trávicí soustavu a prý jsou i účinné proti rakovině. Já jak jsem na zahradě, tak se taky popasu. I nějaké květy jsem si nasušila. Jí mám nasušené takové hromady bylin, že to bnestačíme zkonzumovat. Máme totiž rádi i černý čaj a dobrou kávu.


 #702 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:23:14 | #707 (4)

Sbírám také byliny na čaj. Ale musí chutnat :-))) Tedy žádné pampelišky ani kopřivy. Mám hodně řepíku, lípový květ, malinové a jahodové listí, i ostružinové listí, šípky. Trochu listů z borůvek. Víc do toho nedávám, aby to nekazilo chuť. čaj je lahodný.


 #704 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:46:59 | #710 (5)

Směsi moc nedělám, mám spíš čaje jednodruhové, tak si pochutnáme na chuti té určité bylinky. Ale tak každý rád něco jiného. Mám akorát starost o černý bez, protože tady u nás chytají takový žlutý lišejník a odcházejí. A já bez něj asi neumím žít.


 #707 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:48:42 | #711 (6)

Z černého bezu dělávám limonády a sirup. Čaj z něj nedělám.


 #710 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:52:27 | #715 (7)

Čaj s citrónem (a cukrem) je berkonkurenční. A taky ho přidávám do kombuchy, a ta taky nemá chybu.


 #711 

| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 20:21:09 | #728 (3)

Hm, pampeliška by se měla nejprve zbavit toho latexu... mléka, co vypouští... dává se to do studené vody přes noc... myslím stonky nebo listy, aby ji natáhly a pak na salát... květy na med a kořen pro zdraví:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:22:07 | #729 (4)

To mléko nějak škodí? *19364*


 #728 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:28:22 | #737 (5)

Je to přírodní latex, takový podobný, co roní fikus... ten pokojový:)))
Určitě by si měla nechat stonky, aby natáhly tu vodu... a pak teprve konzumovat...



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:31:47 | #743 (6)

O tom nic nevím. Jáí myslím, že i to mlíčko je zdravé, ne? Kravičky to taky baští.


 #737 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:32:19 | #745 (7)

Kravičky mají předžaludky:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:33:25 | #747 (8)

No jo. A králíčkové?


 #745 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:36:06 | #751 (9)

Pro ně je to také lepší sušené... když už ten latex nepracuje... věř zkušenému, lidovému léčiteli:)))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:38:42 | #754 (10)

Co mi může ten "latex" udělat, zkušený lidový léčiteli? *17625*


 #751 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:40:45 | #758 (11)

Latex lepí... takže si nezadělej trávicí trakt, když nemusíš:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:41:34 | #760 (12)

Tohle ještě musím někde prozkoumat.


 #758 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:42:24 | #763 (13)

Zkoumej:)



| Předmět: RE: RE:
01.03.21 20:19:01 | #726 (2)

No, pozor na tu bršlici, ona je zdravá, když je mladá, fakt opatrně.
Co se týče ptačince žabince, pokud se nespleteš a poznáš ho (ha ha ha), tak ten můžeš konzumovat klidně celý rok:)



| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 20:20:12 | #727 (3)

Žabinec nesnáším. Ale pomstít se mu sežráním asi není špatný nápad. *4569*


 #726 

| Předmět:
28.02.21 21:26:18 | #656

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE:
28.02.21 21:26:33 | #657 (1)

Semínka se dají koupit:)



| Předmět: RE:
01.03.21 08:29:39 | #673 (1)

Pažitku mám ráda na chleba s máslem , šla i jinde , hezké pondělí )



| Předmět: RE: RE:
01.03.21 08:47:31 | #674 (2)

Barboro ,mělo být ale i jinde a ne šla ))



| Předmět: RE: RE: RE:
01.03.21 15:08:15 | #686 (3)

Jen tu buďte:))))))))))))
Nebo Vám uteče jaro:)



| Předmět: RE: RE:
01.03.21 15:07:13 | #685 (2)

Vám také, já jím mám rád moc a nebo cibuli třeba na chleba s másel nebo se sádlem:)



| Předmět:
28.02.21 21:11:50 | #646

Lukášek také vyrábí marmelády:)
S dokonce o z arónie, rakytníku a také kdouloně:)



| Předmět: RE:
28.02.21 21:13:13 | #647 (1)

Pak to v zimě všechno jí a dnes měl výborné jablečné palačinky s takovou směsnou náplní... to je taková, když už máte ovoce plný mrazák a přemýšlíte nad tím, jak tam dostat i ostatní věci:))))



| Předmět: RE:
28.02.21 21:26:08 | #655 (1)

Arónii mám, ale marmeláda jen z ní by byla asi mdlá. Spíš nějakou tu bobuli hodím do zahradní marmeládové směsi. No a rakytník by asi byl jako marměláda dost kyselý, ne? Máke zatím malinký, ale něco už jsme z něj natrhali a mám to v mrazáku. Občas si zobnu. Z kdoulí jsem taky zkoušela marmošku, ale byla taky skoro bez chuti - jen sladká. Já mám nejradši zahradní směs.


 #646 

| Předmět: RE: RE:
28.02.21 21:31:42 | #663 (2)

Tak to je vidět, že jsi ještě nikdy nejedla aronii jako marmeládu... to je snad to nejlepší, co jsem kdy jedl. Bobule obereš, ale jsou trpké, taj e dobré je dát třeba do mrazáku na týden a ono se to podá a pak je vaříš, klasicky:)
Přidáš víc cukru... podle chuti:)



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 21:39:19 | #669 (3)

No tak až jí budu mít kila, možná to zkusím. Mám radši červenou jeřabinu jako kompot, dá se dávat místo brusinek.


 #663 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 15:00:31 | #681 (4)

Hm tu jsem zavařoval, kdysi:)
Teď tu máme v přírodě novou výsadbu.
Když jsem u toho, jeřáb ptačí a jedlý... rozdíl... listy... ten jedlý má jen třetinu listu zoubkovanou:)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:08:22 | #697 (5)

No to já vím. A je světlejší. Jenomže už ho nikde nevidím. Nanejvýš tak u silnice, a tym se mi zase nechce moc trhat.


 #681 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:09:19 | #721 (6)

Tak dnes jsou bezolovnaté benziny a tohle je dobré rozlišovací pravidlo... nejlepší je moravský vekloplodý... odrůda:)



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 21:32:45 | #664 (2)

Rakytník je kyselejší, ale můžeš to dosladit, trochu to připomíná meruňky, ale zvláštně to voní, spíš smrdí:)))
Je to velmi zdravé:)



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 21:37:29 | #668 (3)

Vím, že je zdravý. Tak ho právě radši jím jen tak zamražený. A děcka na něj nejdou. *15238*


 #664 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 14:57:54 | #680 (4)

Nechá se z něj dělat i šťáva a ze semen lze dělat rakytníkový olej... litr slunečnicového oleje a tak hrneček rozdrcených semen... nasypeš do láhve a protřepáváš několikrát, když jdeš okolo cca 14 dnů, pak to přecedíš... dá se to používat jako zálivka a nebo do jídel, jeden známý na tom peče řízky, no, to se mi zdá bláznovství:)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:06:57 | #696 (5)

Myslím, že dám předbost jiným zájmům... *24590*


 #680 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:08:03 | #720 (6)

:))))))))))))))



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 21:33:19 | #665 (2)

Zahradní směs právě dělám taky:)



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 21:36:38 | #667 (3)

A je nejlepší, viď?


 #665 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 14:55:30 | #679 (4)

Hlavně to zpracuješ všechno:))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:05:26 | #695 (5)

NBo jasně. Když jde o marmeládu, děti vždycky chtějí "tu ze zahrádky". A můj taťka taky.


 #679 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:48:51 | #712 (6)

Kdyby tak, věděli, co do ní všechno dáváš:))))))))­)))))))
Moje jedna známá, zavařovala třešně a pak se chlubila kompoty a tak jsem také mohl doma ze skleničky ochutnat. No, když jsem je doma otevřel našel jsem tam větve... skutečně ze stromu:)))
Její syn mi pak říkal, že máma to ze stromu hází rovnou do sklenic:))))))))­))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:50:02 | #713 (7)

asi to pak má rychle hotové :-)))


 #712 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:25:11 | #734 (8)

:)))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:51:09 | #714 (7)

*2*
Tedy já i vypeckovávám.


 #712 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:53:01 | #716 (8)

Jak to děláš? Tedy jakou máš produktivitu práce.


 #714 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:54:41 | #717 (9)

No, pomaleji než ta paní určitě. Mám vypeckovávač a manžela a hezky třešínku po třešínce... *17625*


 #716 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:56:10 | #718 (10)

To bych nedala. Dělám marmeládu tak, že to hodím do hrnce, povařím a pak přes hrubé síto prohrkám a pecky vyhodím :-)


 #717 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 19:57:24 | #719 (11)

Můuvím o kompotu.
Ale marmeládu děklám stejně. I z mirabelek...


 #718 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:25:52 | #735 (8)

To já ne:))
By mi to bez té pecky nechutnalo:)))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:30:54 | #741 (9)

Chyběl by ti kyanid? *6876*


 #735 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 20:31:57 | #744 (10)

Jako děti jsme louskaly pecky meruněk, kvůli jádru:)))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:34:16 | #748 (11)

No jo, já to někdy udělám i teď. Je to dbré, ale názory se různí. Asi jako ne to mlíko z mlíčí. *447*


 #744 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:36:50 | #752 (12)

:)))))))))))))



| Předmět:
28.02.21 20:58:39 | #641

Hm, tak tam rozhodíš trochu toho nehašeného vápna:)



| Předmět: Malý dotaz
28.02.21 13:33:56 | #578

A dá se zahradničit i bez Lukáška? :-)))



| Předmět: RE: Malý dotaz
28.02.21 13:39:05 | #580 (1)

Právě jsem zjistila, že nedá! *18535*


 #578 

| Předmět: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 13:44:50 | #582 (2)

Protože to bez něj nefunguje? :-)))



| Předmět: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 13:46:05 | #584 (3)

Já myslím, že by ten salát vyrostl i bez něj. Ale tak nějak hůůůř. *2*


 #582 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 13:49:06 | #585 (4)

Tak ona příroda se tak nějak vždy sama přizpůsobí, ale je možné že tomu bez Lukáška prostě něco chybí :-D.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 13:54:51 | #588 (5)

malychrtvGargo­ylelandu, ty žárlíš! *3476* *2*


 #585 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 13:58:35 | #589 (6)

To ne, ale vážnost celé situace prostě neskryješ, tady na něj zkrátka asi nikdo nemá :-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 14:07:57 | #590 (7)

Přej a bude ti dáno, má na to, tak proč to nevyužít, já zase ráda čtu...dovím se dost, čtu i mezi řádky... *35245* *24574*


 #589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malý…
28.02.21 14:26:38 | #591 (8)

Však.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malý…
28.02.21 15:33:38 | #610 (8)

Mně to hrozně baví a pak ještě příroda sama:)))))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 15:32:50 | #609 (7)

Taky se mi Lukášek líbí:DDDDDDDDD­DDDDDDD



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malý…
28.02.21 20:33:16 | #640 (8)

Taky by se mi s Lukáškem, teda na zahrádce líbilo :-D. Ale není zahrádka.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.02.21 21:10:31 | #645 (9)

:))))))))))))­)))))))))))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.02.21 21:20:13 | #649 (9)

Lukášek má... *30440*


 #640 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.02.21 21:27:01 | #658 (10)

:)))))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 15:29:48 | #606 (5)

Láska... nekecám:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 15:29:13 | #605 (4)

Ten by se styděl růst už jen z podstaty:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 19:25:35 | #619 (5)
*2*

 #605 

| Předmět: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 15:27:30 | #603 (3)

Jsem takový zahradní bůžek:DDD



| Předmět: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 15:25:03 | #601 (2)

:DDDDDDDDDDDDDDDDD



| Předmět: RE: Malý dotaz
28.02.21 15:21:16 | #600 (1)

Dá:)



| Předmět: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 20:32:07 | #638 (2)

Jen jestli :-).



| Předmět: RE: RE: RE: Malý dotaz
28.02.21 21:09:57 | #644 (3)

JJJ:))))))))))))




| Předmět:
28.02.21 08:35:06 | #566

Doufám, že už máte ostříhané to víno a ten angrešt a rybíz.
Rybíz je dobré po pár letech vždy prořezat... jsou jiné postupy, které říkají, vychovávej si nové větve a vyřezávej černé a hnědé je pak nahradí... no, na to většinou není čas a tak je dobré třeba po 3- 5 letech vyřezat ty černé, staré suché, poškozené s málo pupeny... vyženou nové. Ty je pak dobré v dalším roce proklestit a nechat si tak max. 8 výhonů.



| Předmět: RE:
28.02.21 08:36:30 | #567 (1)

Hodně starostliví lidé mohou přihnojit NPK, Cereritem a pod... zarýpnout do země v místě zhruba, kde končí korunka, to samé jde udělat u nově vysazených stromků na podzim nebo na jaře z uplynulého roku.



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 08:47:06 | #568 (2)

Jedna zajímavá informace... N (nitrogenium) dusík... rostlina potřebuje pro tvorbu listové hmoty, které pak využívá v procesu fotosyntézy, tvorbě adenosintrifosfátu (to je takový rostlinný akumulátor). Takže proto jsou taková ta startovací hnojiva s převahou dusíku. Pak v průběhu vegetace už ho tolik nepotřebujeme.
P (phosphorus) fosfor... to je další důležitý prvek, který podporuje tvorbu květních pupenů, nasazování květů. ten potřebujeme právě v další fázi hnojení, aby nám nerostla jen hmota, ale aby nám třeba papriky i kvetly... u nich se na to dost často zapomíná... to samé u muškátů třeba. Lidé nakvasí slepičince... tím neříkám, že v nich nejsou i ostatní prvky... ale dusíku je tam nadbytek. pak jsou listy krásně tmavozelené, ale bez květů.
K (kalium) draslík... ten právě spolu s fosforem pomáhá vyzrávání pletiv, tvorbě a zrání plodů.



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 08:49:45 | #569 (3)

S tím si vystačíte u každé rostliny... pak nesmíte zapomenout na obsah vápníku (Ca - calcium) v půdě a jeho různou snášenlivost.



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 13:27:56 | #573 (4)

tak muj hraboš nebo snad krtek je jiného názorú,před loni jsem vysadil stromkovy angrešt a loni koukam že nějak stoji ze šikma tak si řikam narovnam ho a ejhle jenom pahyl v zemi zustal kořeny fuč tak si řikam kdo je tu zahradnikem



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 13:29:46 | #575 (5)

To bude hryzec. To je děsný šmejd. Právě ukouše kořínky, a je po rostince. No a když se pomnoží, tak i po celé zahrádce. Zlatý krtek!


 #573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 15:19:38 | #597 (6)

:))))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 15:17:15 | #595 (5)

To dělá hryzec vodní:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 13:28:15 | #574 (4)

No jo, ještě si dávat vziorky půdy na rozbor, viď? *2527*


 #569 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 15:19:13 | #596 (5)

Ne to není třeba, u nás jsou půdy většinou dobře zásobeny vápníkem, a když tak se dá přidat nehašené vápno a nebo jiná forma... ledek amonný s vápence a pod. Jinak to o tom hnojivu tam píšu jako jednoduchý návod na to, jak hnojit... tedy nejprve hnojivo s vyšším obsahem dusíku, aby narostla rostlina a listy:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:21:52 | #616 (6)

Rostou u nás kyselomilné rostliny, tak asi je vápníku málo.


 #596 

| Předmět: RE:
28.02.21 17:44:49 | #611 (1)

hodně jsem stříhala již na podzim. Teď jen kontroluji korunku, mám to do takového vykotlanho zubu :-)) taky jsem nasadili 3 další ribízky. Ribízu u nás není nikdy dost a rodí jako divý. Z jednoho stromečku možná 8-10 kilo.


 #566 

| Předmět: RE: RE:
28.02.21 19:29:40 | #621 (2)

Cože? *19364* *19364* *19364*


 #611 

| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 19:34:45 | #623 (3)

stromečkový ribíz, tedy strom zcela slitý ribízem takže se sbírá po hrstech. Na marmeládu, na šťávu, na buchty, švagrová to zamražuje. A když je opravdu moc, dávám sousedům.


 #621 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:36:46 | #626 (4)

To není možné. Tedy my máme keříčkové a mladé, takže každým rojkem něco přibude, a pak máme dva staré, na těch je rybízu taky hafo - ale určitě ne tak, jak ty to popisuješ. *5620*


 #623 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:40:29 | #629 (5)

Keříček není nikdy jako stromeček. Švagrová má keříčky, ale ani to nesbírá, nestojí to za řeč. Na stromečku je to prostě úplně slité, rodí hned druhý rok a pak je toho furt víc a víc a po 8 letech se musí vykopat protože to už nedá. Takže máme nové.


 #626 

| Předmět: RE: RE:
28.02.21 20:17:19 | #635 (2)

Čím řidší korunka tím lepší a pak tam také víc může světlo a netrpí to tolik padlím:)))
Hm, horší je to pak obírat:))))))))



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 21:54:18 | #672 (3)

když jsou to dlouhé husté trsy, oberu to za pár minut. Prostě to orvu najednou do velkého lavóru na zemi po hrstech.


 #635 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 15:06:30 | #684 (4)

:)




| Předmět:
28.02.21 08:27:38 | #563

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE:
28.02.21 08:29:55 | #564 (1)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 08:31:14 | #565 (2)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 11:21:48 | #571 (3)

Jinak přeji hezký den u nás svítí slunce )



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 13:27:07 | #572 (4)

U nás taky. Ale ze zahrádky nic nebude.


 #571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 15:16:29 | #594 (4)

také přeji, u nás je krásně a docela teplo:)



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 11:18:37 | #570 (2)

Tohle mi dala paní učitelka , že si ji mám nechat uschnout



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 15:15:33 | #592 (3)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 15:15:57 | #593 (4)

Jsou hezké, ale j to hrozný a urputný plevel:)))
Je to trvalka.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:20:09 | #615 (5)

Plevel? *19364* Ale neříkej! Určitě si myslím, že mně by to dalo práci vůbec vypěstovat! Tohle jsem taky slyšela o jahodách, že rostou všude a že je to plevel. A co se na nich nadřu bez odpovídajícího užitku!


 #593 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 20:32:51 | #639 (6)

Tohle je něco jako pýr, když to má dost vody, roste to jako z vody... zaplevelil jsem si s tím jednou skalku:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:17:38 | #614 (4)

Nemůžu si dovolit pěstovat něco, co se nejí.Hodně krků a málo sil. *15238*


 #592 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:33:05 | #622 (5)

u nás stejné, hodně krků a všichni chodí na marmelády. Kromě naší, ještě čtyři domácnosti co si to nosí sebou.


 #614 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:35:06 | #624 (6)

Tak to jsi na tom ještě hůř než jíá. Nebo líp? Jak se to vezme. Já vím, že jsi šťastná, že to má kdo odnášet. *18535*


 #622 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:36:44 | #625 (7)

kupuju furt cukr a pektogel tedy nevím jak se to teď jmenuje :-) dělám marmelády z meruňky, ribíz, broskve, třešně, ostružiny, povidlí a když byla ještě máma k světu, dělala i marmeládu ze šípek :-)) ale to je sadomaso.


 #624 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:39:06 | #627 (8)

a z jablek dělám takové to bleptavé rozvařené, německy to je apfelmuss. Možná protlak se tomu říká, taky nastouhaná jablka. Minulý rok jsme jablek měli neuvěřitelné množství. Jen ze 4 stromů. Zasadili jsme další 3 jabloně a jednu broskev. Meruňky nebyly. Ale mám zavařeno z předminulého roku.


 #625 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:39:14 | #628 (8)

Ze šípků taky dělám, a žádné sado-maso to není. Prostě natrháme spoustu šípků a když je čistím na sušení, tak každému opatrně ukrojím prdelku, tak, aby se tam nedostaly ty šípkové bodlinky. No, marmelády není moc, ale zato nedá tolik práce.


 #625 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:41:18 | #631 (9)

Mamince to dalo hrozně moc práce, ale je pravda že udělala asi 15 sklenic.


 #628 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:42:39 | #633 (10)

To bych nedala.


 #631 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.02.21 19:45:13 | #634 (11)

já taky ne.


 #633 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:41:05 | #630 (8)

Marmelády dělám zásadně bez chemických přídavků - prostě vařím, dokud nezhoustnou. Všechny. Dá to víc práce a výsledné hmoty je daleko míň, ale zase je to čisté.


 #625 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:41:54 | #632 (9)

Asi záleží jak jste zvyklí, mělo by to být dobré. :-)


 #630 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 20:29:17 | #637 (5)

Njn, ale v každé zahradě má být kytička:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:18:37 | #648 (6)

No však. Občas rozkvete ten salát, pažitka..., pak je docela pěkný pěťour, drchnička, devaterník, kokoška, pamprlice, sedmikráska, kohoutek luční, bršlice, té máme až hanba, sléz, šťavel, vlaštovičník, pomněnky, řebříček... Jo, a taky sněženky, fialky, konvalinky... Všechno to roste tak nějak samo, zatímco já se věnuju pěstování obživy. *10235*


 #637 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:21:46 | #651 (7)

:))))))
Devaterníky jsou nádherné a dokonce ten žlutý, přírodní, je zákonem chráněný, kvete na kopci zvaném Svatobor u Sušice v západních Čechách:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:35:05 | #666 (8)

Prosím tě! My ho máme na zahradě spoustu! A teď jsi mě znejistěl, jestli tak říkám té správné kytičce. Kvete to žlutě, asi něco přes centimetr v průměru to má kvítky a plazí se to po zemi, kvítky jsou seřazeny jeden za druhým na těch stoncích a postupně rozkvétají.


 #651 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 14:53:07 | #676 (9)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 14:54:18 | #677 (10)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 14:54:58 | #678 (11)

Bude to spíš ona:)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 19:04:14 | #694 (11)

Ale ne, mochnu znám. *17622*


 #677 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 19:45:41 | #709 (12)

Hm tak to jsem sám zvědavý:))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 18:58:17 | #693 (10)

To není oo. Květy skoro stejné, ale plazí se to. Já mám pocit, že jsem to už jednou viděla na obrázku a zjistila jsem, že se pletu v názvu. Mrknu se do knížky.


 #676 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:22:08 | #652 (7)

Drchnička je jedovatá:)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:41:59 | #671 (8)

My to nejíme. *24590*


 #652 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 15:05:32 | #683 (9)

To je dobře:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:24:15 | #654 (7)

Pěťour je opravdu parádní kytka, jak kvete, tak rovnou tvoří tisíce semen:))
Fialky mám rád, s bršlicí bojuji, i když je také léčivá a vlaštovičník je užitečný:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:41:33 | #670 (8)

Náhodou pěťour je nejlepší plevel. Je dobře vidět a lehce se vytrhne. *15238*


 #654 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 15:04:36 | #682 (9)

Jenže se hrozně množí a to je problém. Semínka vydrží s úžasnou klíčivostí třeba 4 roky:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
01.03.21 19:10:20 | #698 (10)

Víš, když se mi namnoží na záhonu pěťour, tak mám docela radost, protože s ním jsem hotová šup šup. když to srovnám s "žabincem"... *3476*


 #682 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 19:12:58 | #699 (11)

Jsem dneska řešila jahody, mají nějaké hneděé poplesněné listy a tak přemýšlím že je postříkám nějakým svinstvem na houbu.


 #698 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 19:21:23 | #705 (12)

Já nikdy ničím nestříkám, tak nanejvýš koloidním stříbrem, sle astejně mi na to nějak nezbývá čas. Tak co přežije, to přežije. Nějaké jedy v zahrádce nechci,. Ale fakt je, že jahod míváme málo, ií když hodně kvetou. Něco je žere.


 #699 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 19:24:20 | #708 (13)

Já postříkala minulý rok Kuprikolem. i jahody. :-) vlastně úplně všecko.


 #705 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:15:49 | #724 (12)

Vezmi si rukavice a ober to trochu, jestli to jde... třeba nůžkama:)
To je bílá skvrnitost jahodníku... pak to takhle zhnědne:)
Jak vyženou listy z prostředka, dělají se na nich malé takové ohraničené červené skvrnky a je jich tam časem hodně. Nejlepší je to oholit někdy v srpnu a pak to ještě dodělat na jaře.
Jinak, pokud chceš stříkat... tak, když ty listy neodstraníš, bude to tam stejně...
Já je obírám... myslím listy a nebo poté, když červenají a je toho hodně ještě je oberu jednou... vyrazí znovu.
Dobré je vzít pak po stříhaní ještě koště... pokud máš netkanou textilii a vymést to a odnést pryč... případně spálit.
Postřik... Dithane... dá se použít nejen na skvrnitost jahodníků... je to takový univerzál:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 22:09:47 | #768 (13)

Díky, Dithan doma nemám, ale půjdu zítra do zahradnictví a tak si ho tam můžu koupit. Jinak listy jsem vysbírala, ale chcí to stříknout jako prevenci. Ony ty suché listy dost prášily. Určitě je to pořád mezi jahodama.


 #724 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.03.21 08:19:17 | #775 (14)

Té skvrnitosti se nikdy nezbavíš. Já je prostě v srpnu vezmu strunou... ale opatrně, abych nezničil srdíčka (středy) a také plachtu a pak vezmu hrábě a koště a zametu a seberu. Nehnojím... orostou a v předjaří je ostříhám znovu a zbavím těch listů... nestříkám to a pak přihnojím Kristalonem... ke každé rostlince malinko nasypu na povrch vedle sazenice. Cca 1 odměrka... 5- 8 jahod. Jako dříve Fragarin... ona si to pak vezme s deštěm nebo zalitím, co potřebuje. Když se to dá do zálivky, mnohdy to rostlina ani nevyužije a jde to do spodních vrstev.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:10:05 | #722 (11)

No, já ti nechci brát iluze:)))))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:15:49 | #723 (12)

To není iluze, to je praxe. *10235*


 #722 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
01.03.21 20:26:26 | #736 (13)

:)))))))))))



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 13:40:11 | #581 (2)

Snad se to prý dá jíst, jo?


 #564 

| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 15:27:01 | #602 (3)

No jeje, a je to velmi zdravé, má to trochu takovou navinulou chuť a vypadá jako malé rajčátko... já to pěstoval už za socialismu a nikdy mi moc nechutnalo:)
Pozor na záměnu s tou okrasnou mochyní... ale ta ve vnitřku má jen nepatrné svraskalé kuličky, ty by snad nikdo nejedl... nejsou jedlé.



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 19:24:30 | #618 (4)

Jak to poznám dřív, než to zasadím?


 #602 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:00:15 | #642 (5)

Ta nejedlá má červené, veliké lampionky:)
ta jedlá je letnička a lampionky jsou světlé, žlutavé a uvnitř je velká kulička:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:21:18 | #650 (6)

No dobré, fakt. Ale jak to poznám na sazeničce?


 #642 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:27:50 | #659 (7)

Si koupíš semínka, ta okrasná je o hodně mohutnější:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:28:55 | #660 (8)

Jinak tu okrasnou jen tak neseženeš, spíš by ti jí někdo musel ukopnout:)



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 13:52:37 | #586 (2)

Tyhle třešničky mi chutnají, ale zahrádka není, na druhou stranu by se daly docela dobře prostvítit na focení a hrát si se světlem.



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 15:31:15 | #607 (3)

Můžeš je mít za oknem, kdysi jsem je pěstoval a vydržely i dva roky. Stejně jako silně pálivé papričky, také vydrží třeba dvě sezony... hlavně musí mít světlo.



| Předmět: RE:
28.02.21 13:53:16 | #587 (1)

Není nad pořádný zapečený plněný baklažán.



| Předmět: RE: RE:
28.02.21 15:31:57 | #608 (2)

No, to mi povídej... zelenika a olivový olej a sýr... třeba feta:)



| Předmět: RE: RE: RE:
28.02.21 19:28:20 | #620 (3)

Já ho krájím na kolečka a ta potom posypu kousky rajčat a paprik a sýrem nastrouhaným spolu s česnekem, nějaké to koření -a do trouby. Bašta jednohubky, dobré i studené třeba k vínu.


 #608 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:08:23 | #643 (4)

Já ho krájím podélně:)))))))
Na centimetrové plátky a ty pak smažím na olivovém oleji a pak to zapékám v troubě ještě třeba s mletým masem rýží (jako plněné papriky) a pak s těmi rajčaty a tak:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:22:12 | #653 (5)

No vidíš, taky dobrý tip.


 #643 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:29:25 | #661 (6)

Zkus a ještě feta sýr na to:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.02.21 21:29:49 | #662 (6)

trochu pepře bazalky můžeš dát tymián, oregano:)