Jo takové zralé až přezrálé vajíčko je smrtícím granátem. Dovedu si
představit, že šidící pekař na pranýři by takových pár zasahů nemusel
přežít.
V mém mládí byly podkladky ke koupi v železářství, jestli mne paměť
neklame, a byly od vajíček prakticky k nerozeznání. Tehdá se používala
inkoustová tužka na označení podkladku křížkem. Jak jsem psal, u
podkladků vyrobených mým dědou to nebylo zapotřebí.
Tak mne napadlo, jestli by slepice akceptovaly i hranatý podkladdek.
Zkažené vejce přidat do těsta se podařilo i mé ženě, je to ale už
strašně let, to jsme kupovali vejce tehdá ještě přímo od chovatele
slepic. Dneska je každé vajíčko prosvíceno, než příjde do obchodu,
takže je nebezpečí prakticky zažehnáno. Tehdá se čas od času našel ve
vejci i zárodek (embryo). To se stalo mý mámě, ta si na podzim kupovala
vyjíčka a nakládala je na zimu. Pro mladé : podzimní a zimní vajíčka
byla dražší (od pevného data) a tak je lidé nakládali do láku s vodním
sklem.