Jinak když jsem u té pažitky, ještě existuje ta čínská, nebo také česnekopažitka... kvete bíle a má ploché listy... je trošku tužší, ale je zdravá, stejně jako medvědí česnek:)

Jinak když jsem u té pažitky, ještě existuje ta čínská, nebo také česnekopažitka... kvete bíle a má ploché listy... je trošku tužší, ale je zdravá, stejně jako medvědí česnek:)
Lukášek také vyrábí marmelády:)
S dokonce o z arónie, rakytníku a také kdouloně:)
Pak to v zimě všechno jí a dnes měl výborné jablečné palačinky s takovou směsnou náplní... to je taková, když už máte ovoce plný mrazák a přemýšlíte nad tím, jak tam dostat i ostatní věci:))))
Arónii mám, ale marmeláda jen z ní by byla asi mdlá. Spíš nějakou tu bobuli hodím do zahradní marmeládové směsi. No a rakytník by asi byl jako marměláda dost kyselý, ne? Máke zatím malinký, ale něco už jsme z něj natrhali a mám to v mrazáku. Občas si zobnu. Z kdoulí jsem taky zkoušela marmošku, ale byla taky skoro bez chuti - jen sladká. Já mám nejradši zahradní směs.
Tak to je vidět, že jsi ještě nikdy nejedla aronii jako marmeládu... to
je snad to nejlepší, co jsem kdy jedl. Bobule obereš, ale jsou trpké, taj e
dobré je dát třeba do mrazáku na týden a ono se to podá a pak je vaříš,
klasicky:)
Přidáš víc cukru... podle chuti:)
No tak až jí budu mít kila, možná to zkusím. Mám radši červenou jeřabinu jako kompot, dá se dávat místo brusinek.
Rakytník je kyselejší, ale můžeš to dosladit, trochu to připomíná
meruňky, ale zvláštně to voní, spíš smrdí:)))
Je to velmi zdravé:)
Vím, že je zdravý. Tak ho právě radši jím jen tak zamražený. A
děcka na něj nejdou.
Tak ona příroda se tak nějak vždy sama přizpůsobí, ale je možné že tomu bez Lukáška prostě něco chybí :-D.
To ne, ale vážnost celé situace prostě neskryješ, tady na něj zkrátka asi nikdo nemá :-).
Přej a bude ti dáno, má na to, tak proč to nevyužít, já zase ráda
čtu...dovím se dost, čtu i mezi řádky...
Taky by se mi s Lukáškem, teda na zahrádce líbilo :-D. Ale není zahrádka.
Doufám, že už máte ostříhané to víno a ten angrešt a rybíz.
Rybíz je dobré po pár letech vždy prořezat... jsou jiné postupy, které
říkají, vychovávej si nové větve a vyřezávej černé a hnědé je pak
nahradí... no, na to většinou není čas a tak je dobré třeba po 3- 5
letech vyřezat ty černé, staré suché, poškozené s málo pupeny...
vyženou nové. Ty je pak dobré v dalším roce proklestit a nechat si tak max.
8 výhonů.
Hodně starostliví lidé mohou přihnojit NPK, Cereritem a pod... zarýpnout do země v místě zhruba, kde končí korunka, to samé jde udělat u nově vysazených stromků na podzim nebo na jaře z uplynulého roku.
Jedna zajímavá informace... N (nitrogenium) dusík... rostlina potřebuje
pro tvorbu listové hmoty, které pak využívá v procesu fotosyntézy, tvorbě
adenosintrifosfátu (to je takový rostlinný akumulátor). Takže proto jsou
taková ta startovací hnojiva s převahou dusíku. Pak v průběhu vegetace už
ho tolik nepotřebujeme.
P (phosphorus) fosfor... to je další důležitý prvek, který podporuje
tvorbu květních pupenů, nasazování květů. ten potřebujeme právě v
další fázi hnojení, aby nám nerostla jen hmota, ale aby nám třeba papriky
i kvetly... u nich se na to dost často zapomíná... to samé u muškátů
třeba. Lidé nakvasí slepičince... tím neříkám, že v nich nejsou i
ostatní prvky... ale dusíku je tam nadbytek. pak jsou listy krásně
tmavozelené, ale bez květů.
K (kalium) draslík... ten právě spolu s fosforem pomáhá vyzrávání
pletiv, tvorbě a zrání plodů.
S tím si vystačíte u každé rostliny... pak nesmíte zapomenout na obsah vápníku (Ca - calcium) v půdě a jeho různou snášenlivost.
tak muj hraboš nebo snad krtek je jiného názorú,před loni jsem vysadil stromkovy angrešt a loni koukam že nějak stoji ze šikma tak si řikam narovnam ho a ejhle jenom pahyl v zemi zustal kořeny fuč tak si řikam kdo je tu zahradnikem
To bude hryzec. To je děsný šmejd. Právě ukouše kořínky, a je po rostince. No a když se pomnoží, tak i po celé zahrádce. Zlatý krtek!
Ne to není třeba, u nás jsou půdy většinou dobře zásobeny vápníkem, a když tak se dá přidat nehašené vápno a nebo jiná forma... ledek amonný s vápence a pod. Jinak to o tom hnojivu tam píšu jako jednoduchý návod na to, jak hnojit... tedy nejprve hnojivo s vyšším obsahem dusíku, aby narostla rostlina a listy:)
hodně jsem stříhala již na podzim. Teď jen kontroluji korunku, mám to do takového vykotlanho zubu :-)) taky jsem nasadili 3 další ribízky. Ribízu u nás není nikdy dost a rodí jako divý. Z jednoho stromečku možná 8-10 kilo.
stromečkový ribíz, tedy strom zcela slitý ribízem takže se sbírá po hrstech. Na marmeládu, na šťávu, na buchty, švagrová to zamražuje. A když je opravdu moc, dávám sousedům.
To není možné. Tedy my máme keříčkové a mladé, takže každým
rojkem něco přibude, a pak máme dva staré, na těch je rybízu taky hafo -
ale určitě ne tak, jak ty to popisuješ.
Keříček není nikdy jako stromeček. Švagrová má keříčky, ale ani to nesbírá, nestojí to za řeč. Na stromečku je to prostě úplně slité, rodí hned druhý rok a pak je toho furt víc a víc a po 8 letech se musí vykopat protože to už nedá. Takže máme nové.
Čím řidší korunka tím lepší a pak tam také víc může světlo a
netrpí to tolik padlím:)))
Hm, horší je to pak obírat:))))))))
když jsou to dlouhé husté trsy, oberu to za pár minut. Prostě to orvu najednou do velkého lavóru na zemi po hrstech.
Ještě jsem zapomněl na lilky... jestli chcete nějaký pořádný lilek, pak jedině lilek český ranný. Ty italské odrůdy u ná dají maximálně jeden veliký baklažán a pak nic... opadávají květy a nebo nahnívají plody a není to způsobeno vedrem, ale nedostatkem výživy, protože ta rostlina utáhne jen jeden a ostatní už ne.
Klidně předpěstovávejte... hrozně dlouho to roste.
Kdo má rád mochyni peruánskou, to jsou ty malé lampionky, příbuzné té
velké červené do suchých vazeb. Tyk je třeba je také zasít včas.
Jsou dva typy, jeden je spíš takový plazivý a bohužel mám s ním špatné zkušenosti a tak bych třeba zkusil toto osivo.
Ony jsou ještě ty červené mochyně, ty se nejí... ale lampionky se suší... do suchých vazeb:)
Plevel? Ale
neříkej! Určitě si myslím, že mně by to dalo práci vůbec vypěstovat!
Tohle jsem taky slyšela o jahodách, že rostou všude a že je to plevel. A co
se na nich nadřu bez odpovídajícího užitku!
Tohle je něco jako pýr, když to má dost vody, roste to jako z vody... zaplevelil jsem si s tím jednou skalku:)
u nás stejné, hodně krků a všichni chodí na marmelády. Kromě naší, ještě čtyři domácnosti co si to nosí sebou.
Tak to jsi na tom ještě hůř než jíá. Nebo líp? Jak se to vezme. Já
vím, že jsi šťastná, že to má kdo odnášet.
kupuju furt cukr a pektogel tedy nevím jak se to teď jmenuje :-) dělám marmelády z meruňky, ribíz, broskve, třešně, ostružiny, povidlí a když byla ještě máma k světu, dělala i marmeládu ze šípek :-)) ale to je sadomaso.
a z jablek dělám takové to bleptavé rozvařené, německy to je apfelmuss. Možná protlak se tomu říká, taky nastouhaná jablka. Minulý rok jsme jablek měli neuvěřitelné množství. Jen ze 4 stromů. Zasadili jsme další 3 jabloně a jednu broskev. Meruňky nebyly. Ale mám zavařeno z předminulého roku.
Ze šípků taky dělám, a žádné sado-maso to není. Prostě natrháme spoustu šípků a když je čistím na sušení, tak každému opatrně ukrojím prdelku, tak, aby se tam nedostaly ty šípkové bodlinky. No, marmelády není moc, ale zato nedá tolik práce.
Mamince to dalo hrozně moc práce, ale je pravda že udělala asi 15 sklenic.
Marmelády dělám zásadně bez chemických přídavků - prostě vařím, dokud nezhoustnou. Všechny. Dá to víc práce a výsledné hmoty je daleko míň, ale zase je to čisté.
No však. Občas rozkvete ten salát, pažitka..., pak je docela pěkný
pěťour, drchnička, devaterník, kokoška, pamprlice, sedmikráska, kohoutek
luční, bršlice, té máme až hanba, sléz, šťavel, vlaštovičník,
pomněnky, řebříček... Jo, a taky sněženky, fialky, konvalinky... Všechno
to roste tak nějak samo, zatímco já se věnuju pěstování obživy.
:))))))
Devaterníky jsou nádherné a dokonce ten žlutý, přírodní, je zákonem
chráněný, kvete na kopci zvaném Svatobor u Sušice v západních
Čechách:)
Prosím tě! My ho máme na zahradě spoustu! A teď jsi mě znejistěl, jestli tak říkám té správné kytičce. Kvete to žlutě, asi něco přes centimetr v průměru to má kvítky a plazí se to po zemi, kvítky jsou seřazeny jeden za druhým na těch stoncích a postupně rozkvétají.
Pěťour je opravdu parádní kytka, jak kvete, tak rovnou tvoří tisíce
semen:))
Fialky mám rád, s bršlicí bojuji, i když je také léčivá a
vlaštovičník je užitečný:)
No jeje, a je to velmi zdravé, má to trochu takovou navinulou chuť a
vypadá jako malé rajčátko... já to pěstoval už za socialismu a nikdy mi
moc nechutnalo:)
Pozor na záměnu s tou okrasnou mochyní... ale ta ve vnitřku má jen
nepatrné svraskalé kuličky, ty by snad nikdo nejedl... nejsou jedlé.
Ta nejedlá má červené, veliké lampionky:)
ta jedlá je letnička a lampionky jsou světlé, žlutavé a uvnitř je velká
kulička:)
Jinak tu okrasnou jen tak neseženeš, spíš by ti jí někdo musel ukopnout:)
Tyhle třešničky mi chutnají, ale zahrádka není, na druhou stranu by se daly docela dobře prostvítit na focení a hrát si se světlem.
Můžeš je mít za oknem, kdysi jsem je pěstoval a vydržely i dva roky. Stejně jako silně pálivé papričky, také vydrží třeba dvě sezony... hlavně musí mít světlo.
Já ho krájím na kolečka a ta potom posypu kousky rajčat a paprik a sýrem nastrouhaným spolu s česnekem, nějaké to koření -a do trouby. Bašta jednohubky, dobré i studené třeba k vínu.
Já ho krájím podélně:)))))))
Na centimetrové plátky a ty pak smažím na olivovém oleji a pak to zapékám
v troubě ještě třeba s mletým masem rýží (jako plněné papriky) a pak s
těmi rajčaty a tak:)