Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> Vraždy v kuchyni

Informace

Název: Vraždy v kuchyni
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 29.09.2020 13:52
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 92845x
Příspěvků:
1146

Toto téma sledují (3):


Předmět diskuze: Vraždy v kuchyni - Trestuhodne zločiny při vaření. A také naopak šikovné vychytávky. Nebo prostě co dnes vaříte.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět:
28.01.21 17:50:07 | #583

Tak, připravila jsem si na zítřek sekanou svíčkovou. Kdysi jsem ji mívala rada, kupodivu. Na pekáčku šiška sekané, pokladená plátky speku, kolem hodně nakrajene cibule, celeru, petržele, mrkve, nove koření, bobk list, pepr přiměřeně. Dam do lednice zakryté alobalem. Zítra trochu podleju a dam pect do trouby. Maso odkryté, zeleninu přikryju pruhy alobalu, aby se nepripekala.
Tak mi držte palce...


1  

| Předmět: RE:
28.01.21 18:33:09 | #584 (1)

držíme, to jsem ještě nejedla, ale musí to být dobré


 #583 

| Předmět: RE: RE:
28.01.21 19:04:11 | #585 (2)

Je to asi taková svickova chudých *366*. My jsme nebyli bohati, ale maminka si dokázala poradit a vařila úžasně.


 #584 

| Předmět: RE: RE: RE:
28.01.21 19:07:37 | #586 (3)

Proč chudých? protože jsi ji nechala pomlet? ale to maso je hovězí nebo co je to za maso.


 #585 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.01.21 19:45:33 | #587 (4)

Takove to kupované ve vaničce, směs veprove a hovezi, nic moc. Ale sekaná a karbanatky se z toho udělají dobré.


 #586 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
28.01.21 21:15:17 | #589 (5)

ale pak nevíš že to bylo ze svíčkové :-)) trochu jsi mě zmátla. opravdu jsem myslela že máš sekanou svíčkovou :-)


 #587 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.01.21 21:17:46 | #591 (6)

Dělávám hodně plněné papriky s mletým masem a rajskou.


 #589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.01.21 00:33:52 | #595 (7)

Ty miluju. I bez rajské jenom s opečenou cibulí.


 #591 

| Předmět: RE: RE: RE:
28.01.21 20:47:40 | #588 (3)

Já nevim ani jak to vzniklo, ale jako dítě jsem jí několikrát jedl a chutnalo mi to. Chuť té sekané se hodila k chuti svíčkové a knedlíku (ač to možná vypadá zvláštně *29716* ) Takže já s tím problém nemam.


 #585 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.01.21 21:16:46 | #590 (4)

taky ne, v pohodě. Jen mě zaujalo to maso. Jestli jeto fakt z nějakého vybraného libového hovězího třeba stehna nebo fakt svíčkové. Nebo zda je to nějaký mišung různých mas.


 #588 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
29.01.21 00:31:18 | #594 (5)

To bude asi mišung, ale to je fuk. Já to jedl s obyčejnou sekanou, což je obvykle mix hovězího a vepřového.


 #590 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.01.21 07:01:16 | #597 (6)

souhlasím, určitě je to jedno :-)) mišung je dokonce jako sekaná lepší. čistě hovězí je zase lepší do špaget.


 #594 

| Předmět: RE:
30.01.21 19:43:30 | #598 (1)

Tak jsem zklamaná. Omacka byla průběžně skvela, využila jsem rady, co jste tady napsali. Ta hořčice dela zazraky, mela jsem i hodně zeleniny, zahustene jen trochou maslove jísky to bylo porad skvělé, ochutnavala jsem a nemělo to chybu. Pak jsem zavřela oči - a zalila to smetanou... A zase jako vždycky, vsichni to jedli, ja ne... Takže se svičkovou nadosmrti končím.


 #583 

| Předmět: RE: RE:
30.01.21 19:59:20 | #599 (2)

Tak tam tu smetanu nedávej :-)) přece je to dobré i bez ní. Já dnes dělala závitky (kuřecí, krůtí a hovězí) se spoustou takových těch vnitřních ingrediencí (vajíčko, špek, cibule, okurek, šunka) ono mi to povypadávalo ven a ta omáčka byla krásně hustá jen z těch všelijakých udělátek uvnitř a taky jsem tam dala dvě lžíce šípkové marmelády a žádná smetana. Jen hromadu vařené nakrájené kořenové zeleniny.


 #598 

| Předmět: RE: RE: RE:
30.01.21 20:04:11 | #600 (3)

Už jsem myslela, ze myslis ptáčky, ale s tou zeleninou to nehraje. To vypadá jako zajímavý mišmaš. Nějaký recept, nebo improvizace?


 #599 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
30.01.21 22:02:51 | #601 (4)

jen improvizace. ono i ptáčky z kuřecího či krůtího masa jsou divné. ale chutnalo to všem, dokonce více než hovězí. a ty šípky v omáččce, to je taky náhoda.


 #600 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
30.01.21 22:03:37 | #602 (5)

vařenou zeleninu dělám ke všemu :-) manžel může jen vařenou, a ostatním to nevadí.


 #601 

| Předmět: RE: RE: RE:
31.01.21 06:43:22 | #604 (3)

To já takhle dělal na chalupě ptáčky v "nouzovém režimu", že jsem nedělal závitky, ale maso jsem nakrájel na kostky, všechnu náplň hodil do omáčky a taky to bylo dobrý *34029*


 #599 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
31.01.21 07:01:56 | #605 (4)

dovedu si to představit, ale možná spíše plátky :-) u mně to byly zakroucené plátky. zkoušela jsem poprvé takové pružinky na držení závitků pohromadě a bylo to nanic. Příště opět nit :-)


 #604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
31.01.21 18:08:07 | #610 (5)

No já jsem to dusil jako guláš, s přidáním trochy hořčice (tou se ty plátky potírají, ale když já je neměl...), a tu náplň jsem tam hodil až po zahuštění, aby to nebylo úplně rozvařené *29716*


 #605 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
31.01.21 08:28:18 | #607 (4)

Tomu se říká "vylítaní ptáčci" *17904* .


 #604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
31.01.21 13:37:29 | #608 (5)

nebo právě vylíhnutí :-))


 #607 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
31.01.21 13:57:48 | #609 (6)

Ale ne, vylitli z toho závitku přece *17913*.
Moje kamaradka je tak dělá, protože je líná se s tím balit a vázat. Ja radsi ty zabalené.


 #608 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
31.01.21 18:14:15 | #612 (7)

Jasně že zabalené jsou lepší, alespoň pro mě, tohle byla taková znouzectnost


 #609 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
31.01.21 18:09:31 | #611 (5)

jo asi jo, už jsem to někde slyšel *30434*


 #607 

| Předmět: RE: RE:
31.01.21 06:31:49 | #603 (2)

Vidíš, neměla jsi zavírat oči *29716*
Tak si tam pro sebe tu smetanu nedávej, prostě před jejím přidáním si odeber svou porci omáčky do nějakého rendlíku a je to. Dělej to pro sebe tak, jak ti to chutná.


 #598 

| Předmět: RE: RE: RE:
31.01.21 07:02:40 | #606 (3)

taky bych to tak udělala, odložit bokem pro sebe nebo nedat smetanu vůbec.


 #603 

| Předmět:
14.01.21 13:48:45 | #563

Zeptal se Vašek na Hlasu Svobodné Ameriky:
Kdyz pominu ty drstky, tak jaky je rozdil mezi drstkovou a gulasovou polevkou ? Mne postup polevky pripada stejny .
A ja jsem odpověděla:
Drstky varis, voda se několikrát během vareni vylije - vývar se nepoužívá.
Gulasovku začneš orestovanim cibule, masa, podlévá se a dusi.
Dochucení paprikou, pepřem, česnekem je stejne, do gulasovky navic trochu protlaku.

Pak to pokračuje tady, nevim, jesli odkaz bude fungovat:
https://diskuze.chatujme.cz/spolecnost-komunity/hlas-svobodne-ameriky-t537/selfPosts?paginator-page=2

Americká kuchyně je taková zvláštní. Misi se tam všechny možné vlivy...



| Předmět: RE:
14.01.21 14:01:47 | #565 (1)

Jo postup je v základu prakticky stejný, ale chuťově jsou ty polívky úplně každá jiná.
A do dršťkové se nedává majoránka. Protlak nedávám ani do gulášovky ani do guláše.


 #563 

| Předmět: RE: RE:
14.01.21 14:03:54 | #566 (2)

Tak ja si dršťkovou neumím bez majoránky predstavit.


 #565 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.01.21 14:09:12 | #567 (3)

I když se tam možná dává, teď si nejsem tak úplně jistý. *29716*


 #566 

| Předmět: RE: RE:
14.01.21 18:41:41 | #581 (2)

Do dršťkový se dává majoránka. Ale musí se opatrně, jen trochu. Ve veřejným stravování dávají majoránku na husto a je to pak nahořklý. To samý kmín - dávají ho většinu strašně moc a to je taky špatně. Běžně se ale majoránka dává:)


 #565 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.01.21 18:51:06 | #582 (3)

Jo daleko míň než do gulášovky, ale dává. Já drškovou dělal jenom jednou někdy před 25 lety, ale mám zafixováno, že se do ní dává o jednu složku míň než do gulášovky. A teď když jsem přemýšlel, která to je, tak mi napadlo, že nejspíš majoránka, ale nakonec jsem si vzpomněl, že to jsou brambory. *30446*


 #581 

| Předmět: RE:
14.01.21 16:09:07 | #574 (1)

Guláš se dá vařit ve dne i v noci, ale dršťková potažmo dršťky jedině v noci :))


 #563 

| Předmět: RE:
14.01.21 16:20:24 | #576 (1)

Pro mne rozdíl spočívá zejména v tom,že gulášovku miluju,dršťky nesnáším. *3770*



| Předmět: RE: RE:
14.01.21 18:39:57 | #580 (2)

Dršťky taky nesnášim, ale drškovka mi nevadí. Jenom musí být bez dršek (malinkaté kousky mi nevadí) *29716*


 #576 

| Předmět:
13.01.21 16:56:22 | #540

Dnes jsem dělala Bakalau. Tohle je původní recept:

Den předem namočíme osolenou tresku do vody, druhý den vyjmeme a necháme okapat. (Můžeme ovšem místo toho použít zmrazené tresčí filé.) Tresku dáme do hrnce studené vody a postavíme na oheň. Když voda začíná vřít, odstavíme ji na kraj plotny a necháme ve skoro vařící vodě 5 minut. Do kastrolu dáme rozehřát olej, vhodíme do něj oloupaná, jadérek zbavená, nakrájená rajčata a jemně krájenou cibuli. Dusíme na mírném ohni, až vznikne hustá kašička, kterou nalijeme do zapékací mísy, osolíme, opepříme a rozložíme na ni okapané filé, na něž poklademe očištěné, semen zbavené a nakrájené papriky. Zasypeme strouhankou a dáme do horké trouby zapéci.
https://www.labuznik.cz/recept/bakalau-bakalaou/

Já delam z filé. K rajcatum přidávám cesnek. Neposypavam strouhankou, ale sladkou paprikou, a dam kousky másla. K tomu vařené brambory.



| Předmět: RE:
13.01.21 16:58:54 | #541 (1)

Mánek, autor receptu, je vyhlaseny odbornik na ryby. Míval web Mankova rybi restaurace, možná to ještě někde je.


 #540 

| Předmět: RE:
13.01.21 17:04:10 | #542 (1)

to zní výborně, zejména ta příprava ve téměř vařící vodě.


 #540 

| Předmět: RE: RE:
13.01.21 17:23:25 | #543 (2)

Manžel uz rybu jinak nechce *17904* .


 #542 

| Předmět: RE: RE: RE:
13.01.21 17:28:35 | #544 (3)

při nejbližší příležitosti to zkusím. Mám doma filet z pstruha losoosovitého. to udělám ještě klasicky na másle al příště bude zmražené filé


 #543 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 17:36:48 | #545 (4)

Místo rajcat, kdyz je nemam, davam trochu protlaku.


 #544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 17:43:37 | #546 (5)

mám svoje rajčata ve sklenicích


 #545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 17:50:04 | #547 (6)

Aha, tak to mas výhodu. Ja mam par balicku oloupanych nakrajenych v mrazáku.


 #546 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 17:51:23 | #548 (7)

to je podobné. O víkendu přinese syn kančí. Přemítám co s ní :-)))


 #547 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 18:06:05 | #549 (8)

To jsem v životě neměla *17904*. Tak to jsem zvědavá, jak si s tim poradíš.


 #548 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 18:22:28 | #550 (9)

to jsou ty vraždy :-)


 #549 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 18:38:26 | #551 (10)

Tohle ti ale nezávidím, nevěděla bych si rady.


 #550 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.01.21 18:41:40 | #552 (11)

už mám plán, udělam takovou divočejší verzi svíčkové :-))) doliju to Souvignonem.


 #551 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.01.21 18:43:07 | #553 (12)

No, to čumím. To může být paráda.


 #552 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.01.21 22:52:37 | #554 (10)

udelej gulas.....je luxusni



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
14.01.21 07:36:36 | #557 (11)

to bych udělala kdyby to nebylo i pro děti. Ty s nad gulášem kroutí.


 #554 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
14.01.21 13:34:08 | #560 (11)

Taky bych radši guláš, bez smetany *9394* .


 #554 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.01.21 21:24:45 | #592 (12)

tak jsem nakonec udělala toho divočáka nadivoko tedy zelenina, koření, víno a bez smetany. Ale protože toho bylo málo tak jsem udělal ještě jednu větší roládu z krůtích prsou a šoupla ji k tomu kancovi. A vida, všichni byli nadšeni z té rolády, kanec chutnal taky ale ta roláda prý byla luxusní. Protože ta šťáva z kance tomu dodala grády. JInak je krůtí roláda fádní.


 #560 

| Předmět: RE: RE:
14.01.21 01:20:23 | #555 (2)

Takovéhlemu způsobu vaření se říká pošírování. Klasicky se ale předtím udělá tzv. pošírunk: v té vodě se aspoň 15 minut povaří koř. zelenina s kořením (bobk. list, nové koření, zázvor, tymián apod.) + třeba bílé víno, a do něj se pak vloží ta ryba a nechá se pošírovat - táhnout, přesně jako když se dělá vývar.


 #542 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.01.21 07:35:47 | #556 (3)

a co s tou vodou pak?


 #555 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 13:46:16 | #561 (4)

Ta se vylívá


 #556 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 14:44:01 | #569 (5)

rodina, tedy zejména ta asijská ale i manžel chtějí k všemu hodně omáčky


 #561 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 14:53:31 | #570 (6)

Jenze ono to z tech ryb vypadá spíš jako voda z nádobí.


 #569 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 14:56:10 | #571 (7)

záleží jak to chutná :-)) a zda s to nedá zahustit bešamelem.


 #570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 15:07:07 | #572 (8)

Mně to připadá, že v tomhle prvním vývaru jsou takové ne moc voňavé látky, a možná i škodliviny a nečistoty, jak se to zpracovává.


 #571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 16:09:38 | #575 (8)

Ono je to podobné, jako dělat omáčku z marinády. Z ní taky nevznikne moc dobrý výsledek.
Ale koneckonců, zkusit to můžeš.


 #571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 17:06:43 | #577 (9)

tak asi to nebudu zkoušet :-)) podobně jako dršťky nebudu nikdy zkoušet.


 #575 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 18:02:15 | #769 (10)

Dršťková polévka dělám z hlívy.


 #577 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.01.21 13:31:23 | #558 (3)

Tak to jsem neznala, a je to vyborne vylepšení i tohoto receptu.
Ta voda se pak samozřejmě vyleje, ratko, co jiného s ní *17833*.


 #555 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 13:53:06 | #564 (4)

Tohle se používá u ryb a mořských plodů. Obdobnou metodou je konfitování - to je to samé, jen se ta potravina "vaří" či peče (nebo prostě konfituje) v husím sádle. Používá se to na drůbeží maso - problém může být kaloričnost a možná nezdravost, ale to maso je výtečné. *29716*


 #558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 14:42:13 | #568 (4)

je tam koření a vývar z ryby, řekla bych že se pak udělá nějaká omáčka k rybě a zaleje se tím ta ryba :-)


 #558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 15:58:42 | #573 (5)

Tak dá se to takhle nějak zužitkovat, ale protože je to nálev, tak by se to muselo zředit, protože je to docela silné a musela by se ta omáčka udělat rychle, aby ta ryba nevystydla.


 #568 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.01.21 13:33:21 | #559 (3)

A má to výborný efekt - ryba pak nepustí vodu, na pánvi nebo na pekaci s tou zeleninou.


 #555 

| Předmět: RE: RE: RE:
28.01.21 21:25:26 | #593 (3)

zkusila jsem a bylo to výborné, velice chválím a budu to tak dělat i příště.


 #555 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
29.01.21 00:55:53 | #596 (4)

Jéé no bezva *29716*


 #593 

| Předmět: RE:
14.01.21 13:47:56 | #562 (1)

Ryby nejí rodina,divočinu nemusím ani já(v dětství jsem ji doma měla pořád).
Takže dnes dělám "nudné" hovězí na houbách.(Už to tady voní.) *366*



| Předmět: RE: RE:
14.01.21 18:25:16 | #578 (2)

To je vlastně takový guláš, jen jsou v tom houby, že.


 #562 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.01.21 18:37:48 | #579 (3)

myslím že ne, nedává s tam červená paprika, a taky tam není tolik cibule. Tedy připomíná mi to spíše roštěnou.


 #578 

| Předmět: Včera jsem
07.01.21 15:39:14 | #502

zakoupila libovou vepř.plec. - polovina byla dnes na paprice a z druhé udělám segedín.(Oboje s housk.knedlíkem.) To berte jenom jako malý tip pro všechny nešťastníky,co musí kvůli distanční výuce stále vařit. *25810*



| Předmět: RE: Včera jsem
07.01.21 16:32:59 | #503 (1)

mňam, mňam. miluju oboje. mám v ledničce krkovičku i s kostí a přemítám, jestli si udělat v pánvičce stejk jen jak minutku nebo upéct hezky v troubě a k tomu zelí.


 #502 

| Předmět: RE: Včera jsem
07.01.21 16:41:59 | #504 (1)

tvoje vnoučata nemají rodiče, že se s nimi musíš učit ????



| Předmět: RE: RE: Včera jsem
07.01.21 18:52:47 | #507 (2)

Asi pracují, tohle je pěkné, kdyz si rodina pomáhá.


 #504 

| Předmět: RE: RE: RE: Včera jsem
07.01.21 19:23:21 | #508 (3)

tak v tomto jsme oba jaksi odlišní....myslím s manželem k dětem a vnoučatům



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
07.01.21 19:26:08 | #509 (4)

Je to každého věc.


 #508 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
07.01.21 19:34:09 | #510 (5)

pochopitelně



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 12:20:52 | #515 (4)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 12:21:44 | #516 (4)

Mému nejst.vnukovi je 31 let a když byl malý,nalézala jsem se v produktivní věku a vnímání "babičkovství" bylo logicky jiné,než nyní.Až jsem si říkala,jestli nejsem nějaká divná,že po jeho přítomnosti až tak nešílím.Ne,že bych dnes šílela,taky jsem ráda,když tihle mladší odejdou,ale za chvíli už se na ně zase těším.Dělají mi radost,přestože to v životě nemají lehké.Možná proto jsou takoví. *366*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 13:38:07 | #517 (5)

To už máš opravdu velké vnuky. Moji synové si dávali na čas, vnuky mám 12,6,3.1 a jedinou vnučku 3. Když jsou pohromadě, jsem z nich úplně hotová :-) Nejhodnější jsou když jedí.


 #516 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 13:39:02 | #518 (6)

Jo a dnes vařím segedín. Díky za inspiraci, už se dusí a knedle kynou :-)) mňam, mńam


 #517 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 14:44:43 | #519 (7)

Děláš svoje knedlíky, to tě chválím.
Ja jsem z vesnice, je tu hodně starych paní, vzdycky jsem je povazovala za takove správné maminy, dobré hospodyně, skvele kuchařky. A pak jsem si vsimla, jak v samoobsluze mnoho z nich kupuje hotovy knedlík. Hodně mě to zklamalo *3939* .


 #518 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Včera…
08.01.21 15:00:50 | #522 (8)

Ber to tak,že už mají svoje odvařeno.Já už se taky občas uchýlím k housk.knedlíku z obchodu.Ale zato v žádném případě k bramborovému- bramborové knedlíky dělám zásadně sama a dokonce často.(Nejvíc se mi hodí k pečeni se špenátem,nebo nějakému přírodnímu sosu.) *25810*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:08:16 | #526 (9)

bramborový jsou taky pěkně drahý


 #522 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:09:57 | #527 (10)

A hnusný. Ty já dělám moc rada,a ještě radši jim. Třeba jenom s cibulkou.


 #526 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:17:17 | #532 (11)

Jj.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Včera…
08.01.21 15:12:12 | #528 (8)

mně kupované nechutnají. raději nic.


 #519 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:14:50 | #531 (9)

Jasne, neni nad misu čerstvě uvarenych knedlíků *9394* .


 #528 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:13:31 | #529 (8)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 14:55:22 | #521 (7)

*29716* Však i proto sem chodíme,inspirace se hodí každému,kdo často vaří.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Včera…
08.01.21 15:01:00 | #523 (8)

Ja musím denně varit čerstvé jídlo, jeden člen rodiny to potřebuje ze zdravotních důvodů. Je to řehole *9394*. Byt sama, tak jsem na salátech, v pohodě. A pekáč masa bych si občas upekla, to jo.


 #521 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:14:24 | #530 (9)

*29716* Já bych si sama pro sebe taky dělala něco hodně jednoduchého,taky nějaký salát (třeba i s tuňákem),nebo mléčné výrobky.Mám navíc hrozný zlozvyk,když jsem sama,tak si u jídla čtu knížky. *833*
Vařím ale kvůli rodině-pravidelné jsou neděle a pochopitelně svátky.Nejenom v naší rodině bylo samozřejmé,že návštěva dostala aut.jídlo a já tu tradici udržuji,přestože můj Míra zemřel už před deseti lety.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:19:37 | #533 (10)

Tay ráda vařím pro rodinu, manžel se ale rozčiluje že je to jednostranné. Tedy nahrnou se všichni k nám :-))) zejména švagrova a pak si poroučí co všecko ji máme přinést a nakonec si sedne k míse cukroví a všecko sní. jakoby nejedla 14 dní.


 #530 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:22:24 | #535 (11)
*27179*

 #533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:30:03 | #536 (11)

Já už se s tou jednostranností musela smířit.Přitom si ale uvědomuju,že být stále ve středu dění a plně vytížená,má pro stárnoucí ženskou určitou výhodu. *25810*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:31:55 | #537 (12)

To zcela chápu. Ale jak říkám, manžel protestuje.


 #536 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 15:51:06 | #538 (13)

To zcela chápu *30446*


 #537 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.21 18:06:38 | #539 (9)

to znám...také vařím každý den, protože o jídlo třeba ze včera není nějak zájem...kromě polévky



| Předmět: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 12:11:53 | #513 (2)

Tohle fórum je virtuálním ostrůvkem klidu a míru,tak to nekaz.
Co je divného na tom,že otec (můj syn) chodí do práce a když chybí maminka,najdou vnoučata azyl na pár hodin u babičky? Na distanční výuku si samozřejmě vystačí sami-já "jen" vařím oběd. *32815*



| Předmět: RE: Včera jsem
07.01.21 18:51:40 | #506 (1)

Taky oboji rada delam. Jak už jsem psala, papriku se smetanou spis snesu. A segedin miluju, dam si tam sama pro sebe ještě víc pálivé papriky. Coz je zdrave na cévy, na tlak.


 #502 

| Předmět: RE: Včera jsem
08.01.21 08:07:49 | #512 (1)

hmmm sem s tím


 #502 

| Předmět: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 14:46:45 | #520 (2)

Možná to jednou půjde virtuálně poslat, co my víme *17833* .


 #512 

| Předmět: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 15:06:10 | #525 (3)

To by byla paráda *29716* Někde jsem četl, že se pracuje na technologii, kdy budou součástí filmů vůně. Tak aspoň něco *30446*


 #520 

| Předmět: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 15:02:28 | #524 (2)

*29716* Kuchařka miluje,když strávníkům chutná.To je ta odměna.



| Předmět: RE: RE: RE: Včera jsem
08.01.21 15:20:04 | #534 (3)

tak tak *29716*


 #524 

| Předmět:
05.01.21 20:06:03 | #475

Dieta podle krevních skupin (tady mam potvrzené to mléko, škoda, že mě tím jako dítě mučili):
Krevní skupina 0
Krevní skupina 0 se velice pomalu přizpůsobuje změnám v jídelníčku, proto bychom doporučovali přecházet na nový jídelníček opatrně. Zátěž na imunitní systém a zažívací trakt by měla být minimální. Z jídelníčku musí být odstraněny mléčné výrobky, které krevní skupina 0 špatně tráví.

http://dietasrozumem.cz/dieta-podle-krevnich-skupin-a-b-0-hubnuti-jidelnicek/



| Předmět: RE:
05.01.21 20:10:35 | #476 (1)

máslo taky nejíš?


 #475 

| Předmět: RE: RE:
05.01.21 20:26:32 | #477 (2)

K vyrobkum z mléka odpor nemam. Sýry třeba můžu, maslo taky.


 #476 

| Předmět: RE: RE: RE:
05.01.21 21:54:14 | #478 (3)

psala jsi že jsi laktózový intolerant a nemůžeš výrobky z mléka. tedy buď jo nebo to máš v hlavě. Prostě s to jen protivíš.


 #477 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 15:30:11 | #479 (4)

Ale tohle je vedecky ověřené, jsou ruzne stupně intolerance laktózy. Ten nejobvyklejsi je nesnášení mleka a snášenlivost mléčných vyrobku (sýrů) a take nekdy i zakysaneho mleka.
Fakt to neni v hlavě, to mi věř. Kdyz mi maminka nutila jako malé sklenici mleka, moc jsem ho chtěla vypít a byt hodna holčička. Jenze jsem se pozvracela. A připadala jsem si, ze jsem špatná.


 #478 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 16:17:54 | #482 (5)

nejde o mléko, věřím ti že ho nesnášíš protož obsahuje laktózu (mléčný cukr). Proto by ti (teoreticky) máslo a mléčné tuky neměly dělat problém a asi také nedělají. Proto jsem reagovala na to, že smetanu v papriové omáčc můžeš al to samé v jiné omáčce nesnášíš. O mléku nemluvím.


 #479 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 15:30:19 | #480 (5)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #478 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 15:30:25 | #481 (6)

Obsah příspěvku byl smazán.


 #478 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 16:19:25 | #483 (5)

taky jsem s pozvracela z mléka jako děcko, ale to bylo proto že mě nutili. Teď zrovna piju kafee laté


 #479 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 17:25:12 | #487 (6)

A ja irský. *65* *145*


 #483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 17:29:38 | #489 (7)

Můžu irský steak :-)


 #487 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 22:59:32 | #492 (8)

Co to je?


 #489 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.01.21 07:42:52 | #493 (9)

i stejky chutnají různě podle toho kde ten býček žil a co jedl. nechci říct konrétně odkud a jaký, ale bio stejk má trochu chuť jak maso z polévky.


 #492 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.01.21 14:24:00 | #496 (10)

Tak to samozřejmě


 #493 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.01.21 07:54:14 | #494 (9)

Takže jen přenseně jsem jedla v restauraci "irský steak" na horkém kamenu. Bůhví odkud byl. Ale byla to největší mňamka jakou jsme kdy jedla.


 #492 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.01.21 14:19:44 | #495 (10)

Ajo takhle... já myslel, že to byl způsob úpravy "po irsku" nebo tak nějak *29716*


 #494 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.01.21 14:24:09 | #497 (11)

Prostě podlít irskou whisky *17904* . Nebo v ní marinovat, ono se to vlastně nepodleva.


 #495 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.01.21 14:48:11 | #499 (12)

jj *27179*


 #497 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.01.21 14:31:55 | #498 (11)

nené, jen že flák masa :-)) hezky ogrilovaný na krvavo.


 #495 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.01.21 22:59:09 | #491 (7)

tak jako ve staré Anglii *29716*


 #487 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.01.21 15:28:04 | #500 (7)

Irskou kávu taky můžu! *25810*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.01.21 18:48:57 | #505 (8)

Ještě jsem ji nepila. Nez ta whisky stačila do kafe doputovat , nekdo ji vypil. I já nekdy.


 #500 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
08.01.21 12:14:06 | #514 (9)
*29716*


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
08.01.21 08:04:30 | #511 (8)

Já taky, ale bez alkoholu *27179*


 #500 

| Předmět: RE:
06.01.21 17:06:19 | #484 (1)

Je to ostuda,možná i nepochopitelné až šokující,ale já svoji krevní skupinu neznám! (Nikdy mě nenapadlo se zeptat.) *33789* Každopádně mléčné výrobky jsem vždy měla moc ráda.(Zvášť bílé jogurty s "kůrčičkou".)



| Předmět: RE: RE:
06.01.21 17:21:00 | #485 (2)

Ty jsi neměla napsanou krevní skupinu na tehotenskem prukazu?


 #484 

| Předmět: RE: RE: RE:
06.01.21 19:46:45 | #490 (3)

Pokud ano,úplně mi to uniklo.(Bylo to aktuální v r.67 a 72) *34091*



| Předmět: RE:
06.01.21 17:21:03 | #486 (1)

No myslím, že je to jenom blablabla,
Ja i s rodinou máme 0, bráchová taky a nevím o žádném problému s mlékem.
Spíš naopak - mléko zbožňuji a někdy si ho dokonce tělo žádá a v tu chvíli si dělám mléčný jahodový kokteil.
A o sýrech ani raději nepíšu - mňam. *20*


 #475 

| Předmět: RE: RE:
06.01.21 17:26:29 | #488 (2)

já bych měla jest sóju a nesnáším ji. miluji maso ve všech variantách a mám A+ :-)


 #486 

| Předmět:
05.01.21 19:29:09 | #467

Děkuji všem za rady ohledně svíčkové. Až seženu maso, tak se do toho s velkou chuti pustim, a dam vědět vysledek. Nechodím teď radši nakupovat, objednávám si všechno, a to maso v krabičkách neni ono. Zvenku sice červené, uvnitř podezřele tmavé.



| Předmět:
03.01.21 15:35:09 | #402

Svíčková - co dělám blbě?
Prospikovane hovězí nechám zatáhnout, na výpeku slanina, cibule, mrkev, celer hezky osmažit, vrátit maso, podlit, sůl, cely pepř, nove koření, bobkový list, do trouby na par hodin. Pak propasirovat. Až potud se mi to líbí, voni to, maso je úžasné.

No a pak přijde vražda. Zahustuji smetanou, ve které jsem předtím rozmíchala opraženou mouku. V tu ránu je to pro mě nepozivatelne. Dochucuji, připojuji, překyseluji, prislazuji, propadám panice... No, snědli to, pochvalili. Ja bych to nepozrela, protože smetanove omáčky nejim. A vím, že to nebylo ono. Proste svíčkovou neumim.



| Předmět: RE:
03.01.21 16:15:37 | #403 (1)

tak tam smetanu nedávej. Normálně udělej zásmažku na másle, dořeď vývarem (vodou) a přepasírovanou zeleninou. A kdo chce smetanu, ten si ji tam dá dodatečně :-)


 #402 

| Předmět: RE: RE:
03.01.21 16:50:18 | #404 (2)

Tak to by mně chutnalo. Jenze asi nikomu dalšímu. Ono by se to na talíři (u nas v miskách) špatně michalo, vedle knedlíků a masa.


 #403 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.01.21 16:52:23 | #405 (3)

Můžeš to teoreticky udělat jak v restauracích, smetana se kydne teprve do talíře, stejně jako brusinky :-)


 #404 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 16:57:59 | #406 (4)

To se dělá u boršče. U svíčkové jsem to nikdy neviděla. Ta smetana se musí povařit, aspoň krátce.


 #405 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 17:01:42 | #407 (5)

to nevím, asi to chce zkusit :-) variace jsou různé. Moje snacha Malajka dělala svíčkovou, co vůbec jak svíčková nevypadala. Omáčka se dala krájet :-) a smetana v ní taky nebyla a bylo to celkem dobré. Akkorát místo brusinek byla moje třešňová marmeláda


 #406 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 17:13:20 | #408 (6)

Jednou mi někdo řekl, že nikdy neuvarim dobrou svíčkovou, protože ji nemam rada. To bude asi ono. Neuvařiš dobre nic, co sama rada nejis.


 #407 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 17:39:56 | #410 (7)

To určitě není pravda :-) jsi moc přísná


 #408 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 21:04:36 | #413 (7)

To myslím, že tak není. Když dodržíš zásady a technologický postup, tak to uvaříš dobře.


 #408 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 21:26:13 | #416 (8)

Tak to jsi mě potesil. Ja uz tu svickovou ze zoufalství manželovi kupuju jako hotovku, on ji miluje. Nekdy je prý dobra, většinou nic moc...


 #413 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 22:18:46 | #424 (9)

Chuť té omáčce dává kořenová zelenina, hořčice a smetana, takže chce to dát dostatek té zeleniny a hořčice. A chuť těchhle tří složek zvýrazní trocha tymiánu.


 #416 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 14:30:39 | #433 (10)

Kolik asi té hořčice na kilo masa a kilo zeleniny - lžičku, velkou lzici, nebo vic?


 #424 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.21 14:33:06 | #434 (11)

na kilo masa bych dala velkou lžíci.


 #433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.01.21 15:33:23 | #436 (11)

já klidně dvě velké


 #433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 11:59:07 | #439 (7)

Tomu nevěř. *3770* Stačí mít kladný vztah k vaření jako takovému-chtít potěšit všechny strávníky.Hraje mi u toho rádio-pohoda. *25810*
Co se té svíčkové týče,pochopitelně kořenovou zeleninu i patřičné koření(teď se prodávají pyramidky spec.na konkrétní omáčky),ale hořčici jsem do toho nedala nikdy.Samozřejmě pasíruju(nemi­xuju!),ale ještě předtím zahušťuju jíškou a používám zakysanou smetanu i sl.šlehačku.Můj st.syn je milovník svíčkové a té mojí prý obzvlášť. *25810*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 14:33:01 | #447 (8)

Kladny vztah k vaření mam, ale nad smetanou se mi zvedá žaludek *3939*.


 #439 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 19:00:55 | #460 (9)

Zvláštní.Leda bys .. *3763*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 19:19:34 | #462 (10)

Proč zvláštní? Jsem laktózový intolerant, nemůžu mléko.


 #460 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.01.21 15:31:41 | #501 (11)

To mi jen evokovalo mojí máti - jakmile mi bylo špatně od žaludku,hned mě podezírala z těhotenství. *29716*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 20:56:44 | #412 (6)

Pak není důvod tomu říkat svíčková *29716*


 #407 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 12:02:00 | #440 (7)

Občas dělám "svíčkovou" i z vepřového oříšku.Peče se ještě kratší dobu,než svíce z hovězího. *25810*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 12:07:31 | #442 (8)

Ale jo, to se taky dá.


 #440 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 14:36:54 | #448 (8)

Kamarádka ji dělá z kuřecího. A ještě ke všemu z pytlíku Vitana. V mrazáku ma udělané kostky rozmixovane zeleniny, temi to vylepšuje. Prý jsou všichni nadseni.


 #440 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 18:59:23 | #459 (9)

Kuřecí používám hlavně na řízky (oblíbené u vnoučat),jinak minimálně.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 19:04:45 | #461 (10)

Taky vnoučata, to čínské nejstarší zejména. Na kari .


 #459 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 19:23:31 | #463 (10)

Tak ja z kuřete vařím dost. Pecene třeba s dušenou zeleninou a bramborem, z vykosténého skvělou roládu, ze stehen rizoto, kuřeci prsa na paprice s knedlíkem (zvlastni, ze tam smetanu přeziju).


 #459 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:25:33 | #465 (11)

no vida :-) na paprice smetanu přežiješ, takže je to spíš v hlavě.


 #463 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:59:20 | #472 (12)

Neni to v hlavě. Ja to nejim, jen s tou paprikou mi ta smetana proste tolik nevadí.


 #465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 20:00:54 | #474 (13)

Tělo ti to s paprikou toleruje :-)))


 #472 

| Předmět: RE:
03.01.21 17:26:36 | #409 (1)

nedavej do te smetany mouku, tim se to zmrsi...tu chybu jsem uz take delala, ted radeji vic propasirovane vypecene zeleniny, ktera omacku zahusti...pak jen trosku octa, dle chuti cukr a sul....jeste si nikdo nestezoval



| Předmět: RE: RE:
03.01.21 21:23:37 | #415 (2)

No jo, možná jsem mela malo te zeleniny...


 #409 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.01.21 21:26:19 | #417 (3)

kolik je málo, mělo by ji být alespoň kilo


 #415 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 21:26:50 | #418 (4)

horčici dávám taky


 #417 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 21:28:24 | #419 (4)

Aha, tak kilo to určitě nebylo. A omacky asi tak litr, spis vic.


 #417 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 21:29:39 | #420 (5)

U nas se to ji lžici z misek. Maso tak měkké, ze jde tou lžící ukrojit.


 #419 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 22:10:45 | #423 (4)

to zase neeee, pocitam asi tak cca na 3/4 kg masa velkou cibuli, 3-4 vetsi mrkve, 2 petržele, větší kus celeru, pochopitelne tymian a bobkove listy



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 22:22:47 | #425 (5)

to je minimáln kilo dohromady


 #423 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 02:52:55 | #429 (6)

to je tak půlkilo...a jak to čtu, tak by mě nikdy nenapadlo dávat hořčici....ale každý je zvyklý na něco jiného



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 06:37:54 | #430 (7)

To bude víc jak půl kilo, jenom ta mrkev bude vážit 400g.
Hořčice tam správně patří. Bez ní je to takové jalové.


 #429 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 07:59:09 | #431 (8)

jj. pro zjednodušení tam dávám zeleninu rozkrájenou na velké kusy.


 #430 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 08:10:32 | #432 (9)

taky raději zeleninu pasíruji než mixuji. v poslední době přidávám i kuličky jalovce :-)


 #431 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 15:25:38 | #435 (10)

Já taky preferuji pasírování.


 #432 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 16:58:43 | #437 (8)

3 normalne velke mrkvy maji tak 200-25Og, 2 petržele o něco méně a zbytek celer...vejdu se do toho pulkila...plus-minus pár deka......ale tu hořčici fakt ne, jen do ptáčků nebo trošku do tataráku



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.01.21 18:22:08 | #438 (9)

Když jsi psala větší mrkve, tak jedna taková má kolem 100g.
Hořčice tam opravdu podle norem patří.


 #437 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 12:19:42 | #443 (10)

no tak holt nedavam ty obří mrkve, jak o nich píšeš ty



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 12:21:51 | #444 (10)

normy ještě dnes existují ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 12:30:02 | #445 (11)

Jasně že jo, ty budou existovat vždycky. Jenom už dneska nejsou závazné, protože stravovací zařízení už nevlastní stát.


 #444 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 14:06:44 | #446 (12)

opravdu...nikdy jsem za svůj život neslyšela, že by někdo dával do svíčkové hořčici, ale jak se říká..."jiný kraj, jiný mrav"



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 14:49:35 | #450 (13)

To je jedno, jestli jsi to slyšela nebo ne... u lidí, co nemají kuchařskou školu, ani nelze očekávat, že budou mít všechny potřebné znalosti.


 #446 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 15:39:28 | #452 (14)

nemam kuchařskou školu, ale někdy se mi zdá, že vařím líp a chutněji než některé kuchařské celebrity...je to jen věc názoru a chuti strávníků



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 16:07:39 | #453 (15)

Tak o celebrity tu nejde. Ty jsi někdy s nějakou kuchařskou celebritou vařila? S kterou?


 #452 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 16:25:06 | #454 (16)

stačí mi občas nějakou hrůzu vidět v bedně



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:33:55 | #468 (17)

Tak kdo vaří chutněji se prokáže tak, že oba uvaříte stejné jídlo a ta se pak posoudí. Podle pouhého pohledu se chuť nezjistí.


 #454 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:38:37 | #470 (18)

Jenže objektivně se to stejně změřit nedá. Na špičkové úrovni už vůbec ne. Leda kdyz vaři nějaké fakt prase *3939*


 #468 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:59:53 | #473 (19)

Určitá objektivita tu je: jestli není maso vysušené, jestli není zelenina převařená apod. Ale jinak pravděpodobně bude obecně víc chutnat jídlo, které je plnější chuti, které má vyváženou skladbu chutí, které není hořké apod.


 #470 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:43:41 | #471 (18)

vždycky to bude subjektivní


 #468 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 17:40:39 | #455 (15)

To je to - zdá.
*65*
Je to z tvého pohledu a podle tvé chuti .
Kolik lidí, tolik .... *20*


 #452 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 18:41:38 | #456 (16)

neslovíčkař......



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 18:48:45 | #457 (16)

Správná kuchařka by měla být přesvědčená, ze je nejlepší, a jestli to lidem kolem ní chutná, tak je to pravda *366*.


 #455 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 18:50:26 | #458 (17)

Správné kuchařce jdou lidé ruce utrhat kvůli receptu :-)


 #457 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:24:51 | #464 (18)

Recept sam kolikrat nestačí, nejlepší je učit se to v praxi.


 #458 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:26:55 | #466 (19)

to určitě, nedávno jsem byla u snachy se naučit její korpus na roládu (a dort). Má ho výtečný


 #464 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 19:36:14 | #469 (17)

*29716* Tak člověk by si měl věřit, ale zas by se to nemělo přehánět. Měl by si zachovat soudnost.


 #457 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 14:38:56 | #449 (12)

Normy nejsou vůbec špatné, uz jsem psala o normě na vánočku. Bylo to vymakané.


 #445 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.01.21 15:03:25 | #451 (13)

jj, normy (receptury teplých a studených pokrmů) jsou standardizované postupy přípravy jídel, které říkají, jak má to dané jídlo vypadat a jak se má postupovat, aby tak výsledek vaření opravdu vypadal.


 #449 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.01.21 12:03:08 | #441 (7)

Tady se shodneme! *29716*



| Předmět: RE:
03.01.21 20:54:52 | #411 (1)

Chybí tam hořčice.
Maso se zatáhne, do výpeku mrkev, celer, petržel (+ klidně slaninu a někdo přidává pár koleček citronu), orestuje se do polotmava, pak se přidá cibule, vše se orestuje do tmava, pak se dá hořčice, krátce (20sec.) se orestuje a zalije se to, vloží se tam to maso, zalije se aby bylo ponořené, přidá se pepř, nov. koření, bobk. list, tymián a vaří se do měkka (není třeba to dávat do trouby, když se to maso vaří). Když je maso měkké, vyndá se, omáčka se zahustí tmavou jíškou, nechá se aspoň 15 minut povařit, pak se přidá smetana, povaří se dalších pár minut, a pak se přecedí a propasíruje přes hrubší cedník. Dochutit sůl, cukr, ocet.

Té kořenové zeleniny by mělo být hodně, protože je to podstatná chuťová složka (svíčková je zeleninovo-smetanová omáčka). Někdo kvůli barvě omáčky těsně předtím, než je při dělání základu ta zelenina tmavá, přidá cukr a nechá ho zhnědnout. A to koření (kromě tymiánu) se může vhodit klidně už s tou cibulí, ono se tím trochu rozvoní a zvýrazní.


 #402 

| Předmět: RE: RE:
03.01.21 21:22:10 | #414 (2)

Dobre rady, dík. Věděla jsem, ze ty to budeš umět. Takže hořčice, tu jsem nikdy nedala, a vážně ocet, ne citron? Tmava jiška - mohla by to byt i ta tmavá kupovana v krabičce? Obarvuje hodně do tmava.

Smetanu používám ke šlehání, tu trvanlivou. Zakysana dela takove drobné hrudky. I kdyz vlastne ty to pasirujes až se smetanou, to by měly zmizet.


 #411 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.01.21 22:02:05 | #421 (3)

Hořčice je tam docela podstatná ingredience, dodá omáčce "sílu". Standardně se dává ocet, ale citr. šťáva by nemusela vadit. Kupovanou jíšku jsem nikdy nepoužíval, ale hádám, že by neměl být problém. Smetana se používá sladká (nemusí být přímo ke šlehání), zakysaná se sráží.


 #414 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 22:09:56 | #422 (4)

používám i kyselou, bez problémů. pokud se to zamíchá meetličkkou.


 #421 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 22:24:27 | #426 (5)

Zakysaná se nesmí dlouho vařit, aby se nesrazila. Ale mě přijde, že se zakysanou smetanou to má trochu jinou chuť než se sladkou.


 #422 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 22:31:41 | #427 (6)

možná jo, dávám i sladkou. když dám zakysanou tak nedám žádný ocet a jen přicukruju. a je třeba i posolit, bez soli je to jalové :-))


 #426 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 22:46:27 | #428 (7)

Bez soli to nikdy nebude ono, jak říká František Černý v pohádce Byl jednou jeden král *29716*


 #427 

| Předmět:
02.01.21 15:06:24 | #379

Dnes jsem pekla vdolky. Jak jsou vsichni po svátcích prejezeni, tak přišly vhod. Nasla jsem na internetu takovou fintu, ze se pred smažením dají na 5 minut do trouby na 180. Krasne nakynou a nesají tolik tuk.



| Předmět: RE:
02.01.21 15:20:11 | #380 (1)

Tak to je dobré na doražení :-)))


 #379 

| Předmět: RE: RE:
02.01.21 15:21:26 | #381 (2)

Jo, ale co zítra, to nevim...


 #380 

| Předmět: RE: RE: RE:
02.01.21 15:22:42 | #382 (3)

já koupila pstruha


 #381 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
02.01.21 15:27:04 | #383 (4)

Paráda. A jak ho uděláš?


 #382 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
02.01.21 15:28:13 | #384 (5)

jen na másle v panvičce


 #383 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 12:18:59 | #400 (6)

Ideálně.(Jen malinko osolit a trochu kmínu.) *25810*



| Předmět: RE: RE:
02.01.21 15:28:17 | #385 (2)

Česnečku, jako druhé česnečku a jako zákusek česnečku - pokud bude v míře, žaludek si odpočine i "desinfikuje"
*65*


 #380 

| Předmět: RE: RE: RE:
02.01.21 15:35:28 | #386 (3)

česnečku nemůžu od doby co jsem alergická na česnek. Ale dala jsem si výbornou zeleninovou polívku (cibule, petržel, celer, mrkev, brambory, brokolice)


 #385 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.01.21 11:42:40 | #388 (4)

S tím česnekem to mám stejně,bohužel.A zhruba od čtyřiceti let i s banány. *833*



| Předmět: RE: RE: RE:
02.01.21 15:37:34 | #387 (3)

Mně by to naprosto vyhovovalo *3939* . Ale zmlsana rodina, ach jo...


 #385 

| Předmět: RE:
03.01.21 11:46:57 | #389 (1)

Po svátcích jsem sice spokojená,ale z toho vaření docela zmožená.Však taky každý rok shodím zhruba dvě kila. *25810* Zbývá mi celá veka,tak mě napadla žemlovka.A za chvíli se pustím do toho osvědčeného perníku.(Co by člověk neudělal pro rodinu,že?) *32815*



| Předmět: RE: RE:
03.01.21 11:49:13 | #390 (2)

to já naopak přiberu, po všech těch dobrotkách :-)


 #389 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.01.21 12:15:25 | #398 (3)

Moje babička byla kuchařka a při vaření taky neměla valnou chuť k jídlu.Dokonce s námi jedla jenom výjimečně-měla ráda své soukromí a najedla se až v klidu,když jsme všichni "odtáhli" k sobě domů-do té doby nás obskakovala.



| Předmět:
31.12.20 18:34:35 | #340

Leda ho péct/dělat celoročně, když z neznámého důvodu mizí před očima ;-). Cukroví. Hezký večer.



| Předmět: RE:
31.12.20 18:52:44 | #343 (1)

To nééé *17904* . To by zevšednělo.


 #340 

| Předmět: RE: RE:
01.01.21 19:17:59 | #378 (2)

Ale zas by nebyl nedostatek.



| Předmět: RE: RE: RE:
03.01.21 11:51:18 | #391 (3)

*29716* Všeho moc škodí-vánoční cukroví má svá charakteristická specifika a to kouzlo je dobré zachovat.Ostatně pestrost není na škodu.



| Předmět:
30.12.20 21:22:23 | #333

Jen tak jsem nahlédla a ejhle, konečně diskuze, kde se nikdo nehádá. Po přečtení několika příspěvků jsem získala pár typů na výrobu určitých pokrmů, což zajisté v budoucnu využiji. Někdy možná přijdu i já se svou troškou do mlýna. Jinak vám přeji hezké prožití Silvestra a hodně zdraví a štěstí do nového roku .



| Předmět: RE:
30.12.20 21:38:55 | #335 (1)

Zdravím, Ladys, budeš vítána se svými tipy. Diky za přání a tobě také hezké prožití Silvestra (u nas povolené jen doma) a vše nejlepší v novém roce.


 #333 

| Předmět: RE:
03.01.21 11:53:02 | #392 (1)

Taky přeji vše dobré,pochopitelně hlavně zdraví! *25810* A osvědčený recept se vždy hodí.