Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> Vraždy v kuchyni

Informace

Název: Vraždy v kuchyni
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 29.09.2020 13:52
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 100460x
Příspěvků:
1146

Toto téma sledují (3):


Předmět diskuze: Vraždy v kuchyni - Trestuhodne zločiny při vaření. A také naopak šikovné vychytávky. Nebo prostě co dnes vaříte.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #886

Zobrazit vše


| Předmět: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 16:06:41 | #886
Reakce na příspěvek #885

Ty miluji. Vlastní práce? A vlastní jablka?
Dobré připomenutí zdravého a levného pokrmu v nastávající drahote. Tedy jablka si někde natrhat u cesty, to se pořád ještě dá. Budu na to myslet na podzim.


 #885 

| Předmět: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 16:27:10 | #887 (1)

My máme pořád ještě chutná jablka na půdě. Nanosii jsme je z našich procházek a cest po okolí. Jsou opravdu výtečná, a překvapivě kyselá :-)) Tedy né že by se nedaly jíst, ale mají intenzivní chuť. Jeden strom jsme si úplně přivlastnili, nikdo jeho jabka nechce. Vypadají jako jonagold, tedy zvenku ale uvnitř jsou kyselkavé.Tedy intenzivně sladkokyselá chuť.


 #886 

| Předmět: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 17:12:16 | #888 (2)

Tak to dobře děláte. Všimla jsem si, co jablek zůstává neočesaných. Lidi jsou zkrátka líní. Radši si je koupí v supermarketu, postríkané bůhví čím.


 #887 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:04:55 | #891 (3)

spletla jsem si typ - chtěla jsem napsat golden delicius. :-) našla jsem si že jsou to asi bohemia gold. moc se v odrůdách nevyznám, máme na zahradě asi pět jabloní.
Letos máme i hromdy ořechů, taky na půdě :-) nemusím vůbec řešit kolik ořechů do čeho. Když potřebuji, prostě si naloupu a mám. Ovoce nesuším, to už není ono.


 #888 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka…
12.03.22 19:40:53 | #895 (4)

Tak záleží jestli dokážeš vše včas spotřebovat, pak není třeba sušit. Ale jinak sušení velmi prodlouží životnost. Mě např. jablka, když začínají být už nascvrklá, moc nechutnají. Pak se dají rozmixovat a vypít s dalším ovocem např. a nebo prostě udělat křížaly, a je zajímavé jak ty vždy najednou mizí.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka…
12.03.22 19:49:02 | #897 (5)

To máš pravdu, já spotřebuji jablka především na koláče, buchty, záviny. Nebo také na žemlovku, maminka si je strouhá protože už nemá zuby. Když chystám jablečný koláč, z každého jabka si ukousnu abych věděla jak chutnají. A chutnají opravdu výtečně takže ty nejlepší si dám stranu a sním. A děcka jedí jabka jen tak, opravdu jsou výborné. Máme je uskladněné na půdě, ta je otevřená (nezateplená) takže je tam opravdu zima. Tam máme i ořechy.


 #895 

| Předmět: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 18:11:30 | #889 (1)

Práce ano, jablka ne. Byla tu koupená, protože z nich občas dělám pitíčka v mixéru, ale už začínala sesychat, a nebyla tak hezká. Takže nápad byl zkusit nařezat na slabé plátečky (tak mi to nejvíc chutná), a usušit. A jsou opravdu dobrá.



| Předmět: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 18:13:46 | #890 (1)

Také se na to asi soustředím, jinak sbírám na podzim šípky na výrobu vlastního vína. Byly v plánu i bezinky, ale nějak na to loni nedošlo.



| Předmět: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:06:24 | #892 (2)

Ze šípek dělávala mainka marmeládu. Moc práce to bylo, ale chuť nicmoc. A bezinky nejsou moc dobré. Někde jsem dokonce četla, že jsou mírně jedovaté.


 #890 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:27:33 | #893 (3)

Marmeládu neumím, asi je to dost práce. Šípky beru spíš na víno a nebo do čaje, protože jsou zdravé. Jinak jak dobrá marmeláda je nevím, dělá se z ní snad ona slavná omáčka, dle toho jaks e všude píše, nebo džemu. Bez sám o sobě je dle mě také velice zdravý, akorát za syrova mírně toxický, musí se proto tepelně zpracovat a nebo projít fermentací, takže víno z něj by už toxické být nemělo. Jinak se může použít květ a nebo plod. Dělají se i sirupy.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka…
12.03.22 19:46:05 | #896 (4)

z květu bezu dělám sirup, s velkým úspěchem v celé rodině :-)


 #893 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:32:59 | #894 (3)

Dá se dočíst o alkoholických i nealkoholických nápojích vyráběných v severských zemích z plodů bezinek, jen je třeba převařit, údajně jsou velmi hodnotné.