Ty miluji. Vlastní práce? A vlastní jablka?
Dobré připomenutí zdravého a levného pokrmu v nastávající drahote. Tedy
jablka si někde natrhat u cesty, to se pořád ještě dá. Budu na to myslet
na podzim.
Ty miluji. Vlastní práce? A vlastní jablka?
Dobré připomenutí zdravého a levného pokrmu v nastávající drahote. Tedy
jablka si někde natrhat u cesty, to se pořád ještě dá. Budu na to myslet
na podzim.
My máme pořád ještě chutná jablka na půdě. Nanosii jsme je z našich procházek a cest po okolí. Jsou opravdu výtečná, a překvapivě kyselá :-)) Tedy né že by se nedaly jíst, ale mají intenzivní chuť. Jeden strom jsme si úplně přivlastnili, nikdo jeho jabka nechce. Vypadají jako jonagold, tedy zvenku ale uvnitř jsou kyselkavé.Tedy intenzivně sladkokyselá chuť.
Tak to dobře děláte. Všimla jsem si, co jablek zůstává neočesaných. Lidi jsou zkrátka líní. Radši si je koupí v supermarketu, postríkané bůhví čím.
spletla jsem si typ - chtěla jsem napsat golden delicius. :-) našla jsem si
že jsou to asi bohemia gold. moc se v odrůdách nevyznám, máme na zahradě
asi pět jabloní.
Letos máme i hromdy ořechů, taky na půdě :-) nemusím vůbec řešit kolik
ořechů do čeho. Když potřebuji, prostě si naloupu a mám. Ovoce nesuším,
to už není ono.
Tak záleží jestli dokážeš vše včas spotřebovat, pak není třeba sušit. Ale jinak sušení velmi prodlouží životnost. Mě např. jablka, když začínají být už nascvrklá, moc nechutnají. Pak se dají rozmixovat a vypít s dalším ovocem např. a nebo prostě udělat křížaly, a je zajímavé jak ty vždy najednou mizí.
To máš pravdu, já spotřebuji jablka především na koláče, buchty, záviny. Nebo také na žemlovku, maminka si je strouhá protože už nemá zuby. Když chystám jablečný koláč, z každého jabka si ukousnu abych věděla jak chutnají. A chutnají opravdu výtečně takže ty nejlepší si dám stranu a sním. A děcka jedí jabka jen tak, opravdu jsou výborné. Máme je uskladněné na půdě, ta je otevřená (nezateplená) takže je tam opravdu zima. Tam máme i ořechy.
Práce ano, jablka ne. Byla tu koupená, protože z nich občas dělám pitíčka v mixéru, ale už začínala sesychat, a nebyla tak hezká. Takže nápad byl zkusit nařezat na slabé plátečky (tak mi to nejvíc chutná), a usušit. A jsou opravdu dobrá.
Také se na to asi soustředím, jinak sbírám na podzim šípky na výrobu vlastního vína. Byly v plánu i bezinky, ale nějak na to loni nedošlo.
Ze šípek dělávala mainka marmeládu. Moc práce to bylo, ale chuť nicmoc. A bezinky nejsou moc dobré. Někde jsem dokonce četla, že jsou mírně jedovaté.
Marmeládu neumím, asi je to dost práce. Šípky beru spíš na víno a nebo do čaje, protože jsou zdravé. Jinak jak dobrá marmeláda je nevím, dělá se z ní snad ona slavná omáčka, dle toho jaks e všude píše, nebo džemu. Bez sám o sobě je dle mě také velice zdravý, akorát za syrova mírně toxický, musí se proto tepelně zpracovat a nebo projít fermentací, takže víno z něj by už toxické být nemělo. Jinak se může použít květ a nebo plod. Dělají se i sirupy.
Dá se dočíst o alkoholických i nealkoholických nápojích vyráběných v severských zemích z plodů bezinek, jen je třeba převařit, údajně jsou velmi hodnotné.