Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2371294x
Příspěvků:
66445

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #17127

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.04.21 09:43:34 | #17127
Reakce na příspěvek #17126

Naopak, vy se snažíte rozlišovat, kde není co.


 #17126 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.04.21 09:58:29 | #17128 (1)

nuž keď spájate realitu Kolumbusa, ideológiu nacismu (ľudské diabolské doktríny) s doktrínami Cirkvi (predkladané veriacemu skrze evanjelium pre jeho spásu - teda, postavené na Písme ako Božom slove, tak je jasné, že nerozlišujete...ako to ide ks sebe?


 #17127 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
14.04.21 10:16:06 | #17129 (2)

Jen ukazuji společnou logiku těchto věcí. Pokud přijmu váš přístup, že kdo nepřijal víru za svou, nemůže jí rozumět, a tedy ji nemůže ani podloženě zpochybňovat, pak to platí o jakékoliv víře, protože to znamená, že pouze její přívrženci mají privilegium ji posuzovat a kdokoliv zvenčí (tedy např. křesťan pro jakoukoliv jinou víru) na to nemá schopnosti. Tedy když jako nekřesťan nemůžu křesťanství rozumět a platně ho zpochybňovat, pak jako nenacista nemám toto právo pro nacismus a jako někdo, kdo se necítí být Kryštofem Kolumbem, ho nemám ani na to, abych mohl prohlašovat, že onen Jarda Holub z léčebny není skutečně objevitelem Ameriky. Já vím, že je to nesmyslná logika, proto ji tu předvádím na takovýchto příkladech, když to na tom vašem nerozpoznáte.


 #17128 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
14.04.21 10:32:03 | #17130 (3)

tam nie je logika, tak rozdielne logicky myslíme...je pravda, že kto nemá vieru, tak jej logicky nem§že rozumieť, spochybňovať samozrejme môže., lenže to spochybňovanie nemá nejaký základ...nekresťan nemôže rozumieť kresťanstvu do jeho hĺbky, principiálne, lebo vidí na ňom len Krista ako svetského človeka danej doby, revolucionára, rebela, svetského učiteľa, či filozofa, - avšak Kristus je principiálne o niečom inom, je hlavne tým, o kom hovorím v kauze trojjediného Boha...mimochodom, videli ste film/bestseller "Kauza Kristus"? - skutočný prípad amerického novinára - ateistu, ktorého manželka prijala kresťanstvo, dala sa pokrstiť, čo však viedlo takmer k rozkladu jeho manželstva, rodiny (hoci ona o svojej viere takmer nič nehovorila, ale on to nemohol zniesť, že má ženu kresťanku) - tento človek však nechcel skrze vieru rozbiť svoje manželstvo (i kvôli jeho milujúcej žene a deťom), tak sa rozhodol urobiť podrobnú analýzu kresťanstva, menovite Krista - spojil sa dokonca s vedeckými inštitúciami, univerzitami, lekármi, filozofmi, učencami, overoval si všetky historické a biblické informácie o Kristovi, podstatu a úlohu jeho osoby, jeho misie - bol to u neho krutý boj medzi prijatím svetského Krista vs biblického Krista - viete ako to skončilo?:-)


 #17129