Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 3902808x
Příspěvků:
99809

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #24363

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 13:46:51 | #24363
Reakce na příspěvek #24362

To jo ale lepidlem je syrový bílek.


 #24362 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 14:13:37 | #24365 (1)

Bílek lepí, pravda, ale je hydrofilní a slouží mikroorganismům jako živná půda.

Mistr da Vinschi použil při tvorbě Poslední večeře toto organické pojivo a prý toho pak litoval. Poslední rekonstrukce této malby trvala 22 let !!!


 #24363 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 14:40:07 | #24366 (2)

Jojo a nevíš náhodou proč od míchaných vajec jde tak velmi nesnadno umít panvice ?


 #24365 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 15:16:28 | #24367 (3)

Mezi mytím pánviček a mícháním malty na Karlův most bude nějaký rozdíl, že jo?

Víš co, udělej pokus. Vem písek a vápno a udělej si maltu, do polovičky malty přidej bílek, slep temi dvššma maltami po dvou cihlách. Nech přirozeně venku maltu tvrdnout. Zkus po roce porovnat pevnost spojení těch párů cihel.


1  
 #24366 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 15:18:10 | #24368 (4)

No ale ještě taky mívali dřevěné lešení které po dokončení stavby zapálili což vytváří teplo.


 #24367 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 15:41:14 | #24369 (5)

Oheň je nepřítelem každé stavby.
Na druhou stranu tvrdne vápenatá omítka absorbcí CO2, takže maličkej ohýnek v uzavřené novo-stavbě může urychlit tvrdnutí malty. O kolik a jestli je to přínosem se musí nejprv vyzkoušet.


 #24368 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 16:05:43 | #24372 (5)

To podle pověsti udělali v chrámě Sv. Víta. Zapáli lešení.které podpíralo klenbu.


 #24368 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 20:18:05 | #24375 (6)

Pověsti jsou pověstmi.
Existuje také pověst o rytířích v Blaníku, kteří přijedou ve dvanáct zachraňovat Čechy.


 #24372 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 21:03:43 | #24378 (7)

Mně to učili na kamenické škole :-)
Jak jinak by se toho lešení zbavili ?


 #24375 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 22:24:05 | #24381 (6)

Nedávno jsem stál u vysokého kostela v Bystřici pod Hostýnem. Je to obrovská nádherná stavba na vrcholu vysokého kopce. Materiál se na tento kopec musel dopravit jen za pomoci povozů s koňmi. Nebyly jeřáby, klenby se při stavbě musely podepřít dřevem, všechno lešení muselo být ze dřeva. Jeřáby nebyly. Materiál se tahal ručně. Kolik asi na této stavbě zahynulo lidí se asi nikdy nedozvíme. Co všechno se dělalo aby mohli faráři snadněji ovládat lidi. *6561*


 #24372 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 15:54:10 | #24370 (3)

Ještě bych dodal, že příprava míchaných vajec na pánvičce se odehrává při teplotách dost nad 100°C. Zdivo se s tak vysokými teplotami nesetká, bílek se v maltě nevaří a nepeče.

Bílek se sráží sice u teploty pod 100°C, denaturace probíhá už při zhruba 48°C. Existuje příprava vajec na hniličko za vaření při tak 55 ...60°C, pochopitelně po delší dobu. Vyzkoušel jsem to ze zvědavosti. Bílek je rosolovitý, sklovitého zbarvení, žloutek prakticky tekutý - je to věc chuti a vkusu, nic pro mne. Měl jsem vypůjšenou kuchařku s recepty na přípravu jídel za nízké teploty.


 #24366 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 16:00:35 | #24371 (4)

No muselo by se to vyzkoušet ale dávní stavitelé mostů s tím zřejmě zkušenosti měli, co takové sněhové pusinky, ty se pečou/sušejí při nízké teplotě.


 #24370 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.01.22 16:08:06 | #24374 (4)

Snadnější postup je, vařit je v páře 8 minut.


 #24370 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.01.22 10:12:11 | #24452 (4)

praženica sa dá pripraviť na 100 spôsobov (zbieram i tieto raňajkové recepty), podstata je rovnaká, ale ingrendiencie v nej sú neskutočne variabilné:-)...


 #24370