Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2679768x
Příspěvků:
73724

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #33199

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.04.23 18:08:45 | #33199
Reakce na příspěvek #33193

Tomu rozumím. Ale chování Boha mi připomíná rodiče, který za první prohřešek trvale vyžene své děti do světa, kde je čekají i mnohá nebezpečí, neštěstí a utrpení. A za ten hřích trestá i jejich potomky.
Mám známého, který se kdysi střetl se svým synem. Jeho kluk ho nechtěl poslouchat a měl bouřlivou pubertu. Tak ho jednou večer vyhnal z domu. Čekal, že se vrátí, ale to se nestalo. Nenašli k sobě cestu. Už čtyřicet let spolu skoro nepromluvili.


 #33193 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.04.23 19:01:41 | #33233 (1)

To vyhnání byl nevyhnutelný důsledek jejich hříchu, jejich nového vnitřního stavu. Nabyli vědomí sebe sama a to je katapultovalo z Ráje, poněvadž tím se vynořilo i mravní vědomí a do jejich života tak vstoupila povinnost se mravně rozhodovat, a spolu s tím taky odpovědnost. To je něco, co dříve neznali a proto dleli v bezstarostném (rajském) stavu. Je třeba mít na paměti, že u člověka v důsledku hříchu došlo k určité změně: na jedné straně k nabytí nových schopností, na druhé straně k odcizení se Bohu (zdroji života). Bůh nemohl pro člověka udělat nic než to, co udělal: byl nucen vyhnat ho z ráje (aby nebyl pojedl ještě ze stromu věčného života), ale zároveň dal člověku vodítko, jak to odcizení překonat a vrátit se v tomto novém, sebe-vědomém stavu zpátky k Němu.


 #33199 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.04.23 19:04:25 | #33237 (2)

Takže zkouška s možnou opravnou .-)))))


 #33233