Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2418570x
Příspěvků:
67739

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #34079

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.04.23 11:13:12 | #34079
Reakce na příspěvek #34074

Tak samozřejmě bych si pro tu otázku zvolil nějaké místo, kde není kamera se záznamem. A že existuje nejeden Jan Dvořák, který u sebe nenosí nic, čím by ho šlo lokalizovat, to je také víc než pravděpodobné.
O co se snažíš? Já jsem jen ilustroval situaci, ve které můžu buď věřit, nevěřit, nebo věřit opaku. Ty máš asi na mysli tu vysoce pravděpodobnou situaci, že se ho ptám ve chvíli, kdy zrovna sedí u svého kompu, na kterém náhodou zrovna heknul kameru na ulici, na niž se ptám, a náhodou zrovna kouká na záznam s Janem Dvořákem, kterého náhodou zná. Tak to pak jo, to bys měl pravdu. Jenže já jsem zrovna tuhle situaci nemyslel. A i kdyby mi náhodou později ten důkaz našel a dodal, nic to nemění na tom, že v danou chvíli mu pouze můžu buď věřit, nebo nevěřit. A pokud nevěřím na existenci věštců (opravdových), jako že nevěřím, tak samozřejmě Vopičkovi věřit nemůžu. Nebo můžu, ale to bych musel vypnout kritické myšlení. Kdyby měli teisti nějaký důkaz existence nějakého boha, tak tu tohle psát nebudu muset, protože bych ten důkaz akceptoval a nehádal bych se.


 #34074 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.04.23 11:46:34 | #34081 (1)

Třeba ti to říká že ví kde je Jan Dvořák že se znají to tě třeba nenapadlo, že nepotřebuje počítač, že třeba ti řekl že ví kde je,jen ti neřekl že jsou třeba partneři a ví každého rituály , že kdyby si se Jana Dvořáka zeptal co dělá Jarda Opička taky by ti řekl z určitou pravděpodobností co dělá.Ano můžeš toho dotyčného lokalizovat třeba díky aplikacím v mobilu proto to vše píšu.Vsechny situace se dají ověřit možnými prostředky,tedy to co jsi dal je blbý primer poněvadž Bůh se ověřit nedá, což slova Jardy Opičky ano.To je to co oč tu jde.


 #34079 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.04.23 15:41:29 | #34092 (2)

Ne, o to nejde. Já se ho neptal, kde je Dvořák. Ptal jsem se, kdo zrovna v daný moment přechází přes tu ulici. Takže pokud neměl Dvořáka náhodou zrovna na drátě, on zrovna náhodou nepřecházel tu ulici a zrovna mu to náhodou neřekl, tak to Vopička vědět nemohl, i kdyby věděl, že Dvořák v té ulici třeba i bydlí. V daný moment by i tak mohl jedině hádat. Jestli se jeho slova dají POZDĚJI ověřit (nebo mnohem pravděpodobněji vyvrátit), je pro daný moment irelevantní.


 #34081 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.04.23 23:39:17 | #34107 (3)

Ale to se můžeš jen domnívat že třeba ho neměl na drátě on ti mohl říct prochází tam protože to ví z toho důvodu že ví že tam v daný moment je dle toho co jsem ti níže psal.Takze mohl to vědět a nemusel věřit že by tam mohl být. *29716*


 #34092