Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2404731x
Příspěvků:
67352

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #39618

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.06.23 19:19:50 | #39618
Reakce na příspěvek #39609

To ano proto jsem dal tu východní filozofii že je dobré si vše ověřit, složité je to dokázat proto Buddha říkal nevěřte mi a ověřte si mou cestu, né že by nevěděl ale věděl že ten paradox učení si musí člověk sám vyzkoušet a pokud mu to sedne v jeho vnitřní jednotě a zjistí tím že funguje nemusí druhým nic dokazovat je to jako s tím vtipem o bláznech: Blázen je na sloupu,jde druhý a říká co tam vidí, blázen odpoví, pojď a přesvědč se, druhý vyšplhá nahoru a čumí také,jde kolem třetí blázen a říká hej blázni co tam vidíte? Pojď nahoru uvidíš. Vyšplhá za nimi a jsou tři co tam čumí.Jde kolem policajt a volá na blázny:Hej blázni co tam děláte slezte dolů je to nebezpečné. Blázni odpoví že neslezlou,tak jím to policajt dá už naštvaně příkazem a blázni že neslezlou.Tak policajt co tam vidíte: Blázni pojďte nahoru a uvidíte:Policajt vyleze nahoru a kouká a tam napsané:Konec sloupu.


 #39609 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.06.23 21:55:30 | #39627 (1)

Není nutné zjišťovat osobně úplně všechno, dost by to zdržovalo vývoj člověka.
Ale stačí se naučit celkem jednoduché věci, rozlišovat na pravděpodobné a nepravděpodobné, přepokládatelné a nepředpokládatelné. Pak si musíš ověřovat jen to s tou předponou ne-. To bez ní nemusíš.


 #39618 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.06.23 21:58:40 | #39628 (1)

"zjistí tím, že funguje" -

  1. tady bych byl velmi ostražitý. když budeš chtít a budeš mít predispozici, bude ti v psyché fungovat všechno, ale přitom to bude nefungování
  2. pokud si to necháš pro sebe, jako třeba i tu víru, samozřejmě druhým nic dokazovat nemusíš. pokud bys chtěl ale cokoli na základě víry druhým tvrdit, nedej bože se něčeho z tvé víry vyplývající dožadovat, musíš jm to dokázat.

 #39618