Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2421353x
Příspěvků:
67771

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #51049

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE:
21.10.23 21:40:52 | #51049
Reakce na příspěvek #51046

Jo, tak nějak jsem si to představoval.

Nikdo lépe nezná tebe, než li ty sám. To je pravda, jenže většina lidí potřebuje i k sebepoznání někoho, kdo se vyzná v psychologii a povede je tou cestou za tím sebepoznáním.

I když se má dítě poznat v obyčejném zrcadle, tak potřebuje od znalého vysvětlení, jak ten obraz v zrcadle vzniká. Musí si se zrcadlem (zrcátkem) experimentovat a hrát, i házet prasátka a pod.
... to je jako s tou ozvěnou v nějakém kamenolomu, z lesa, který si zasouží své jméno, žádnou ozvěnu nedostaneme. Ale to je jen tak na okraj.


 #51046 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
21.10.23 21:46:01 | #51050 (1)

Právě ta ozvěna měla být pro dítě poučení máme se ještě hodně učit od Indiánů, Sádhuů a jiných co jsou propojení s přírodou, někdy zapomínáme kým jsme a tím se vzdalujeme od celku a divime se co se kolem nás děje tý negace.Proto každý musí začít u sebe u vnitřku,psycholog ti pomůže jen z venku,ale do vnitřku nikdy neuvidí, pouze ty sám,max ti může ukázat druhý pohled jak mi tu říkala Ratka že i v duchovním světě člověk potřebuje vedení.


 #51049 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
21.10.23 22:45:51 | #51052 (2)

Evropané, Asiaté i ostatní národy z jiných kontinentů a ostrovů měli své alegorie, báje, pověsti, pranostiky ... prostě kulturu dávných předků.
Evropané měli tu smůlu, že byli spíš násilím, než dobrovolně převálcováni křesťanskou ideologií a ta vygumovala vzpomínky na dávné předky a na naši dávnou kulturu, pranostiky, moudrosti a alegorie.

Podle mne nemá smysl začít mudrovat, jak by vypadal náš svět bez diktátu křesťanské ideologie. Zajisté je třeba se čas od času ohlédnout do minulosti, aby jsme si usnadnili poznání přítomnosti. Ale plakat nad minulostí? Ne !
Čas není kolo, které by se dalo otočit zpět.


 #51050 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
21.10.23 22:50:02 | #51053 (3)

Ano to je správná cesta učí i Buddhismus, žij teď a tady,minulost je přítomnosti a budoucnost také přítomnosti,jak žijeme teď tak se v samsare zdokonalujeme, vše je zrod, stáří a smrt.


 #51052