Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 3538063x
Příspěvků:
93996

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #58574

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.02.24 12:20:39 | #58574
Reakce na příspěvek #58565

Jasné to není. Mezi těmi bourajícími bylo nejspíš plno lidí s jiným teismem, a ti to bourali nejspíš nejnadšeněji

Zásadní rozdíl mezi ateismem a jakýmkoli teismem nebo ideologií je ten, že já jako ateista NEMÁM A NEMOHU MÍT (protože ateismus je osobní, individuální záležitost) nikoho nad sebou, ať už nadpřirozeného, nebo člověčího šéfa či instituci, která mne dohrká do vraždění jiných jen kvůli Bohu.
Ukecávat eteistu : pojď vraždit věřící, za to, že věří, ateistu nelze. můžeš ho donutit jinou ideologií, represivní i k nesouhalsícím.

na světě už asi 2x zkoušela vnziknout Ateistická skupina. nepovedlo se, pokud, je v ní jen pár zakladatelů, kteří z ateismu zkoušejí dělat ideologii a kdo ví, kde a jak skončí.


 #58565 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.02.24 13:41:28 | #58600 (1)

Ale jo, jsou zakládány spolky a sdružení ateistů.
Z webu : Organizovanou skupinu ateistů v ČR představuje Občanské sdružení ateistů České republiky, člen mezinárodní organizace ateistů Atheist Alliance International (AAI).
Jak si žijí, jaké mají cíle ... nevím.

Spíš jim může jít o osvětu a o potírání lži a podvodu. Asi jako R. Dawkinsovi v jeho dílech. Když to někoho baví ...


 #58574