Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2518363x
Příspěvků:
69231

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #59090

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.02.24 22:05:47 | #59090
Reakce na příspěvek #59077

Komunisti, ano. Bohužel to nejspíš byli současně i ateisté, i když u těch ruských kdo ví, nicméně ti to nedělali kvůli vymlácení z věřících boha, ale vmlácení do nich komunistické ideologie :-)))))


 #59077 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.02.24 22:57:26 | #59098 (1)

Na takovou špinavou práci se bohužel v těch časech dalo sehnat dost lidí, ať už věřících nebo nevěřících. V Rusku byli většinou pravoslavní, ale taky hodně muslimů, Židů atd. Zpočátku tam taky bylo 90% negramotných a takové přesvědčit o zločinnosti nějakých biskupů nebo klášterního osazenstva nebyl problém. Zejména, když se na tom dalo nějak obohatit. Nečekal bych, že by to prováděli ateisté, těch původně v Rusku moc nebylo a dodnes asi není.


 #59090 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.02.24 11:43:46 | #59177 (1)

Hlavně kvůli vymlácení jejich organizovanosti, proto šli po církvi, a ne po věřících jednotlivcích. Pokud ale už po nějakém jednotlivci z nějakého důvodu šli, tak víra byla samozřejmě jednou z možných záminek, očerňujícím faktorem a přitěžující okolností v dalším procesu.
Komoušům vadila organizovanost lidí na základě čehokoliv, co nesouhlasilo s jejich diktaturou. Organizace jako třeba skauti a jejich členové na tom byly úplně stejně jako církve a jejich ovečky. Řadové členstvo celkem v pohodě (pokud se moc neozývali), problém měli ti, kdo členstvu zprostředkovávali hodnoty dané organizace, tedy vedení a jednotliví faráři nebo skautští vedoucí…
Šli po tom, kdo byl součástí něčeho, co mělo jiné hodnoty a bylo nějak snadno identifikovatelné, nemusely to nutně být organizace. Třeba u nás trampové – u těch jim vadil naopak jejich odpor k jakékoli organizovanosti a tíhnutí ke svobodě. A přitom u nich měli (než se chopili moci a předvedli, jak to myslí) docela dost stoupenců…

Násilné prosazování ateismu byl jen jeden ze způsobů, jak nedopustit spojování lidí na základě jiných hodnot než komunistických.


3  
 #59090