Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2682244x
Příspěvků:
73787

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #6361

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.07.20 15:44:31 | #6361
Reakce na příspěvek #6348

Koukám, že máš nedostatky ve znalosti biblického desatera. První tři paragrafy se týkají jen a jen pohádkové bytosti, nazývané bohem. Čtvrtý paragraf zakazuje práci v neděli a nařizuje neděli obětovat náboženským vůdcům.
Pro lidi neznalé vyšší matematiky uvádím, že jde o 14% života. Odůvodnění je hned nabízeno - cituji :
V šesti dnech totiž Hospodin učinil nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, ale sedmého dne odpočinul. Proto Hospodin požehnal sobotní den a posvětil jej.

Dalších pět paragrafů jsou zákazy. Pochopitelně mají smysl. Pro společnost by nebylo únosné, kdyby se lidé na potkání zajíjeli, brali jiným lidem věci, manželky, nebo otroky a zvířata.

Poslední paragraf má etický, nebo morální charakter, když nabýdá, aby jsme nesváděli sousedku a nedopustili, aby svedla nás.


 #6348 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.07.20 23:09:43 | #6368 (1)

Podle starzakonního vyprávění byla všechna přikázání zachycena původně v nejstručnější podobě na dvou kamenných deskách: první se čtyřmi příkazy pro vztah člověka k Bohu a druhá se šesti příkazy pro vztahy mezilidské.

První čtyři přikázání pokud člověk nedodržoval, znesvětil tím Boha.

Další přikázání:
Ctí otce svého i matku svou
Nezabiješ
Nesesmilníš
Nepokradeš
Nepromluvíš křivého svědectví
Nebudeš dychtit.....
Jak jsem psala, nedodržením těchto přikázání, ubližujeme svému blížnimu, ale smilněním zároveň i svému tělu.

Tož tak to je s těmi nedostatky ve znalosti biblického desatera u mě.


 #6361 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 03:05:29 | #6375 (2)

Někdo napsal:
Ještě jednou a po lopatě. Devět přikázání se týká vstahu k jiné osobě, jen jedno se týká vstahu k samému sobě. Tím jedním přikázáním ubližujeme sobě. Těmi devíti svému blížnimu.

No, napsal bych spíš
nedodržením přikázání 1 jseš nevděčnej ateista přesto, že tě bůh zachránil před Araby
nedodržením přikázání 2 jseš NeŽid, nebo nebo nepatříš k židovské sektě křesťanů
nedodržením přikázání 3 budeš bohem potrestán smrtí
nedodržením přikázání 4 budeš potrestán smrtí soukmenovci za to, že jsi v sobotu zaléval ředkvičky a nemodlil ses celý den k bohu
nedodržením přikázání 5 budeš potrestán smrtí protože nemiluješ rodiče
nedodržením přikázání 6 budeš potrestán když zabiješ - tady je to nejasný, jestli je dovoleno zabít mouchu
nedodržením přikázání 7 budeš potrestán když budeš mít sex s člověkem, kterého ti nepovolí boží zástupce
nedodržením přikázání 8 budeš potrestán za krádež
nedodržením přikázání 9 budeš potrestán za křivé svědectví, to jest za lhaní !!!
nedodržením přikázání 10 budeš potrestán, když se tilíbí sousedovic barák a chtěl bys také takovej.

Prej bylo těch přikázání patnáct, ale pořád samé zákazy a tak si Mojžíš řekl, "kdo by se s tím tahal, proč to nenapsal na papyrus a vyškrábal to do dlaždic, těch deset bude stačit, stejně nemá nikdo partnáct prstů".


 #6368 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 09:31:16 | #6385 (3)

Jak směšný příspěvek. Člověče, takhle vznikaly první pravidla, zákony.

To je jak bys ses dnes posmíval z ústavy z úcty k prezidentovi, králi, svému panovníkovi, svým nadřízenym k národní vlajce. A to ostatní dokonce, červeně sis napsal 🙊 za křivé svědectví člověče tě taky dnes odsoudí a můžeš krásně si sednout do chladku.
Všechno to co je dáno v deseti přikázání je to základní kámen všech zákonů na kterých se opírá celé lidstvo, každý stát, každý soudce tě odsoudí, pošle do vězení, když je nebudeš dodržovat. Takže ve výsledku pokud jsi se chtěl posmovat křesťanům, věřícím, Bohů, zesměšnil jsi sám sebe. Ukázal jsi nám, že neznáš ani ty pozemské zákony, které se týkají tebe za které můžeš být potrestán. Ještě, že nás máš, že jsme tě na to upozornili 😄😄😄

Nehledě, že tvé tělo není stvořeno tak, aby lhalo, vraždilo, dělalo násilí...... takže škodíš i sám sobě, svému zdraví.....

Vezmi si takový detektor lži, ten ti musí napovědět co lež dělá s tvým tělem, jak se brání, reaguje. A to stejné dělá s tvým tělem krádež a ostatní....

Bůh tyto příkazy nedal pro svou zálibu a pro potrestání člověka. Dál to proto, aby člověk tady žil v souladu s přírodou, aby měl klidný, zdravý život. Tak jako otec vychovává své děti, kterým dál život, které nevědí co je čeká v životě a on už má nějakou zkušenost. Tak to dělal Bůh s člověkem, kterému dál život.....


 #6375 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 09:37:28 | #6386 (4)

Za to, že nebudu věřit v Boha, ctít své rodiče, nebo nedodržovat svátky, mě žádný soudce neodsoudí.


 #6385 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 09:52:55 | #6388 (5)

Ty jsi pořád hrdina i kdybys prohrával. Nemusíš Boha ctít dnes, ale musíš mít úctu ke svému prezidentovi, taky si nemůžeš dovolit zneužívat jeho autoritu.

A jej znovu neznalost zákona i rodiče si musíš ctít, dokonce i pro neplnoleté jsou zákony vůči rodičům. Dítě nemá jen práva, ale i povinnosti.

A nedodržování svátků, taky vedle. Zeptej se nákladní dopravy jestli můžou si tak jen vyjet o svátcích jak se jím líbí, dokonce jsou zákony, že nesmíš o svátcích dělat hluk sekačkou....ve Švýcarsku máš polední klid od 12 hod do 13 a to nesmí ani dítě na ulicí zakřičet. Všechny firmi musí zastavit svůj provoz, které dělají hluk. A to není svátek jen obyčejný den, kdy tě může postihnout zákon a používat.

Těch zákonů nám s léty ještě přibývá. Kdyby dnes Bůh měl obnovit těch deset přikázání, tak by jich nebylo deset, ale mnohém víc.


 #6386 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 09:54:19 | #6389 (6)

Oprava ...kdy tě může postihnout zákonů a pokutovat.


 #6388 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 13:23:42 | #6440 (6)

Vedle jsi ty. K současnému prezidentovi taky nemám úctu. Tu si každý musí zasloužit. I ten rodič. Když rodič své dítě týrá a zneužívá, tak nejen, že si nezaslouží úctu, ale jsou mu děti odebrány. A v dopravě právě dělám, takže mi na svátek připadne směna, tak sloužím a mám za to příplatek. A žádný soudce mě neodsoudí. A když mám volno, tak si mohu dělat co uznám za vhodné. Nikdo mě trestá, když nedodržuji půst, nemodlím se, na Velikonoce klidně můžu odcestovat na dovolenou.


 #6388 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 14:48:24 | #6499 (7)

Píšeš tady jen o sobě. To znamená, že myslíš jen na sebe, nechci psát, že jsi sobec 🙊
To, že ty nemáš úctu k současnému prezidentovi není můj problém. Naopak je to tvůj problém a pokud máš děti a vychovavas je ve stejném smýšlení, tak musíš počítat, že se ti to vrátí i s tou úctou k rodičům. A samozřejmě, tady nepíšu o rodičích, kteří týrají své děti, nebo o nějaké autoritě, která zneužívá své poddané. Snad sám musíš vědět, že na jejích straně je zákon proti ním a není proti nevinným osobám. Takže, tady znovu vedle.

A to že v dopravě děláš a chceš mě tady oblafnout tím, že ty na svátek můžeš do práce, neznamená, že je to tak u všech přepravců. Zrovna teď tu neděli jsem se vracela přes Německo domů a víš kolik Tiraku stalo na parkovištích a na dálnici se tak krásně jelo. Takže zákazy tady máme, že zrovna tebe se netýkají to není můj problém o tom tady nebyla řeč.
A taký o půstech, Velikonocích, modlení jsme se nebavili. A samozřejmě nikde není psáno v Bibli, že když tyto věci nedodržujes budeš potrestán. Tady si už jen vymýšlíš.


 #6440 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:06:07 | #6513 (8)

Nic si nevymýšlím. Nemyslím jen na sebe, jen jsem dal konkrétní příklad. Psala jsi, že všude by mě za nedodržení zákonů z Desatera soudce odsoudil a to prostě není pravda. Nemohu mít účtu k prezidentovi, který se vyjadřuje sprostě a lže a podvádí a dokonce právě on už několik soudů prohrál. A mé děti by si mě nevážili, kdybych měl k současnému prezidentovi úctu. Vychoval jsem je ke slušnosti a pravdě, proto jsme v názoru na něj ve shodě. Úctu u dětí si žádným zákonem nevymáhám, tu si musím zasloužit svým životem a chováním.
A neřešili jsme všechny přepravce, ale to, že se soudy netrestá, že někdo pracuje o svátcích. A v bibli ten váš uctívaný Bůh přikazoval ukamenovat může, který ve svátek sbíral dříví.


 #6499 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:24:24 | #6516 (9)

To bylo před více než 2000 lety, možná 6000 lety.


 #6513 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:34:14 | #6524 (10)

A co se tím mění?


 #6516 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:38:13 | #6526 (11)

prvotní byl řád, civilizace začínala stanovením pravidel, kterým se podřizovali ostatní. Tedy akceptovali (obecně) nějaké pravidlo. Pořád je lepší odpočívat, tancovat a velebit Boha v sobotu než obětovat děti či jiné blbiny. Na základě akceptace pravidla se vytvářel obecný řád. To že dnes běžně respektujeme zákon je věcí vývoje společnosti. Mohli jsme taky běhat po lese s lukem a šípem, a srát za bukem.


 #6524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:50:34 | #6533 (12)

Pořád je lepší odpočívat, tancovat a velebit Boha v sobotu než obětovat děti či jiné blbiny.

Obětovat děti ??? Ta oběť Ježíše svým taťuldou bohem se snad nekonala, je to jako jízda králů na Moravě, jen takové hrané divadýlko pro zábavu publika.

Jasně, co dělat v den pracovního klidu, zahrát si šach, nebo mariáš s kamarády? Nebo jít ven do voňavé přírody, v zimě na sáňkovačku, či v mládí na čundr? V den pracovního klidu se dá dělat spousta rozumných věcí, včetně bastlení v dílně, nebo čtení zajímavých knih.


 #6526 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:53:00 | #6535 (13)

V tý době žádné knihy nebyly :-)


 #6533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:56:26 | #6537 (12)

Ovšem civilizace se vyvíjí. Nezačala, ani neskončí s křesťanstvím.


 #6526 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:41:03 | #6528 (10)

Je to součást náboženské ideologie do dneška. Vtlouká se to dnes do hlaviček dětí, pochopitelně naštěstí ne všude, ale třeba to udělalo z Adolfka, to co z něj pozděj bylo.


 #6516 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:46:45 | #6530 (11)

Nevidím žádnou spojitost s HItlerem.


 #6528 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:52:11 | #6534 (12)

Byl přísně katolicky vychovávanej. Třeba podle biblického návodu "ohýbej stromek, dokud je mladej".


 #6530 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:57:46 | #6538 (13)

To je biblický návod? Nevím o tom nic. Ježíše vychovávali v lásce, a učili ho remeslu. O násilí na dětech tam není nic.


 #6534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:47:45 | #6532 (11)

Celkově nevidím nic závadného, aby se děti kromě toho že můžou všecko a nekonečného rozmazlování naučili i tradiční náboženství.


 #6528 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:59:33 | #6539 (12)

No vidíš a v té naší rodině jsou nejvíc rozmazlené právě děti křesťanů. Nic není černobílé. Opět jen podotknu, že v náboženství to není. *31750*


 #6532 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:03:40 | #6540 (13)

Ondi právě tvrdil že je bijou až jsou z nich Hitleři, tak neví


 #6539 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:10:47 | #6544 (14)

Tom psal, že to není v náboženské ideologii, ale je to v lidech vychovávaných a deformovaných touto ideologií.
Adolfek byl vyychováván přísně, byl bit jako žito a mlácen biblí po hlavě.


 #6540 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:12:39 | #6545 (15)

Že prý první jeho láska byla židovka, ale nechtěla ho..


 #6544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:21:12 | #6549 (16)

Tak daleko nejsem na Adolfa expert, četl jsem že se stal zapřísáhlým nepřítelem Židů po tom, co se stalo, když se na vídeňské UNI ucházel o studium výtvarného malířství. Profesor ho poslal do háje s odůvodněním, že on, Adolf, není talentovaný. No a ten profesor měl možná skobovitej nos.

Na druhou stranu se Adolf živil (před válkou) malováním pohlednic a jeho kompaňon v mužské noclehárně, kde žili, je prodával po městě. A ten kompaňon měl také skobovitej frňák. Můžem spekulovat, jesli se Adolf cítil podváděn svým přítelem ...


 #6545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:14:07 | #6547 (15)

Děti jsou bity i nevěřícími rodiči a mláceny třeba řemenem nebo fackovány.


 #6544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:07:16 | #6542 (12)

Mně jde spíš o to, že se dětem vtloukají od malička kruté příběhy do hlaviček. Ona Karkulka, nebo Sněhurka jsou také kruté příběhy, ale dětem se na konci praví "Zazvonil zvonec a pohádky je konec". V případu náboženských krutostí se však dětem tvrdí, že vše v bibli je pravda pravdoucí.Celá křesťanská ideologie začíná obětováním syna krutou smrtí a symbolem křesťanství je popravčí nástroj. Fuj. Nechápu, proč si jako symbol ktřesťanství neponechali kapra. Nebo onoho holuba.

A to se křesťanství nazývá mirumilovnou ideologií. Proč tedy tolik násilí spáchaných křesťany ve válkách a při rozsudcích. Jejich úderka jmenovaná Křižáci, nebyli holoubkové, co je jim dostalo na dosah, i děti, byllo šašlíkováno.

Nebo třeba ta poprava Husa na hranici - proč? Protože měl jiný názor: Ano, křesťanství opravňuje k zabíjení lidí, pro jejich odlišný názor. Odvolává se na bibli, na údajně bohem doporučené Desatero. I na zotročení lidí použili otrokáři nějaké doporučení z bible.


 #6532 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:13:11 | #6546 (13)

Koukni se někdy do Bible pro děti. Je to učení o morálce, o vztazích a taky příběhy, které nesou poučení že správné je nelhát, nekrást, a jeden druhému pomáhat. Není tam nic co by je nějak poškodilo.


 #6542 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:14:30 | #6548 (14)

alternativně se učí etika.


 #6546 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:24:02 | #6550 (14)

Dneska možná, nevím. Al v tom desateru jsou také tresta smrti za spáchané prkotiny. Nehledě na hrozbu pekla a věčného zatracení za sebemenší prohřešek.


 #6546 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:53:10 | #6536 (9)

Podívej, jasně jsem ti psala, že desatero je základní kámen zákonů. Od něho se vyvíjí celé lidstvo, všechny zákony až do dnešní doby. Amen 😄
Nikde jsem nepsala, že všude by tě za nedodržení z desatera soudce odsoudil. Už jen první přikázání mi o tom říká, že jsi mě špatně pochopil.

To, že nemůžeš mít úctu ke svému prezidentů je tvůj problém. Víš proč dnes se rozvádí padesát procent manželstvi? Protože se zabývají u svého partnera jen negativními vlastnostmi a opomíjejí ty pozitiva. Oni je ani nechtějí vidět na tom partnerovi, protože by si museli uznat taky svou vínu. ( to bylo teď od témy, jen taková vsuvka ,,😄) S tím prezidentem to máš stejné. Hledáš jen to co je negativní a co tobě by se líbilo. Já osobně si ho vážím za to, že má přístup zdravý k Izraeli a jak je psáno, kdo žehná Izraeli, bude mu taky požehnáno. Tím drží nas stat pod Boží ochranou. Určitě má své chyby, kdo je nemá a jak říkám, vždyť by mohlo být hůř. Je zvláštní, že v jiných zemích o našem prezidentů hovoří něco jiného ( jsem takový světoběžník ) Prorok nikdy ve své zemí není oslavován ,🙊

Ohledně děti jsem toho dost nepsala, takže je zbytečně to ještě komentovat. Samozřejmě, že jsem to myslela všeobecně a vůbec mě nezajímalo jak to funguje ve tvé rodině.

A ohledně minulosti, čtyři tisíce zpět, přece nebudeme tady my řešit. Podívej, kdyby dnes za krádež se uťala ruka, tak jak se to ještě nedávno dělalo ve Skandinávských zemích tak do dnešního dne nepotřebuješ mít zámek na dveřích. Tak jak to bylo v těch zemích, než se tam přistěhovali cizinci.

Neboj k těmto zákonům měli lidé takový respekt, že tam nehrozilo, že by se něco takového stávalo běžně.


 #6513 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:05:23 | #6541 (10)

Je to o povaze a výchově. Nepotřebuji se bát o svou ruku, abych nekradl. A určitá morální pravidla měly všechny kultury i před, nebo mimo dosah křesťanství. Morálka nevznikla sepsáním Desatera. Desatero jen popsalo to, co se už nepsaně dodržovalo.


 #6536 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 17:08:43 | #6543 (10)

Trošku ti připomenu tvá slova.

Všechno to co je dáno v deseti přikázání je to základní kámen všech zákonů na kterých se opírá celé lidstvo, každý stát, každý soudce tě odsoudí, pošle do vězení, když je nebudeš dodržovat. *31750*

Tak si nevymýšlej, že jsi to nepsala!


 #6536 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 18:04:37 | #6556 (11)

Ty mě tady zkoušíš?

Každý soudce tě odsoudí , pošle do vězení, když nebudeš dodržovat zákony. Zákony tvého státu, které jsou plagiátorstvím desatera.
Desatero je základní kámen všech zákonů v každé zemi, státě.
Tož tak. Nic si nevymýšlím, akorát jsi nepochopil pointů mého příspěvku. 🧐


 #6543 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 18:17:55 | #6562 (12)

Zákony nejsou plagiátorství a uvedl jsem některé z Desatera, za která mě nikdo neodsoudí. Stejně tak můžeme tvrdit, že všechny zákony jsou plagiátorství základních pravidel buddhismu.


 #6556 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.07.20 16:19:26 | #6514 (4)

*15238* *15238*
Takže konvalinko, křesťanské desatero je pro tebe směšné? No, to jsem fakt neočekával.
Doufal jsem spíš, že se zamyslíš sama nad sebou a přestaneš lhát, abys si zachránila svou duši. Za křivé svědectví by tě normálně posadili do chládku, ale nepříčetní nábožennští fanatici mají výjimku a beztrestnost.

Blázny nedráždit, mohli by kousat, nám kdysi říkali moudří. Dnes je jiná doba a bláznění je opět v módě. *15238*


 #6385