Suroviny:
2 stroužky česnek
2 ks cibule
2 lžíce sádlo
2 ks hřebíček
1 ks vepřové koleno
sůl a kmín
Podle potřeby : Voda
Postup:
Dobře očištěné a umyté koleno dáme do osolené vody spolu s česnekem a
jednou očištěnou cibulí. Potom maso uvaříme do poloměkka. Když je maso
uvařené, vybereme ho z vody.
Kůži kolena nařežeme do mřížky, aby se maso dobře propeklo. Potom ho
posypeme kmínem, trochu osolíme a uložíme do vymaštěného pekáče nebo
ohnivzdorné mísy. Druhou cibuli pokrájíme na kolečka a přidáme ke kolenu.
Koleno pokapeme rozehřátým sádlem, podlijeme horkou vodou a vložíme do
vyhřáté trouby.
Nejdříve vepřové koleno pečeme přikryté, později koleno odkryjeme, aby
kůže byla křupavá. Během pečení podle potřeby podléváme maso vodou a
koleno potíráme vypečenou šťávou, do které rozmícháme potlučené
hřebíčky.
Vepřové pečené koleno podáváme se sterilovanými cibulkami (šalotkami)
nebo jen s hořčicí.