Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5766193x
Příspěvků:
151036

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #154621

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.06.24 15:47:40 | #154621
Reakce na příspěvek #154610

To nádraží je tam od roku 1839 bez větší změny, jedno z prvních nádraží v českých zemích (spolu s Břeclaví). Dochovaná budova je z roku 1849 přestavěná do dnešní podoby roku 1904, jen tomu chybí levá věž, kterou zasáhlo bombardování v listopadu 1944 a dodnes ji nikdo nepostavil. Už roku 1869 na nádraží vedla koněspřežná tramvaj. Už je to celé nejspíš vzácný muzejní exponát i s vedlejší poštou od Bohuslava Fichse.


1  
 #154610 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.06.24 17:53:24 | #154626 (1)

Já to samozřejmě vím, jde o jednu z nejstarších tratí u nás, kterou nám nechal vybudovat moudrý císař pán.
Je geniálně navržena, byla rychle postavena a to historické nádraží je v Brně skvěle umístěno. Bohužel už dávno kapacitně nevyhovuje, tak pražáci rozhodli o stavbě nového brněnského nádraží, ale zatím se o tom asi sto let jen kecá a nic se nestaví. Běžná praxe v panování centrálního molocha vůči jižní Moravě, jen sliby a kecy. V tomto případě jsem ale rád. Dá-li pán Bůh, tak to snad ještě několik let vydrží, já na to nové nádraží kdesi 2 km od centra kašlu, tam ať si jezdí pražští kreténští úředníci, co o tom rozhodují.
Trať 260 byla vybudována za necelých sedm let, včetně náročného úseku s deseti tunely, ty vystříleli a vysekali ve skalách italští mistři stavitelé. Dnešní termíny a hlavně ceny staveb podobného typu made in zkorumpovaný Metrostav jsou směšné, zejména při porovnání současné techniky a té z poloviny devatenáctého století. Tedy jestli lze palicu, majzl, krumpáč a lopatu vůbec nazývat technikou.
V současnosti naprosto nemožné, jen stavební řízení a úřadování pražských lemplů s razítky kolem takové stavby by trvalo minimálně dvakrát tak dlouho.
Ta nádražní budova v Brně je samozřejmě muzejní exponát, krásný exponát, jenže třeba to pražské hlavní nádraží je na tom úplně stejně. Taktéž nádherná secesní stavba z dob monarchie, přesto pražští úředníci neuvažují o zrušení tohoto nádraží a přestěhování jinam, někam daleko od centra Prahy, tak jak to poroučí udělat nám v Brně.
Jedna z největších výhod železnice spočívá právě v tom, že díky historii svého vzniku, má možnost zavézt cestující přímo do samých center měst a to nejen Prahy, nebo Brna.
A nač se zmůže vltavokřtěnec? Prý mám být pražské honoraci vděčný, že mě nezrušila zastávku, nebo rovnou celou trať. Co k tomu říct? Rači nic. Zase se mi chce zvracet.


 #154621 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.06.24 20:01:53 | #154645 (2)

No v tom se asi neshodneme. První trať byla postavená v roce 1836 na tzv. fortifikačních pozemcích po zbořených hradbách a polohou už nevyhovovala ani za první republiky, museli přistavět slepé koleje - 5. nástupiště zvané Přerovské nádraží za poštou.

Město se mezitím rozrostlo a pod nádražím je několik hektarů státních pozemků a opuštěné kolejiště někdejšího tzv. Rosického (uhelného) nádraží, kterému teď pyšně říkáme Dolní nádraží, přestože to vůbec nádraží není.

Já bych byl pro zachování té krásné secesní budovy jako jakési vstupní brány ze strany historické části města do nového železničního uzlu s moderním kolejištěm právě na místě toho Rosického, tam nikdo nebydlí a je to jen zarostlý náletem. Pozemky i kolejiště jsou samozřejmě státní.

K tomu se dá lehce přivést MHD a autobusové nádraží už je z opačné strany, vznikne tak uzel dost podobný vídeňskému Südbanhoff, jenom oni k tomu přivedli i metro.


 #154626 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.06.24 07:11:56 | #154659 (3)

Možná neshodneme, ale mě se líbí umístění toho starého nádraží.
Vylezu z vlaku a za pár minut su na Zelňáku, nebo Svoboďáku, v divadle, ...bez použití šaliny.
Hektary státních pozemků sice leží ladem, ale nevidím důvod proč bych se měl trmácet do města takový kus. To staré nádraží to pořád ještě zvládá a taky existovaly jiné varianty nového, třeba kousek vedle, někde kolem Nových sadů, ale neznám detaily, hledat to nebudu, nemá to smysl. O umístění nádraží proběhla i nějaká referenda, ani nevím, zda závazná, myslím že ne, protože se zcela nepochopitelně týkala jen obyvatel Brna a ti jak známo mají nějaké nádraží na háku, vlakem nejezdí. Nádraží je pro nás, venkovany ze širokého okolí, kteří do Brna dojíždí za prací, do škol, či za kulturou.
Hektary nevyužitých pozemků mohly být dávno využity, nemuselo by se Brno rozlézat po okolní krajině, jako mor. Například v Bystrci, kde už je z těch paneláků na blití. Bývala to klidná dědinka na periferii Brna, dnes je Bystrc město samo o sobě s asi čtyřiceti tisíci lidmi a skoro všichni jezdí za prací někam do centra. Mohli bydlet tam.


 #154645 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.06.24 20:44:41 | #154648 (2)

Evidentně jsi nepochopil, že šlo o ironii! Řadu let už kritizuju právě to, cos popsal. Důsledky jsou totiž větší, než se na první pohled zdá , souvisí i z vylidňováním venkova , chybějícímu vztahu k půdě atd.
Tvoje alergie na vše , co zavání něčím pražským , je ovšem na pováženou. Dodnes máš osypky z nevinného výroku - křtěný Vltavou - jakoby na něm bylo něco nemravného a nabubřelého ! Kdybych se narodila v Berouně, obdobně bych se hlásila k Berounce atp. Pro tebe jsem odporný Pražák ,ačkoliv už dvě třetiny života žiju jinde a tvoje averze jde dokonce tak daleko , že jedinou reakcí na moje příspěvky jsou smajlíky , většinou výsměšné-i tak se dá člověk vyfakovat a ani nemusí zvracet.🤡


1  
 #154626 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.06.24 20:47:52 | #154649 (3)

V Praze bejvávalo blaze, než rodilý Pražáci začli obsazovat vesnice do Prahy vyhnali lidí z vesnice a nyní,vesnice vládne v politice.


 #154648 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.06.24 21:00:35 | #154651 (4)

Moje řeč. *32815*


 #154649