Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5399367x
Příspěvků:
148884

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #778

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: Zvláštní fenomén.
18.04.20 08:21:16 | #778
Reakce na příspěvek #752

Slované,tatíček,ná­rodní socialisté a teď ještě ten koronavirus! *833*
Někdo nakupoval bezhlavě,jiný dobře.Problém byl,že nakupovali všichni naráz,protože připraven nebyl nikdo a výrobu do Číny přesunuli taky všichni.Tržní mechanismy jsou vám jistě známy.
Co se nějakého včasného varování týče,bylo to přesně naopak.Evropská agentura pro prevenci nemocí ECDC varovala až na začátku března,WHO taktéž.
Někteří úředníci jsou jistě lajdáčtí,ale vždycky platí-jaký pán,takový krám.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Zvláštní fenomén.
18.04.20 14:15:49 | #798 (1)

Babiš ty ministerstva po někom převzal. Stejně jako jeho předchůdci a převezmou jeho následovníci.
Jinak Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) před globálním šířením nového typu koronaviru varovalo již 22. ledna a jen o čtyři dny později upozornilo na akutní hrozbu přenosu na území EU. V tom varování taky byla žádost aby vlády jednotlivých států udělali revizi v zabezpečení svých zemí ochrannými pomůckami před koronavirem.
Co v této době projednávala česká vláda? Bylo toho hodně, ale o šíření koronaviru ani slovo.

Jinak dnes je v Lidovkách recenze na knihu moldavského autora Iuliana Ciocana : Srdcová dáma. Autor nepíše jen o Moldávii, ale o celém bývalém východním bloku, kterou dnes hodně našinců bere za veleříši Slovanů.
Moldavsko je zemička z níž jedna čtvrtina chce odejít do Rumunska (tj. na západ), druhá čtvrtina do Ruska (tj. na východ), zbytek nemá tolik sil a zůstává v Moldavsku.
Ti kteří chtěli svůj život opravdu změnit, nezůstali doma a nesnažili se změnit zemi, aby tak změnili svůj život, nýbrž odešli jinam , kde mohli svůj život změnit okamžitě.
Takže ti, kteří setrvali, jsou na těch ministerstvech. Doporučuji přečíst tuto knihu


 #778 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Zvláštní fenomén.
18.04.20 18:37:04 | #803 (2)

Já bych spíš doporučila vyslechnout rozhovor s naší přední imunoložkou o (ne)připravenosti na pandemii i názorech jejích kolegů,že s takovým rozšířením nepočítali ani oni.
https://radiozurnal.rozhlas.cz/kdyz-budeme-nosit-rousky-a-chovat-se-rozumne-tak-dopadneme-dobre-mini-imunolozka-8174562
V nějaké připravenosti,či prevenci,možnou pandemii podcenili naprosto všichni.Varování bylo natolik vágní,že jsem je do konce února ani nezaregistrovala.A např.nošení roušek zpochybňovala WHO ještě nedávno.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/evropska-unie-komise-predsedkyne-koronavirus-nakaza-epidemi-pandemie-sireni-covid-19-podceneni-ursul.A200318_092606_zahranicni_dtt

Moldavsko,odjakživa nejchudší země Evropy mezi Ukrajinou a Rumunskem,mě ve vztahu k ČR příliš nezajímá.Jak je to vachrlaté s tím naším Slovanstvím,jsme si snad už vyjasnili.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Zvláštní…
18.04.20 21:55:40 | #815 (3)

Ne všichni se chovali stejnak. V Koreji tomu byli blíže, Korea je velmi lidnatá země a zvládli to tam lépe než v Británii + Francii + Itálii. A nijak přitom neohrozili ekonomiku země. Podobně na Tchaj-wanu.
Jinak ta Moldávie od nás není zas tak daleko. Mají tam presidenta, který chce do EU a přitom je to komunista. Obdoba našeho Zemana. Pnutí mezi západem a východem je tam tak jako v ostatních postkomunistických státech.


 #803 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Zvláštní…
19.04.20 07:55:17 | #822 (4)

Moldávie je od nás světelné roky-nejde o vzdálenost měřenou v řadě číselné.
J.Korea patřila ještě v březnu k zemím nemocí Covid-19 nejvíce postiženým(Deset tisíc nakažených).Využili ale svoji technickou vyspělost,uvedli do praxe "inteligentní karanténu",vč­.přísných opatření pro zdravotníky i lidi,kteří se s nakaženými setkali.Ihned zrušili bezvízový styk.Korejci jsou ukáznění,near­gumentují špehováním,do­držovali rozestupy ,plošné měření teploty ,testování ap.(Např.do mobilních testovacích středisek se přijíždělo auty a testování proběhlo aniž by museli vystoupit.) J.Korea vyniká nízkou smrtností.
Teď se zabývají případy reaktivace nemoci.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.20 09:55:32 | #832 (5)

Blíž než to Korea je nám Moldavsko. A především Rusko. Nic na tom nezmění šachy s tím Koněvovým pomníkem.


 #822 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.20 16:13:44 | #856 (6)

Ještě,že jde jen o ironii.I vy přeci musíte vědět,že není Slovan,jako Slovan.Již v minulém režimu byla zřejmá svébytnost Rumunska i Chorvatska a nenávist Poláků k Rusům jen dřímala.Naše historická spřízněnost s Němci je faktem,ač se to někomu třeba nelíbí.Obdobně Slováci vůči Maďarům.
EU byla příležitost,jak vytvořit společnou evropskou rodinu,ale dusí ji zbytnělá byrokracie a z toho pramenící zatuhlost,nep­řipravenost na významné výzvy ap.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.04.20 22:03:30 | #876 (7)

Ta Železná opona nespadla ve Střední Evropě jen tak náhodně. Jistě byla místa, kde to vypadalo jako pěst na oko jako v tom Berlíně. Ale jakési předchozí formy tu byly. Třebas taková Svatá Aliance proti Francii a Napoleonovi: Taky tehdy vedla hranice mezi východem a západem na Šumavě a Varšavské vévodství koketovalo s Napoleonem.
Takže nostalgie po sovětské světě má možná delší kořeny než je ten s tím Stalinem.


 #856 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.20 16:47:18 | #904 (8)

Za minulého režimu jsem nostalgii po SSSR nezaregistrovala ani na okamžik.Fyzikální zákonyv reakci na komunistickou rétoriku zafungovaly bezpečně.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.04.20 22:05:55 | #913 (9)

Většině lidí ten (minulý) systém vyhovoval.


 #904 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 07:47:52 | #915 (10)

"Kdy jste naposledy v práci slavili něčí svátek, nebo narozeniny - kdy jste přáli soudružkám k MDŽ a pak se s nimi ožrali, kdy jste byli na schůzi ROH, v průvodu, na vnitropodnikové pracovní rekreaci, kdy jste byli u doktora s rýmičkou, abyste si doma vymalovali a vytapetovali, kdy jste si dnes v práci vzali materiál pomalu na celej barák a vy mi budete tvrdit, že obyčejnému člověku nebylo za komunistů líp:? "
"No to je pravda - na nástěnce samej úderník z vedlejší dílny a celébrity krom Karla Gotta a Nadi Urbánkový nikde - hrozná doba…"( z diskuze "bylo za komunistu lip" *4470* )


 #913 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 08:49:12 | #918 (11)

Je dnes malým zázrakem, že se ten socialismus podařilo zavést a on 40 let fungoval. Ze to neskončilo už v 50.letech hladomorem a občanskou válkou jako třebas v té Etiopii v 70.letech, kdy tam zaváděli něco podobného. Anebo v té Venezuele.
Pro lidi, kteří neměli nijaké zvláštní ambice, tak těm to mohlo i vyhovovat. Jezdit do práce a zpět jako přesýpací hodiny, každý den jako ten včerejší.
Celebrity to měly horší, ten Gott měl privilegia které mu asi ostatní záviděli. A mezi ty celebrity bych počítal i partajní nomenklaturu, ti byli z toho režimu nakonec nespokojeni víc než "obyčejní lidé". Spíš oni pošilhávali po kapitalismu.


 #915 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 09:05:32 | #920 (12)

Nejvetsi hybnou silou je asi hlad a nouze, pokud lidi maji co jist, nesvoboda je nijak zvlast netrapi.Socialismus se sice moc nepovedl, ale bourili se jen jedinci a pak studenti ve sve mladicke nerozvaznosti..lidi se chteji mit predevsim dobre a nejake moralni principy je zas az tak moc nezajimaji..sirily se zpravy, ze na zapade je lip a tak se mnozi pridali. Kdo vi, jak dlouho by to bylo jinak vydzelo..


 #918 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 09:11:56 | #922 (13)

Kdyby to tak skutečně bylo,nikdy by nedošlo k vojenskému vpádu do Československa v r.68 a dvacetiletému "dočasnému" umístění sovětských vojsk na našem území.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 11:00:07 | #927 (14)

68.predchazela leta, kdy lidska prava byla hrube poslapavana, vetsina lidi prisla o celozivotni uspory, byla poznamenana i nedostatkem penez a zakladniho zbozi, v nich vyrustala generace, ktera slychala vypraveni o dostatku zbozi za prvni republiky, zbozi, ktere prakticky ani neznala.chtela mit taky moznost si nakoupit to, co venku meli a ne jen to, co bylo k dostani, prevladala uniformovanost, zacaly se ukazovat prvni vlastovky svobodneho sveta , obcas se uz ukazalo zbozi ze zapadu..zatim co se prisne kontrolovalo jaky kdo ma uces a co ma kdo na sobe, jestli to ukazuje na prohnily kapitalisticky svet, vyrustajici generace ale prave o to usilovala. Z ni se pak rekrutovali prave ti intelektualne zalozeni, kteri se uz nechteli spokojit se spolecnosti, ovladanou komunisty s jejich predkladanymi vzory komsomolcu a stachanovcu a Korcaginu..os­vicenejsi komunisti, kteri videli v novem hnuti novou prilezitost, jak i smazat sve viny, se pridali a dali celemu nove jmeno..


 #922 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 11:35:20 | #928 (15)

Já vím velmi dobře,co r.68 předcházelo,protože jsem vyrůstala v rodině polit.vězně.Proto mě zní tak falešně a nespravedlivě ta tvrzení,jak byli našinci zbabělí i prodejní.Kdyby nebylo tolik vzpurných a pronásledovaných,ne­docházelo by k tolika příkořím a po r.89 by ten režim nebyl prohlášen za protiprávní a zločinný.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 11:51:29 | #929 (16)

To jsem ovsem nenapsala..byli to prislusnici urcite crstvy, kteri byli persequovani, zbytek sice patrne nadseny nebyl, ale nejak primo se jich to netykalo.Statecni jedinci to pak odnesli a s nimi jejich rodiny..pozdejsi generace zase tolik ustrku nezazila..osobne mam rovnez padne duvody, proc se s komunisty pratelit nemohu..nevztahujte to prosim na sebe ..


 #928 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 16:43:55 | #942 (17)

Když já měla kolem sebe skutečně jen lidi,se kterými jsem souzněla.Od mala jsme chodili do Sokola,měli shodné názory i záliby.Když nás vyhnali z Prahy do severočeského pohraničí,zažívala jsem v tamním pestrém společenství cosi obdobného.Sku­tečných zapálených komunistů jsem poznala minimálně a většinou jen na vedoucích pozicích.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 18:09:18 | #947 (18)

Vetsina komunistu, ktere jsem poznala ja, byli lide s pokrivenym charakterem.


 #942 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.04.20 07:59:25 | #955 (19)

V případě členské základny mě vadilo,že se režim opíral o jejich početnost a vždy tím argumentoval.Roz­hodně bych ale netvrdila,že měli všichni členové pokřivený charakter a nezobecňovala bych ani v tomto případě.Jen se mohli mýlit v předpokladu,že mohou režim nějak vylepšovat jedině zevnitř.I když uznávám,že tam mnozí nevlezli kvůli ideálům,ale výhodám,nebo předposranosti.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 17:21:39 | #944 (14)

Rusové nemohli nechat věci v Praze samovolnému vývoji. Dubček byl možná naivní a chtěl vybudovat "socialismus s lidskou tváří", jenže ve Varšavě a Budapešti tak naivní nebyli. Hleděli ne do Prahy, ale do Kremlu, zda udělá v CSSR pořádek. Pokud by to Brežněv neudělal, znamenalo by to že SSSR není velmocí ( když si v Praze dělá Dubček co chce). A nacionalisté v Polsku a Maďarsku by chtěli pryč od SSSR, pryč od socialismu !
Brežněv nemohl jinak.


 #922 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.04.20 11:48:46 | #964 (15)

Reformní úsilí nebyl výmysl Dubčeka,hnací síla šla zdola-od lidí! Celé to období šedesátých let,kterému říkáme Pražské jaro,symbolizovaly zejména kulturní počiny z oblasti filmu,divadla,li­teratury i výtvarného umění ap.Pro občanstvo-zejména mladou generaci- šlo o živou vodu.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.04.20 00:23:34 | #973 (16)

To je pravda. Jako student jsem tu dobu prožíval velmi intenzívně. Ne nadarmo se dodnes vzpomíná na " zlatá šedesátá..."


 #964 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 09:08:08 | #921 (10)

To se mýlíte-viz.šedesátá léta,která končila srpnovou voj.intervencí.Byli to právě občané s jejich smělými požadavky,kteří byli hnací silou tehdejších změn.Vítali pootevření hospodářství,trhu i nové svobody.Začala se znovu formovat tradiční politická i společenská sdružení-skautské hnutí,Sokol,do té doby nelegální sociální demokracie,K231,KAN,K­ruh nezávislých spisovatelů..
Jak píše M.Žantovský ve své knize "Havel"-Sověti se paradoxně nemýlili,když předvídali změnu režimu,jakkoliv nenásilnou,ale byli zločinně v neprávu,když ji zabránili znásilněním suverenity země.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 23:54:11 | #951 (11)

Myslíte si že poměr mezi sluníčkáři a národními socialisty byl před srpnem 68 jiný než dnes ?Nebylo "pražské jaro" především věcí "pražské kavárny" ?


 #921 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
21.04.20 23:59:46 | #952 (12)

Lze to v té době takhle dělit?


 #951 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.04.20 08:11:14 | #956 (12)

V těch dobách nás ještě všechny spojovala idea po realizaci všech předkládaných reforem-v oblasti zákonodárné,e­konomické(O.Šik) i kulturní.Tehdy jsme tomu říkali -Socialismus s lidskou tváří.
No ale Sověti už věděli své.