Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5746301x
Příspěvků:
150994

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #90654

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 08:26:18 | #90654
Reakce na příspěvek #90639

Soudruh Ladislav Adamec toho změnil jen pramálo. Byl to lidový člověk, ale myšlením ani ne "socialista s lidskou tváří", spíš normalizátor, který temnou stranu komunismu neviděl, nebo vidět nechtěl. Ani neměl u mas jistý respekt, jaký měl Štrougal, který Adamce vysoce intelektuálně i schopnostmi převyšoval. Adamcovy projevy byly prázdné bláboly plné komunistických frází. Po sametu ho moc neuznávali ani skalní komunisté, kteří v něm viděli zrádce, ani lidé opačného názoru, kteří v něm viděli komunistického panáka. K dobru mu musíme přičíst chování po listopadu, ale po projevu na Letné 89 bylo vidět, kde má svoje limity.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 11:55:45 | #90676 (1)

Vzpominám, že jsem se u jeho projevů pronášených ostravským dialektem, jak nadporučík Mazurek z Černých baronů, bavil podobně a napodoboval je, jako nyní u těch Babišových.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 14:19:27 | #90707 (2)

To napodobování vyznívá velmi trapně. Možná se to někomu líbí. Nevím. Berte toa jako upřímné sdělení.


 #90676 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 14:26:03 | #90708 (3)

V rodině a přátelé se tomu zasmějí. A na názoru jiných mi nesejde. 😉



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 13:24:49 | #90703 (1)

Politice v normalizaci dominovali dva tábory. Tábor pragmatiků v čele se Štrougalem a konservativců v čele s Bilakem. Uprostřed obou táborů byl Husák. Bilak měl jednoznačnou podporu Kremlu, Štrougal komunistických pragmatiků.Bilak ovládal policii, armádu, školství a kulturu, Štrougal průmysl a zemědělství. Husáka pojilo osobní přátelství s Brežněvem a tato konfigurace představovala jakousi základní jistotu v Česko-Slovensku.

Jenže s rostoucím věkem Brežněva se vedoucí kruhy komunistické strany čím dál tím víc přemýšlely nad tím kdo přijde po Brežněvovi. Už během posledních let vlády Brežněva se zdálo, že jeho nástupcem se stane Andropov. Protože Andropov měl vazby na bezpečnostní složky, automaticky to posilovalo posici Bilaka a oslabovalo to posici Štrougala. Navíc s postupující immobilitou Brežněva upadala i autorita Husáka v komunistickém vedení.
Komunistické vedení bylo od začátku normalizace celkem nezměněné, Husák podporoval kádrovou stabilitu avšak poměry se s tlakem Bilaka a Moskvy začaly hýbat. Štrougal byl nucen odstoupit, rovněž Husák přišel o vedoucí post ve Straně a na jeho místo se dostal Jakeš, někdejší Velký Inkvizitor z doby prověrek na začátku normalizace.
Kdo ví kam by situace dospěla kdyby Andropov nezemřel. Jeho nástupce však měl zcela jiný program což znervoznilo pražském vedení KSČ. Zdravý rozum vládnoucím kruhům radil vyčkávat na to jak se Gorbačov vyprofiluje a teprve pak jednat. Bezprostřední vývoj po nástupu Gorbačova však vedl k oslabení posice Bilaka, který ještě před nedávnem aspiroval na místo presidenta po Husákovi. Přesto však trvalo určitou dobu, než v českém komunistickém vedení převládl názor, že doba Andropova a Brežněva je pryč a že Gorbačov se svými plány je realitou do budoucna.


 #90654 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 13:42:19 | #90705 (2)

Byl v KSČ vůbec nějaký gorbačovovec? Na nikoho si nevzpomínám. Hegenbart?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 23:26:56 | #90820 (3)

Ve vedení KSČ byli sice starci, ale profesionálové, kteří za sebou měli ohromnou politickou zkušenost .Za léta ve věrchušce zažili spoustu palácových převratů, především v Moskvě a to je naučilo jisté opatrnosti. A zároveň oportunismu. Zdravý rozum jim radil sledovat vývoj v SSSR a podle toho zařizovat své kariérní plány.
Gorbačov jim připomínal Dubčeka a tak usoudili, že může špatně dopadnout. A kdyby špatně dopadnul a oni se s ním zapletli, šli by v Praze od válu rovněž. Na druhou stranu si nemohli dovolit Gorbačova kritizovat, stál totiž mnohem výš než oni. Zkušenost jim radila vyčkávat.
Představitelé KSČ nebyli ideologicky rigidní, ta léta je naučila se přizpůsobovat a takový Jakeš by byl ochoten se prohlásit třebas i za demokrata, pokud by si byl jistý, že ho to udrží u moci. Jenže Gorbačov žádné velké jistoty těm starcům nedával. Všichni se obávali, že pokud toho Gorbačov nenechá, spadnou všichni do velkého maléru. Zabránit mu však bylo nad jejich síly.


 #90705 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 15:24:42 | #90716 (2)

Já ty pozice jednotlivců vnímám trochu jinak. Biľak byl Brežněvův práskač. StB řídila v podstatě přímo Moskva. Štrougal čaroval jak se dalo a držel v chodu ekonomiku. Jeho snem byl systém podobný Slušovickému zázraku, díky svázanosti výměnným zahraničním obchodem RVHP to bylo obecně nerealizovatelné, procházelo to jen v zemědělství. Po odchodu Brežněva nastoupil Andropov = první pokusy o změny, pak Černěnko = kopie Brežněva, tedy žádné změny. Následoval Gorbačov = pro změny, ale bez ucelené představy jak a co. Výsledkem byl jeho propad v SSSR, ale i u všech našich lidí sledujících jeho výsledky. Být v roce 1989 Gorbačovcem už znamenalo dlít mimo realitu. Role Gorbačova už byla pouze v likvidaci pravidel studené války.
To vše předurčovalo dění v Československu = opatrnost a pevné pozice konzervativců typu Brežněv = Alois Indra, V. Biľak, Štěpán...


 #90703 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 14:16:20 | #90706 (1)

Tak to samozřejmě lze při povrchním pozorováním vnímat. V reálu to znamenalo stažení LM a armády z vlivu na další vývoj, přivezené potvrzení že nezasáhne armáda SSSR, rozjetí plynulého a organizovaného předání moci do rukou OF. Pro mě to zastiňuje jeho "vážné" nedostatky jako je ostravský dialekt.


 #90654 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 14:31:37 | #90709 (2)

Jeho zásluhy v listopadových dnech jsem zmínil. Nějaké předchozí zásluhy během období přestavby jsem nepostřehl.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.01.23 15:29:13 | #90717 (3)

V období přestavby se nic nepřestavovalo. Biľak a Jakeš slibovali přestavbu, Jakeš nám v ČST předvedl, že to začíná zametením pracoviště atd...


 #90709