Švestky, valašsky „trnky“, se na Valašsku pěstovaly v hojné míře.
„Trny“ či „trní“, jak tu byly nazývány švestkové stromy,
poskytovaly hojnou úrodu i při malé péči – množily se z odkopků či
odrostků, neroubovaly se, často ani neprořezávaly. Vysazovaly se obvykle v
pásech do mezí mezi polnostmi, kde byly díky hnojení polí a plýtkému a
spletitému kořenovému systému dobře zásobovány živinami.
„Trnka byla bohatstvím i požehnáním Valašska.“ To napsal autor
statě o historii ovocnictví v regionu Ctibor Bartoněk. Tato plodina totiž
hrála významnou roli ve výživě i obživě zdejších obyvatel. Švestky se
nejčastěji sušily, kvasily se na slivovici a v neposlední řadě se z nich
připravovala povidla, zvaná někde také „brija“ či „bryja“.
Povidla se vařívala v kovových kotlích, které bývaly většinou
součástí sušíren na ovoce. Josef Cedidla ze Seninky popsal přípravnu i
proces jejich výroby takto: „Pécka postavená v jedném kútě z vepřovic a
na ní si hověl čérný kotel do poly obezdítý tihlama (cihlami). Před ním
lavečka pro teho, kdo trnky míšál. Z prostředka kotla trčál hore
dřevěný kolek, kterým sa otáčalo na dně kotla, střídavo vlevo a vpravo,
aby sa trnky nepřipalovaly. Dyž sa trnky rozvařily na řídkú máčku,
mosely sa z kotla vybrať a přecediť z kostek přes síto. Přeceděná
máčka sa dala na novo do kotla a za stálého míšání a přikládání na
oheň sa zahušťovala (smažila)“. Usmažení a teda i nepřetržité
míchání trvalo 10 až 12 hodin.
Hotová povidla se pak používala celý následující rok na ochucení a
oslazení jídel „aj děckám na pochútku“. A byla také zdrojem
přivýdělku – vyvážela se i na vzdálené trhy, například do Opavy, kde
si pro ně přijížděli až z Německa.
Největší sláva valašského švestkaření však začala upadat od konce 20.
let 20. století, kdy byly švestkové stromy ve velkém decimovány v důsledku
silných arktických mrazů, napadením škůdci i nedostatečnou péčí o
stromy.
Pamatju si tu starú dřevjénku...ešče doteď sa ligoce po jazyčisku
chuť bryje.
:-)