Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> Chalupář udí, vaří, smaží, ale hlavně se snaží:)

Informace

Název: Chalupář udí, vaří, smaží, ale hlavně se snaží:)
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: Dakkar
Správci: Dakkar
Založeno: 11.01.2021 08:08
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 10434x
Příspěvků:
774

Toto téma sledují:


Předmět diskuze: Chalupář udí, vaří, smaží, ale hlavně se snaží:) - Také peče, ochutnává, okopává, sází, chová, staví, uklízí a udržuje:) Vše o tom, co se dělá na chalupě, kterou bych chtěl jednou mít a kterou ještě nemám:) A neb sousedovic Toníček nemá žádný koníček:)
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení
| Předmět:
19.01.21 18:09:10 | #168

Obsah příspěvku byl smazán




| Předmět:
19.01.21 18:07:25 | #164

Krémová zelná
polévka z uzeného kolena
Ingredience
1 ks Uzené vepřové koleno s kostí
2 ks cibule
4 ks menší brambory
250 g kysané zelí
4 ks bobkové listy
8 kuličky nové koření
8 kuličky pepř
50 g vepřové sádlo
2 lžíce hladká mouka
3 l voda
250 ml smetana 31%
Hrst sušených hub
Sůl



| Předmět: RE:
19.01.21 18:07:39 | #165 (1)

Postup:
Sušené houby si alespoň 4 hodiny předem namočíme do vody. Uzené koleno vložíme do lehce osolené vody spolu s jednou překrojenou cibulí (nemusíme ji loupat, jen očistíme), bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Vaříme do měkka. Uvařené maso vyjmeme z vývaru a pokrájíme na menší kousky. Vývar podle potřeby vařením zredukujeme na cca 2 litry. Kysané zelí vymačkáme, šťávu si necháme stranou a zelí pokrájíme.

Jemně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na sádle, zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z kolena, vodou ze zelí, přidáme namočené sušené houby, na kostičky pokrájené brambory a za občasného míchání necháme provařit 10 minut. Pak přidáme zelí a vaříme ještě 5 minut. Ke konci vmícháme smetanu, pokrájené uzené koleno a necháme projít varem.


 #164 

| Předmět: RE: RE:
19.01.21 18:08:07 | #166 (2)

Obsah příspěvku byl smazán


 #165 

| Předmět: RE: RE:
19.01.21 18:08:42 | #167 (3)

Obsah příspěvku byl smazán


 #165 

| Předmět: RE:
22.01.21 18:22:50 | #176 (1)

Když já nemám rád uzené.


 #164 

| Předmět: RE: RE:
22.01.21 19:43:24 | #179 (2)

Hm, to je zajímavé, připomnělo mi to Prostřeno v televizi, když tam zaručeně něco někdo nejí a oni pak nevědí, co uvařit:)


 #176 

| Předmět: RE: RE: RE:
24.01.21 21:20:54 | #189 (3)

Tak to je no, ale v pořadu je to průser, doma naštěstí ne.


 #179 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
28.01.21 16:39:50 | #196 (4)

To máš pravdu... stejně se divím, že tam ti lidi lezou:)


 #189 

| Předmět: RE:
22.01.21 18:32:32 | #178 (1)

Když já nemám rád krémovky:) Prostě bych to nepozřel.


 #164 

| Předmět: RE: RE:
22.01.21 19:44:42 | #181 (2)

Další, udělám vám šumavskou topinku:)))
To jest topinku s míchanými vajíčky navrch, posypanou eidamem:)))


 #178 

| Předmět:
18.01.21 08:39:19 | #157

děda míval takové lyže



| Předmět: RE:
25.01.21 22:56:56 | #192 (1)

a vazani kandahar


 #157 

| Předmět: RE: RE:
28.01.21 16:45:23 | #199 (2)

To jsem měl já, takové to úplně obyčejné bez vyhazování:)
On měl jen dvě kožené přezky:)))


 #192 

| Předmět:
17.01.21 20:25:03 | #154

1  

| Předmět: RE:
17.01.21 22:31:11 | #155 (1)

Půrko za tolar, tak to se raděj do lesa ne.


1  
 #154 

| Předmět: RE: RE:
18.01.21 08:37:17 | #156 (2)

hm, dřevo je obnovitelný zdroj energie i to topůrko:))))


1  
 #155 

| Předmět: RE: RE: RE:
18.01.21 12:33:43 | #158 (3)

Ano, strom je dřevo. A dřevo je energie. Stojí za to ten strom? Je potřeba této energie? Je potřeba energie z živého, nebo mrtvého stromu? Toť otázka. Morální hodnoty, ustupují osobní potřebě. To by byla úvaha. *7250*


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
18.01.21 12:45:02 | #159 (4)
Otázkou je, co je člověk a jaké má postavení v rámci potravinového řetězce, planety a vesmíru... proč je tady? Tohle je moc dobrý dokument...
. Myslím ,že nejde rozlišovat něco na hloupé a chytré... tím myslím i ve vtahu rostliny zvířata. Zdánlivě neživé a živé.

2  
 #158 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
18.01.21 20:06:51 | #161 (5)

Mám knížku Tajná sít' přírody. Docela zajímavé čtení. Tajný život stromů si chci koupit.


1  
 #159 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
19.01.21 08:55:54 | #163 (6)

Hm, tohle je moc dobrý dokument a prakticky vypráví o tom, co já vím už od malička. Pořád podceňujeme vše, co není lidské... nedokázali bychom přijmout fakt, že na světě možná existuje jeden super organismus, který všechno řídí a stvořil ku prospěchu života, jako celku...


1  
 #161 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
18.01.21 19:58:25 | #160 (4)

Myslím, že je lepší topit stromem který rostl za dědinou, než sem složitě posílat plyn z daleka.


1  
 #158 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
19.01.21 08:53:53 | #162 (5)

Jj, souhlas.
Michal, dála na "Možná přijde i oblak" o té Kodani a jejím dovozu štěpků z Brazílie... zaprvé Amazonie utrpí a za druhé, je to přes moře tak rentabilní jako dovoz břidlicového plynu z USA.


 #160 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
20.01.21 00:06:59 | #170 (5)

On ten plyn časem nebude, ani ropa. Pak to bude teprve hodně zajímavé. Znala jsem rodinu, která léta topila dřívím z lesa, ale žádné kácení. Pravidelně tahali domů to, co bylo popadané, mrtvé. Jenže dřív v jednom domě žilo víc generací. Ohřálo se víc rodin, uvařilo. Teď je to jiné. Dost často co dům, to jeden, dva lidi. Větší spotřeba všeho. Několik aut na jednu rodinu. Atd atd... Takový je svět a jestli se lidstvo nedostane na jiný, tak to bude ještě vše zajímavé. Vše by bylo na dlouhé úvahy. *5961* je to zábava. Bavme se a radujme, že máme hojnost. Ta časem nebude.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
20.01.21 09:38:56 | #171 (6)

objevili nové ložisko... v řeckých vodách a při pobřeží Sýrie... pravděpodobně největší na světě... Turecko celý loňský rok provokovalo Řecko a dělalo průzkum, aby o nic nepřišlo. Mám dojem, že i kvůli tomu došlo k válce v Sýrii...
Myslím, že není dobré e vázat na jeden zdroj... elektrická energie se musí vyrábět... samo se nenakope... a pokud budou zdroje neekologické, nemá smysl, přecházet na rádoby ekologická vozítka... viz. Michal Dekameron na Možná přijde i Oblak... jsou tam odkazy na to, jak se těží lithium o baterií a ostatní....


 #170 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
20.01.21 10:10:18 | #172 (7)

Ano vím. Právě....pořád je to začarovaný kruh...



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
20.01.21 10:16:55 | #173 (8)

jde jen o peníze a kapitalismus je na nich postavený... nejde o nic jiného...


1  
 #172 

| Předmět:
17.01.21 09:51:09 | #145

Chalupář by měl mít také pořádné nářadí, pokud chce něco zušlechťovat kolem chalupy:)
Protož mám doma hodně ovocných stromů, rozhodl jsem se zakoupit pořádné nůžky na větve. Byl jsem překvapen jejich funkčností a co všechno dovedou ustřihnut.... nedělám reklamu, ale konečně pořádný výrobek... L74 Fiskars:)



| Předmět: RE:
17.01.21 09:51:38 | #146 (1)

1  
 #145 

| Předmět: RE:
17.01.21 09:59:02 | #147 (1)

Zkus od této nejmenované značky i sekery ,rýč, hrábě. Pracuje to skoro samo ;-) ....A ta životnost.


1 1  
 #145 

| Předmět: RE: RE:
17.01.21 10:34:52 | #148 (2)

víš, já když vidím to umělé topůrko, tak se mi do toho nechce:)
Nějak mi tam k tomu nepasuje:))
Mám staré sekery, ještě po dědovi:)
Rýč mám od konkurence, ten jejich je na mě moc krátký (měřím 185 cm).
Hrábě tak na ty jsem nekoukal, mám dřevěné na seno a kovovou klasiku na to ostatní a na listí umělohmotné, vybíral jsem ty poslední hodně dlouho... mám jen jedny se zahnutými zuby cca 45 stupňů a to je ideální, nenapichuje se na konce listí, jsou široké. Mám jen jedny a marně se pídím, kde by se daly sehnat další:)


 #147 

| Předmět: RE: RE: RE:
17.01.21 11:40:37 | #150 (3)

Ano, měl jsem na mysli právě ty hrábě na listí .A plastu u seker se neboj. Mám malou i velkou....a nechci už jiné. Zkus to :-)


1  
 #148 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
17.01.21 17:12:19 | #152 (4)

já ještě zůstanu u těch svých sekyrek a kalačů, ale do budoucna možná jo:)
Mrknu se ne ty hrábě na listí:)


 #150 

| Předmět: RE: RE:
17.01.21 10:44:49 | #149 (2)

Přesně tak. Měl jsem starou sekeru. Sukatý habr moc neštípala, dost špalků zůstalo. Pak jsem koupil Fiskars a ze špalků byly hned polínka.


1 1  
 #147 

| Předmět: RE: RE: RE:
17.01.21 11:41:11 | #151 (3)

Moje řeč :-)


 #149 

| Předmět: RE: RE: RE:
17.01.21 17:14:04 | #153 (3)

hm, tak to vypadá, že se s ní ani nemusím rozhánět:)


 #149 

| Předmět:
15.01.21 17:49:27 | #144

U své chalupy potřebuji výhled do okolí



| Předmět:
15.01.21 17:47:58 | #143


| Předmět:
14.01.21 16:36:37 | #135


| Předmět: RE:
14.01.21 16:36:54 | #136 (1)

tohle je vůbec zajímavý člověk:)


 #135 

| Předmět:
13.01.21 20:30:02 | #134

Soused mě pořád lanaří na tepelné čerpadlo, když jsem mu řekl o chalupě, tak povídá, tím spíš



| Předmět: RE:
14.01.21 17:46:46 | #137 (1)

Jenže na chalupu nedostaneš dotaci, bez ní to je 200 tisíc....


 #134 

| Předmět: RE: RE:
14.01.21 19:44:16 | #138 (2)

Vidíš, to je také pravda... máš doma tu krabici? Chtěl jsem se zeptat, zda se to pravdu vyplatí a nebo ne...


 #137 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.01.21 20:43:29 | #139 (3)

Na chalupu by ti stačilo čerpadlo vzduch-vzduch, to by sis zafinancoval sám, za 50 tisíc. Horší by to bylo se získáním nízkého tarifu.... Také zkrátka za plnou palbu.


 #138 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 21:03:15 | #140 (4)

Na to jsem se ptal... to je papírovaní, že bych raději udělal ohníček:)


 #139 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 21:12:31 | #141 (5)

No tak nepapiruj.... Právě když to máš na dotaci, tak to dáš komplet firmě a ta vše zařídí...


 #140 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.01.21 21:19:11 | #142 (6)

aha... tohle papírování bylo kvůli něčemu jinému... operátorka mi vysvětlovala, co všechno bych musel vyřídit... jen nevím, zda to má cenu


 #141 

| Předmět:
13.01.21 19:53:35 | #122

Já jsem dostal chuť na žampionovou polévku... se sýrem:)
400 g čerstvé žampiony
1 ks cibule
máslo
100 g anglická slanina - moravská, vahalova ...
200 g tavený sýr
100 ml smetana ke šlehání nebo na vaření
1 lžíce hladká mouka
sůl
pepř mletý
muškátový květ dle chuti
vývar nebo voda



| Předmět: RE:
13.01.21 19:53:54 | #124 (1)

a kousku másla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky pokrájené žampiony a na kostičky pokrájenou slaninu. Za občasného promíchání orestujeme, pak zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme, zalijeme smetanou, vodou nebo vývarem dle potřeby, přidáme sýr, muškátový květ a vaříme cca 15 minut.
2
Pak dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Podáváme ihned, na talíři dozdobíme bylinkami nebo krutony. Do polévky můžeme přidat povařit i pokrájenou bramboru.


 #122 

| Předmět: RE: RE:
13.01.21 19:55:26 | #125 (2)