Já ke kachně do pekáče házim jednu, dvě kuličky jalovce. Šťáva je pak taková navonělejší.
Já ke kachně do pekáče házim jednu, dvě kuličky jalovce. Šťáva je pak taková navonělejší.
Tak to zkusím. Jalovec jsem nikdy neměla, musím ho koupit.
U té šťávy mi jde především o to, aby jí bylo hodně. Mám na to
vychytávky, už jsem to tu, myslím, psala.
Já vlastně teďka už prakticky standardně přidávam k pečenýmu masu
(kuřeti, vepřovému) do pekáče bobkový list a jednu, dvě kuličky nového
koření. Případně tam podle nálady přihodím ještě ten jalovec nebo
třeba pár semínek fenyklu či anýzu.
Ke kachně ale určitě ten jalovec, chuťově mi k ní pasuje.
Ani se nepamatuju, jaké máš ty vychytávky?
Peču pomalu kachnu na "polštářku" z cibule. Po několika hodinách kachnu
vyndám, zbytek sleju do kastrůlku, nechám usadit, tím tukem nahoře poleju
kachnu vráceno na pekáč a dám ještě do trouby (plus máslo, plus přidám
kachní játra, případně do rohu pekáče trochu nádivky). A vyrobím tu
omáčku - nechám několikrát vysmahnout tu cibuli se šťávou, nakonec
zahustím hotovou jíškou světlou i tmavou, provařím, sůl, masox, kousek
másla.
U nás byla vždy priorita, aby toho bylo hodně. Suché knedlíky by nikdo
nejedl. Takže polévat jak tou omáčkou, tak šťávou z pod kachny, podle
chuti. Pokud máte někdo lepší recept na šťávu- omáčku, ráda se
přiučím.
Já dvě menší jabka, tedy strčím je dovnitř kačeny. A potřu mletým kmínem kachnu. Víc tam nedávám. Jalovec jde do zelí :-)
A šťávy vždycky zbyde, dávám ji do zavařovačky a rozdávám se zbylým zelím a knedlíky.
Jak kdy. tak= dávám občas i nějaké kořeí ať to není furt stejné, jalovčinky používám běžně - jako děti jsme je trhávali ale tady jalovce vymizely když cca před 35 lety povápnili z letadel celé Vsetínské vrch a a i jiné části Beskyd tehdy nebyly několik let vůbec borůvky. Borůvčí to přežilo, jalovce ne... nojo, Deza Valašské Mezíří - už "za komunistů" nám Beskydy ničila a pokračuje v tom dodnes nevěřm že Bečvu otrávil někdo jiný
Ale zpět ke kachně!
Výborná je s pomerančem!
To je opravdu mňamka!
To je hrozné s tím vápněním, ale já na Valašsku pár jalovců viděla, u nás rostou hojně, mohu si nasbírat kdykoliv. Můj tatínek vyráběl borovičku, to byla piplačka... nasbírali jsme i 5 kilo jalovinek