Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> Vraždy v kuchyni

Informace

Název: Vraždy v kuchyni
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 29.09.2020 13:52
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 118080x
Příspěvků:
1148

Toto téma sledují (4):


Předmět diskuze: Vraždy v kuchyni - Trestuhodne zločiny při vaření. A také naopak šikovné vychytávky. Nebo prostě co dnes vaříte.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Zkušenosti s lístkovým těstem
14.02.22 10:39:17 | #820

Dělali jste někdo lístkové těsto? Jestli ano, jak se vám povedlo a k čemu jste ho použili. A taky jak dlouho vydrželo



| Předmět: RE: Zkušenosti s lístkovým těstem
14.02.22 10:52:50 | #822 (1)

Nikdy. Já celkově skoro nepecu. Jediné vánoční cukroví.. to peču šíleně ráda. Jinak občas nějaká bublanina


 #820 

| Předmět: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým těstem
14.02.22 10:54:34 | #824 (2)

Já taky nikdy. a chystám se tento týden. Minulý týden jsme dělala tažený štrúdl. Ten se mi nikdy nepovedl a tentokrát byl úplně dokonalý, těsto se vytáhlo přes celý stůl. Mám spoustu jablek které musím spotřebovat a jablečné koláče dělám každý týden


 #822 

| Předmět: RE: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým…
14.02.22 11:17:22 | #832 (3)

Aha, tak to dej pak vědět, jak jsi dopadla. Ale jsi sikovna určitě, tak to bude dobrota


 #824 

| Předmět: RE: Zkušenosti s lístkovým těstem
14.02.22 11:05:14 | #828 (1)

Tak to jsem nikdy nedělal. Dneska si ho lze koupit už hotové, tak se s ním v restauracích nikdo už nedělá.
Ale nudlové těsto jsme dělali.


 #820 

| Předmět: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým těstem
14.02.22 11:08:17 | #829 (2)

no nudlové zase nedělám já :-) to mi přijde fakt jako hodně práce.

Kupované lístkové má takovou divnou pachuť, je vidět že je v tom kdeco, kyselina citronová, margaríny a emulgátory. DAlší dny po upečení se tak nějak divně splihne a rozmáčí


 #828 

| Předmět: RE: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým…
14.02.22 11:18:21 | #833 (3)

Jo, mi nepřijde, občas z něj dělá slanej strudl a je to cajk


 #829 

| Předmět: RE: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým…
14.02.22 11:25:55 | #834 (3)

No je fakt, že na to chce mít ideálně stroj. Jak robota na vytvoření toho těsta, tak strojek na tvoření nudlí. Vyvalovat to tuhé těsto válečkem, to by se mi fakt nechtělo.

Já s kupovaným teda nemám problém. Možná záleží i na výrobci. My kupovali běžně mražené, ale výrobce si nepamatuji.


 #829 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým…
14.02.22 11:37:46 | #836 (4)

Já taky kupuji, dosud. Některé je lepší a nekteré horší. No nevím, prostě se mi nechce kupovat a chtěla bych to zkusit. Třeba pak přejdu opět na to kupované.


 #834 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Zkušenosti s…
14.02.22 11:54:36 | #837 (5)

Ale jo, proč ne, nic proti dělání si těsta doma. Já teda postup znám (zhruba *30446*), ale nikdy jsem ho nedělal.


 #836 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Zkušenosti s…
14.02.22 14:04:02 | #838 (5)

Já nedělám domácí listové těsto od té doby co nechováme prase *2457*


 #836 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým…
14.02.22 14:57:36 | #842 (4)

Nudle dělané doma, to je úplně o něčem jiném, než ty kupované. Strojek je dobry, jde to rychle, ale jde to i bez něj. Mam jich vždy plnou sklenici do zásoby. Polevka úplně luxusni, to se nedá srovnat. Když, ratko, jíte hodně polévky, tak doporučuji to zkusit.


 #834 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Zkušenosti s…
14.02.22 17:09:55 | #844 (5)

my dělali nudle u babičky, a bylo to opravdu hodně práce, řezaly se takovým velkým nožem rozsypávaly se do různých dřívkách, pak natřepávaly- trochu se děsím toho. Fakt si netroufám.


 #842 

| Předmět: RE: RE: RE: Zkušenosti s lístkovým…
14.02.22 14:59:57 | #843 (3)

Přesně, domácí listové musí být mnohem lepší a zdravější. Jestli vydrží déle, než kupované, to by mě taky zajímalo. Z kupovaného to už druhý den je taková guma.


 #829 

| Předmět:
12.02.22 09:41:48 | #798

poslední dobou vůbec nemám inspiraci, co vařit. poradte. co dělat na ode? dneska? zítra? díky



| Předmět: RE:
12.02.22 10:07:35 | #799 (1)

zrovna peču kachnu. s červeným a bílým zelím. K tomu kynuté a bramborové knedlíky. Polévka s játrovými knedlíčky a zákusek je piškotové těsto s čerstvými malinami a rozšlehaným tvarohme se smetanou.


 #798 

| Předmět: RE: RE:
12.02.22 10:10:33 | #800 (2)

tak to ja bych asi přijela :D


 #799 

| Předmět: RE: RE: RE:
12.02.22 10:39:06 | #801 (3)

To asi všichni :-) Jen manžel chodí s dlouhým nosem, jako slinivkář si moc nepochutná. Ale jinak jsou všichni natěšení. Přijede syn s rodinou, máma i švagrová.


 #800 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
12.02.22 10:51:51 | #802 (4)

tak to jo... aspon, že tak..že ti má nekdo přijet. kdyby tohle byl běžný oběd u vás, byly bych zahanbena :) ale kacena je super nápad, to jsem dlouho nedělala


 #801 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
12.02.22 11:01:51 | #803 (5)

já měla jednu v mražáku, takovou obyčejnou z Penny marketu a je ze zkušenosti nejlepší :-)


 #802 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.02.22 11:17:56 | #804 (6)

Fakt? Tak se tam po ní podivam


 #803 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
12.02.22 12:56:13 | #805 (4)

Manžela lituju teda. To musí být mučírna *17904* . I když mně by bohate stačily čerstvé domácí knedlíky se zelím a šťávou. Nevím tedy, jak tu šťávu děláš, já jí připravuju vždycky dost, plný kastrůlek.


 #801 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
12.02.22 13:32:05 | #807 (5)

Šťávu nedělám nijak, prostě se vypeče z té kachny.


 #805 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.02.22 22:52:14 | #810 (6)

Já ke kachně do pekáče házim jednu, dvě kuličky jalovce. Šťáva je pak taková navonělejší.


 #807 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.02.22 23:00:09 | #811 (7)

Tak to zkusím. Jalovec jsem nikdy neměla, musím ho koupit.
U té šťávy mi jde především o to, aby jí bylo hodně. Mám na to vychytávky, už jsem to tu, myslím, psala.


 #810 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
13.02.22 23:56:18 | #813 (8)

Já vlastně teďka už prakticky standardně přidávam k pečenýmu masu (kuřeti, vepřovému) do pekáče bobkový list a jednu, dvě kuličky nového koření. Případně tam podle nálady přihodím ještě ten jalovec nebo třeba pár semínek fenyklu či anýzu. *29716*
Ke kachně ale určitě ten jalovec, chuťově mi k ní pasuje.

Ani se nepamatuju, jaké máš ty vychytávky?


 #811 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 14:48:38 | #840 (9)

Peču pomalu kachnu na "polštářku" z cibule. Po několika hodinách kachnu vyndám, zbytek sleju do kastrůlku, nechám usadit, tím tukem nahoře poleju kachnu vráceno na pekáč a dám ještě do trouby (plus máslo, plus přidám kachní játra, případně do rohu pekáče trochu nádivky). A vyrobím tu omáčku - nechám několikrát vysmahnout tu cibuli se šťávou, nakonec zahustím hotovou jíškou světlou i tmavou, provařím, sůl, masox, kousek másla.
U nás byla vždy priorita, aby toho bylo hodně. Suché knedlíky by nikdo nejedl. Takže polévat jak tou omáčkou, tak šťávou z pod kachny, podle chuti. Pokud máte někdo lepší recept na šťávu- omáčku, ráda se přiučím.


 #813 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 07:22:25 | #814 (7)

Já dvě menší jabka, tedy strčím je dovnitř kačeny. A potřu mletým kmínem kachnu. Víc tam nedávám. Jalovec jde do zelí :-)


 #810 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 07:24:00 | #815 (8)

A šťávy vždycky zbyde, dávám ji do zavařovačky a rozdávám se zbylým zelím a knedlíky.


 #814 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 09:04:23 | #816 (8)

Jak kdy. tak= dávám občas i nějaké kořeí ať to není furt stejné, jalovčinky používám běžně - jako děti jsme je trhávali ale tady jalovce vymizely *13417* když cca před 35 lety povápnili z letadel celé Vsetínské vrch a a i jiné části Beskyd *2527* tehdy nebyly několik let vůbec borůvky. Borůvčí to přežilo, jalovce ne... nojo, Deza Valašské Mezíří - už "za komunistů" nám Beskydy ničila a pokračuje v tom dodnes *13417* nevěřm že Bečvu otrávil někdo jiný *13417*

Ale zpět ke kachně!
Výborná je s pomerančem!
To je opravdu mňamka!


1  
 #814 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 10:19:30 | #817 (9)

To je hrozné s tím vápněním, ale já na Valašsku pár jalovců viděla, u nás rostou hojně, mohu si nasbírat kdykoliv. Můj tatínek vyráběl borovičku, to byla piplačka... nasbírali jsme i 5 kilo jalovinek


 #816 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 14:06:08 | #839 (10)

Jj, to znám - asi proto nemám borovičku ráda *27179*


 #817 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 10:58:50 | #825 (8)

Jo do zelí se taky dá dát spousta věcí *29716*


 #814 

| Předmět: RE: RE:
12.02.22 12:58:24 | #806 (2)

U nás se dneska griluje a je roztopená udírna. Mladi něco slaví, tak se přiživím bez vaření.


 #799 

| Předmět: RE: RE: RE:
12.02.22 13:37:35 | #808 (3)

Tak to je nejlepší reseni:))


 #806 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
12.02.22 13:46:07 | #809 (4)

Viď *17913* . Já jsem si v životě moc neužila toho najíst se bez práce. Vařila jsem pořád jak mourovatá, tak si ty chvíle vychutnávám. Ale mladým ženám bych poradila, aby se nestaly otrokem vaření. Občas ano, umět uvařit, to ano, ale rozmazlená rodina si na to moc rychle zvyká *17904* .


 #808 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 10:36:00 | #818 (5)

Tak to já je dobrým jídlem rozmazluju ráda...


 #809 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 10:37:56 | #819 (6)

Já taky, dokud jsou strávníci tak mám důvod k blaženosti vaření.


 #818 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 10:46:59 | #821 (7)

Ale pochopitelně všeho moc škodí. Jak byly ty lockdowny a byli jsme furt všichni doma a já vlastně vařila furt.. tak už jsem toho taky mela plný zuby.. Hlavně furt vymyslet co..


 #819 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 10:52:52 | #823 (8)

No záleží jestli jste samí staří nebo i děti. My jsem staří a pro nás s manželem stačí zeleninová polévka. Dnes vařím nudle s tvarohem a zítra květák s vajíčkem a brambory :-) NIjak se s tím nepářu.


 #821 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 11:15:31 | #830 (9)

Mám téměř čtyřletého loupeznika.. tzn oběd polívka a hlavní jídlo a svacinky.. no celej program.


1  
 #823 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 11:16:09 | #831 (9)

Dneska polívka z červený čočky a mrkve a smažená cuketa s kaši a rajčatové salát...


1  
 #823 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 11:36:03 | #835 (10)

mňam, to je přímo opulentní bohatý oběd


 #831 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.02.22 14:52:39 | #841 (8)

No právě, nejhorší je muset a dennodenně. Já jsem se vlastně životem provařila *17904*.


 #821 

| Předmět:
26.10.21 14:07:57 | #790

Jak oloupat vejce?
Jakmile jste uvařili vejce, horkou vodu slijte a ihned na ně napusťte studenou vodu. Díky tomu se přeruší proces varu. Ve studené vodě je nechte ležet jednu až dvě minuty. Nyní je čas na loupání. Vajíčko vezměte do dlaně a na užší straně vytvořte malou cca 3 mm dírku. Na širší straně odloupněte 2-3 cm skořápky. Nyní stačí, když do malé dírky fouknete. Uvařené vejce vám vypadne. Aby vám ale potravina neodletěla tam, kam nechcete, vyfukujte vejce nejlépe do misky. Trik ale funguje i bez větší dírky. Pokud nechcete vajíčka hledat po kuchyni, vytvořte pouze malou dírku na užší straně vejce a do ní foukněte. Poté vajíčko oloupejte běžným způsobem.


1  

| Předmět: RE:
26.10.21 14:08:59 | #791 (1)

Zkoušeli jste? Já zatím ne, ale moc se mi to nezdá, že by to fungovalo.


 #790 

| Předmět: RE: RE:
26.10.21 14:38:18 | #792 (2)

Myslím, že někde na to bylo i video a mělo by to určitě fungovat, nějak. Ale nejspíš se staršími vejci, které už nejsou tak přilepené k slupkám. Nemám vyzkoušeno.



| Předmět: RE: RE:
26.10.21 16:49:11 | #794 (2)

Já jsem to foukání nějak nepochopil. *29716*


 #791 

| Předmět: RE:
26.10.21 16:36:11 | #793 (1)

nemám vyzkoušeno, v každém případě se lépe loupe vejce když je rychle schlazeno studenou vodou, tedy alespoň pár vteřin do studené. Pak to jde i když je čerstvé.


 #790 

| Předmět: RE: RE:
26.10.21 16:50:22 | #795 (2)

Jo tím zchlazením se oddělí bílek od skořápky, vznikne mezi nimi jakoby puklina.


 #793 

| Předmět: RE: RE: RE:
26.10.21 19:06:30 | #796 (3)

No a do té právě fouknes, a ono se ti to oddělí.
Až to zkusím, napíšu výsledek.
Jen nevím jestli ta procedura s jednou malou dírkou, druhou větší, s foukáním, neni nakonec složitější, než to rovnou oloupat.


 #795 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
26.10.21 19:11:07 | #797 (4)

Jo aha *29716*


 #796 



| Předmět:
27.05.21 10:36:18 | #780

Šla jsem si koupit pití a přišla na to, co hraje v pekle.. je to rádio penny :))


1  

| Předmět:
24.05.21 18:18:37 | #772

Jinak všechny zdravím



| Předmět: RE:
25.05.21 14:58:15 | #776 (1)

Taky zdravím, a díky za prispevky *366* .


 #772 

| Předmět:
24.05.21 17:39:10 | #767

Sójová omáčka je dobrá,jen se musí sehnat ta pravá nechemicky upravená,ale fermentovaná sojová omáčka je dobrá, třeba já mám rád tamari a shoyu sojovou omáčku.



| Předmět: RE:
25.05.21 14:59:41 | #777 (1)

Zajimave, to jsem nevěděla, že jsou různe sojovky. Asi bych si tedy sehnala tu zdravou. Nemáš tip, kde ji najit?


 #767 

| Předmět: RE: RE:
25.05.21 19:02:14 | #779 (2)

Ahoj v bio krámku ale pozor cenově jsou někde jinde jak ty chemicky nezdravé stojí kolem 70 Kč,ale hele není nic lepšího a cena se mi zdá ok ta sojovka je chutnější a déle pak vydrží a výrazná, tamari omáčka sojová je dobrá na studenou kuchyni co jsem slyšel,ale použil i na teplou,ale nejvíc používám shoyu sojovou omáčku.


 #777 

| Předmět:
24.05.21 12:44:55 | #759

Dnešní oběd.. prasarna z mekace.. oujee :)))


1  

| Předmět: RE:
24.05.21 16:47:45 | #760 (1)

Ja jsem dnes uvařila neco, k cemu jsem neměla odvahu cele manželství. Dělávala to maminka, kdyz jsme měli málo peněz, a mně to neuvěřitelně chutnalo. Mísa skvělých čerstvých knedlíků a k nim - guláš ze špekáčků. Ne jako burtgulas, je to bez brambor, takova pikantní omáčka, okorenena protlakem, paprikou, cesnekem, majoránkou, s krásnou barvou.
A vedle jsem měla pro ostatní koprovku... Tu zas nejim ja.


1 1  
 #759 

| Předmět: RE: RE:
24.05.21 16:50:35 | #761 (2)

No to může být dobré, dnes jsou špekáčky dražší než maso.


 #760 

| Předmět: RE: RE: RE:
24.05.21 16:54:15 | #762 (3)

Ja je miluju. Taky si dělám špekáčkovou čínu, kdyz jsem sama.


1 1  
 #761 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 17:09:01 | #763 (4)

Co to je? :-))


 #762 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 17:17:58 | #764 (5)

Normálně, na cibuli proužky špekacku, ochutit vsim, co davas do "české"číny, sojovka, magi, kečup, pepř, paprika, česnek atd., k tomu co dům da, hrášek, žampiony, pórek. Proste takovy mišmaš. Jedna známá to nabízí chlapům, kdyz se neco staví, prý to zmizi driv, nez všechno ostatní, co jim dává.


1 1  
 #763 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 17:21:31 | #765 (6)

Tak to neznám. Sojovku, magi, kečup není součásti mojí kuchyně. Tedy vůbec to nepoužívám. Česnek v poslední době taky ne. Možná to připomína ragú, tedy na kostičky maso, podusit a přidat nějakou zeleninku.


 #764 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 17:28:58 | #766 (7)

Klidně, ze spekacků se da udělat cokoliv.


 #765 

| Předmět: RE: RE:
27.05.21 10:39:00 | #781 (2)

Sekačky miluje taky. Třeba buřty na pivo jsou bezva


1  

| Předmět:
21.05.21 10:58:04 | #752

Příští týden už snad otevře můj milovaný bufet :))



| Předmět: RE:
21.05.21 16:39:13 | #753 (1)

Bufety, to ještě existuje? Za socialismu jich byly mraky. Teď jsou ulice same hadry, herny, bary. Něco dobrého sezobnout, levně a rychle, to se na ulicích jen tak nepodaří.


 #752 

| Předmět: RE: RE:
22.05.21 12:34:25 | #754 (2)

Jasně, existuje. Aspoň v Praze. Herny a bary už vykonali, skoro žádný tu nemáme. A míst, kde se za slušné peníze najis je tu dost. I když ten můj bufet je i tak vyjimecnej.. v centru Prahy si tam dáš tak 120 Kč polívku, hlavní jídlo a pití. Jsem tam strávila tak třetinu mladí:))


1  

| Předmět: RE: RE: RE:
22.05.21 12:37:16 | #755 (3)

Vykopali, ne vykonali



| Předmět: RE:
22.05.21 14:23:42 | #757 (1)

Já dokud to neotevřou bez neustálého testování, tak nikam nevkročím. A na jídlo s sebou některé podniky fungují celou dobu.



| Předmět: RE: RE:
24.05.21 10:50:15 | #758 (2)

Myslím, že tam možná test nebude třeba. Nevím. Každopádně se večer přihlásím na ockovani a už to nebudu muset řešit


1  

| Předmět:
08.05.21 15:21:14 | #709

Co si myslíte o tofu? Nikdy jsem to ještě neviděla, ale začínám o tom uvažovat. Je to opravdu tak zdravé?
Sojove maso znam, mně docela chutná, ale rodině ne. Ale to pry zdrave neni, po té slozite výrobě uz to nema se sójou nic společného.


1 1  

| Předmět: RE:
08.05.21 15:22:09 | #710 (1)

Nechutná mi ani maso, ani tofu


 #709 

| Předmět: RE: RE:
08.05.21 15:22:48 | #711 (2)

myslela jsem sojové maso.


 #710 

| Předmět: RE:
08.05.21 15:31:41 | #712 (1)

https://m.youtube.com/watch?v=cPNGlXXW9bQ
Tenhle recept mě zaujal. Mu Yuchun je můj oblíbený léčitel.


1  
 #709 

| Předmět: RE: RE:
08.05.21 15:38:19 | #713 (2)

hmmm, tohle není jídlo které znám. Tedy žádnou z ingrediencí nejím :-)))


 #712 

| Předmět: RE: RE: RE:
10.05.21 12:17:07 | #715 (3)

no jo, středozemňačka *29716*


 #713 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
10.05.21 16:44:10 | #716 (4)

jím to na co mám narostený žaludek :-))


 #715 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
10.05.21 19:43:53 | #717 (4)

*27179* já četla "středozelňačka" *27179*

mmch: když jsem vařila pro vegany, dělala jsem zelňačku s tofu, to mne naučila jedna veganka. Copak o to, sníst se to dalo.... *13417*


1  
 #715 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
10.05.21 19:51:40 | #718 (5)

Zelňačka s tofu, to mi tedy nejde vůbec dohromady. Tofu, to chce asi jiny přístup.


1  
 #717 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
10.05.21 21:35:41 | #719 (5)

Taky nám snacha občas tofu udělá, ale nejím to. No já nejím ani mořské plody :-)) A pokud je jím tak hned je taky vykadím. Prostě moje trávící soustava je taková ta přízemní. Kus masa, nějaká zelenina, brambory nebo knedlík. Ale může být i rýže, kus chleba s máslem :-))


 #717 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
11.05.21 14:01:38 | #722 (6)

Aha, tak to jo. Když žaludek poručí, tak se člověk musí přizpůsobit. Já myslel, že je to jenom nějaký takový ten náš móres *29716*


 #719 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
11.05.21 15:18:51 | #723 (7)

vůbec ne móres, kdysi jsem celkem zvládala cokoliv. Pak jsem si v Jižní Americe urvala šílenou srajdu z mořských plodů a už jsem se toho nezbavila nikdy. No a v Asii jsem trpěla z jejích jídla taky, dokonce jsem to jednou nestihla doběhnout domů, nesla jsem dítě v náručí a ve výtahu se potento....


 #722 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
11.05.21 15:21:31 | #724 (8)

Ono nakonec z pohledu asijské kuchyně, tedy pokud tam člověk žije a nakupuje pak zjistí jaká vzácnost je mouka, chleba, cibule, mrkev, brambory.... nebo i mléko, smetana. To jsou ty nejvyhlášenější dobroty ze všech, a to co se nazývá asijskou kuchyní, je fakticky východisko z nouze, protože jíst se musí. Tak se jí tofou a různé houby, a různé sušené nevímco, protože kus čerstvé brambory nebo cibule není


 #723 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
11.05.21 17:28:06 | #725 (9)

Podle mě tradiční asijské kuchyně jsou vysoko nad moderními západními.
Mleko, to je kapitola sama pro sebe. Už jsem sem myslím davala studii o vzniku nádorů po mléčné bílkovině.


 #724 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
11.05.21 19:06:47 | #726 (10)

To asi záleží jak kde. Myslím že v Japonsku má jídlo velice vysokou úroveň. Tradiční Čína je smažená, tedy většina jídel se smaží v pánvi na oleji. To kvůli dezinfekci.


 #725 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
11.05.21 19:18:44 | #727 (11)

Ano, to je pravda, Japonsko ma vysokou úroveň a jídlo je i zdrave, viz dlouhověkost. Akorat nevim, jestli by mi chutnalo.
To Čínske smažení mě zaráží, trochu odrazuje, vždyť to neni zdrave...


 #726 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
11.05.21 19:20:19 | #728 (12)

Oni moc nepoužívají ledničky, nechávají jídlo stát nebo jen tak viset někde na šňůře. Kolem lítají muchy. Takže všecko vysmažit. I salát.


 #727 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
11.05.21 19:25:01 | #729 (13)

Taky se v Ásii tradičně chodí jíst ven, mají takové jídelní vesničky. Jsou to budky v který se vaří (smaží) jídla a lidé sedí uprostřed na lavicích a jedí to. Je to levnější než si nakoupit v supermarketu a uvařit doma. Ale také je to riziko, že člověk sní něco co nezná či nikdy neviděl :-) ale ono je to nakonec jedno když to pořádně usmaží. Po krátké době mi definitivně stávkovalo trávení a vařila jsem doma z toho co bylo k dostání.


 #728 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
11.05.21 19:38:28 | #730 (13)

To mě nikdy nenapadlo, ze tohle je důvod toho smažení *17833*. A toho, ze nepoužívají moc zeleninu syrovou, myslim. Tohle mě odradilo od makrobiotiky. Syrove povazuju za nejzdravější.


 #728 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
11.05.21 19:42:15 | #731 (14)

Syrové je určitě zdravé, v Asii tedy tam kde jsem byla se to alespoň hodí do vařící kuřecí polévky. Nejí se nic co by neprošlo varem.


 #730 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.05.21 10:56:51 | #734 (12)

Japonskou kuchyni znám jenom z kuchařky, a co jsem koukal, tak je to úplně jiná kuchyně než čínská. Oni mají třeba i dušená a vařená jídla, což číňská kuchyně asi moc nedělá, i když na druhou stranu čínská kuchyně je daleko pestřejší než jenom to, co známe ze zdejších čínských restaurací.


 #727 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.05.21 11:20:04 | #735 (13)

Ta pestrost čínské kuchyně spočívá v tom že snědí úplně všecko co se pohne


 #734 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.05.21 13:58:29 | #742 (14)
*27179*

 #735 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.05.21 13:10:19 | #736 (13)

Já znám vlastne všechny asijské kuchyně jen z kuchařky, a útržkovitě. Na té japonské jsou zrejme nejzdravejsi syrové ryby. Jenze k tomu mam odpor, nevim, jestli bych se to naučila mit rada. Protoze zdrave to určitě je. My se ale stejne k čerstvým mořským rybám nedostaneme, takže to máme vyřešené.


 #734 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.05.21 14:18:16 | #747 (14)

Já jsem čerstvé ryby jedl jako sushi a to je opravdu výborná záležitost. Jinak oni ty ryby předtím než je dají do pusy, namáčí v sojové omáčcce, a to proto, že prý má desinfekční účinek (ta japonská tedy, ne ta naše).
S těma rybama máš pravdu, ryba se za čerstvou považuje do 24 hodin po zabití, což je ohledně mořských ryb vzhledem k naší zeměpisné poloze trochu problém.


 #736 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 10:51:54 | #733 (10)

Tak ono taky mléko je biologicky určeno mláďatům, dospělí jedinci by neměli mít potřebu ho pít (člověk je prý jediný živočišný druh, kde ho dospělí pijí).


 #725 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.05.21 13:25:25 | #738 (11)

Jiné druhy ovšem nevyrábí sýry a jogurt..



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 10:48:59 | #732 (9)

No je fakt, že kromě mrkve jsem se s těmito surovinami v čínské kuchyni nesetkal. Thajská kuchyně akorát používá kokosové mléko, ale to nebude asi vyráběno z živočišného mléka. Jinou asijskou kuchyni z praxe neznam.


 #724 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
11.05.21 13:59:28 | #720 (5)

jo a čtvrtkočesnečka *27179*
Já tofu teda hodně dlouho nejedl, ale asi by mi to nevadilo. *29716*


 #717 

| Předmět: RE:
10.05.21 12:16:27 | #714 (1)

Já ho jedl párkrát naposledy někdy před 25 lety a pamatuju, že mi docela chutnalo. Ale jaká je jeho výživová hodnota, to nevim. Z receptů jen vím, že existuje i uzený sýr Tofu.


 #709 

| Předmět: RE:
12.05.21 13:22:59 | #737 (1)

Tak pak dej vědět, na co jsi přišla, zajímalo by mě to. Jedni tofu a spojů vynesení do nebes, jiní zapracujou. Já obecně sojivy náhražky jako mléko nebo maso nekupuju a nejím. A tofu dávám jen do miso Polívky. Jinak taky nevidím důvod nedat si místo něj flakotu



| Předmět: RE: RE:
12.05.21 13:30:26 | #739 (2)

Noro, nepřijdu asi na nic, už mě to nadšení přešlo. Kvůli tomu, ze asi jediná pozivatelna úprava je smažení, a já jsem hledala neco dietnejsiho a zdravejsiho, smažit můžu tisíc jinych lepších věcí. Potrebovala bych ozdravnou kůru, ale aby to bylo i dobré *17946*.


 #737 

| Předmět: RE: RE: RE:
12.05.21 13:30:56 | #740 (3)

Zkus to miso



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 18:14:16 | #771 (4)

Miso pasta je fermentovaná sója a je zdravá.


 #740 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 18:56:04 | #773 (5)

Fermentované jídlo má moc histaminu. Né každý na něj reaguje dobře.


 #771 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
24.05.21 21:56:54 | #774 (6)

Zase když se tu psalo o soje tak sója prošlá fermentací je zdravá , lépe stravitelná a třeba časté jezení sóji v kostkách tedy prášek sójový je nezdraví.


 #773 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.05.21 07:27:01 | #775 (7)

Ano, nejím sóju v žádné podobě. Je mi cizí, kdysi jsem zkoušela jíst sójové výrobky, ale časem to usnulo. Dám si raději nudle s tvarohem, pokud to má být bezmasé jídlo.


 #774 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.05.21 18:59:01 | #778 (8)

Však jo já jen pro info kdyby někdo chtěl něco vařit,jsem kuchař a teď jím 6 let vegetariánsky a naučil se i z jiných jídel brát info.


 #775 

| Předmět: RE: RE: RE:
12.05.21 13:37:06 | #741 (3)

Zjistila jsem v poslední době, že existuje něco jako histaminová intolerance. To mě utvrdilo v tom, že mé tušení a instinktivní vyhýbání se některým jídlům je celkem správné. Takže čerstvé potraviny, neuležené, neuzrálé a nekysané. Všecko uleželé, uzrálé a kysané mě může (někdy ne) způsobit problémy tzv. histaminovou intoleranci. Zjistila jsem že bezpečně můžu jíst chleba, rohlík, máslo či kus čerstvého masa, brambory, rýži. U ostatního vím že to mohu jíst ale né v kvantech jak jsem měla zvykem. Patří sem ryby, kuře, kousek sýru, kousek šunky, jogurt, kyselé zelí, tvaroh, buchty etc. Přestala jsem jíst čokoládu, zákusky jen opatrně zejména když jsou starší. Zmrzlinu taky jen trochu. Vše co je uleželé, zakonzervované, usušené nebo nějak ležící, není pro můj organismus vhodné.


 #739 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 13:58:54 | #743 (4)

Jedinou intoleranci, kterou mám já je na nedostatek jídla :)) ty jsi žila v Asii?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 14:06:30 | #744 (5)

Jenom krátce, pár měsíců v Singapuru. Hlídala jsem vnuka a staršího kluka od snachy, protože rodiče chodili do práce. No a byla jsem na dovči v Hong kongu, tam jsme se s manželem stravovali co jsme našli :-))


 #743 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 14:16:18 | #745 (6)

Tyjo, to je dobrý. To jistě byla super zkušenost. Já bych se do Singapuru moc ráda podívala.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 14:18:11 | #746 (7)

Ono i Hong kong bych ráda videla



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 14:19:18 | #748 (4)

hm, tak o tom jsem nikdy neslyšel...


 #741 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 14:22:56 | #749 (5)

Já to zjistila před týdnem. Od té doby si dávám pozor a vysadila jsem Zodac. Zdá se že opravdu něco na tom bude. Určitá jídla mi nedělají dobře, a jsou to jídla postarší, vzpomínám si že jsem měla problémy i po houbách, které ležely v ledničce. Najendou začne hořet obličej, naskáají červené fleky, může se i zanítit kůže... prostě se aktivují tzv žírné buňky, které způsobují zánět. A ty si hledají nějakou záminku protože jsou aktivní.


 #748 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 15:09:18 | #750 (6)

Takže všechno čerstve, ne druhy den ohřívané? A když se to čerstvé zamrazi a pak ohreje?
(Ja tedy instinktivně mam odpor jak k ohrivanym jídlům, tak z mrazáku. Dělám kazdy den cerstve, třeba jen dvě porce. A všechny kamarádky, svagrove atd. mi říkají, že jsem blázen, kazdy den varit.)


 #749 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
12.05.21 15:52:32 | #751 (7)

Přesně tak, nemělo by se to ohřívat ani mrazit, nepoužívat mražené či jinak konzervované potraviny. Je ale pravda, že se tomu člověk nevyhne. Jen by to neměl přehánět a dát pokud to jde přednost čerstvému jídlu před ohřívaným. Já dnes taky jedla ohřívané maso, protože včera jsem udělala na dva dny. Ale brambory jsem měla čerstvé, brokolici taky čerstvě uvařenou.


 #750 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
25.10.21 19:19:05 | #783 (4)

Znám, ale mám ji jen u alkoholu. Čím jsem starší, tím je to akutnější. I když si dám na chuť, jednou za čas. Nějaký alkohol je bez problémů, ale u něčeho mi zčervená obličej a krk a pálí to, jak kdyby mě žahla kopřiva. U jídla se mi to neděje. To ti nezávidím.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
25.10.21 21:52:02 | #784 (5)

To ale nebude alergie *17904* .


 #783 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.10.21 22:01:18 | #786 (6)

A co to tedy bude? Napadlo mě to, jelikož v alkoholu je taky histamin. Mám načteno už delší dobu. Jestli je to něco jiného, tak by mě zajímalo, co? Děkuji.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.10.21 22:20:52 | #787 (7)

Aha, tak to jsem nevedela. Ale dívala jsem se, v alkoholu je histaminu moc málo: Obecně však je, že jde asi o 100 miligramů v potravinách a 2 miligramy v alkoholu. Ale pak tam píší, že alkohol zhoršuje účinky histaminu (ale spíš mi to připadá, že histaminu přijatého z potravy).
V alkoholu bývají chemikálie, po těch byva spatne mně *33951*. Proste nekvalitní alkohol je svinstvo. Drahy kvalitní by škodit tolik nemel.


1  
 #786 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.10.21 22:45:05 | #788 (8)

Tak to je možné. Ono se mi to právě stává s všelijakým alkoholem. Něco je ok a něco ne. Náhodně. Ale když o tom přemýšlím, tak opravdu ta kombinace ještě nenatrávené potravy, která má v sobě víc histaminu, s alkoholem dohromady, by mohla být příčina. To mě vůbec nenapadlo. Dobrý postřeh. Děkuji moc za radu. Na tom už se dá stavět.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
25.10.21 22:48:30 | #789 (9)

Těší mě, že si rozumíme, ano, takhle presne jsem to myslela.


1  
 #788 

| Předmět: RE:
22.05.21 14:19:52 | #756 (1)

Dá se koupit už docela dlouho ne? Mě to docela chutná, i když jsou různě zpracované, popř. ochucené. Dle různých článků by to mělo být daleko stravitelnější než sojové maso, které ač mi nevadí, tak je údajně díky dnešní průmyslové výrobě dost nehodnotné a nestravitelné. Dostupné tofu se sice také určitě takhle vyrábí, ale přece jen se jedná o úplně jiný produkt. Navíc existuje i fermentované tofu.



| Předmět: RE:
24.05.21 18:09:49 | #770 (1)

Tofu je lepší jak kostky sójové,ty jsou vytvořeny bezfernentace tudiš né.Tofu ano,jsou mnoha způsoby upravené miluji marinované a uzené.Nej fermentované je tempeh.


 #709