Mnichale, tak na tom je vidět, jak jsme každý jiný. Já tloustnu, když snídám. Vlastne dodržuju ten částečný půst. Nejím cca 16-18 hodin, zbylou dobu cokoli, a dost. Vyhovuje mi to, a někomu zase ty menší dávky rozdělené na celý den.
Mnichale, tak na tom je vidět, jak jsme každý jiný. Já tloustnu, když snídám. Vlastne dodržuju ten částečný půst. Nejím cca 16-18 hodin, zbylou dobu cokoli, a dost. Vyhovuje mi to, a někomu zase ty menší dávky rozdělené na celý den.
Jo půsty znám také ten co o něm píšeš se mu říká přerušovaný půst znám jednu osobu co neji do 12 hodin a pak začne jíst, já půsty beru spíše z duchovního hlediska a musí se na ně člověk připravit,kdysi dávno jsem vydržel nejdéle 5 dní bez jídla a první den půstu jsem i čistil střeva, což každý používá něco jiného na čištění střev.Ty malé porce na celý den jím podle knih Toma Brichace kde učí i jíst tak aby jídlo i zdravé pomáhalo dát dolů tolik kolik potřebujeme.
Tak to taky,já myslel ty co si vyvolas sama,jako někdo zkouší domácí klystýr, já zkoušel pít slanou vodu ,nebo Senný čaj,nebo je dobré joginske cviky na střeva,ale u mě pomáhá Zaječická a mnoho známých mi říká že jak to piju že toho piju moc že stačí 250ml no a já vypiju i 2 litry,ale pak bydlím na WC
No čištění střev se dělá nepravidelně,pouze když se člověk cítí vnitřně jinak.
Ostrá jídla mají zahřívací proces,jednou v zimě jsem byl u Indů na jídle a dal si pastu,kde stačí jen ždibec na prst a já si to dal do misky a samotné jedl a se mi smáli, poněvadž mi pak řekli že tuto pastu,takto nejí,ty jo fakt pálilo, že pusu jsem zachraňoval capaty.
Ale pak jak mi bylo po těle příjemně,jsem k nim přišel v zimě vymrzly z venku a dost to pomohlo na zahřátí,od té doby rád dělám moc ostrá jídla i nejvíc v zimě.
Dá u mě trénink už jako kojenec když strejda dělal dvě polévky,jednu ostrou pro všechny a jednu pro mě neostrou,mamka mi šla ohřát polévku a divila se že jsem v obličeji červený a říká hele,co to je za polévku co kluk teď jí?On se zděsil,prej to je ta pálivá pro ostatní že si jí mamka zpletla,no co asi jsem dobrý oddíl.Od té doby asi miluji ostrá jídla,ale u těch Indů to jsem zneznamosti šel do hodně velkého levelu.
Asi, kousek od místa kde pracuji je indická restaurace (teda jestli tam ještě je), a vím že u nich i to nejjemnější jídlo trochu zatápí, a to to ještě dělají velice něžně pro nás středoevropany :-).
Jaké nemoci? Já jedla indické (od Indů) v Singapuru, když jsem měla v kočárku vnuka. Nestihla jsem doběhnout domů... musela jsem prát kalhoty. Od té doby jsem na indické opatrná.
No údajně se např. nedostane salmoneloza, apod. Ale každopádně chilli je velmi prospěšné na kardiovaskulární systém, roztahuje cévy, apod.
Ano ty cévy pravda,proto se krev z rychlí v cévách a je člověku teplo to ten zahřívací proces.
To chápu, zejména pokud člověk žije někde u rovníku kde je to ho opravdu hodně a může chytnout malárii a podobné svinstva. Chápu ostré jídlo jako mobilizaci organizmu, nastraží se na boj.
No to bylo možná klimatem, hodně lidí co tam z Evropy přijelo měli sračku,ono i ta voda není koser tam.
To je civiizovaná země. Vodou to nebylo. Bylo to tím jídlem. Sračku jsem dostala v Jižní Americe, takovou že jsem srala každých 5 minut den a noc. To bylo pročištění organizmu :-)
Tak ono když na některé koření nejseš zvyklá, tak to může vyústit v průser :-). To platí i o chilli, a mě přijde že i odrůda chilli hraje roli, nejen výsledná pálivost, i když ta je zpravidla dráždivější.
A to že je někde civilizovaná země ještě nemusí znamenat, že je voda vždy Ok. Prostě na vodu co jsme zvyklí my tady, např. kohoutkovou nemusí být zvyklý každý ostatní. Přece jen jsou tam prvoci a další organismy. Myslím ve studené. Vím že do ciziny vždy doporučovali flašku slívovice např. :-)
Kohoutková se v takových zemích nepije nikdy :-) Oni to vůbec neznají, aby se napili z vodovodu.
No Singapur je kousek od Indie a tyto části země mohou být civilizované,ale co vím tak voda tam není moc kvalitní,nemuselo to být jídlem,ale spíše si myslím že vodou , mám kamaráda v Anglii žil pár let v Praze a pochází z Indie a sám mi říkal že,aby měli dobrou vodu musí jí filtrovat nebo převážet, řeka Ghanka je nejšpinavější řekou,koupou se v ní a do kanalizace, která vede přímo do řeky splachuji i extrementy což nesmím zapomenout že pálí na břehu řeky mrtvoly a sypou do řeky.Singapur bych řekl ,asi že nejsi zvyklá,ono totiž přijet jinam do jiného klimatu a jíš jejich jídlo nemusí ti hned sednout.Co ale vím tak každý co jel do Asie v okolí Čína,Malajsie či Indie měl z vody střevní problémy a každý koho znám co tam byl mi to potvrdil,ale odesnelo to během pár dní,jde o změnu na které si tělo zvyká totiž.
Já tam byla delší dobu, protože jsem hlídala vnučka. A blbě se mi udělalo jen po tom jediném ostrém jídle. Všecka ostatní tradiční jídla byla OK.
Nějaké nudle s červenou kari omáčkou. říkala jsem že hci málo ostré, tak se smáli že jo, že mi dají jen tak trochu ostré:-)) Ale nakonec se mi vůbec nic nestalo. Posrala jsem se jen jednou a zase bylo dobře.
To fakt nevím, ale asi tam nějaké maso bylo. Zelenina a možná nějaké kousky "něčeho". Já to moc neuměla rozlišit, tedy nevyznala jsem se co je co. To byly takové budky a každý něco svého nabízel. Jak jsem chodila s vnukem na procházku, občas jsem něco zkusila. Čínské bylo všecko smažené, tomi moc nešlo. Thajské jsem si dávala pravidelně, Malajské taky, a chtěla jem taky zkusit indické :-)
Jinak můj žaludek je velice odolný, nebojím se jídel, co mi nesedne to se rychle vyloučí ale až tak rychle to být nemusí.
V té Malajsii se dost často připravuje na palmovém oleji třeba i tím že my zde vaříme na jiných olejích jak je palmový či kokosový tuk,i když jsme zvyklý odsuď z ČR jíst palmový olej ztužený tak v tom oleji co na něm mohou restovat a jinak upravovat jídlo může pro nás být taky agresivní a právě i ta voda se dává na to podlevani v tvém jídle myslím že v omáčce a nudle kde se voda připravuje.
voda se převařuje. Tedy pijí zásadně převařenou vodu, je to tam tradice. Co se nepřevařuje a je celkem dobré, je třtinová štáva, která se lisuje přímo na místě.
Tak tím pádem ten olej tedy tuk na který tady nejsme zvyklý na něm vařit.
To je možné. Mohl být starý, přepálený a mohlo to být i to nezvykle ostré. Ne každý snáší pálivost. Tělo to může rychle vyloučit
Spíš ta exotika palmový olej nejsme na něj moc navyklý,ale neboj oni kdyby přijeli sem a jedli naše jídla tak by měli taky zažívací problémy,jde o to že tělo není zvyklé,vem si třeba člověk co celý život jí pouze maso,uzeniny a fastfood a začne z ničeho nic tedy zkusí jíst vegetariansky,tak bude také mít problém zažívací což už vědci dokázali na subjektech.Ja jím vegetariansky a kdybych hned zítra začal jíst maso, přivodil bych si také komplikace, tělo, už není zvyklé.
Naše strava není tak hrozná, Tedy snacha i vyženěný vnuk jsou čistí Asiati a museli si u ná zvykat. Na jídlo si zvykli rychle. Jediný problém je, že snacha neum dělat taková ta rychlá jídla. namazat kus chleba nebo rohlík. Vnuci to milují :-) Místo toho mají k snídani rýži vařenou ve vodě (plavající ve vodě) s rozkvedlanými vejci :-))
To ano ostrá jídla jsou zdravá,no s tím ostrým teda jako nejvíc mě od Indů chutná smetanová čočková omáčka buď s jejich chlebem,nebo s rýží.
A co spánek? Nemůžes stále jen jíst, musíš také jen a jen někdy jen spát :-))).
Tak jasně že duševní pohoda je také důležitá a spánek dle člověka jak je navyklý.
No někdy se jen tak flákám, a ani nemusím jíst, ale zase ten odpočinek po správně nakrmeném pupku, mi někdy zkátka nedá spát, teda spíše nespat :-))).
Se spánkem je to nejednoznačné. Na jednu stranu se říká: Kdo spí, jako by jedl. Ale zase je ověřený fakt, že když se hodně spí, je menší potřeba jíst. Kdo chce zhubnout, měl by začít víc spát.
Tak to já mám naopak - když jsem moc najezená, nemůžu usnout. Asi to chce něco mezi.