Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2465137x
Příspěvků:
68217

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #33770

Zobrazit vše


| Předmět: RE:
19.04.23 20:03:11 | #33770
Reakce na příspěvek #33746

V principu máš s tím tvým výrokem pravdu a také existují : ... blázni, kteří jsou přesvědčeni, že komunikuji s neexistující bytostí


 #33746 

| Předmět: RE: RE:
19.04.23 22:47:03 | #33799 (1)

ad Ondi:
.."a také existují : ... blázni, kteří jsou přesvědčeni, že komunikuji s neexistující bytostí"..
k intenzivnejsimu zaobirani se tim, zda-li je komunikace ci dnes diskutovane slyseni hlasu nepritomnych mluvcich nadprirozene povahy projevem dusevni poruchy, u vetsiny theistu nedochazi predevsim diky absenci z toho plynouciho psychickeho utrpeni, tedy situace, kdy se konkretni jedinec neciti narusen diky zkusenostem, ktere proziva.. za predpokladu, ze je zkusenost slucitelna s nejakou nabozenskou tradici a lze ji tedy chapat v ramci konceptu a praktik zavedenych nabozenskych tradic, mohou verici naopak nabyt presvedceni, ze kuprikladu vedou dialog, ziskavaji vedeni, jsou kanalem, jehoz prostrednictvim nalezaji otevrenost jakemusi transcendentnimu radu apod. - nekteri maji treba pocit, ze se jejich zivot stal smysluplnejsim nebo ze dosahli jeho komplexnejsiho porozumeni.. studie o psychologicke funkci bludu s nabozenskym obsahem dokazuji, ze spiritualita poskytuje jeden z dulezitych zdroju pro zvladani diagnozy u pacientu s psychotickym onemocnenim - zatimco u jinak dusevne zdravych krestanu se tedy jedna o normativni duchovni zkusenost, u jinych muze byt to same dukazem dusevni poruchy *27179*

tedy interpretace halucinaci jakozto psychiatricke komorbidity versus "imanentni" zazitek v libovolnem transcendentnim referencnim ramci "sveta duchu" *27179*


 #33770 

| Předmět: RE: RE: RE:
19.04.23 23:23:07 | #33803 (2)

Ano, to je pravda. Na diskuzích jsem se setkal s pár duchovně založenými lidmi (vlastně to všichni byli ezoterici), kteří popisovali nějaké své pravidelné duchovní zážitky, které se mi zdály být projevem daleko spíš psychopatologie než duchovna. A to, že po ezoterické scéně pobíhají různí podivíni a opravdu duševně nemocní, kteří koncipujou nějaké své učení založené na své psychologii, a prodávají ho duchovně hledajícím, to je celkem známá věc.


1  
 #33799 

| Předmět: RE: RE: RE:
20.04.23 04:48:18 | #33815 (2)

Ta úvodní věta je parafrází na příspěvek jonatan1 #33746.
Nechtěl jsem to téma příliš ostřit.
Lidé jsou různí a hodnocení bláznovství je relativní. I blázen se považuje za normálního a normální může nad něčím kroutit krkem (svým) a doprovázet to prohlášením "to jsem z toho blázen".

Nejpozději po Freudovi víme, že výraz blázen je reliktem dávných časů a že lidé, kteří se chovají a jednají odlišně, než majorita společnosti, k tomu mohou mít různé důvody. Ty mohou souviset s rozličným charakterem jejich osobnosti, s okolnostmi a i s náladou. Pochopitelně jsou známy různé extrémější výkyvy mentálních a emocionálních stavů, jakými jsou různé fobie, různá nutkání, deprese, ztráta soudnosti, paranoia, epilepsie, erotomanie, sexuální orientace, cholerické výbuchy .... a pod.
Zkrátka toho, který mluví "do zdi" při intenzivní představě něčeho nehmotného a beztvárného a tvrdí že s tím přeludem komunikuje, že vnímá jeho odpovědi, kterými se pak řídí, mám potíže považovat za normálose. Mírnější označení takové osoby je "podivín".
Do jaké míry doprovází takové podivíny náboženství nevím a netroufám si ad-hoc určit, co je příčinou a co následkem.
Ostatně - zbývá ještě vyřešit jaký tvar má voda.

Nakonec - v žádném případu nechci nikoho urážet, nebo jak pravívá visitor - dehonestovat. Vycházím z přesvědčení (z víry), že na tomto DF se schazejí lidé dospělí, zralí a soudní.


 #33799 

| Předmět: RE: RE: RE:
20.04.23 11:58:03 | #33819 (2)

použil si slova "slyšení hlasů" o tom nepadlo ani slovo nechápeš význam slova komunikace?
to co tu píšeš může klidně existovat možná nějaká letniční hnutí jenže to nejsou katolíci.
Každý katolík tedy několik miliard lidí dennodenně komunikuje s Bohem
a hrstka ateistů ve světě si myslí, že jsou to blázni. *27179* *691*


 #33799 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
20.04.23 12:18:47 | #33822 (3)

A jak s ním komunikuje? Že"slyší hlasy" - tedy si v makovici vedeš takový monolog sám se sebou, kdy ale protistranu monologu :-))))) si označíš nálepkou "Bůh"? :-)))))))))))))­)))))))))))
Já si myslím, že na to už nějaké prášky jsou :-))))


 #33819 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
20.04.23 12:32:59 | #33823 (3)

ad jonatan1:
.."použil si slova "slyšení hlasů" o tom nepadlo ani slovo nechápeš význam slova komunikace?"..
samozrejme, ze padlo - v mem prispevku jsem proto uvedl "dnes diskutovane slyseni hlasu nepritomnych mluvcich nadprirozene povahy" - puvodne to prece zaznelo v Lorettine reakci na tvuj text, a sice "naprosto nikdo nemuze rici, ze komunikuje s Bohem.. ..dnes uz se vi, ze kazdy druhy, ci treti clovek slysi behem sveho zivota hlasy" - poucovat mne o tom, co je ci neni komunikace, proto skutecne nemusis - az si tedy muj prispevek prectes jeste jednou, mozna si i vsimnes, ze jsem nehovoril jen o katolicich, ale zminil jsem theisty a ve finale poskytl zavery studii, ktere se tykaji tech, kteri se identifikuji jakozto krestane.. ackoliv katoliku samozrejme neni "několik miliard", jak jsi uvedl, nepovazuji je uplne vsechny za "blázny" - jenom nektere.. at se ti to totiz libi nebo ne, tyto zkusenosti nejsou pouze oblasti zajmu teologickeho badani (spiritualita a nabozenstvi), ale samozrejme i vedeckeho vyzkumu v oblasti klinicke pece *27179*


 #33819 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
20.04.23 12:54:44 | #33824 (4)

Komunikace s Bohem není v podobě slyšení hlasů. ( to neznamená, že se tak někdy nestalo)
Pokud toto někdo slyší, musí si dát pozor zda to není něco, nebo někdo jiný.

Všichni katolíci komunikuji s Bohem a všichni křesťané také. Tedy si myslíš jako ateista o miliardách lidí že jsou blázni takže nekecej a nedělej výjimky. *12619*


 #33823 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
20.04.23 16:40:49 | #33834 (5)

Jasně a když použiješ drogy, nebo jiné metody dohánějící tvůj mozek na pokraj šílenství (sebebičováním, sebepoškozováním, odepíráním spánku, hladověním, žízněním, fyzickým vyčerpáním, náboženským fanatismem ...), tak si přivodíš stav euforie, nebo delirium tremens a začneš halucinovat. Uvidíš a uslyšíš zlaté prasátko, bílé myšky, bohy, duchy, vodníky, heikaly ... pevné zdi se budou pohybovat, z koutů tvé cely budou vylézat mluvící štíři, pavouci a hadi ... nebo tě unesou Ufouni a budou tě zkoumat a pitvat .
Lovu zdar *15238*

Četl jsem, že v USA získala jedna náboženská sekta zákonné právo používat drogy (ve formě nějakého "čajíčku") při bohoslužbách s odůvodněním, že jen ve zdrogovvaném stavu komunikují s bohem ... a v USA je náboženská svoboda.


 #33824 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
20.04.23 19:07:08 | #33845 (6)

a co jako ? co tím chtěl *26502* říci?


 #33834