Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2465497x
Příspěvků:
68221

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #34028

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE:
23.04.23 16:18:54 | #34028
Reakce na příspěvek #34013

Hezké vzpomínky.
Můj praděda se dožil 93. let a do devadesátky ještě pomáhal na poli, naklepával kosu, štípal polínka a pod.
Také miloval kostkový cukr a rum, jednu flašku tak za měsíc, to když přišla penze (bylo to něco málo přes 200 korun). Pro ten rum mě s odpočítanou sumou posílal do vesnického konzumu. Já mu jednou donesl místo půllitrovky jen menší, snad 1/3 litru rumu, peníze co mi dal na větší láhev nestačily. Pochopitelně, že mne podezíral, že jsem část jeho peněz zpronevěřil. Babička se mne zastala, on si ale myslel, že jsem si koupil třeba nějaké bonbóny a tak to šel do konzumu prošetřit. Byl jsem rehabilitován, rum prostě podražil. Ještě bych zmínil, že jsem s bráchou obdivovali jeho fajfku s porcelánovou hlavicí s barevnými reliefy France Josefa a Elisabety (Sisi), s mosazným kováním a dlouhou troubelí. Taky jsme tu fajfku brali do huby a pak dlouho plivali tu příšernou a jedovatou pachuť z pusy.

No a abych zůstal u toho náboženství, tak můj praděda, říkali jsme mu dědáček a jeho dcera, má babička mu samozřejmě onikala. Tak dědáček si v neděli vzal sváteční boty a sváteční modrou zástěru a šel do kostela na bohoslužbu. Ne že bych se mu chtěl nějak mstít, ale potřeboval jsem na výrobu praku nějakou kůži a tak jsem si "půjčil" jeden jazyk z dědáčkovy sváteční boty - to byl kravál, babička se neudržela a smála se. Na podzim už tak nad mým uličnictvím veselá nebyla, když zjistila, že jsem si "povypůjčoval na kostrukci praků množství gum do zavařovaček.


1  
 #34013 

| Předmět: RE: RE: RE:
23.04.23 16:35:15 | #34030 (1)

Měl si zajít na popuť a tam se dali koupit říkali jsme letecké gumy takové našedlé. Ma jsme si vyráběli dřevěnné pušky na ty zavařovačky a i pistole na gumičky. v lese jsme měli postavené hradní opevnění z roští a jedna skupina bránila hradisko a druhá ho dobíjela. *691*


 #34028 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
24.04.23 02:44:32 | #34065 (2)

Jeden kámoš v dětství měl příbuzné v Rakousku a tak měl i tahle kovová autíčka s odpruženými koly, jedno jsme na zkoušku nechali na silnici přejet autobusem, opravdu bez poškození, myslím že se jim říkalo matchbox car. Takové jsem si také přál strašně. No a z Rakouska měl kámoš taky takovou "leteckou gumu", říkal jí švýc-guma, snad se vyráběla ve Švýcarsku, nevím a na tom kámošovi jsem pak vyžebral tak 20cm na prak. To byla paráda, ty zavařovačky prd vydržely. Jinak se tato (čtyřhraná) guma používala ve svazku na start leteckých modelů a i větroňů s pilotem. Tenší verze, asi tak milimetr na milimetr v průřezu ve svazku na pohon vrtule malých modelů a i těch sálových.

Na četníky (žandáry) a zloděje jsme si hráli a házeli jsme po sobě v zimě koule a jinak jen drny. To až tak ve čtvrté třídě jsem sehnal "šestku" rourku (také vyžebral na jednom podstatně starším zámečnickém učni) a udělal si pistoli na poplašky. To pak měla ta hra na žandáry a zloděje jinou šťávu.


 #34030