Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2418498x
Příspěvků:
67739

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #50813

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 15:53:02 | #50813
Reakce na příspěvek #50810

Katechismus jsou výňatky z té křesťanské filosofie. Těžko oddělovat katolickou nauku od křesťanské nauky, když prvních nějakých tisíc let (až do Velkého schizmatu) byla veškerá křesťanská nauka právě ta katolická. A mimochodem pravoslaví, co jsem koukal, pojímá dědičný hřích velmi podobně jako katolíci. Ostatně že u prvního lidského páru došlo k nějaké změně, je patrné z popisu událostí odehrajících se ihned po onom inkriminovaném činu: otevřeli se jim oči a poznali že jsou nazí, začali se stydět, a tak jako Bůh znali dobré a zlé. A tohle je také to, co Adamovi potomky charakterizuje.

Já nemam s nelaskavostí problém.


 #50810 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 16:45:54 | #50816 (1)

ad soucet:
.."ihned po onom inkriminovaném činu: otevřeli se jim oči a poznali že jsou nazí, začali se stydět, a tak jako Bůh znali dobré a zlé. A tohle je také to, co Adamovi potomky charakterizuje"..
*27179* to zni uplne jak ospravedlneni z nejakyho molinistickyho popisu prvotniho hrichu a dedicne viny: jelikoz Buh zna i vsechny protiklady stvoreni, zna i kazde svobodne rozhodnuti, ktere by kazda lidska bytost ucinila v kazde mozne situaci, takze jestlize vi, ze by na Adamove miste kazdy svobodny tvor v rajske zahrade zhresil, muze nas Buh spravedlive potrestat ve skutecnem svete za to, co bychom udelali v kontrafaktualnim svete.. skoro se divim, ze si nevytahnul doktrinu „nadsvetove zkazenosti“ nebo nejaky metafyzicky sracky, treba teorii stepeni a casovych casti, ve ktere soucasni lide nesou odpovednost za hrich Adama tim, ze jsou protejsky nebo fazemi samotneho Adama *27179*


 #50813 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 17:18:31 | #50818 (2)

Já nevytahuji žádnou doktrínu, jen popisuji empirii. Všichni lidé jsou si vědomi faktu nahoty a projevují stud, všichni mají mravní vědomí. Tyto schopnosti jsou pro náš druh typické, jsou součástí našeho genofondu.


 #50816 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 17:27:04 | #50820 (3)

striptérky a striptéři moc studu asi nemají. dneska mezi mladými je studu stále méně.


 #50818