Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5659176x
Příspěvků:
150567

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #153499

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: ®uská ekonomika
20.05.24 10:15:53 | #153499
Reakce na příspěvek #153466

Přece jenom to, co Číně prospěje. Rusku to taky prospěje, ale už ne tolik, protože Čína je v jejich vztahu pánem a ona pro rusko neudělá nic, co by nepředstavovalo profit i pro ní. Poroste hlavně Čína, jenom proto to ona dělá. Ona na téhle situaci velice vydělává, rusko už tolik ne, to spíš jenom díky tomu snižuje deficit. Je to vlastně stejné, jako se Čína zachovala vůči nám za Zemanovo prezidentství.

To se ostatně týká i Indie, ta taky není vysloveně nějaký přítel Ruska, ta je prostě obchodní partner a také jen vrchovatě využívá situace.


 #153466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: ®uská ekonomika
21.05.24 02:10:28 | #153539 (1)

Co to máš za pomatené představy? Každý obchod už 30 let je obchodem, který dobrovolně realizují obě strany - prodávající a kupující. Jediné, co v tom dělá binec, jsou vyhlášené obchodní sankce, které světu vnucují USA a na které 52% států kašle - a baví se sledováním, jak těch 48% států ze sebe dělá poslušného Kašpara a kvůli sankcím si bourá vlastní ekonomiku.
Ty jsi v těch Ukrajinských narativech až po uši, třešničko. *27179*


 #153499 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ®uská ekonomika
21.05.24 09:40:37 | #153545 (2)

To nejsou představy, to je popis toho, co vidíme. *32299* Ne každý obchod je stejně výhodný pro obě strany, takže floskule "obchod je obchodem" jsou k ničemu. Když je rusko nuceno prodávat nějakou svou komoditu s výraznou slevou, poněvadž o ní není zájem, tak je takový obchod výhodný pro kupujícího a ne už tak moc pro prodávajícího. Stejně tak je pro Čínu výhodnější nějakou komoditu vyrábět na svém území a rusku ji prodávat, než podporovat její výrobu v rusku. Což je taky přesně to, co Čína dělá a rusko nemá páky, pomocí nichž by si mohla "dupnout". Takže jejich spolupráce je čistě obchodní a nikoli nějak vzájemně přátelská či bratrská.
Je jasné, že jakožto rusofil a podporovatel ruského násilnického imperiálního úsilí budeš brblat proti sankcím a jiným pokusům o jeho zastavení, ale dělej to aspoň nějak inteligentně. *34019*


1  
 #153539 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ®uská…
21.05.24 22:26:12 | #153574 (3)

Rusko a Čína (BRICS+) se už dlouhé roky ohánějí tím, že obchodují zásadně tak, jak je to pro každou zemi výhodné. A dokonce zkoušejí uplatnit svoje měny. Neobchodují na základě přátelství a bratrské spolupráce, jak to znáš z dob bolševiků. Takže tvoje péče o výhodnost pro Rusy a Číňany je trapná - je to čistě jejich záležitost. Inteligentní lidé si toho všimli...
Krom toho: Nehnul jsem prstem, abych jakkoli podporoval agresora ve válce UA-RF. A jako občan podporuji Ukrajinu, protože tak za mě rozhodla vláda. Můj postoj je jednoduchý - pokud je důvodem agrese RF ohrožení obranyschopnosti RF, pak je jejich agrese po vyčerpání možností diplomatického jednání pochopitelná, omluvitelná. To je postoj odlišný od lidí, kteří jakoukoli omluvitelnost odmítají. A odlišný od lidí, kteří nejsou s to jakkoli toto připustit, považují se za špičkové vojenské odborníky a mají jasno. Já takové jasno nemám. A rozhodně nejsem sám.


1 1  
 #153545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ®uská…
21.05.24 22:35:47 | #153577 (4)

Je to jejich záležitost :-)))
a čína si to užívá :-)))))))))))))­))))))))))))) tu tristní situaci rusáka. indie taky. vlastně i EU .-)))))))))))

Nehnul jsi prstem proti zlu. Ani myšlenku jsi proti zlu nepozdvihl, naopak, posíláš myšlenky na omluvu zla.
Ty jasno nemáš, to víme a víme i proč.

víš jak to řekl einstein :
"Svět je nebezpečné místo k životu, ne kvůli lidem, kteří jsou zlí, ale kvůli lidem, kteří s tím nic neudělají."

Jsi nebezpečný. Jsi zlý.


 #153574 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ®uská…
22.05.24 10:18:26 | #153589 (4)

Oni si na to přátelství ale na veřejnosti hrajou. Má to nabudit dojem, že se budou navzájem plně podporovat v boji proti těm zlým USA, potažmo Západu. Ovšem skutečnost je jiná, je to jenom hra, jak sám uvádíš. Jejich vztahy jsou pouze obchodní a vzájemná podpora končí tam, kde končí finanční profit.

Důvodem agrese ruska je jeho imperialismus. Sám se tak vyjádřil. To jsou prachobyčejné dobyvačné cíle a na těch není omluvitelného nic. Rusové jsou necivilizovaný národ opojený představou vlastní velikosti. Tuto představu se snaží barbarsky naplnit. Ovšem bude ho to stát a už teď ho to stojí příliš mnoho.


2  
 #153574 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.05.24 15:57:00 | #153612 (5)

Oni si na nic nehrají - mají vojensky aktivního společného protivníka - Západ plně podřízený USA. To je přímo nutí spojit se. Rusko a Čína nejsou zvědaví na to, aby se na jejich hranice lepily vojenské pakty řízené USA. Je to vše ukázkou chybné politiky USA - zjevně nerespektují své skutečné postavení v současném světě. Západ tak má protivníka, kde lidi a techniku může dodat Čína a jaderné zbraně s nosiči RF. To není slabý protivník...
Jsem rád, že jsi pochopil, že v obchodu nefiguruje přátelství, ale nabídka a poptávka.
K imperialismu RF. Sám se tak vyjádřil kdo? Vyjádřit se k tomu může jen představitel RF, což je v reálu jedině Putin. A ten se nevyjádřil ve smyslu, že Rusko má dobývat území, což by byl imperiální postup. Putin prohlásil, že Rusko má získávat další národy svými ekonomickými systémovými a společenskými úspěchy. To je to, co uplatňují USA asi 100 let.
Nikdy bych si nedovolil o nějakém státu Evropy říci, že je necivilisovaný. V Rusku jsem se díval kolem sebe a viděl jsem řadu záležitostí, které ukazovaly na jistou zaostalost. A když jsem si položil otázku, proč to tak je, vždy nakonec úvahy končily u nefunkčního hospodářsko-politického systému. A ten už mají v RF 30 let stejný, jaký máme my. Takže v čem se ta necivilisovanost projevuje v současné RF?


1 1  
 #153589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.05.24 16:27:36 | #153615 (6)

*27179* *27179* *27179*
ty zjevně testuješ hranici svého sebezesměšnění :-)))))))))))))­)))))))

vuýjádřil se tak putler, opakovaně, i ve volně dostupném rozhovoru s tuckerem carlsonem .-)))
píši ti to podruhé :-))))))))))))

necivilizovanost RF se projevuje v tom, že začalo bezprecedentní, protizákonnou, nespravedlivou válku

ty vole, 10 let od 27.2.2014 a ty jsi furt na začátku :-)))))))))))))­)))))))
to už nebude jen tak :-))))))))))


2  
 #153612 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.05.24 17:00:10 | #153617 (6)

V současnosti se necivilizovanost RF projevuje tím , že napadne sousední stát , který mu nezpůsobuje žádné ohrožení . A začne mu vyvražďovat obyvatelstvo a ničit infrastrukturu . Ale přitom podle tebe je jeho vojensky aktivní protivník Západ , plně podřízený USA . Takže si timto bere za rukojmí třetí , nezúčastněný stát . Nebo-li páchá terorismus na nevinném . To není ani necivilizovanost , ale vojenska
zvířeckost . Tedy s civilizovaností ( s dobrými mravy , sebeovládáním , schopností dohody ) to nemá nic společného .


3  
 #153612 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.05.24 18:22:04 | #153620 (6)

To je pěkná hromada kydů. Hrají si na přátelství. Hrají si na spojenectví. Vojensky aktivní je zrovna rusko. Čína vojenskou aktivitu plánuje napadením Taiwanu. Takže není to Západ, kdo by byl vojensky aktivní, ten je naopak vojensky pasivní-reaktivní na vojenské aktivity těchto dvou vydřiduchů. Západní státy jsou svobodné a nejsou nikomu podřízeny (právě takovéto tvoje výroky o tobě dost vypovídají). Číně ve skutečnosti přítomnost Amerických základen (nikoliv NATO) ve své blízkosti nevadí - nebo jsi snad slyšel nějaké její ohrazení se proti tomu? S jadernýma zbraněma nechce bojovat ani jedna strana, takže klídek.

Už jsem to tu několikrát vysvětloval i jsem sem ty výroky jednotlivých ruských představitelů dával (tím není samozřejmě jenom Putin). Putin sám např. prohlásil, že "údělem ruského vedení je navracet území a upevňovat moc". A celý jeho "dvůr" to oslavuje a jeho trubadúři, propagandisté, už to i otevřeně imperialismem nazývají a nabádají obyvatele, že se za to nemají stydět.

Rusko je necivilizovaný stát, protože se chová necivilizovaně, barbarsky. Jestli tobě tahle válka včetně všeho toho, co v ní rusové dělají, přijde jako normální, civilizované, jestli ti imperialismus - och, násilné navracení území a upevňování moci - přijde jako normální, civilizované chování, tak jsi taky necivilizovaný barbar.


1  
 #153612 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 01:44:34 | #153671 (7)

Kydy sem přinášíš ty.
Zda si na přátelství Čína a RF hrají, to je nepodstatné, tvoje zcela zbytečná starost. Hlavní je, že je spojují potřeby a zájmy. Až je nebudou spojovat, budou se dít jiné příběhy. Vojensky aktivní jsou USA od roku 2007, kdy uvolnily 5 mld USD na přivedení UA do NATO. To přesně zapadá do stálých zájmů USA - kontrolovat ekonomiku stále více států světa. Strategickým cílem je kontrolovat všechny, přesněji zúčastňovat se na všech podnikáních ve světě a mít z toho příjmy. (Že občas jde o pohrobky nacismu, není nejdůležitější).
Západní státy nejsou svobodné, viz ČR. Jde o dojem svobodného jednání, dokud je to v souladu se zájmy USA. Zrovna včera jsem viděl šot z vystoupení Bidena před novináři, (vedle něho stál Scholtz), když oznamoval, že USA nedovolí provozovat plynovody NS. Scholtz po těch slovech jen prudce otočil hlavu k Bidenovi a zíral. Očividně to pro něj bylo překvapení. A to ukazuje míru svobody států západního světa. Co mohlo s ekonomikou SRN "zamávat" víc? Ale prostě stalo se!!!!
Tajwan je součástí Číny, což USA deklarují. Takže jakým právem USA zasahují do územní integrity Číny? Ono je soustředění části US NAVY v čínském moři a v co největší blízkosti Tajwanu ukázkou vojenské pasivity? Spíše jde o tvoje bludy.
Číně samozřejmě jde o nerozšiřování počtu vojenských základen USA ve světě. Myslet si, že ne, je naivita.

Ano tak to Putin prohlásil. A kde se tam říká, že to musí dělat vojenskou cestou, válkami? Může to přece dělat jako USA - cestou barevných revolucí a formou mezistátních smluv. USA je území v severní Americe, ale ovládají většinu světa...
Pokud jde o účast ve válkách a zahajování válek, pak jsou jedničky USA. No a válka je válkou a barbarské chování zahájili Ukrajinci. Najdi si naše noviny z roku 2014, tam se píše kdo co a jak.
Tvůj problém je, že dohlédneš jen kousek před sebe. Pokud bys byl schopen vidět kus dál, brát v potaz další souvislosti, došlo by ti, že tato válka není o dobytí UA, ale o znemožnění jejího vstupu do NATO a oddělení Rusů žijících na Ukrajině od Kyjevské vlády.
Odhaduji: Asi budeš se svou imperiální teorií zklamán - Putin si pro celou UA rozhodně nepůjde. A ten zbytek se do NATO také nedostane. Vznikne nová, chudší, pravobřežná Ukrajina. Jak Putin slíbil v březnu 2022, všechna další vyjednávání budou pro Kyjev nepříjemnější, podmínky horší. Uvidíme...


 #153620 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 01:49:53 | #153672 (8)

Napsal jsi to poměrně výstižně,z podstanou částí toho co jsi napsal souhlasím


2  
 #153671 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 10:26:46 | #153689 (9)

Však vy jste oba z jednoho vrhu .-)))))))))


 #153672 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 09:11:13 | #153681 (8)

Tvůj odhad o tom , zda si rusko "půjde" ( odporný kynologicko-okupantsky výraz ) pro celou nebo část UA , není žádný důkaz , že RF není imperiální , ale že tak velký kus území s velkým počtem nepřátelských obyvatel , je i pro tak velkou říši jako je rusko , dlouhodobě neudržitelný .

Jinak popis zločinného podmaňování světa Amerikou je ve skutečnosti to , co by si přálo dělat Rusko . Jenže přes svoje nerostné bohatství je to v podstatě vyspělostí ekonomickou jen druhořadá země a nemá na to sílu . Řeči o závislosti na USA jsou jen fňukanim nad ztracenou závislostí západní Evropy na ruském plynu a ropě . ( strategický význam ) O mírumilovném , obranném charakteru RF svědčí neomluvitelna agrese , okupace suverénního státu a bagatelizace tohoto jednání je špinavá propaganda .


1  
 #153671 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 10:10:36 | #153682 (8)

Podstatné to je ve vztahu k probíhající válce. Čím má rusko méně spojenců, tím lépe. To stejně tak můžu říct, že vojensky aktivní je Rusko od roku 1917, protože jeho zájmem bylo ovládnout celý svět pod komunistickou ideologií, a to nejenom ekonomicky, ale i politicky a společensky. A narozdíl od tebe pro to můžu předložit fakta, poněvadž třeba my sami jsme pod jeho kuratelou 40 let žili (nebo viz "poslední bitva vzplála, dejme se na pochod"). *27179* Západní státy samozřejmě jsou svobodné. O jejich nesvobodě mluví jenom rusko, protože promítá svoje cíle do druhých, poněvadž samostatnost a svrchovanost menších států principielně neuznává. Je celá řada aktivit Západních států, které jdou proti zájmům USA - např. NS byl vystavěn i přes jejich nesouhlas v minulé dekádě, nebo to lze pozorovat i v rámci NATO, že USA nejsou nějakým pánem, který by druhým něco diktoval (rusko by ovšem takovým pánem být chtělo, tak jako bývalo kdysi). Nevím kde jsi psal, že USA deklarují Taiwan jako součást Číny. Soustředění vojsk (navíc v reakci na výhružky) je pasivitou, aktivita je až vojenský akt. USA nejsou připraveni útočit na někoho, ale bránit někoho. Útok je aktivita, obrana reaktivita. Předlož mi nějaké takové vyjádření Číny, že si nepřeje rozšiřování počtu vojenských základen USA ve své blízkosti (natož ve světě). Něco takového jsem slyšel jenom od ruska.

Putin to prohlásil krátce po zahájení svého pokusu o obsazení Ukrajiny, kterou od začátku tohoto pokusu označuje za "historické ruské území", zpochybňuje její státnost i národnost, neuznává její legitimitu a mluví o ní jako o Malorusku. Takže ta slova zapadají do kontextu jeho ostatních prohlášení i jeho aktivit, kdy se pokouší "navrátit" rusku území Ukrajiny (u Krymu už tohle "navrácení" proběhlo v r. 2014). Kromě toho obrat "navracení území" nelze chápat jinak než jako anexi území.

Jo ona Ukrajina z dobyvačných, imperiálních choutek napadla druhý stát a začla v něm všechno ničit a obyvatele znásilňovat a vyvražďovat? Neupad jsi na hlavičku? *34029*

Já se držím faktů, a to je právě tvůj problém. Jenom s nimi pracuji, nic si nevymýšlím, nic nefantazíruju. Nepotřebuju to. Už na počátku invaze bylo samotným Putinem deklarováno, že tato válka je o celé Ukrajině, o její "denacifikaci a demilitarizaci". Toho nelze docílit jinak než jejím dobytím, jejím celým ovládnutím. Teď na to rusové samozřejmě nemají vojenskou sílu, takže se spokojují zatím jen s určitými regiony, ale veškeré výpovědi ruských představitelů, stejně jako jejich interní kroky jako třeba přestrukturali­zování státního rozpočtu ukazují, že tohle je jenom jedna z etap ruského barbarství.


 #153671 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 10:17:49 | #153685 (9)

I těch obchodních Válek mezi EU a USA. Kdy i EU nakonec sama přiznala, že tahala za delší konec díky "netržním" subvencím a clům ap.


1  
 #153682 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 10:30:55 | #153690 (8)

Zatím je spojuje jen zoufalství rusáka, a proč by toho čína nevy - nezneužila, že?
USA se snaží kontrolovat ekonomiky jiných zemí světa? A proč? .-)))))))))))))
nějaké dezolátní videjko? pošli ho :-))))))))))))))

Taiwan je : jedna země, dva systémy. problém je, že čína to hcce změnit v jeden systém.¨

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cina-cviceni-uplne-obkliceni-tchaj-wan_2304101932_mfk

Ty už bys měl zcela skoncovat se svými domněnkamy a přesvědčeními, co je nebo není naivita a tak a už se fakt řídit jen realitou, fakty. to tvoje vymýšlení proruských báchorek už je 26 měsíců obstojně nechutný, ba až odporný, ty putlerovo anální štětko.


 #153671 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
24.05.24 10:32:18 | #153691 (8)

Putin slíbil, jo? .-)))))))))))))­)))))))
Vylez už mu z tý prdele, čoveče .-))))
a vyčisti si zoubky od jeho hovínek .-)))))))))))))­)))))))

Putin slíbil .-)))))))))))))­))))))))))))

Putler už toho nasliboval toklik, šmarjápanno .-)))))))))))))­)))))))))


 #153671 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.05.24 03:18:26 | #153637 (6)

Přesně tak, v obchodu nefiguruje přátelství, ale nabídka a poptávka. Ostatní hodnoty jsou poněkud zavádějící. Podle Kraka a ostatních se ta "západní civilizace" manifestuje hlavně v pojmech jako je "svoboda, lidská práva, rovnost, individualismus, tolerance a liberální demokracie". Což jsou bezesporu velice vznešené hodnoty a pojmy, ale bohužel zůstávají pouhou utopií. Faktem zůstává, že tyhlety hodnoty nelze uplatňovat v zemích, které fungují v několika časových pásmech a v rozličných kulturních a náboženských sférách - tam prostě musí fungovat poněkud přísnější režim, založený hlavně na bezpečnosti celého území a ekonomice.

Čína a Rusko jsou země, které si to uvědomují, a proto se jim podařilo vyhnout se všem těm chybám, které před nimi udělaly skoro všechny postkomunistické země, které naskočily na tu evropskou liberální formu demokracie, aniž by si uvědomily, že to je cesta do pekel - hlavně s tou nekonkurences­chopností západu a s nutností se zadlužovat...

Čína je v současnosti ekonomickou velmocí, která by měla být už za nějakých 6 let (podle prognózy z roku 2012) největší ekonomikou světa, a zatím se jí to daří. Rusko nemělo podobný vývoj, protože naivně spoléhalo na loajalitu svých bývalých satelitů. Nicméně, to se změnilo už v tom roce 2008, kdy Gruzie a Ukrajina začaly spoléhat na prosperitu v podobě pečených holubů z členství v EU a v NATO, a tak bylo Rusko nuceno v zájmu své bezpečnosti přitvrdit. Podle mě to není známka "necivilizovanosti" nýbrž čirého pragmatismu, čili otázky přežití. Zatímco v západní demokracii mají tyto otázky životnost pouze 4 let volebního období, v jiných zemích musí prostě myslet na trochu víc let dopředu.


4  
 #153612 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.05.24 09:56:54 | #153639 (7)

Čína a Rusko nejsou poskomunistické země, ale země komunistické, nebo možná neokomunistické. Podle toho se chovají.


1  
 #153637 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
23.05.24 10:06:54 | #153641 (7)

DODE, nespapala jsi nedopatřením hovězí mozeček? .-))))))))))))))))))

jinak čína rozhodně už byla největší světovou eonomikou.
my si ale musíme říct, že to je to méně podstatné - podstatné je být nejsilnější ekonomikou světa.

tedy nikoli posuzovat výši HDP státu tvořeného 1,3 mld lidmi, protože to HDP musí zase 1,3 mld lidí zpětně nakrmit, zabezpečit ap.
ale posuzovat HDP ppc, tedy zjednodušeně kolik vydělá 1 osoba

a tady čína světovou velmocí ještě hodně dlouho nebude :-))))


1  
 #153637 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ®uská ekonomika
21.05.24 09:52:35 | #153550 (2)

jj, každý obchod je obchodem - jako když nám ruská svině "zařídila" skoro 10x vyšší ceny plynu a ropy, v létě 2022, viť? normální obchod. My normální tomu říkáme vydírání a je to přesně tohle, čemu se svět snaží celou historii bránit - ono je totiž možné, že se něčí prdel usadila na úzmeí, kde je nerostné bohatství. ale pro jeho vznik neudělala vůbec nic. takže samozřejmě že v rámci pravidel normálního obchodu se nikdo nebude zdráhat za uvedené platit, ale pouze nějakou normální, přiměřenou cenu. a ne že bude vydírat a financovat si svoe války. to za prvé

za 2 - sankce jsou naprosto oprávněnou záležitostí - KAŽDÁ ZEMĚ, doslova každá, má právo si sama určit, s kým obchodovat bude a s kým ne. to platí i za míru, natož za války. a mimochodem, EU byla mnohem aktivnější a důslednější, v zavádění sankcí na rusko, než USA, ty troubo .-)))))) takže spíš poslouchaly USA EU :-))))

TY JSI AŽ PO UŠI VE VLASTNÍCH HOVNECH, TY MOŽNŮSTKO MOŽNŮSTEK .-))))


1  
 #153539