Nosím punčochy taky a ráno večer prášky a snažím se jíst jídlo kde je lutein.
Nosím punčochy taky a ráno večer prášky a snažím se jíst jídlo kde je lutein.
Jiš pohanku? To je úplný zázrak na cévy! Jen si dej pozor až ji budeš
kupovat. Buď je světlá, tak trochu nazelenalá anebo hnědočervená. Tak tu
červenou ani náhodou! Když zelenou neseženeš tak ti ji pošlu, tady je
pohankový mlýn, kde se prodává loupaná, ne pařená. (mlýn Šmajstrla
Frenštát pod Radhoštěm) a ta je fakt nejlepší.
S pohankou se dá různě kouzlit. Je to superpotravina! Já ji používám do
všeho možného. Můj dědeček ji celý život jedl k večeři, uvařenou v
osolené vodě a pak se studeným či horkým mlékem. Nám dětem ji stařenka
pocukrovala a omastila máslem. Vždycky ji vařila při vaření oběda, na
kraji sporáku a pak dala na štokrle vychladnout, chodili jsme ji uždibovat
Našla jsem tady pár receptů ale na rodíl od nich ji vždycky nejdřív
vysypu na cedník a propláchnu vřelou vodou z varné konvice (stejně jako
rýži) a pak ji teprve hodím do kastrolu, do odměřené vařící vody,
osolím, nechám přejít varem, přikryju poklicí a nechám dojít. (když
mám v kuchyni chladno tak ji zastelu do postele tak jako dušenou rýži)
někdy se totiž stane že na povrchu zůstanou tvrdá zrníčka. Mně to
nevadí, já pohanku klidně pokřoupávala i syrovou ale co mám zuby "na
pokladnu" tak je to horší!
https://www.kucharkaprodceru.cz/pohanka-recepty/
Zajímavé. Kdysi jsme si ji dávali do těsta na chleba, pochopitelně už
namletou. (jsme si pořídili mlínek na zrní). Sranda je, že v obchodech
stojí zrní, ať pohankové, ječmenné, nebo žitné násobně víc, než
mletá mouka v supermarketu.
Co soudíš o ovsi? Máme občas ovesnou kaši, vločky vařené v mlíku.
Syrové mi také chutnají, ty si vylepšuji rozinkami a oříšky. Jinak
manželka používá ovesné vločky i do jiných pokrmí.
Oves obsahuje hodně sacharidů ale jinak je také vynikající. Kaši z
vloček si také pravidelně vařívám (hihihi, protože jsem v karanténě tak
jsem ráno napsala dceři nákupní seznam, tam byly 3x vločky. Volala z
obchodu jestli se bez nich obejdu že je nemůže najít ale nakonec je
přivezla )
Kdysi, když ještě bydlel nejmladší syn doma, si řekl o ovesnou kaši k
večeři. Já neměla vločky doma ale on sedl na kolo a pro vločky zajel.
Přivezl tehdy půl kila za devět korun. Kaši jsem uvařila z poloviny
sáčku, všechnu jsme snědli a zůstali sedět u stolu. Ani se nám nechtělo
vstávat. Ogar se na mne podíval: "Mami, chceš mně řécť, že zme sa oba
tak PŘEŽRALI za devět korun?" A já na to: "Za devět korun neééé, enem za
štyři padesát" Po čase jsme to nějak vzpomněli a vykecali jeho manželce, chechtala se
taky. Ovesnou kaši vařívá taky a na otázku "co bude k večeři" synovi
odpovídá "štyři padesát" a i vnoučata už vědí že to bude ovesná kaše
Většinou se ovesná kaše má jíst ráno právě ty sacharidy, základ dne , já mám vypočítaný kolik mám sníst sacharidů denně,ale nedá se to ,ale ovesná kaše ráno na pánvi,s přidaným mlékem a skořicí a nastrouhané jablko na to dát je super a nejen to i jiné ovoce se může dát.Delam také a to si nepamatuji jméno,ale popíši postup:rozmackam si banán, přidám skořici a vejce , promícháme a dám vločky, dám do hrnku a asi na tři až čtyři minuty do mikrovlnky,kdo nemá rád mikrovlnné vlny tak stačí do trouby.Nedelal jsem to tak,ale taky dobré.Preklopite na talíř a přidáte i to jablko, buď nastrouhané nebo pokrajene.
Já vím jak jsem to psal zapomněl jsem si,jen neuměl napsat.Diky za doplnění.
Ahoj děkuji jsem vegetarián a v pondělí a v neděli pohanka byla k obědu,jako rizoto,lutein máš i v ovoci a zelenině,ve slupkách.Jim pohanku raději světlou,kupují jí u kamarádky v bio krámku.Mlynek mi kdysi doporučovala kamarádka jedná,abych si mohl jakou koliv obilovinu mlet,i když pohanka není obilovina, dá se z ní vyrobit i mouka.Pohanku vařím jedna ku dvou dilkum a to v poměru jeden dílek pohanka a dva voda 5 minut ve vodě a pak nechávám odstát, nejšetrnější je pohanka pouze namočená přes noc kdy lutein je kvalitnější, rád si dělám k snídani pohanku na sladko a to s medem a ovocem.Dalsi nešetrný je pohanku pouze vařit a to 30 minut.Na všechny způsoby se nikdy nesmí voda solit,aby se nevytratila účinnost pohanky.Samozrejme se pohanka musí propláchnout pod vodou to je samozřejmé.