Jiš pohanku? To je úplný zázrak na cévy! Jen si dej pozor až ji budeš
kupovat. Buď je světlá, tak trochu nazelenalá anebo hnědočervená. Tak tu
červenou ani náhodou! Když zelenou neseženeš tak ti ji pošlu, tady je
pohankový mlýn, kde se prodává loupaná, ne pařená. (mlýn Šmajstrla
Frenštát pod Radhoštěm) a ta je fakt nejlepší.
S pohankou se dá různě kouzlit. Je to superpotravina! Já ji používám do
všeho možného. Můj dědeček ji celý život jedl k večeři, uvařenou v
osolené vodě a pak se studeným či horkým mlékem. Nám dětem ji stařenka
pocukrovala a omastila máslem. Vždycky ji vařila při vaření oběda, na
kraji sporáku a pak dala na štokrle vychladnout, chodili jsme ji uždibovat
Našla jsem tady pár receptů ale na rodíl od nich ji vždycky nejdřív
vysypu na cedník a propláchnu vřelou vodou z varné konvice (stejně jako
rýži) a pak ji teprve hodím do kastrolu, do odměřené vařící vody,
osolím, nechám přejít varem, přikryju poklicí a nechám dojít. (když
mám v kuchyni chladno tak ji zastelu do postele tak jako dušenou rýži)
někdy se totiž stane že na povrchu zůstanou tvrdá zrníčka. Mně to
nevadí, já pohanku klidně pokřoupávala i syrovou ale co mám zuby "na
pokladnu" tak je to horší!
https://www.kucharkaprodceru.cz/pohanka-recepty/