Rozcestník >> Archív >> KULINÁŘSTVÍ

Informace

Název: KULINÁŘSTVÍ
Kategorie: Archív
Založil: karl1
Správci: karl1
Založeno: 14.11.2019 11:44
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné zamčené
Zobrazeno: 10278x
Příspěvků:
40

Toto téma sledují (0):


Předmět diskuze: KULINÁŘSTVÍ - všecko o vaření, pečení, grilování i dalších kulinářskejch postupech, recepty, ale třeba i nákup a skladování potravin
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: jednoduchý sýrový sušenky
03.12.19 13:12:14 | #35

protože mám rád kvalitní tvrdý sýry často doma děláváme sýrový sušenky

ingredience:

250g másla
250g hladký mouky
250g dobrýho strouhanýho tvrdýho sýra

na posyp:
hrubozrnná sůl
celej kmín
sezamový semínka
pálivá paprika
celej mák
nebo cokoliv co má kdo rád

do mísy vložíme změklý máslo, mouku, a najemno nastrouhanej sýr
zpracujeme těsto, vyválíme cca 4mm silnou placku a vykrajujeme menší tvary formičkou, nebo rádýlkem
tvary dáme na plech vyloženej pečícím papítem, můžeme blízko sebe, a posypeme čím nás napadne
pečeme v troubě vyhřátý na 190°C dozlatova

šiknou se k pivu, vínu, nebo jen tak. mňam



| Předmět: RE: jednoduchý sýrový sušenky
04.12.19 07:06:55 | #36 (1)

Také doma děláme jsou moc dobré. Ale před pečením ještě potírám rozšlehaným vajíčkem. Pak sypu semínky nebo kořením.


 #35 

| Předmět: RE: RE: jednoduchý sýrový sušenky
04.12.19 11:07:35 | #37 (2)

ano to je taky jedna z možností


 #36 

| Předmět: grog speciál
30.11.19 14:19:36 | #32

můj speciální grog pro studený zimní večery

jako nádobu pro tuto dobrotu používám porcelánovej hrnek o objemu skoro 0,5 litru
hrnek před plněním nahřeju v mikrovlnce, dá se nahřát i třeba ve vařící vodě

ingredience:

0,5 dl tuzemáku, nejlíp jindřichohradec­kýho, má i 40%
0,5 dl rumu stroh 80%
0,5 dl jägermeister
3 lžičky včelího medu
šťávu z půlky citronu
2,5 dl ( cca ) vařící pitný vody podle potřeby na dolití

všechny ingredience vložím do hrnku a řádně promíchám.
hotovo, jen to pomalu vypít. hřeje na těle i na duši



| Předmět: RE: grog speciál
01.12.19 09:26:08 | #33 (1)

Přidávám recept na vánoční punč:

1l džus z černého rybízu

200 g rozinky

1 l ananasový džus

2 ks celá skořice

200 g

cukr

1 ks pomeranč

1 l červené víno

1 ks celý badyán

3 dl griotka
1 ks citron

1 ks vanilkový cukr

žusy a víno nalijeme do nádoby, přidáme cukr, vanilku, rozinky, badyán, skořici a na půlkolečka nakrájený dobře umytý citron a pomeranč.

Směs na punč přivedeme k varu a krátce povaříme. Přilijeme griotku a již nevaříme.

Domácí punč podáváme horký.


 #32 

| Předmět: RE: RE: grog speciál
01.12.19 15:55:50 | #34 (2)

asi to je dobrý, ale já víno nemůžu, tak neochutnám. škoda no


 #33 

| Předmět: bramborovej salát
27.11.19 13:15:18 | #28

blíží se vánoce a na štědrovečerní stůl patří skoro neodmyslitelně bramborovej salát
bramborovej salát zná určitě každej, jenže: 100 kuchařů, 101 různejch salátů, každej ho dělá jinak

moje verze salátu

ingredience:

0,5 kg brambor vařených ve šlupce
4 natvrdo uvařený vejce
1 menší zeleninová směs do bramsalátu ( mívá v krámě něco okolo 300g )
25 dkg dobrýho měkkýho salámu
2 sterilovaný kyselý okurky
100 g sterilovanýho hrášku
100 g sterilovaný mrkve
1 ks střední cibule
30 dkg majolky

brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. vařím opatrně, aby brambory nebyly moc měkký
vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky
zeleninovou směs zbavíme láku
salám nakrájíme na kostičky
okurky nakrájíme na drobný kostičky
cibuli oloupeme a nakrájíme na drobný kostičky

všechni ingredienec vložíme do mísy a promícháme s majolkou. Uložíme do misky s víkem a necháme v lednici proležet do druhýho dne
i brambory krájíme na menší kostičky, salát se pak líp dává na chlebíčky



| Předmět: RE: bramborovej salát
28.11.19 07:10:52 | #29 (1)

Jak ho dělím já:

1kg brambor
8 vařených vajec na tvrdo
400 g vařené kořenové zeleniny, mrkev, petržel, celer/ zeleninu vařím v osolené vodě s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
4 sterilované okurky /větši/
půl sáčku mraženého hrášku

Na nálev:
1 cibule
ocet
voda
cukr
olej
Na oleji na pánvičce spěníme cibulku, jen do sklovita. Zalejem octem asi velká štamprla zředěným vodou asi deci. Podle vlastní chutě osladíme.

Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky. Osolíme ,opepříme, zalijeme nálevem a necháme odležet.
Pro milovníky majonézového salátu přidáme po odležení domací majonezu.

Domácí majonéza:
3 žloutky
olej
hořčice

Do žloutků které mícháme metličkou pomalu přikápáváme olej dokud se nám nevytvoří hustá majonéza. Do hotové majinézy opatrně rozmícháme kávovou lžičku hořčice.


 #28 

| Předmět: RE: RE: bramborovej salát
28.11.19 13:31:13 | #30 (2)

ano každej děláme salát jinak, ale i tahle verze může bejt fajn


 #29 

| Předmět: RE: RE: bramborovej salát
28.11.19 15:22:07 | #31 (2)

koukám že tu na webu vaříme jenom my


 #29 

| Předmět: langoše mini
25.11.19 11:49:28 | #24

ingredience na těsto:
2 hrnky hladký mouky
1 ks bílý jogurt
1 ČL jedlé sody

olej na smažení

na zdobení a pro chuť:
strouhaný sýr
majolka nebo tatarka
kečup
česnek

umícháme těsto, dobře prohněteme, vyválíme plát cca 3-4 mm silný a vykrajujeme kolečka o ø cca 5 cm.
kolečka usmažíme v rozpáleným oleji a pokládáme na papírovou utěrku
vychladlá kolečka potřeme prolisovaným česnekem, naneseme majolku či tatarku, kečup, a posypeme strouhaným sýrem.
hotovo, jen to sníst



| Předmět: RE: langoše mini
25.11.19 12:10:45 | #25 (1)

Asi recept na nějaké langoše???


 #24 

| Předmět: RE: langoše mini
25.11.19 12:18:13 | #26 (1)

Já mám jiný recept tak pro příznivce langošů přidávám.

1/2 lžičky

cukr

500 g

hladká mouka

1/2 lžičky

sůl

1 balíček

droždí (42g)

300 ml

mléko
Těsto necháme vykynout. Tvarujeme langoše a smažíme.


 #24 

| Předmět: RE: RE: langoše mini
25.11.19 12:19:39 | #27 (2)

ano je to v nadpisu


 #26 


| Předmět: salát Rumcajs
22.11.19 13:06:42 | #23

mnou velice oblíbenej salát. saláty mám vůbec rád

ingredience na dresink:
1 PL sojový omáčky - používáme Chin-Su s chilli a česnekem
1 PL worcestrový omáčky
1 PL plnotučný hořčice
1 PL rostlinnýho oleje - ne olivovýho
2 ČL cukru krupice

dáme suroviny do menšího hrnku, zahříváme a mícháme, aby se nám všechno pěkně spojilo a cukr se rozpustil. nesmí se to nechat vařit! jakmile nám vznikne homogenní směs, hrnek odstavíme a směs necháme vychladnout

ingredience na salát:

200 g měkkýho salámu
150 g cibule
150 g kyselých okurek
150 g majolky
sůl, pepř podle chuti

salám ( my používáme špekáčky ) oloupeme a nakrájíme na tenký plátky
cibuli oloupeme a nakrájíme na tenký půlkolečka
okurky nakrájíme na kolečka
majolku si vyrobíme doma, je to hned
pepř používáme česnekovej pepř, výbornej vynález

tyto ingredience zalijeme vychladlým dresinkem, přidáme majolku a řádně promícháme. uložíme do sklenic s víčkem a necháme v lednici odležet do druhýho dne.
podáváme s pečivem dle vlastní chuti. já jsem schopen ho jíst i bez pečiva




| Předmět: domácí nutela
21.11.19 14:04:40 | #15

já na nutele dost ujíždím tak si ji děláme doma. stačej 4 ingredience a je to



| Předmět: RE: domácí nutela
21.11.19 16:23:54 | #16 (1)

Domácí nutela, to je fajn napsané, ale chtělo by to recept.


 #15 

| Předmět: RE: RE: domácí nutela
21.11.19 16:38:44 | #17 (2)

ingredience:
200g mléčný čokolády
1 plechovka mlíka salko
4 PL dobrýho medu
100g praženejch lískovejch oříšků bez slupek

větší hrnec naplníme vodou a vložíme do něj hrnec menší
do menšího hrnce dáme rozpustit čokoládu. až je čokoláda rozpuštěná, nalejeme na ni salko, přidáme med a prohřejeme
oříšky rozmixujeme na pastu, a přidáme nakonec, řádně rozmícháme, aby nebyly žmolky
hotovo. hmotu přelijeme do menších skleniček, třeba od jogurtu, a uzavřeme víčkem
trvanlivost klidně 2 měsíce, my nutelu spořádáme rychlejc a to ji děláme z dvojnásobný dávky.
netřeba skladovat v lednici, jen v chladu
někdo přidává špetku mletýho kardamomu, my od toho upustili


 #16 

| Předmět: RE: RE: RE: domácí nutela
21.11.19 17:01:46 | #18 (3)

Dík za recept. Já dělá, jen čokoládovou marmeládu taky nám chutná.
3kila jablek
1kg cukru
200g čokolády na vaření
200g kakaa

Jablka olopeme a zbavíme jadřince s trochou vody rozvaříme. Přidáme cukr, kakao a čokoládu. Rozmixujeme. Horké plníme do skleniček. Obrátime dnem vzhuru a necháme vychladnout.


 #17 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: domácí nutela
21.11.19 19:43:00 | #19 (3)

inu proč ne. taky to může bejt dobrý


 #17 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: domácí nutela
21.11.19 19:47:09 | #20 (3)

jen nepoužíváme nikdy na nic čokoládu na vaření, to je čokoláda z leknutí


 #17 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: domácí nutela
22.11.19 07:45:33 | #21 (3)

Tak není podmínkou čokoláda na vaření může být i vyskoprocentní hořká čokoláda.


 #17 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: domácí nutela
22.11.19 12:16:34 | #22 (3)

určitě ano, každej si svoje ingredience a někdy i postupy upraví podle sebe, jak je zvyklej


 #17 


| Předmět: zelná polívka a houby
16.11.19 12:35:25 | #11

dáváte do zelňačky trochu sušenejch hub?

my ano



| Předmět: RE: zelná polívka a houby
16.11.19 12:55:28 | #12 (1)

Do zelňačka dávám uzené maso ,klobásu , houby nekdy i velké fazole.


 #11 

| Předmět: RE: RE: zelná polívka a houby
16.11.19 13:01:43 | #13 (2)

s fazolema jsme to nikdy nezkusili, ale může to bejt zajímavá chuťová kombinace. zkusíme


 #12 


| Předmět: domácí pokrmy
15.11.19 12:32:29 | #4

je fakt, že co jde bez větších problémů vyrobit doma, činíme tak. a není toho málo.
samozřejmě že si doma nemeleme mouku, nestloukáme máslo, či nelisujeme olej.
ani chleba si doma nepečeme, vozí k nám výbornej chleba z jedný nedaleký pekárny.
doma si pečeme ovšem třeba dalamánky, ty jsou nedostižný udělaný doma



| Předmět: RE: domácí pokrmy
15.11.19 13:09:24 | #5 (1)

Ahoj..a jak děláš ty dalamánky...ze směsi na chleba do domácí pekárny a nebo máš nějaký svůj recept?


 #4 

| Předmět: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 13:19:29 | #6 (2)

přesnej recept bych musel vyzvědět u přítelkyně, dělá je ona. jen vím, že jsou z chlebový mouky, tu kupujeme na netu


 #5 

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 13:20:24 | #7 (3)

a domácí pekárnu ani nemáme, pečou se v konvektomatu


 #6 

| Předmět: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 14:54:03 | #8 (2)

Přidávám recept na své dalamánky.
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek mléka
1 kvasnice
1 lžička octa
1 lžička cukru
2 lžička soli
2 lžička kmínu
2 lžíce oleje
2 lžička vody
hrubozrnná sůl na posyp

Z trochy mléka, droždí a cukru vypracujeme kvásek a přidáme k ostatním ingrediencím. Vymícháme těsto a necháme kynout cca 3/4 hodiny.

Z těsta vytvoříme cca 15 dalamánků, necháme na pečícím papíru do kynout cca 10 minut a potřeme vodou. Posypeme hrubozrnnou solí a kmínem.

Pečeme cca 20-25 minut na 180-200°C.


 #5 

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 15:04:07 | #9 (3)

zajímavej recept


 #8 

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 16:56:57 | #10 (3)

recept jsem přeposlal dom, uvidíme


 #8 

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
18.11.19 17:46:03 | #14 (3)

Hmm...vyzkousim, uplne citim tu vuni cerstvych dalamanku..diky za recept :-))


 #8 

| Předmět: domácí dušená šunka
14.11.19 13:30:25 | #2

je to jednodušší, než se na první pohled zdá.
základem je vlastnit v kuchyni nádobu na výrobu šunky, tzv. šunkovar. buď máte šunkovar starej, onu válcovou nádobu s deskama a pružinou na stlačení masa, nebo si koupíte moderní šunkovar, na trhu jich je hodně. dále pak větší hrnec do kterýho se vejde šunkovar a to tak, aby voda dosahovala cca 1 cm nad výšku masa v šunkovaru.
ingredience na 1kg šunky:
1 kg masa ( vepřový používáme maso z kýty anebo kotlety, kuřecí používáme kuřecí prsíčka )
100 ml studený pitný vody
25 g kuchyňský soli ( Pragandu nepoužíváme )
1 vrchovatá čajová lžička cukru krupice

postup:
sůl a cukr dáme rozpouštět do oněch 100 ml vody.
maso nakrájíme na kostky cca 2x2x2 cm, kostky můžou bejt každá jiná, z toho se nestřílí. někdo doporučuje cca 100g masa najemno umlít, prej šunka drží líp při sobě, nám drží dobře i bez mletý vložky.
nakrájený maso vložíme do nádoby, abysme ho mohli důkladně prohníst. dá se to udělat ručně nebo i v robotu.
nakrájený maso zalijeme vodou s rozpuštěným cukrem a solí a hněteme tak dlouho, dokud maso nezačne bejt jakoby mazlavý - to se uvolňuje z masa bílkovina. je to důležitá fáze přípravy aby nám šunka držela pěkně pohromadě.
když máme prohněteno, hmotu uložíme do uzavíratelnýho obalu do lednice.
druhej den maso promícháme a opět dáme do lednice.
třetí den maso plníme do šunkovaru. my to děláme tak, že do šunkovaru dáme silnej mikrosáček, a do toho vkládáme maso. maso je vhodný několikrát upěchovat, aby tam bylo co nejmíň vzduchu.
šunkovar uzavřeme a vložíme do většího hrnce se studenou vodou.
je třeba hlídat teplotu vody a udržovat teplotu mezi 75 - 80°C. jakmile teplota vody dosahne požadovaný výše, šunku takto dusíme 3 hodiny. někdo udává čas kratší, mě se osvědčila tahle doba.
poté šunkovar z vody vyjmeme, necháme v šunkovaru volně vychladnout a vychladlou nádobu i se šunkou vložíme do lednice. lisovací zařízení v šunkovaru neodstraňujeme.
následující den šunku vyjmeme z šunkovaru, případně i ze sáčku a šunka je připravena ke konzumaci.
protože nepoužíváme žádný konzervanty, je vhodný šunku zkonzumovat do 3 dnů a nesnědenou skladovat v lednici. jde krájet ostrým nožem na celkem jemný plátky, je to bašta.
snad jsem na nic nezapoměl, píšu to z hlavy.
přeju dobrou chuť!



| Předmět: RE: domácí dušená šunka
14.11.19 14:30:37 | #3 (1)

my máme doma ještě tenhle muzejní typ šunkovaru
http://nd01.jxs.cz/325/206/fd4ea26b8c_47372847_o2.jpg
funguje skvěle, jen na uzavírání to chce trošku síly


 #2 

| Předmět: KULINÁŘSTVÍ
14.11.19 11:44:45 | #1

laskavě sem nevkládejte linky na různý prodejny ať už kamenný, nebo internetový, mohlo by to bejt braný jako nepovolená reklama, tyhle informace si lze sdělit přes vzkazník a jinejma cestama.
jinak pište o všem co souvisí s jídlem i pitím, každá zkušenost dobrá



Tato diskuze je zamknutá a nelze do ní přispívat žádné příspěvky