Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2694621x
Příspěvků:
73966

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #43432

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.08.23 19:17:24 | #43432
Reakce na příspěvek #43399

O těch základnách rozhodly především demokraticky zvolené vlády, tedy vlády zvolené většinou.
Ale o ty základny v podstatě dezolátům vůbec nejde. Většině lidí vůbec nevadí, přispívají k jejich bezpečnosti, ba mají z nich mnohdy i ekonomický užitek. Dezoláti prostě potřebují najít nějaký zástupný problém, který by aspoň trochu ospravedlnil ruskou agresi nebo aspoň odvedl pozornost od ní.
Jak ubohé je srovnávat nějaké základny, které většině lidí v dané zemi nevadí nebo je přímo chtějí - s tím jak problémy v zahraničí řeší Rusko! Rusko tam nestaví základny s pár desítkami nebo stovkami vojenských specialistů a techniků, to tam pošle statisíce vojáků, kteří přinášejí jen smrt a zkázu. Dnes je to v Ukrajině, před tím v Čečně a v Gruzii. A pokud jde o Finsko, stačí si připomenout tzv. zimní válku, kdy Rusové zákeřně napadli tento sousední stát! Tam byli ale zaskočeni hrdinnou obranou.
Když jsme u těch základen, napadá mě otázka, jestli by Rusko napadlo Ukrajinu, kdyby tam pár takových základen už bylo. Domnívám se, že ne. To by si sakra rozmysleli.


1  
 #43399 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.08.23 19:28:59 | #43433 (1)

Ty základny tam nejsou kvůli Americe. Tu to stojí hlavně obrovské výdaje z rozpočtu. Ty základny existují hlavně kvůli Rusku. Proto je tolik zemí chce.
Pokud bude v tvé blízkosti nezvladatelné agresívní zvíře, taky budeš rád, že je v pevné ohradě.


1  
 #43432 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 01:26:24 | #43435 (2)

komanc - americke voj. zakladny existovali v zapadni europe jeste v dobe kdy byl rus pro americani spojencem v ukonceni druhe svetove -- zadna demokraticka vlada na svete nema pravo rozhodnout ve vsem - treba ve voj. zakladnach jinych statu na svem uzemi - to by potom bylo v demokracii referendum o nicem a zbytecne. Kdyz zacal byt rus " nebezpecny" tak se zalozilo NATO coz je zarukou vzajemne voj pomoci a americka zakladna je k nicemu. Nebo si myslis, ze vas demokraticky prezident soudruh Pavel ma ted pravo povolit na uzemi CR ruskou voj zakladnu? Americka voj zakladna v danem state je proto aby politicky ovlevnila dany stat. Proto si treba Japonci nemuzou nijak pomoct presne jak by chteli. Byl jsem v japonsku nekolikrat americani nemaji radi a pritom je tam americka zakladna.


1  
 #43433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 02:49:26 | #43437 (3)

V zemích zmítaných válkou je demokratie nahražena vojenskou diktaturou. To je ti snad jasné.
Podpisem kapitulace poražené strany se přes noc demokracie nenastolí. V Německu probíhala několik let tzv. denacifikace. Spousta válečných zajatců poražené strany se postupně vracela nazpět do zničené země a na druhou stranu se vraceli němci zotročení lidé zpět do svých vlastí. Bez Marschalova plánu obnova země tam mohly vypuknout nepokoje, astronomická inflace platidel a i občanská válka. Armády vítězných států, tedy SSSR, USA, GB a F byly v poraženém Německu několik let zapotřebí. Měli funkci dozorců a byli garanty demokratizace Německa.
A Němci samotní, jako i Japonci a pozděj Jiho-koreici vítali přítomnost těchto cizích vojsk a rychlou pomoc "západu".

Teď je to zrovna dva roky od odchodu NATO sil z Afgánistánu. Mají z toho Afgánci radost, nebylo jim lépe za přítomnosti vojska NATO?


1  
 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 07:44:32 | #43439 (4)

Ondi ja te chapu co tim chces rict ale mne se jedna oto, ze ty zeme o kterych pises stim v prvopocatku nesouhlasili - chtel bych videt kdyby vnik probehlo demokraticke referendum jestli chteji USA vojska na jejich uzemi? Rozhodne v japonsku by byl nesouhlas. Chybou USA bylo pouziti atomovek na nevinne civili zeny a deti.


 #43437 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:01:55 | #43447 (5)

Samozřejmě ... vojensky poražená země musí příjmout kapitulační podmínky. Jak to bylo v případu Japonska se snad ví, nebo? Hirohito a jeho vojenská vláda zotročovala (a to doslovně a do písmena) lidi sousedních států a kapitulovat nemínila z ideologických důvodů. Proč nakonec kapitulovala se také ví.
Zajisté v tom obsazení Japonska byla i kalkulace poválečného uspořádání. Přítomnost USA v Japonsku odradila Stalina si zabrat i Japonsko. Stalin chtěl i Koreu a Čínu, ale na vojenské zabrání neměl sílu, tak si z nich udělal aspoň vazaly.
Rusáci měli a mají zálusk na vytvoření impéria nad kterým Slunce nezapadá. A jak prvil Tranďák v Obecné škole "oni (komunisti) dokážou být také panovační ...".


 #43439 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:28:18 | #43452 (5)

Ještě jsi nevysvětlil, proč by mělo umístění těch základen schvalovat referendum.
to, že nemůžeš vědět, jak by to dopadlo nebo ne, je jná věc :-)))

podívej se na socialistickej blok : taky tu po válce zanechal plno základen, v každé soc. zemi, se kterými místní OPRAVDU, ALE OPRVADU nesouhalsili a byli výrazně proti přítomnosti ruských vojsk. Rusák také žádné referendum neudělal.

Možná těsně po válce, v rámci rozdělení sfér vlivu, to nebylo - primárně a jen v Německu a pak v socialistických zemích, zdůvodněné demokratickou volbou (tehdy ještě demokracie pořádně ani neexistovala), ale nejméně od 1991 už je všechno, každá ta základna, ošetřena právně a i demokracií - jen holt ne tvým referendem, které ale opravdu NENÍ PODMÍNKOU DEMOKRACIE :-))))


 #43439 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 11:56:09 | #43444 (3)

Americké základny zcela logicky zůstaly v poražených státech - v dříve nacisty ovládaném Německu a v militaristickém Japonsku. Sověti zase ve východním Německu, v Rakousku (do r. 1955 ?), v Maďarsku atd. Bylo to nutné, aby došlo k potrestání válečných zločinů a v těchto zemích se znovu nezmocnili vlády diktátoři.
To nechápeš, že tam museli Spojenci zůstat a mít tam základny? A je naprosto jedno, jestli bylo místní obyvatelstvo proti. Bylo to prostě nevyhnutelné opatření a bylo to správné.
Zpočátku ty základny nebyly namířeny proti Rusům (SSSR). Ale s rostoucí hrozbou ze strany Stalinovy diktatury se to změnilo. Pokud je nějaký stát členem spojenecké aliance, jako je třeba NATO, nevidím žádný problém v tom, že po vzájemné dohodě, ten silnější a větší stát má základnu na území toho druhého a případně mu pomáhá zajistit jeho bezpečnost popř. výcvik spojeneckých vojáků. Větší stát může k těmto účelům nabídnout modernější a účinnější vojenskou techniku. Aby měl malý stát základnu ve velké zemi, to se mi jeví jako nelogické a nesmyslné. Něco jiného jsou společná cvičení zajišťující koordinaci armád.


 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:46:47 | #43457 (3)

Vládnout pomocí přímé demokracie ve všem referendem nejde. Už vůbec ne v bezpečnostních otázkách, právě třeba kvůli lidem, jako jsi ty : věci bezpečnosti vůbec nerozumíte, ale protože nemáte rádi USA, tak bydte tu bezpečnost zcela zlikvidovali jak ruské ovečky a rusku omožnili zase si nás "sebrat"

o tom, jakou formou se v zemi bude rozhodovat, je stanoveno v ústavách zemí (na co je třeba a na co ne referendum a jak moc), které, ty ústavy, vznikly v demokraciích také demokraticky.

https://archiv.hn.cz/c1-66520210-odpor-japoncu-proti-americkym-zakladnam-roste-japonsko-vlastni-armadu-oficialne-nema-zato-ma-hodne-sporu-se-sousedy-v-nichz-by-usa-zemi-nepodrzely

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/japonsko-usa-armada-zakladna.A190226_182618_zahranicni_luka

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/armada-usa-pry-preda-cast-uzemi-na-okinawe-zpet-japonsku/r~a7e34dac556a11e6a77e002590604f2e/

takže tady vidíš, že odpor je vlastně jen na Okinawě a i když ani v Japonsku není referendum závazné, jako u nás (pokud pro něj není napsán nový ústavní zákon), přesto se tam snaží s tím něco dělat

dovolil bych si upozornit na v prvním linku zmíněný fakt, že japonsko vlastní armádu v podstatě nemá, ne akceschopnou, ale i to se mění
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-japonsko-buduje-armadu-pro-21-stoleti-bude-jednou-z-nejsilnejsich-na-svete-221554


 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:52:13 | #43462 (4)

Takze soudruh prezidet Pavel muze rozhodnout a pozvat k stalemu pobytu na uzemi CR cinskou armadu??


 #43457 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:10:03 | #43489 (5)

Ty jseš kiwihochu fakticky unikát.
USArmáda porazila Japonce, kteří zotročovali lidi východní Asie a i Indonézie a nebejt USArmády, tak by byl NZ a i Astrálie dnes Japonskem. Osvobození lidé vítali osvoboditele, kteří jim nad to pomáhali s poválečnou normalizací. Taiwan byl 1895 ... 1945 japonskou kolonií a nebýt USArmády, byl by dnes součástí komunistické říše Číny.


 #43462 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:14:49 | #43498 (6)

Ondi a jak je porazila? Tim, ze zavrazdila tisice nevinnych lidi v mestech ktere byli vzaleny tisice kilometru o centra valky -- pomoc vidis v tom vyvrazdeni deti mimi i nenarozenych? Japonci v srpnu 1945 uz nemohli nic nemeli zadne pohonne hmoty naftu benzin chdili chytat ryby na uziveni na plachetnicich - americani litali na japonske a oni ani nevzletli nemeli benzin -- proc se tohoto nemozneho statu amerika bala po skonceni valky vrazdi atomem nevinny lid.


 #43489 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:42:18 | #43533 (7)

KIWI, nekzoušej v případě války hrát na emoce nějakými mimi ap. A to nejen proto, že Japonci byli známí svými krutostmi. Plno rusofilů takhle argumentuje i ve rospěch ruska, proč se ukrajinci nevzdají a nezachání si životy a že my, co jim fandíme a pomáháme, že jsme spoluzodpovědní.
není to pravda : my necháváme rozhodnout ukrajince : pokud oni chtějí umírat (a je zcela pochopitelné, proč to chtějí), tak my jim prostě držíme pace a pomáháme. pokud se sami rozhodnou to ukončit, nikdo je nebude nutit válčit dál, jako je nikdo nenutil v 2014. naoak, oni musí akceptovat, že naše možnosti také nejsou nekonečné.

jediný, kdo může za všechny mrtvé v om konfliktu je agresor, rusko, které k té agresy nemělo jediný relevantní, adekvátní důvod. sevastopol a hrozba ztráty jeho pronájmu nemůže být řešena anexí, navíc bez jediného slova diplomatického jednání.

zpět k japonsku :
američané na japonsko atomové bomby shazovat nemuseli. většinou se argumentuje tím, že to zastavilo japonskou armádu (jestli na město hodíš atom nebo pár jiných bomb je úplně u prdele, je to jen o rozsahu zkázy, ale vždy umírají i "mimi", ty tati), pravda je, že japonský císař kapituloval již několik hodin předtím do ruských rukou. nicméně oficiálně se to k američanům dostalo později a asi bude pravda i to, že si to aspoň vyzkoušeli a kdyby nic jiného, poskytli důvod, proč atom už nepoužívat. Bohužel ten článek nemohu najít, tak alespoň tenhle který to sce přímo nepotvrzuje, ale píše o tom tlaku ruskýarmády

https://www.denik.cz/veda-a-technika/myty-2-svetove-valky-japonsko-prinutily-ke-kapitulaci-atomove-bomby-21000128.html


 #43498 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
17.08.23 14:31:57 | #43770 (7)

Ty jseš kiwihochu fakticky unikát.

V záverečné fázi bylo Japonsko vojensky vyčerpáno skoro na nulu - proč tedy odmítlo kapitulovat? Nekapitulovalo proto, že samurajové nikdy nekapitulují a raděj zemřou.
Vojenské vedení USA zkalkulovalo, kolik by stála invaze na Japonské ostrovy lidských životů a jesli mne pamět neklame, tak v té kalkulaci figurovalo několik set tisíců amerických vojáků a zhruba desetinásobek Japonců. Teda nehledě na materiální a finanční náklady. Také by taková akce značně vyčerpala vojenskou sílu pacifické armády USA a trvala by měsíce a možná roky. To by zvýšilo nebezpečí, že by Stalin také nařídil invazi rudé armády do Japonska ... a třeba ho polovinu zabral (jako DDR a Koreu).

Pochopitelně je smutné každé zabití nevinného člověka. Ty dvě jaderné bomby stály odhadem 90 až 170 tisíc lidí ... a faktem je, že USAmeričiní chtěli těmito zbraněmi zastrašit i Staliva, což se jim povedlo. Ve válce umírají nevinní lidé, jsou masakrováni v malém i ve velkém. Japonská propaganda tvrdila, že USAmeričané kanibalizují Japonce, který se vzdá ... prostí Japonci věřili doslova takové propagandě. I proto volili raděj smrt, než kapitulaci.

Zkrátka kiwihochu, když chceš seriózně diskutovat o předmětu diskuze, tak by jsi se měl postarat o získání znalostí. Hirohito také nikoho osobně nezabil a také nebyl USAmeričany strčen do vězení a popraven. Přesto by se bez jeho souhlasu Japonsko nevydalo na vojenské dobrodružství, které stálo miliony lidí životy.


 #43498 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:54:21 | #43466 (3)

NATO byo založeno v 1949, po válce, obecně proti zvrhlíkům, jako byl Hitler, že do toho spadlo i Rusko je prostě volbou jejich představitelů-diktátorů.
Jak může být zákaldna k ničemu právě proto, že to má být obranný pakt, aliance? To jako budeme při kažém napadení rusákem čekat, až k nám doletí bombardery z USA? Jsi normální?
Ty základny jsou právě projevem té spolupráce.
Pavel to právo nemá anikdy mít nebude - proč sis nepřečetl ty moje výcuci z ústav, které jsme ti včera nakopíroval, jakým způsobem se v čr může "povolit" americká základna?

Americká základna nic politického neovlivňuje, kdyby, nikdy se k moci v evropských zemích nedostanou levičáci nebo náckové.
Jo KIWI, když všichni ti, které ty znáš, nemají dári američany. pak máš zcela zmatené názory, ale rád, protože sám jsi antiamerický a pořádně .-)))

což ale není dobré vysvědčení pro objektivní posuzování světa.

prostě a jednoduše : každá dnešní americká základna v těch zemích stojí na zákaldě obchodní dohody usa s těmi zeměmi a naprostá většina těch zemí "si o ně řekla" sama


 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:58:39 | #43472 (4)

krak a muzu vedet kdyz je NATO obrane jaky pravem bombardovali Beograt kdyz je Srbove nenapadli a vrazdili tam nevinne lidi zeny a deti a konflikt byl v Kosovu?? Protoze kosovaci slibyli, ze si tam muzou zato americani postavit nejvedsi voj zakladnu v EU -- proto jako obranni system vradili nevinne lidi


 #43466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:05:21 | #43481 (5)

Bombardování Srbska je diskutabilní záležitost, nicméně nelze ignorovat, že Srbsko bylo prohlášeno za "Narušitele míru" (nebo jak se to v řeči OSN nazývá) a rezoluce OSN o útoku proti srbsku neprošla jen díky vetu Ruska, jinak by prošla. Což bylo dokázáno tím, že následně chtělo rusko rezoluci osn, že útok NATO byl válečný zločin, ale z 15 tehdejších členů RB OSN rusko podpořili jen další dvě země, nevím které. což recipročně dokazuje, že 12 z 15 pro ten zásah hlasovalo, jen jejich demokratickou vůli přetlouklo totalitní ruské veto .-)))


 #43472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:06:34 | #43483 (4)

NATO byo založeno v 1949, po válce, obecně proti zvrhlíkům, jako byl Hitler, že do toho spadlo i Rusko je prostě volbou jejich představitelů-diktátorů...nuž, že by boli aj takéto pohádky?


 #43466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:12:49 | #43494 (5)

V porovnání s křesťanskými pohádkami je to realita. *15238*


 #43483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:15:11 | #43500 (5)

A co ti na tom přijde pohádkového? Stalin, Brežněv, vlastně až ke Gorbačovovi - kdo nebyl diktátor? pak ještě jelcin, ten na diktátorství neměl kvůli chlastání čas. a putler už je zase diktátor.
nebo myslíš, že ne? ..-)))


 #43483