Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2694753x
Příspěvků:
73966

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #43433

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.08.23 19:28:59 | #43433
Reakce na příspěvek #43432

Ty základny tam nejsou kvůli Americe. Tu to stojí hlavně obrovské výdaje z rozpočtu. Ty základny existují hlavně kvůli Rusku. Proto je tolik zemí chce.
Pokud bude v tvé blízkosti nezvladatelné agresívní zvíře, taky budeš rád, že je v pevné ohradě.


1  
 #43432 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 01:26:24 | #43435 (1)

komanc - americke voj. zakladny existovali v zapadni europe jeste v dobe kdy byl rus pro americani spojencem v ukonceni druhe svetove -- zadna demokraticka vlada na svete nema pravo rozhodnout ve vsem - treba ve voj. zakladnach jinych statu na svem uzemi - to by potom bylo v demokracii referendum o nicem a zbytecne. Kdyz zacal byt rus " nebezpecny" tak se zalozilo NATO coz je zarukou vzajemne voj pomoci a americka zakladna je k nicemu. Nebo si myslis, ze vas demokraticky prezident soudruh Pavel ma ted pravo povolit na uzemi CR ruskou voj zakladnu? Americka voj zakladna v danem state je proto aby politicky ovlevnila dany stat. Proto si treba Japonci nemuzou nijak pomoct presne jak by chteli. Byl jsem v japonsku nekolikrat americani nemaji radi a pritom je tam americka zakladna.


1  
 #43433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 02:49:26 | #43437 (2)

V zemích zmítaných válkou je demokratie nahražena vojenskou diktaturou. To je ti snad jasné.
Podpisem kapitulace poražené strany se přes noc demokracie nenastolí. V Německu probíhala několik let tzv. denacifikace. Spousta válečných zajatců poražené strany se postupně vracela nazpět do zničené země a na druhou stranu se vraceli němci zotročení lidé zpět do svých vlastí. Bez Marschalova plánu obnova země tam mohly vypuknout nepokoje, astronomická inflace platidel a i občanská válka. Armády vítězných států, tedy SSSR, USA, GB a F byly v poraženém Německu několik let zapotřebí. Měli funkci dozorců a byli garanty demokratizace Německa.
A Němci samotní, jako i Japonci a pozděj Jiho-koreici vítali přítomnost těchto cizích vojsk a rychlou pomoc "západu".

Teď je to zrovna dva roky od odchodu NATO sil z Afgánistánu. Mají z toho Afgánci radost, nebylo jim lépe za přítomnosti vojska NATO?


1  
 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 07:44:32 | #43439 (3)

Ondi ja te chapu co tim chces rict ale mne se jedna oto, ze ty zeme o kterych pises stim v prvopocatku nesouhlasili - chtel bych videt kdyby vnik probehlo demokraticke referendum jestli chteji USA vojska na jejich uzemi? Rozhodne v japonsku by byl nesouhlas. Chybou USA bylo pouziti atomovek na nevinne civili zeny a deti.


 #43437 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:01:55 | #43447 (4)

Samozřejmě ... vojensky poražená země musí příjmout kapitulační podmínky. Jak to bylo v případu Japonska se snad ví, nebo? Hirohito a jeho vojenská vláda zotročovala (a to doslovně a do písmena) lidi sousedních států a kapitulovat nemínila z ideologických důvodů. Proč nakonec kapitulovala se také ví.
Zajisté v tom obsazení Japonska byla i kalkulace poválečného uspořádání. Přítomnost USA v Japonsku odradila Stalina si zabrat i Japonsko. Stalin chtěl i Koreu a Čínu, ale na vojenské zabrání neměl sílu, tak si z nich udělal aspoň vazaly.
Rusáci měli a mají zálusk na vytvoření impéria nad kterým Slunce nezapadá. A jak prvil Tranďák v Obecné škole "oni (komunisti) dokážou být také panovační ...".


 #43439 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:28:18 | #43452 (4)

Ještě jsi nevysvětlil, proč by mělo umístění těch základen schvalovat referendum.
to, že nemůžeš vědět, jak by to dopadlo nebo ne, je jná věc :-)))

podívej se na socialistickej blok : taky tu po válce zanechal plno základen, v každé soc. zemi, se kterými místní OPRAVDU, ALE OPRVADU nesouhalsili a byli výrazně proti přítomnosti ruských vojsk. Rusák také žádné referendum neudělal.

Možná těsně po válce, v rámci rozdělení sfér vlivu, to nebylo - primárně a jen v Německu a pak v socialistických zemích, zdůvodněné demokratickou volbou (tehdy ještě demokracie pořádně ani neexistovala), ale nejméně od 1991 už je všechno, každá ta základna, ošetřena právně a i demokracií - jen holt ne tvým referendem, které ale opravdu NENÍ PODMÍNKOU DEMOKRACIE :-))))


 #43439 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 11:56:09 | #43444 (2)

Americké základny zcela logicky zůstaly v poražených státech - v dříve nacisty ovládaném Německu a v militaristickém Japonsku. Sověti zase ve východním Německu, v Rakousku (do r. 1955 ?), v Maďarsku atd. Bylo to nutné, aby došlo k potrestání válečných zločinů a v těchto zemích se znovu nezmocnili vlády diktátoři.
To nechápeš, že tam museli Spojenci zůstat a mít tam základny? A je naprosto jedno, jestli bylo místní obyvatelstvo proti. Bylo to prostě nevyhnutelné opatření a bylo to správné.
Zpočátku ty základny nebyly namířeny proti Rusům (SSSR). Ale s rostoucí hrozbou ze strany Stalinovy diktatury se to změnilo. Pokud je nějaký stát členem spojenecké aliance, jako je třeba NATO, nevidím žádný problém v tom, že po vzájemné dohodě, ten silnější a větší stát má základnu na území toho druhého a případně mu pomáhá zajistit jeho bezpečnost popř. výcvik spojeneckých vojáků. Větší stát může k těmto účelům nabídnout modernější a účinnější vojenskou techniku. Aby měl malý stát základnu ve velké zemi, to se mi jeví jako nelogické a nesmyslné. Něco jiného jsou společná cvičení zajišťující koordinaci armád.


 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:46:47 | #43457 (2)

Vládnout pomocí přímé demokracie ve všem referendem nejde. Už vůbec ne v bezpečnostních otázkách, právě třeba kvůli lidem, jako jsi ty : věci bezpečnosti vůbec nerozumíte, ale protože nemáte rádi USA, tak bydte tu bezpečnost zcela zlikvidovali jak ruské ovečky a rusku omožnili zase si nás "sebrat"

o tom, jakou formou se v zemi bude rozhodovat, je stanoveno v ústavách zemí (na co je třeba a na co ne referendum a jak moc), které, ty ústavy, vznikly v demokraciích také demokraticky.

https://archiv.hn.cz/c1-66520210-odpor-japoncu-proti-americkym-zakladnam-roste-japonsko-vlastni-armadu-oficialne-nema-zato-ma-hodne-sporu-se-sousedy-v-nichz-by-usa-zemi-nepodrzely

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/japonsko-usa-armada-zakladna.A190226_182618_zahranicni_luka

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/armada-usa-pry-preda-cast-uzemi-na-okinawe-zpet-japonsku/r~a7e34dac556a11e6a77e002590604f2e/

takže tady vidíš, že odpor je vlastně jen na Okinawě a i když ani v Japonsku není referendum závazné, jako u nás (pokud pro něj není napsán nový ústavní zákon), přesto se tam snaží s tím něco dělat

dovolil bych si upozornit na v prvním linku zmíněný fakt, že japonsko vlastní armádu v podstatě nemá, ne akceschopnou, ale i to se mění
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-japonsko-buduje-armadu-pro-21-stoleti-bude-jednou-z-nejsilnejsich-na-svete-221554


 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:52:13 | #43462 (3)

Takze soudruh prezidet Pavel muze rozhodnout a pozvat k stalemu pobytu na uzemi CR cinskou armadu??


 #43457 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:10:03 | #43489 (4)

Ty jseš kiwihochu fakticky unikát.
USArmáda porazila Japonce, kteří zotročovali lidi východní Asie a i Indonézie a nebejt USArmády, tak by byl NZ a i Astrálie dnes Japonskem. Osvobození lidé vítali osvoboditele, kteří jim nad to pomáhali s poválečnou normalizací. Taiwan byl 1895 ... 1945 japonskou kolonií a nebýt USArmády, byl by dnes součástí komunistické říše Číny.


 #43462 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:14:49 | #43498 (5)

Ondi a jak je porazila? Tim, ze zavrazdila tisice nevinnych lidi v mestech ktere byli vzaleny tisice kilometru o centra valky -- pomoc vidis v tom vyvrazdeni deti mimi i nenarozenych? Japonci v srpnu 1945 uz nemohli nic nemeli zadne pohonne hmoty naftu benzin chdili chytat ryby na uziveni na plachetnicich - americani litali na japonske a oni ani nevzletli nemeli benzin -- proc se tohoto nemozneho statu amerika bala po skonceni valky vrazdi atomem nevinny lid.


 #43489 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:42:18 | #43533 (6)

KIWI, nekzoušej v případě války hrát na emoce nějakými mimi ap. A to nejen proto, že Japonci byli známí svými krutostmi. Plno rusofilů takhle argumentuje i ve rospěch ruska, proč se ukrajinci nevzdají a nezachání si životy a že my, co jim fandíme a pomáháme, že jsme spoluzodpovědní.
není to pravda : my necháváme rozhodnout ukrajince : pokud oni chtějí umírat (a je zcela pochopitelné, proč to chtějí), tak my jim prostě držíme pace a pomáháme. pokud se sami rozhodnou to ukončit, nikdo je nebude nutit válčit dál, jako je nikdo nenutil v 2014. naoak, oni musí akceptovat, že naše možnosti také nejsou nekonečné.

jediný, kdo může za všechny mrtvé v om konfliktu je agresor, rusko, které k té agresy nemělo jediný relevantní, adekvátní důvod. sevastopol a hrozba ztráty jeho pronájmu nemůže být řešena anexí, navíc bez jediného slova diplomatického jednání.

zpět k japonsku :
američané na japonsko atomové bomby shazovat nemuseli. většinou se argumentuje tím, že to zastavilo japonskou armádu (jestli na město hodíš atom nebo pár jiných bomb je úplně u prdele, je to jen o rozsahu zkázy, ale vždy umírají i "mimi", ty tati), pravda je, že japonský císař kapituloval již několik hodin předtím do ruských rukou. nicméně oficiálně se to k američanům dostalo později a asi bude pravda i to, že si to aspoň vyzkoušeli a kdyby nic jiného, poskytli důvod, proč atom už nepoužívat. Bohužel ten článek nemohu najít, tak alespoň tenhle který to sce přímo nepotvrzuje, ale píše o tom tlaku ruskýarmády

https://www.denik.cz/veda-a-technika/myty-2-svetove-valky-japonsko-prinutily-ke-kapitulaci-atomove-bomby-21000128.html


 #43498 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
17.08.23 14:31:57 | #43770 (6)

Ty jseš kiwihochu fakticky unikát.

V záverečné fázi bylo Japonsko vojensky vyčerpáno skoro na nulu - proč tedy odmítlo kapitulovat? Nekapitulovalo proto, že samurajové nikdy nekapitulují a raděj zemřou.
Vojenské vedení USA zkalkulovalo, kolik by stála invaze na Japonské ostrovy lidských životů a jesli mne pamět neklame, tak v té kalkulaci figurovalo několik set tisíců amerických vojáků a zhruba desetinásobek Japonců. Teda nehledě na materiální a finanční náklady. Také by taková akce značně vyčerpala vojenskou sílu pacifické armády USA a trvala by měsíce a možná roky. To by zvýšilo nebezpečí, že by Stalin také nařídil invazi rudé armády do Japonska ... a třeba ho polovinu zabral (jako DDR a Koreu).

Pochopitelně je smutné každé zabití nevinného člověka. Ty dvě jaderné bomby stály odhadem 90 až 170 tisíc lidí ... a faktem je, že USAmeričiní chtěli těmito zbraněmi zastrašit i Staliva, což se jim povedlo. Ve válce umírají nevinní lidé, jsou masakrováni v malém i ve velkém. Japonská propaganda tvrdila, že USAmeričané kanibalizují Japonce, který se vzdá ... prostí Japonci věřili doslova takové propagandě. I proto volili raděj smrt, než kapitulaci.

Zkrátka kiwihochu, když chceš seriózně diskutovat o předmětu diskuze, tak by jsi se měl postarat o získání znalostí. Hirohito také nikoho osobně nezabil a také nebyl USAmeričany strčen do vězení a popraven. Přesto by se bez jeho souhlasu Japonsko nevydalo na vojenské dobrodružství, které stálo miliony lidí životy.


 #43498 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:54:21 | #43466 (2)

NATO byo založeno v 1949, po válce, obecně proti zvrhlíkům, jako byl Hitler, že do toho spadlo i Rusko je prostě volbou jejich představitelů-diktátorů.
Jak může být zákaldna k ničemu právě proto, že to má být obranný pakt, aliance? To jako budeme při kažém napadení rusákem čekat, až k nám doletí bombardery z USA? Jsi normální?
Ty základny jsou právě projevem té spolupráce.
Pavel to právo nemá anikdy mít nebude - proč sis nepřečetl ty moje výcuci z ústav, které jsme ti včera nakopíroval, jakým způsobem se v čr může "povolit" americká základna?

Americká základna nic politického neovlivňuje, kdyby, nikdy se k moci v evropských zemích nedostanou levičáci nebo náckové.
Jo KIWI, když všichni ti, které ty znáš, nemají dári američany. pak máš zcela zmatené názory, ale rád, protože sám jsi antiamerický a pořádně .-)))

což ale není dobré vysvědčení pro objektivní posuzování světa.

prostě a jednoduše : každá dnešní americká základna v těch zemích stojí na zákaldě obchodní dohody usa s těmi zeměmi a naprostá většina těch zemí "si o ně řekla" sama


 #43435 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 12:58:39 | #43472 (3)

krak a muzu vedet kdyz je NATO obrane jaky pravem bombardovali Beograt kdyz je Srbove nenapadli a vrazdili tam nevinne lidi zeny a deti a konflikt byl v Kosovu?? Protoze kosovaci slibyli, ze si tam muzou zato americani postavit nejvedsi voj zakladnu v EU -- proto jako obranni system vradili nevinne lidi


 #43466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:05:21 | #43481 (4)

Bombardování Srbska je diskutabilní záležitost, nicméně nelze ignorovat, že Srbsko bylo prohlášeno za "Narušitele míru" (nebo jak se to v řeči OSN nazývá) a rezoluce OSN o útoku proti srbsku neprošla jen díky vetu Ruska, jinak by prošla. Což bylo dokázáno tím, že následně chtělo rusko rezoluci osn, že útok NATO byl válečný zločin, ale z 15 tehdejších členů RB OSN rusko podpořili jen další dvě země, nevím které. což recipročně dokazuje, že 12 z 15 pro ten zásah hlasovalo, jen jejich demokratickou vůli přetlouklo totalitní ruské veto .-)))


 #43472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:06:34 | #43483 (3)

NATO byo založeno v 1949, po válce, obecně proti zvrhlíkům, jako byl Hitler, že do toho spadlo i Rusko je prostě volbou jejich představitelů-diktátorů...nuž, že by boli aj takéto pohádky?


 #43466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:12:49 | #43494 (4)

V porovnání s křesťanskými pohádkami je to realita. *15238*


 #43483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
16.08.23 13:15:11 | #43500 (4)

A co ti na tom přijde pohádkového? Stalin, Brežněv, vlastně až ke Gorbačovovi - kdo nebyl diktátor? pak ještě jelcin, ten na diktátorství neměl kvůli chlastání čas. a putler už je zase diktátor.
nebo myslíš, že ne? ..-)))


 #43483