Suroviny:
250 g polohrubá mouka
250 g hladká mouka
6 lžic cukr
1 balíček vanikový cukr
1 lžička citronová kůra
1 špetka sůl
1 kostka droždí
200 ml mléko
150 g máslo
1 hrnek rozinky namočené v rumu
3 ks žloutky
Na Ozdobu:
2 hrstě mandle
Postup:
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, rozinky den předtím
necháme v hrnku a zalijeme rumem. Smícháme všechny sypké suroviny.
Rozpustíme máslo a zalijeme je v misce mlékem. Do sypké směsi nadrobíme
droždí, přidáme žloutky, rozinky bez rumu a mléko smíchané s máslem.
Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou
a necháme dvě hodiny kynout. Poté znovu řádně prohněteme a tvoříme
bochánky, které poklademe na plech s pečícícm papírem. Necháme znovu na
místě kynout cca čtvrt hodinky. Poté můžeme ale nemusíme na povrchu
mazanců vykrojit kříž, určitě je ale potřeme rozšlehaným vejcem a
posypeme plátky mandlí. Mazanec pečeme v troubě na 180 stupňů, pečeme asi
hodinu. Čerstvě upečený mazanec potřeme ještě rozpuštěným máslem.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.