Rozcestník >> Ostatní >> Vaření a Pečení

Informace

Název: Vaření a Pečení
Kategorie: Ostatní
Založil: ilcapc
Správci: ilcapc
Založeno: 28.02.2021 22:15
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 17892x
Příspěvků:
130

Toto téma sledují (4):


Předmět diskuze: Vaření a Pečení - Vaření a Pečení všeho druhu
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Moravské koláče
06.07.21 05:02:22 | #124

Suroviny:
Těsto:
500 g polohrubá mouka
250 g hladká mouka
250 g hrubá mouka
100 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 ks vejce
4 ks žloutek
250 g máslo
1 ks kvásek

Náplň 1 :
500 g tvaroh v kostce
1 balíček vanilkový cukr
4 lžíce cukr krupice
3 ks žloutek

Náplň 2 :
250 g povidla
2 lžíce rumu

Drobenka:
125 g máslo
80 g cukr krupice
80 g polohrubá mouka

Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Na kvásek ohřejeme všechno mléko a necháme rozpustit cukr. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít 10 - 15 minut. Mouky prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr. Po trochách přidáváme máslo a rozdrobíme je v těstě, aby nezbyly žádné velké kousky. Poté nalijeme kvásek a vejce. Hněteme pomocí háku na hnětení a podsypáváme případně polohrubou mouku. Těsto by se mělo odlepovat od stěn. Přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Dáme vykynout na 60 - 90 minut na teplé místo.
Na tvarohovou náplň smícháme oba tvarohy s cukry a žloutky. Do povidel prosejeme moučkový cukr a přidáme rum. Na drobenku dáme všechny ingredience do mísy a prsty postupně mneme, až se nám všechno spojí v drobenku. Drobenka by měla být pěkně sypká.
Připravíme si plechy, které vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jakmile je těsto vykynuté, přendáme na pomoučený vál. Nejlépe je si těsto rozdělit na 2 poloviny. Každou vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme pomocí hrnečku nebo skleničky kolečka. Do středu každého kolečka dáme cca 1 malou lžičku tvarohové náplně. Dáme do dlaně, vytvoříme malý pytlíček a okraje k sobě přitlačíme a pomocí obou dlaní vytvarujeme kuličku. V dostatečném rozestupu pokládáme kuličky na plech. Stlačíme mírně prsty a potom pomocí dna skleničky vytvoříme důlek. Pomašlujeme žloutky rozšlehanými s mlékem. Do důlku rozprostřeme povidla a posypeme drobenkou. Před pečením necháme ještě cca 15 minut kynout.
Moravské koláče pečeme 20 - 25 minut dozlatova.



| Předmět: Švestkový koláč s drobenkou
06.07.21 04:56:23 | #123

Suroviny:
Těsto
0.3 lžičky sůli
1-2 ks žloutek
300 ml mléko
30 g droždí
80 g cukr krupice
500 g hladká mouka
80 g máslo nebo rostlinný tuk

Drobenka:
100 g máslo
80 g cukr krupice
160 g hrubá mouka

Podle potřeby:
tuk na vymazání
polohrubá mouka na vysypání
čerstvé nebo kompotované švestky

Postup:
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut kynout.
Vykynuté těsto dáme na tukem vymazaný a vysypaný plech nebo do formy, prsty těsto roztlačíme na celou plochu. Pokud se nám lepí těsto na prsty, namočíme si je do studené vody. Hustě poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Švestkový koláč necháme krátce kynout.
Pak švestkový koláč s drobenkou vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Upečený koláč můžeme pocukrovat.
Koláč lze připravit i bez drobenky a po upečení ho podávat se šlehačkou. Já ho dělám s drobenkou a nakonec ho malinko poliji šlehačkou nebo zakysanou smetanou, pak ho dám do trouby. Švestkový koláč si získá jemnou chuť.



| Předmět: Borůvková limonáda s rybízem
06.07.21 04:52:55 | #122

Suroviny:
2 hrstě borůvek
6 kostek ledu
1 hrst rybízu
Podle chuti :
citron
borůvkový sirup

Postup:
Potřebujeme velkou sklenici 0,5 - 1 litr.
Do té dáme 2 hrsti borůvek a 1 hrst rybízu, přidáme 6 kostek ledu. Podle chuti přilijeme 100% borůvkový sirup a pro chuť přidáme ještě čerstvé lístky máty, meduňky a 2 kolečka citronu. Vše zalijeme perlivou vodou.
Borůvkovou limonádu s rybízem můžeme ihned podávát, skvěle osvěží.



| Předmět: Zázvorová limonáda
06.07.21 04:50:12 | #121

Suroviny:
2-3 lžíce cukru
2 ks citron
1 ks zázvor
1 litr vody

Postup:
Asi 2 cm kousek zázvoru oloupeme. Zázvor nastrouháme najemno. Zázvor zalijeme vodou a necháme vylouhovat. Zatím si vymačkáme šťávu z citronu. Vmícháme cukr a přidáme do zázvorové vody. Vše dobře promícháme a zázvorovou limonádu necháme pořádně vychladit. Zázvorovou limonádu podáváme s kostkami ledu a kolečky citronu.



| Předmět: Letní mátová limonáda s limetou a…
06.07.21 04:46:08 | #120

Suroviny:
1 lžička zázvoru
30 g čerstvé máta
500 ml minerální voda
2 ks limetky
med - podle chuti
drcený led - podle potřeby

Postup:
Oprané mátové lístky, kousek zázvoru s limetkovou šťávou rozmixujeme dohladka - do kašičky. Ke směsi přidáme podle chuti tekutý med a přiléváme za stálého míchání minerální vodu. Mícháme poctivě alespoň minutu. K limonádě vhodíme hrstku drceného ledu. Letní mátová limonáda s limetou a zázvorem osvěží v teplých dnech.




| Předmět:
05.04.21 19:41:01 | #119

Obsah příspěvku byl smazán. Důvod: Zrušený nick




| Předmět:
05.04.21 11:54:00 | #83

Mám raději normální řízky. Než ty přírodní:-)



| Předmět: RE:
05.04.21 11:56:53 | #85 (1)

Asi taky :)) ale nemam rada to obalovani



| Předmět: RE: RE:
05.04.21 11:59:34 | #88 (2)

Mně to nevadí, ale nesmí se smažit dlouho, jak je tuhá:-)



| Předmět: RE: RE: RE:
05.04.21 12:07:06 | #92 (3)

Ja rizky moc nedelam popravde. A kdyz, tak nejcasteji kureci a vyjimecne teleci



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 13:33:21 | #95 (4)

Ty nemusím. Kuřecí je na mě suchý, telecího je škoda. Jinak mám docela rád mleté, jen sůl, pepř a tak, jinak už je to karbanátek:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 13:48:51 | #97 (5)

Mlety teda nedelam vubec. Ale holadskej si obcas nekde dam



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 13:52:40 | #99 (6)

o je ten s tím sýrem, dělával jsem ho, kdysi, teď jsem na něj líný:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 13:55:47 | #100 (6)

Kolínkovi se stýská po tvém vaření *23266*


 #97 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 13:56:27 | #101 (7)

Vidím, že se znáte z pitevny:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 13:59:56 | #102 (8)

Vidíš prd starý Peterkový *13319*


 #101 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 14:02:28 | #103 (9)

Neznám ani pí. Peterkovou:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 14:07:36 | #104 (10)

To nevadí :-)


 #103 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 14:09:02 | #105 (11)

Tak hlavně, že v tom máme oba jasno:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 14:54:36 | #107 (8)

Otazka spis je, zda ty jsi ty nebo nejsi :))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 17:09:42 | #108 (9)

Já nejsem já:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 17:12:45 | #109 (10)

Skoda, ja myslela, ze jo



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 18:15:48 | #112 (11)

Já jsem kachnička:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 17:14:01 | #110 (10)

No hele, z kurníka se vyklubal houčer, nebo kačka.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 17:43:56 | #111 (11)

Co prosim?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 18:26:12 | #114 (12)

Níc, to je reakce na Kurníka.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 18:34:36 | #116 (13)

Jo, uz to vidim :)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 18:16:26 | #113 (11)

Káč káč káč, kačena



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 18:26:50 | #115 (12)

No to je ona ;-). Kačéna.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 18:44:05 | #117 (12)

Kacena z kurniku :))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 19:35:02 | #118 (13)

Kačenka česká:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 14:53:43 | #106 (7)

Cicici :)) no to se nedivim, jeho jedina moznost, jak o dobrem jidle aspon slyset :))



| Předmět:
05.04.21 11:49:48 | #80

Bylo mi doporučeno s Vámi tady psát:-)



| Předmět: RE:
05.04.21 11:57:11 | #86 (1)

Doporuceno? :))



| Předmět: RE: RE:
05.04.21 11:59:51 | #89 (2)

Jo, jsou lidé, kteří Vás mají rády:-)



| Předmět: RE: RE: RE:
05.04.21 12:03:35 | #91 (3)

Dovedu si predstavit :)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 13:32:19 | #94 (4)

Tak, něco napsat musím, abych vypadal zajímavě:-)



| Předmět:
03.04.21 12:03:41 | #65

Tohle vypada na dobrou diskusi :))



| Předmět: RE:
03.04.21 14:16:59 | #66 (1)

Dobrá, co se týče jídla:-)



| Předmět: RE: RE:
04.04.21 14:04:38 | #67 (2)

Jidlo je moje laska :))



| Předmět: RE: RE: RE:
04.04.21 19:59:30 | #68 (3)

Aha, z jakého úhlu pohledu, jako konzumenta a neb jako jeho tvůrce?:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 10:41:51 | #69 (4)

Oboje :))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:11:55 | #70 (5)

To je dobře:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:16:55 | #71 (6)

Mohla bych tu najit ispiraci obacs



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:24:12 | #72 (7)

Tak, nevím, já dnes dělám řízky z krkovice:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:28:06 | #73 (8)

Proc ne, rizek neurazi asi nikdy :)) ja delam panenku, takze tez vepr :))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:35:51 | #74 (9)

Ta je na mě moc suchá:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:35:52 | #75 (9)

Ta je na mě moc suchá:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:37:05 | #76 (10)

Anatomicky je to velký bedrovec:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 11:41:20 | #78 (11)

Coto? :))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 11:49:33 | #79 (12)

To je označení svalu (panenky) z hlediska anatomického. Ještě je bedrovec malý:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 11:52:21 | #81 (13)

Aha :)) no anatomie je pro me spanelska vesnice :))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 11:52:57 | #82 (14)

Byla jste někdy ve Španělsku?:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 11:55:49 | #84 (15)

Ano, byla :)) je to moc hezka zeme.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 11:59:01 | #87 (16)

Pak to pro Vás nemůže být anatomie španělskou vesnicí:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 12:03:04 | #90 (17)

Obavam se, ze to nechapu



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 13:31:28 | #93 (18)

Hm, tak to bude další španělská vesnice:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 13:44:17 | #96 (19)

V nemecku nemaj spanelsly, ale cesky



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.04.21 13:51:46 | #98 (20)

My tu máme i španělské ptáčky, nebo moravské vrabce:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.04.21 11:40:57 | #77 (10)

Ja ji teda muzu :))



| Předmět:
31.03.21 08:31:46 | #62

To bychom asi zvládli:-)