Suroviny:
Těsto:
500 g polohrubá mouka
250 g hladká mouka
250 g hrubá mouka
100 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 ks vejce
4 ks žloutek
250 g máslo
1 ks kvásek
Náplň 1 :
500 g tvaroh v kostce
1 balíček vanilkový cukr
4 lžíce cukr krupice
3 ks žloutek
Náplň 2 :
250 g povidla
2 lžíce rumu
Drobenka:
125 g máslo
80 g cukr krupice
80 g polohrubá mouka
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Na kvásek ohřejeme všechno mléko a necháme
rozpustit cukr. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít 10 -
15 minut. Mouky prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr. Po trochách
přidáváme máslo a rozdrobíme je v těstě, aby nezbyly žádné velké
kousky. Poté nalijeme kvásek a vejce. Hněteme pomocí háku na hnětení a
podsypáváme případně polohrubou mouku. Těsto by se mělo odlepovat od
stěn. Přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
Dáme vykynout na 60 - 90 minut na teplé místo.
Na tvarohovou náplň smícháme oba tvarohy s cukry a žloutky. Do povidel
prosejeme moučkový cukr a přidáme rum. Na drobenku dáme všechny
ingredience do mísy a prsty postupně mneme, až se nám všechno spojí v
drobenku. Drobenka by měla být pěkně sypká.
Připravíme si plechy, které vyložíme pečicím papírem. Troubu
předehřejeme na 180 °C. Jakmile je těsto vykynuté, přendáme na
pomoučený vál. Nejlépe je si těsto rozdělit na 2 poloviny. Každou
vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme pomocí hrnečku nebo skleničky
kolečka. Do středu každého kolečka dáme cca 1 malou lžičku tvarohové
náplně. Dáme do dlaně, vytvoříme malý pytlíček a okraje k sobě
přitlačíme a pomocí obou dlaní vytvarujeme kuličku. V dostatečném
rozestupu pokládáme kuličky na plech. Stlačíme mírně prsty a potom
pomocí dna skleničky vytvoříme důlek. Pomašlujeme žloutky rozšlehanými
s mlékem. Do důlku rozprostřeme povidla a posypeme drobenkou. Před pečením
necháme ještě cca 15 minut kynout.
Moravské koláče pečeme 20 - 25 minut dozlatova.