Taková paprika a rajče přímo vyzývá k množství různých receptů. Pokud k tomu přidáte ještě třeba bulgur nebo rýži. Pak je po tom i kvalitní stolice
Taková paprika a rajče přímo vyzývá k množství různých receptů. Pokud k tomu přidáte ještě třeba bulgur nebo rýži. Pak je po tom i kvalitní stolice
Dnes mi bude stačit uzené s bramborovou kaší, osmaženou cibulkou a okurkou. Nejlepší uzené je to z udírny. Bohužel se dnes moc nevyplácí chovat vepře, ani v malochovu. Je to škoda, taková chalupa vonící čerstvým uzeným, to je teprve paráda
A vyplácí se ještě koupit už poražený kus? :) Mělo by, ne?
Bramborovou kaši miluju a uzené jsem neměla ani nepamatuji, ale je to
lahůdka, když je tak dobré, že se rozplývá na jazyku.
My máme dneska pizza den. :D
Tak koupit si ho můžete stále. Jenže doma krmené prasátko, to je něco
jiného
Pizza den mi by mi až tak nevadil, mám rád sýrovou s olivami, žampiony,
může být i něco šunky
No to nevím, to už si nepamatuji, jak to chutnalo. byla jsem škvrně
tenkrát. :) Tak neposoudím.
Jo, tak přesně olivy a žampiony nevedeme. :D Jdou vůbec olivy se žampiony
dohromady? :) musí to být zajímavá chuť. :)
No jasně, když donesete ty olivy a žampáče, tak určitě, jelikož
vůbec nevím, které bych měla na to pořídit. Jaké máte rád? Jinak je
upečená za chvilku a jistě by vám moc chutnala, sic není z pece. :)
Já jedu podklad loupaná rajčata, pak salám suchý, nebo slaninu dle chuti,
nivu, sušená nakládaná rajčata, jalapeno, zaleje se to trochu smetanou na
šlehání a okoření česnekem a oregánem. Je to docela mňamka. :) Těsto
dělávám hodně slabé, aby to nebyl koláč a opravdu spíš, jako pizza.
:)
Já raději méně pálivé. Olivy mám rád zelené. Žampiony bílé
Těsto můžu mít trochu sinější a mastnější.
Ještě víno. Může být Pálava.
Teď už jen, kdy a kde?
Ani se nedivím, těšila byste se tak moc, že by vás ještě někde klepla nějaká Pepka
Noo, to by mě nejspíš klepla, kdybych se přibližovala k vám a potkala bych ji. No Pepka by asic žárlivka neměla radost. To je fakt. Bojím, bojím. :D
hezkejch 14 a něco všem. sice jsem tuhle diskuzi ještě nenechal prověřit, ale zahlídl jsem tu cosi o vaření? to se mi líbí. mě vaření baví a mám i pár vychytávek na ráno, který jsou lahodný a jednoduchý. víc jednoduchej už je jen kujo
Zajímavá diskuse. Všechna chvála zakladateli.
Budu dnes dělat batáty s vepřovým řízkem z krkovice
Batáty neloupu, hranolkuji nebo zapékám v troubě na 180 - 200 stupňů, čas
volím podle velikosti kousků a pak to ochutnám. Nakrájím je do misky,
přidám čerstvý rozmarýn, bazalku, oregano, medvědí česnek (nebo klasik,
jeden stroužek propasírovat), trochu papriky (sladká nebo pálivá). Pak
přidám olivový olej, trochu, aby se to pěkně obalilo, trochu soli. Není
špatné přimíchat do něj kousek rozpuštěného másla. Promíchám v misce
- pořádně, aby se ochutil každý kousek a vysypu na pečící papír. Pak to
sem tam při pečení prohrábnu rukou (nohou raději ne ). Cca 20 - 30
min.
K tomu salát z rajčat, paprik, cibule a polníčku. Klasika. Olivový olej,
pepř, sůl, ocet nebo citronová šťáva, med (na zálivku). Pokrájet a
promíchat.
Bon appétit.
Hmmm, to se někdo teda má. :D a příště bude záloha na další příště a příště, zas na příště, až budeš mít těch záloh tolik, že se budeš moci natáhnout a jen si to užívat, i bez vaření. :D
No to nééé, to by byla škoda, ne? Ty se bojíš, že by toho bylo pak moc
viď, že bys to nedával, tu smršť. :D Náhodou je to bájo, když umí muž
vařit a ještě takhle dobře a nenechá si jen sloužit. Já to taky vždycky
oceňuji. :)
Abych pak nedostala od někoho přes čumák, že jsem tě na to navedla. :D
Tak jako, že jsem tu vůbec nebyla joo ;-) :D
Bez obav.
Ono někdy, čeho je moc, toho je příliš
Já mám rád překvapení a tak raději střídám ženy, než recepty. Nejde o
sex, ale o touhu. Snažím se jídlo dělat, co nejdokonalejší a proto
potřebuji více nezávislých hodnotitelek
Prej ho všichni najdeme v hrobě... jsem slyšela, ale ještě jsem se tam nebyla podívat, tak nevím...
Vše mi přijde hrozně absurdní. Tady se honíme do určitého věku, abychom něco měli a pak to stejně rychle opouštíme, když zjistíme, že ve výsledku to stejně potřebovat nebudeme a cesta je jen jedna.
Nápodobně. Je to absolutně absurdní. Jen někomu to dojde dřív, někomu později a někomu nikdy a těm co nikdy, tak jsou asi nejvíc happy. :D Tedy, ale jen v určitých věcech. Ti co na to už přišli, tak si to už jen užívají. No, co taky jiného. Aneb Život je krásný. ( daleko bez lidí, kde nikdo nevidí, to moje štěstí )
No jasně, jak jinak ;-) než ve vší počestnosti. To by ani jinak přeci nešlo. :D :D :D
Láska se dá vnímat jako list padající z větvoví 20 metrového javoru.
Jak je krásné jej pozorovat a dotýkat se jeho hran než padne na zem.
V mém případě už přerovnáváme hromadu pod ním
Místo langoše si dej, Kamile, probiotický jogurt s probiotickými kmeny LA-5, BB-12. Jež obsahuje probiotická termofilní kultura ABT-1 :))))))))))))))))
Mám nakonec masové koule v rajské omáčce se špagetami a sýrem:)
Ale děkuji za přání:)
Sem s ním, já langoše miluji, hlavně s česnekem, ale mám otestovaný i ty s marmeládou.
Někde ti najdu recept...:)))))
Hledal jsem hledal, ale nenašel, já ho zase najdu, až ho nebudu hledat:)
Langoše bych si taky dal, ale trápí mě střeva. Než to najdeš, třeba se uklidní a já budu moct zas jíst co mě napadne.
Tak já myslím, že jsou docela v pohodě, taky nemusím moc česnek a když už tak medvědí:)
Jestli máš sračku, tak na tu je nejlepší lžička kakaa nasucho, ale
pozor, nesmíš to dechnout:))
Jinak tě hospitalizují s příznaky ccovid-19:))))
To je po antibiotikách a správně bych s tím měl jít k doktorce. Zatím doufám, že to přejde, i když týden už je dost dlouhá doba.......
Aha, tak to jsem nevěděl... máš nějaké střevní komplikace typu Crohnův syndom?
Normálně ne, jenom ted' po těch práškách. Zatím zkouším hořkou čokoládu a dneska jsem dostal kapky z dubových pupenů. Tož uvidíme.
Zkus pro biotický jogurt, jinak existují ještě tobolky se směsí střevní flory. Ty budou asi jen na předpis. Po antibiotickém zničení střevní flory se tato musí zase založit.
Probiotika koupíš v každé lékárně bez předpisu! I když, samozřejmě, by byla lepší probiotika přirozená, nejlépe nějaké zakysané mléčné výrobky. Ovšem při dnešní zpracovávání potravin, hlavně mléka, se veškeré mikroorganismy záměrně likvidují kvůli trvanlivosti. Nemáš možnost sehnat někde čerstvě nadojené mléko? Jenom přecezené, nepaterizované? Pokud možno ani neschlazené? Nechat při pokojové teplotě zkysnout a kyšku vypít, případně kyšku trochu zahřát, přecedit přes plátno a udělat si tak poctivý tvaroh?
Ono to vyjde na stejno... myslím ten průběh... možná, že ta sr... je
ještě horší:)))))))))
Pardon:)
Hm, já mám rád i se skořicí nebo skořicovým cukrem. v Řecku z toho dělají takové kuličky a ty pak obalují v cukru... něco jako koblížky, ale je to klasická langošovina:)))
Já ho do konce týdne najdu, ten recept, a udělám si je... tyhle jsou rychlé:)
To bych měl, viď? Já jsem totiž zkoušel různé... zaručené. Z knížek a časopisů a nikdy to nebylo ono. Tohle je prakticky hned hotové:)
Moje zimní tvoření je na konci, na mém profilu je Templář na přání, je to z kousků látek a práce moc náročná, ale asi neuznaná...hold už se chystají truhlíky a semínka, tvoření se odsouvá zase na další zimu...
Tak za tu chvilku u patchworkárek 27 laiků, jsem dobrá , samochvála není dobrá, že? no snad povedlo se a dárky jsou ušité ze srdíčkem...
Já vždy říkám, že dobré zboží se chválí samo:))))
Jinak jsem navrhoval adminovi, aby tady bylo možno také nějak vyjádřit
obdiv nad fotografiemi. Co jsem z toho vyrozuměl, tak už se na tom
pracuje:)
Odpověď se mi posunula důle a to nevím jak, já moc neroluji, spíše nee..
Zkus zapnout časové zobrazení, uvidíš tam poslední příspěvky a pokud myší ukážeš na číslo pod ikonkou, ukáže se ti, na co příspěvek reagoval:)
Vím o tom, bohužel jsem to dosud nepotřebovala, vše je jednou po prvé...
Toho mám v životě dost, přenechám i ostatním, nejsem skrblík, dopřeji...
Antonie Nedošinská
Takto žehlila moje babička a mamina taky, ale už elektrická žehlička...
Moje babička měla ještě ty žehličky co se nahřívaly na kamnech... ty jsem si nechali, mám je vystavené na verandě:)))
kecám 4 žehličky, jedna půjde asi na prodej...ale moc se teď neprodává, lidi asi nemají peníze, nebo vyčkávají...
Mně se to moc líbilo už jako klukovi, vždycky jsem si říkal, proč se to ještě nepoužívá:)
Mno, má babička je používala, dokaď jsme si nezavedli elektriku do
baráku. Pak měla elektrickou, ale ještě bez regulátoru teploty. To se
ještě "měřila" teplota žehličky nasliněným prstem. No a také měla
žehličku na dřevěné uhlí, ale tu nepoužívala, pravila mi, že s
dřevěnými oharky to nemá správnou teplotu a dřevěné uhlí nebylo k
sehnání.
Tehdá to bylo harampádí na vyhození, dnes to začíná mít opět cenu. Jako
ty šlapací šicí stroje s krásnými litinovými prvky a pozlaceným nápisem
"Singer".
:)))
Tak u nás dlouho nebyla elektrika a pak také peníze scházely. Dědeček
však byl technický průkopník a tak v osadě vytvořil první větrnou
elektrárnu... funkční a kdyby tenkrát nebyl konkurencí pro distributory el.
energie, stojí tam dodnes:))))
Jo, to je problém, dnes potřebuje člověk na vše stavební povolení.
Léta stála v sousedství větrná pumpa, doslovně stála, pán byl už pár let po smrti. Kovová konstrukce, tak 15m vysoko hřídel oběžného kola s množstvím lopatek (známe z USAmerických vesternů). Tak jsem počítal jestli by stálo za to se o něco takového vybaveného alternátorem z auta pokusit. Nestálo. Nejen úřady by byly proti ale i sousedé. Aby to mělo nějaký přínosný efekt, tak by musela ta hřídel aspoň být na dvacet metrů vysoko.
Doby se mění. Jo mít tak farmu a nejbližšího souseda kilometr daleko ...
Hm a ono by to asi podléhalo i energetickému úřadu s napojením do sítě atd. Souhlasím, že jsou to hovadiny. Chápu sousedy, že by je to třeba mohlo obtěžovat. Přesto i já rád vymýšlím různé zlepšováky a to co lidé kupují za hříšné peníze si vyrábím svépomocí:)))
S tím napojením do sítě je to pochopitelně jiná, Povolení provozovatele sítě je potřebné.
To s těmi tvými zlepšováky a vynálezy by mne zajímalo, jsem do tohoto oboru fanda. Vynalézám a konstruuji také, skromně, když překonám vrozenou lenost.
Tak teď už na to nemám tolik času... ale pořád jsem něco vymýšlel. Až budu v důchodu, budu pokračovat:)
Vždycky jsem si říkal, že až budu v důchodu, zřídím si doma takovou badatelnu jako ... Buvár a Pekišé (píši to záměrně česky, aby se to dalo přečíst) ze seriálu Byli jednou dva písaři:)
Dodatek. Ano, svítili jsme petrolejkami a když byla zavedena elektrika, tak byla v každé mítnosti (kuchyň, pokoj, kabinet, komora, kůlna a chlívek) 40W žárovka. V kuchyni a pokoji dokonce i zásuvky.
Psal jsem také o prarodičích, Na Moravském Slovácku, kde jsem prožíval většinu krásného dětství.
Můj staříček se do obce přiženil. Do skupiny chalup na kopci nad
vesnicí. Na valašské poměry to bylo dost velké hospodářství - 15 ha
zemědělské půdy a 10 ha lesa. Měl zemědělskou školu a ještě před
sňatkem odešel do Německa "na zkušenou", prošel tři statky kde pracoval za
byt a stravu a hlavně sbíral zkušenosti. Když převzal hospodářství,
vyměnil se sousedy pole (metr za metr) tak, že on si vzal ta
nejvzdálenější od osady a uprostřed nich si postavil chalupu. Na zelené
louce. Naštval tím tchána, protože vyhnojené role vyměnil za pastviny,
plné křoví a kamení. Ale věřil si a za pár let měl pole stejně úrodná
jako byla ta, která přenechal sousedům. Navíc jej nikdo neomezoval, nemusel
brát ohledy na nejbližší sousedy. V té osadě byly chalupy naňahňané
jedna na druhou a vznikaly malicherné sousedské sváry, třeba kvůli
slepicím.
Jedna z prvych zařízení, která vybudoval, byl "větřák" - větrná
elektrárna. Jeho starší bratr pracoval ve Vsetíně, v Sousedíkově fabrice
(pozdějji Moravské elektrotechnické závody Vsetín) a s radostí bratrovi
vypomohl po odborné stránce, takže v chalupě byla dřív elektřina než
podlaha To
bylo v roce 1932. Napojeni na síť byli někdy během války... takže já si
už "větřák" nepamatuji, znám jej pouze z fotografií.
Hm, to je hezké. Naši tolik peněz neměli, ale praděd byl docela bohatý. Bohužel nějak se neshodl s mým dědou, Přesto mu odkázal nějaké polnosti, které se stále řeší a řeší a řeší... za socialismu to nikou nevadilo a nepídil se po tom, dnes to dělá zlou krev.
Když hospodářství staříček převzal od svého tchána, byl zadlužený
až po uši. Stařenka totiž byla ze šesti dětí. Ze šesti dcer! Takže
když převzali hospodářství tak musela zbylých pět sester vyplatit.
Každé ze sester deset tisíc. Což byla obrovská suma: dobrá kráva -
dojnice - se dala prodat maximálně za osm set. Tak si to spočítej: museli by
vychovat a prodat 62 krav. Když počítáš s úživností 1 velká dobytčí
jednotka na hektar zemědělské půdy, pak mohli mít ve stáji maximálně
patnáct krav. Ale už nic jiného! Protože museli půdi nějak obhospodařovat
(traktor žádný) tak to znamenalo ještě dva koně (2x1,1 VDJ) no a aby mohli
odchovat telata, tak na každé tele ještě 0,5 VDJ! Pak ještě nějaký brav
(prase, ovce) - víc jak osm dojných krav mít nemohli. Měli sice les, jenže:
v tom lese nebyly vzrostlé stromy, které by se daly pokácet! Můj
pradědeček totiž nebyl moc dobrým hospodářem a když mu chyběly peníze,
vykácel a prodal co se dalo. Když staříček se stařenkou chtěli vykácet
stromy na chalupu tak zjistili, že budou mít jenom na tři stěny srubu a
krov, víc použitelného dřeva v lese nebylo....takže čtvrtá stěna chalupy
byla vypletena z větví a mezi tím upěchovaný jíl... více než po třiceti
letech jsem spávala na peci. Krávy byly jenom přes tuhle "tlučenou" stěnu,
ve světnici obitou rákosem, omítnutou a vybílenou vápnem. Tehdy na to
"poslední stání", u stěny, postavili mladého vola. Vůl krásně rostl,
rostl mu i roh. Přes zimu se krávy nepásly, nechodily ven a nikdo z těch,
kdo přinášeli krmení nebo ho čistili si evšiml, že roh roste vodorovně a
že volek ve chvílích, kdy se nudí (přes zimu často, téměř stále)
ťuká rohem do stěny vedle něj. Stále na stejné místo. Jednou jsem se
probudila a u nohy jsem měla díru až do chléva
Tož tolik k tomu bohatství...
Naši na tom byli mnohem hůře. A z druhé strany se jednalo dokonce o deset dětí a mlýn:)))
Sympaťák.
Pole na kopcích trpěly často nedostatkem vláhy. Můj děda si si na kopci založil kadlátkový sad, pamatuji, jak jsme v předjaří vozili sníh z nepoužívané hluboké cesty a vozili ho ke stromkům. Jenže radost mu zkazili JZĎáci, protože dědovo pole začlenili do lánu, rozorali meze a pak smutně koukali na vodní erozi a vesnici zanešenou hlínou z polí.
Hm, ono mnohdy to rozorávání mezí nemělo moc velký přínos, to
neříkám, že nebylo třeba spojit lány, kvůli obdělávání.
Já si vzpomínám třeba u nás na kapičky v poli... do kterých často někdo
nacouval... nebo se vůbec neopravovali... přišla nová doba a ty největší
ničitelé zase byli největšími ochránci takových památek.
Je to těžké.
U nás to bylo také v kopcích, skály a tak...
Ano, bylo napáchána spousta nesmyslů.
Ale to by bylo na dlouhé povídání.
Vzpomínky... někdy máme radost, že je máme a někdy na ně raději zapomínáme.
To spojování do lánů a následné meliorace bylo děláno diletantsky,
bez znalosti základních vlastností půdy. O krajinotvorbě nemluvě.
Jenže jak tak sleduji vývoj v zemědělství tak po pádu komunistů se
napáchalo na polích a přírodě x-krát víc zvěrstev
Já koukám na ty meliorace zase z hlediska jejich odsuzování. Neříkám,
že to bylo vždy dobře, ale také hodně pomohly. Tam kde jsou dnes
narušené, je to na polích znát. Nedávno u nás pokládali nové...
tentokrát plastové svody, žlutá trubka s otvory... no popravdě řečeno moc
tomu nevěřím, že to dlouho vydrží a bude plnit svou funkci.
Po revoluci jsem se koukal na nesklizenou pšenici a ječmen na polích...
nebyly dostatečné výkupní ceny a tak se to ani nesekalo, dokonce pak ani
nezaoralo. To bylo období Bohumila Kubáta v čele rezortu zemědělství. Pak
na orné půdě začaly vyrůstat supermarkety a satelitní komunity a nakonec
sluneční kolektory.
Tak v té době předrevoluční se zase sledovala bonita půdy právě z
hlediska jejího případného využití. Dnes mám pocit, že je právě v BPEJ
chaos.
V zemědělství existovaly výživové tabulky pro technické pracovníky,
dělala se brakace stáda. Tabulky byly celkově na ledacos, dokonce existovaly
tabulky časové... myslím ,že i dnes by se uplatnili, je škoda vše vždy
úplně zahodit a pak to někde hledat a znovu objevovat.
Černostrakatý skot byl vyšlechtěn na vysokou užitkovost... v plemenařině
se s tím pěkně zatočilo právě po revoluci. O tom by se dalo povídat celé
hodiny a to jsem ještě nezmínil kvalitu potravin.
S litinovými prvky? Po dědovi /akdo ví, jestli ho neměl taky po někom/ zůstal celolitinový šicí stroj. Byl jsem ještě dítě předškolního věku, když ten stroj stál za barákem pod okapem. Někdy před 20 lety ho táta vyhodil do kov. odpadu za vsí na hromadu. Teda ne, že by tam dělal bordel, to ne Tam se dávalo všechno kovový a 1-2 x ročně šrot odváželi ze šroťáku.
My jsme doma měli žehličky také ale jen takové obyčejné, nezdobené. A jako děti jsme s nimi zažehlovali vosk na lyžích lyže byly dřevěné , rozdrobila se na ně parafínová svíčka, přejelo se to žehličkou a sníh se nelepil. Kam se herabou dnešní vosky....
, Také mám ty nezdobené:)
S těmi vosky je to pravda, dnes by ti řekli, že vosk obsahuje fluor:)
S tím rozžehlováním svíček, to pamatuji, dělali jsem to taky, ač v té
době byly normální vosky.
Byly různě barvené a asi tři typy. Ty se nechaly roztírat také kusem korku na lyži, to byla dřina.
Na profil jsem dala něco ze zimního tvoření, ten přehoz za postel se dívám jakoby neměl rovné obrysy obrázků, jsou, ale je to přeložené, Templář je ve fázi sendviče / znají co šijí patchwork /, blíží se finále a moji dva muži budou mít dárek ke svátku...
Děkuji moc, dala jsem na web, kde jsou patchworkárky a čekám co bude...ty mě neušetří, ale tak to má být...
Vůbec neděkuj, vidím, co vidím... nechci se chlubit, ale jistou dobu jsem pracoval někde, kde se umění velmi cenilo:)
Momentálně se necení a proto jsi to o to více vážíme, můj udělal doma kroužkovou košili, kalhoty, kapuci na templáře...kroužky jsi dělal sám, nebyl len varkoč, tak jsem nemohla šit, až teď mi dali avízo, že je na skladě, takže mě čeká další práce a něco co má cenu...měla jsem to vystavené na Lide.cz
Jj muži mají jaro celoročně , já ta, moc i tak nebývala, za starých Lidech to bylo jiné kafé...
:)
Njn, časy se mění a my se buď přizpůsobujeme a nebo nám ujede vlak a my
marně čekáme na opuštěném nádraží do té doby, dokud nepřijede
buldozer, aby ho v rámci restrukturalizace srovnal se zemí.)
To bude zase "žobronění" laiků tady, mě jich dalo přes 70 a neznámé osoby...takže to jsem opravdu nečekala a zájem o techniku...zadostučinění, po letech se vracím zpět a snad v dobrém nasazení...