Vymazala jsem je , ale i tak jich dost nešlo
nevymazávám formičky vůbec a nikdy nemám problém s vyklopením. Jen ťuknu lehce a je to venku . V těstu bude nějaká chyba. Nebo je pracka moc studená, vyklepávám ještě teplé.
Jako u nás. Žádný problém to vyndat z formičky. Dělá to teda má
paní, já jen koukám. Myslím že ty formičky nedává do myčky na nádobí,
jen je po použití vytře do čista vlhkou utěrkou.
To s tím těstem budeš mít pravdu. Opakovaně se musí dbát na dostatečnou
dobu na přípravu těsta, které je pak na omak mastné a nelepí na
prstech.
Psst, mně chutnaj kuličky těsta víc, než hotové pracny.
Máš asi teflonové:-)))
Problém je s množstvím ořechů v těstě a másla nebo tuku.
To asi ne, mám takové ty staré plechové. přesně tyto
https://aukro.cz/stare-formicky-na-vanocni-cukrovi-pracny-orechy-10-ks-1-kc-6978929607
není nutné je speciálně mastit, pak je to ještě horší. vlastní zkušenost. V těstu mám máslo, to celkem stačí. na určité množství mouky polovinu másla, jemně mleté ořechy nebo mandle. Pokud je jich víc, tak dám méně másla, ořechy nebo mandle jsou mastné a dávám žloutek a cukr (polovina másla) tedy poměr mouka - máslo . cukr 4:2:1
Také je mám. Tak jde i o délku pečení. Mám doma recept na medvědí tlapky a ty jdou klepat náramně a pak je tam ten starý po babičce na ořechy a tam je problém tím poměrem. Ořechy se pak chytají k povrchu.
Proto si myslím že je to v těstu, a ani s namazáním to nebude lepší. Ořechy jsou fajn ale nemělo by jich být příliš, určitě né víc než mouky.
Prošla jsem si ten recept, není špatný ale na to množství másla a mouky, je tam celkem hodně cukru. I cukr by to mohl lepit... dávám polovinu.
Jo, a napadá mne ještě jedna věc, teplota a délka pečení. Jestli ten cukr karamelizuje (kolem 160°C) ... karamel je výtečné lepidlo.
Moje peče ty pracny spíš jen krátce a i když si nastaví teplotu na 180°C, tak to může být klidně v toleranci 170 ... 190°C. Osobně jsem pro pečení, smažení i vaření za mírnějšího přísunu energie. Také jsme jednou zkusili vařit vajíčka při 66°C (asi tak, už si to přesně nepamatuji, musel bych si to vyhledat). Tato metoda "vaření" má nějaký anglický, nebo francouzský název.
Doba "vaření" asi půl hodiny, výsledek : bílek spíš rosolovitý a opálově průhledný, žloutek krémový. Ono jde o přesné dodržení předepsané teploty. A chuť? Nic moc, žádná senzace, spíš mi vadila ta rosolovitost bílku. Ale maso připravené tímto způsobem je vynikající. Syn připravuje takhle jehněčí kýtu, vaří ji snad 10 hodin a pak ji jen krátce orestuje.
To je pravda :-) ale podle mě tohospodyňky vědí, že trouba se musí rozehřát. A pracny tak 10-15 minut a nesu je hned ven trochu schladit tak na minutu a mohu vyklepávat. Ale může to být i tukem, pokud je tam olej nebo margarín.
u nás se sádlo nejí :-) ani margarín ne, tedy žádný rostlinný tuk. Peču jen z másla.
Máme také plechové formičky, aspoň 45 let staré. Asi pocínocvaný
železný plech.
moje dělá těsto z
hl. mouka 45 dkg
vl. ořechy 25 dkg
cukt moučka 17 dkg
rostlinný tuk 32 dkg
celé vejce 1 kus
čokoládu 6 dkg
6 lžic kakaa
špetku skořice.
Poslední várku si manželka zbaštila sama, neboť mám nadváhu a tak jsem
ji poprosil, ať to schová a baští si sama, někde za rohem.
Ale ona na to šla od lesa a udělala mi paralelně trubičky plněné sněhem.
Těm ovšem neodolám, po nich potopa.
No a další pohromou pro mne je její jablečný štrůdl. Tomu také
neodolám. Jeden celý štrůdl, už ho vůbec neřežu na kousky, škoda času,
pojídám jako tří-píďovou baketu a seč se snažím si to šetřit, je za
půl hodiny pryč.
v našem věku malá nadváhá je prý optimální :-)) tedy důraz na to malá. Větší nadváha obtěžuje při chůzi.
Ne, tak hrozné a už vůbec ne morbidní, to není.
Lékař má v ordinaci lepou ženu praví, "vy máte, mladá paní, pár kilo navíc, ale jedno hezčí, než druhé".
Nemůžu si stěžovat.
Dnes jsem byl odbyt ve strouhance obaleným a smaženým řízkem nějaké
mořské obludy, původem z mrazáku supermarketu. S vařeným bramborem,
máslem a "tatarkou". No, sněd jsem to a pochválil jsem to.
Radši mám pstruha na másle z pánvičky, ale to prej není z moře, takže
pstruh bude přístí tejden. Zejtra si na truc koupím nezavinuté zavináče,
ty mám taky rád, ale ta moje ne tolik, takže mi moc neují. Kočce je to
také moc kyselé a kořeněné. A nebo uzenou makrelu, ještě nevím, A nebo
obojí. Jo a škvarky jsem už neměl ani nepamatuji.
Minulý pátek mi má drahá udělala španělské ptáčky s rýží, ty já
také moc, moc, moc rád. Zřejmě měla ta moje nějaké výčitky svědomí,
nebo co a dala mi hned dva překrásné kousky tohoto ptactva. ...A pak mám
být hubenej, jako když mi bylo dvacet.
:-))))))))
Ptáčky nemusím, ale toho pstruha na másle bych si dal:-)
Jinak už delší dobu mám chuť na smažák a vždycky zapomenu koupit sýr.
Teď si mi to připomněl s tou tatarkou:-)
Třeba nejí maso. Jen ryby. I když to je taky maso. Ptáčky taky jíme, a zejména naše asijská rodinka je má ráda. Ale nejraději pečenou kachnu.
Kachnu si dám, ale už jen někdy. když jsem měl doma chov, bylo to něco jiného. Ty kupované, kolem kachny jen prošly:-)
Nevím, my máme příbuzného který chová kachny. Občas od něj koupím, má je hezky na zahradě, s vodou... všecko správně. Přesto rodinka preferovala ty kupované z obchodu. Tedy možná to bylo jedno. To je těžké posoudit pro nás co se nevyznáme. Kupovaná kachna je měkoučká, rozpadá se a voní. Ta z chovu je pevnější, taková kompaktní a není tak aromatická. Tedy nevoní tak kachnou. Je tužší.
á mám zkušenost opačnou:-)
jediná kachna, který mi chutnala, kupovaná, byla z maďarských velkochovů.
Má převážně zelený obal. U těch ostatních jsem vždy spíš cítil
knedlík, zelí, než kachnu.
Babička říkala, že pták dospělý, tedy už ne kuře, musí odležet,
než se připravuje na vaření, pečení a pod. To platí i pro jiné
živočišné maso. Zrovna tak pro divočinu, tedy zajíce a koroptve.
Dělala to prostě, že oškubané zvíře (a zabité samozřejmě) dala do
plátěného pytle namočeného do octa (kvůli mouchám) a takto si daný kur
počkal na další zpracování dva dny a i déle, podle teploty vzduchu.
Neměli jsme lednici, takže ve sklepě, nebo u dědy v dílně.
No, mě nechutná ten vnitřek, nepasuje mi k tomu, vždycky jsem snědl jen maso:-)
To jsou ta střeva :-)) říkáme tomu uvnitř tak. cibule, vejce, okurek a špek.
Dcera byla na výletě s angličanama od školy a naservírovali jim tam
španělské ptáčky tak raději neobědvovali :-)
Ja to tedy taky mám sprotivené od školních let, asi to ve školních
jídelnách neuměli uvařit.
zrovna angličané mají co povídat, ty jejích nadívané ovčí žaludky a odpudivé pudinky. Nejhorší kuchyně na světě. Proto jsou tak vychrtlí
Dívá se občas na Seznam televizi... jak tam hodnotí naší kuchyni
cizinci. Tuhle tam byla kachna:-)
Líbilo se mi jak jí knedlíky:-)
nm to chutná :-) když je to pěkně podusené libovém hovězím plátku potřeném horčicí, je to supr. Pro asijskou rodinku dělám krůtí a nejvíc jim chutná to vajíčko uvnitř.
Ono je to těmi ořechy v těstě, lépe méně, než více a nebo se dají nahradit bílým nebo stříbrným mákem (chutnají jako lískové oříšky a vlašáky)