Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> S Lukáškem na zahrádce

Informace

Název: S Lukáškem na zahrádce
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: -
Správci: Bobkoun , nevimzevim
Založeno: 22.02.2021 09:29
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 251396x
Příspěvků:
4859

Toto téma sledují (4):


Předmět diskuze: S Lukáškem na zahrádce - ❤️ Krásné ráno, zahrádko. Krásné ráno, zahrádkáři. Rady nejen do zahrady:) Na zahrádce se dá i posedět, při dobrém jídle a pití, a samozřejmě konverzovat o čemkoliv.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #1524

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 21:14:10 | #1524
Reakce na příspěvek #1522

Vymazala jsem je , ale i tak jich dost nešlo



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.21 21:55:35 | #1525 (1)

nevymazávám formičky vůbec a nikdy nemám problém s vyklopením. Jen ťuknu lehce a je to venku . V těstu bude nějaká chyba. Nebo je pracka moc studená, vyklepávám ještě teplé.


 #1524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 04:41:14 | #1526 (2)

Jako u nás. Žádný problém to vyndat z formičky. Dělá to teda má paní, já jen koukám. Myslím že ty formičky nedává do myčky na nádobí, jen je po použití vytře do čista vlhkou utěrkou.
To s tím těstem budeš mít pravdu. Opakovaně se musí dbát na dostatečnou dobu na přípravu těsta, které je pak na omak mastné a nelepí na prstech.
Psst, mně chutnaj kuličky těsta víc, než hotové pracny.


 #1525 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 08:32:19 | #1530 (3)

:-DDD



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 08:31:59 | #1529 (2)

Máš asi teflonové:-)))
Problém je s množstvím ořechů v těstě a másla nebo tuku.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 10:09:07 | #1532 (3)

To asi ne, mám takové ty staré plechové. přesně tyto
https://aukro.cz/stare-formicky-na-vanocni-cukrovi-pracny-orechy-10-ks-1-kc-6978929607

není nutné je speciálně mastit, pak je to ještě horší. vlastní zkušenost. V těstu mám máslo, to celkem stačí. na určité množství mouky polovinu másla, jemně mleté ořechy nebo mandle. Pokud je jich víc, tak dám méně másla, ořechy nebo mandle jsou mastné a dávám žloutek a cukr (polovina másla) tedy poměr mouka - máslo . cukr 4:2:1


 #1529 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 11:49:28 | #1533 (4)

Také je mám. Tak jde i o délku pečení. Mám doma recept na medvědí tlapky a ty jdou klepat náramně a pak je tam ten starý po babičce na ořechy a tam je problém tím poměrem. Ořechy se pak chytají k povrchu.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 15:41:16 | #1534 (5)

Proto si myslím že je to v těstu, a ani s namazáním to nebude lepší. Ořechy jsou fajn ale nemělo by jich být příliš, určitě né víc než mouky.


 #1533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 15:43:35 | #1535 (6)

Prošla jsem si ten recept, není špatný ale na to množství másla a mouky, je tam celkem hodně cukru. I cukr by to mohl lepit... dávám polovinu.


 #1534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:47:42 | #1539 (7)

Tak, hlavně, že to chutná:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:20:46 | #1557 (7)

Jo, a napadá mne ještě jedna věc, teplota a délka pečení. Jestli ten cukr karamelizuje (kolem 160°C) ... karamel je výtečné lepidlo.

Moje peče ty pracny spíš jen krátce a i když si nastaví teplotu na 180°C, tak to může být klidně v toleranci 170 ... 190°C. Osobně jsem pro pečení, smažení i vaření za mírnějšího přísunu energie. Také jsme jednou zkusili vařit vajíčka při 66°C (asi tak, už si to přesně nepamatuji, musel bych si to vyhledat). Tato metoda "vaření" má nějaký anglický, nebo francouzský název.

Doba "vaření" asi půl hodiny, výsledek : bílek spíš rosolovitý a opálově průhledný, žloutek krémový. Ono jde o přesné dodržení předepsané teploty. A chuť? Nic moc, žádná senzace, spíš mi vadila ta rosolovitost bílku. Ale maso připravené tímto způsobem je vynikající. Syn připravuje takhle jehněčí kýtu, vaří ji snad 10 hodin a pak ji jen krátce orestuje.


 #1535 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:26:29 | #1559 (8)

To je pravda :-) ale podle mě tohospodyňky vědí, že trouba se musí rozehřát. A pracny tak 10-15 minut a nesu je hned ven trochu schladit tak na minutu a mohu vyklepávat. Ale může to být i tukem, pokud je tam olej nebo margarín.


 #1557 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:02:40 | #1564 (9)

Neurážej nás trouby:-)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:03:54 | #1566 (10)

:-)) ty bys potřeboval schladit?


 #1564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:05:00 | #1569 (11)

Tak, je jaro, nediv se:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:00:54 | #1562 (8)

To už je molekulární kuchyně Hestona Blumenthala:-)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:47:00 | #1538 (6)

To mazání je doré, sádlo nejlepší:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:56:43 | #1541 (7)

u nás se sádlo nejí :-) ani margarín ne, tedy žádný rostlinný tuk. Peču jen z másla.


 #1538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 15:57:48 | #1550 (8)

A chleba ten by si jen mazali máslem a sádlem... to je ze Švejka:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 16:42:38 | #1537 (4)

Máme také plechové formičky, aspoň 45 let staré. Asi pocínocvaný železný plech.
moje dělá těsto z
hl. mouka 45 dkg
vl. ořechy 25 dkg
cukt moučka 17 dkg
rostlinný tuk 32 dkg
celé vejce 1 kus
čokoládu 6 dkg
6 lžic kakaa
špetku skořice.


 #1532 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 19:48:43 | #1540 (5)

Co kdyby si nám zaslal výsledek?:-))))))))))))
Jestli nás nešidíš?:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 21:53:46 | #1542 (6)

Poslední várku si manželka zbaštila sama, neboť mám nadváhu a tak jsem ji poprosil, ať to schová a baští si sama, někde za rohem. *15238*
Ale ona na to šla od lesa a udělala mi paralelně trubičky plněné sněhem. Těm ovšem neodolám, po nich potopa.
No a další pohromou pro mne je její jablečný štrůdl. Tomu také neodolám. Jeden celý štrůdl, už ho vůbec neřežu na kousky, škoda času, pojídám jako tří-píďovou baketu a seč se snažím si to šetřit, je za půl hodiny pryč.


 #1540 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.21 21:54:52 | #1543 (7)

a manželka nemá nadváhu?


 #1542 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 00:29:59 | #1544 (8)

Má, ale neuznává to. Je mlsný jazýček.


 #1543 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 07:10:52 | #1545 (9)

v našem věku malá nadváhá je prý optimální :-)) tedy důraz na to malá. Větší nadváha obtěžuje při chůzi.


 #1544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 11:43:15 | #1547 (10)

Ne, tak hrozné a už vůbec ne morbidní, to není. *15238* *15238* *15238* *15238*

Lékař má v ordinaci lepou ženu praví, "vy máte, mladá paní, pár kilo navíc, ale jedno hezčí, než druhé".


 #1545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 15:56:38 | #1549 (7)

Sakra, tam e peče, vaří, smaží:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 16:35:09 | #1551 (8)

Nemůžu si stěžovat. *15238*

Dnes jsem byl odbyt ve strouhance obaleným a smaženým řízkem nějaké mořské obludy, původem z mrazáku supermarketu. S vařeným bramborem, máslem a "tatarkou". No, sněd jsem to a pochválil jsem to.
Radši mám pstruha na másle z pánvičky, ale to prej není z moře, takže pstruh bude přístí tejden. Zejtra si na truc koupím nezavinuté zavináče, ty mám taky rád, ale ta moje ne tolik, takže mi moc neují. Kočce je to také moc kyselé a kořeněné. A nebo uzenou makrelu, ještě nevím, A nebo obojí. Jo a škvarky jsem už neměl ani nepamatuji.
Minulý pátek mi má drahá udělala španělské ptáčky s rýží, ty já také moc, moc, moc rád. Zřejmě měla ta moje nějaké výčitky svědomí, nebo co a dala mi hned dva překrásné kousky tohoto ptactva. ...A pak mám být hubenej, jako když mi bylo dvacet.
*15238*


 #1549 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
30.03.21 19:47:47 | #1552 (9)

:-))))))))
Ptáčky nemusím, ale toho pstruha na másle bych si dal:-)
Jinak už delší dobu mám chuť na smažák a vždycky zapomenu koupit sýr. Teď si mi to připomněl s tou tatarkou:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:22:05 | #1558 (10)

Ptáčky nemusím,

Nevíš o co přicházíš. *3284*


 #1552 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 07:28:01 | #1560 (11)

Třeba nejí maso. Jen ryby. I když to je taky maso. Ptáčky taky jíme, a zejména naše asijská rodinka je má ráda. Ale nejraději pečenou kachnu.


 #1558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:03:57 | #1567 (12)

Kachnu si dám, ale už jen někdy. když jsem měl doma chov, bylo to něco jiného. Ty kupované, kolem kachny jen prošly:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:07:25 | #1570 (13)

Nevím, my máme příbuzného který chová kachny. Občas od něj koupím, má je hezky na zahradě, s vodou... všecko správně. Přesto rodinka preferovala ty kupované z obchodu. Tedy možná to bylo jedno. To je těžké posoudit pro nás co se nevyznáme. Kupovaná kachna je měkoučká, rozpadá se a voní. Ta z chovu je pevnější, taková kompaktní a není tak aromatická. Tedy nevoní tak kachnou. Je tužší.


 #1567 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:13:20 | #1574 (14)

á mám zkušenost opačnou:-)
jediná kachna, který mi chutnala, kupovaná, byla z maďarských velkochovů. Má převážně zelený obal. U těch ostatních jsem vždy spíš cítil knedlík, zelí, než kachnu.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:16:04 | #1580 (15)

Tak asi prodávají maďarské kachny, většinou :-))


 #1574 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:18:52 | #1583 (16)

Žiješ v maďarsku:-))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:22:39 | #1585 (17)

to né, ale vozí to maražené, většinou hungary


 #1583 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:28:50 | #1589 (18)

Aha:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:26:40 | #1587 (14)

Babička říkala, že pták dospělý, tedy už ne kuře, musí odležet, než se připravuje na vaření, pečení a pod. To platí i pro jiné živočišné maso. Zrovna tak pro divočinu, tedy zajíce a koroptve.
Dělala to prostě, že oškubané zvíře (a zabité samozřejmě) dala do plátěného pytle namočeného do octa (kvůli mouchám) a takto si daný kur počkal na další zpracování dva dny a i déle, podle teploty vzduchu. Neměli jsme lednici, takže ve sklepě, nebo u dědy v dílně.


 #1570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:02:14 | #1563 (11)

Právě, že vím, od malička mi nechutnali. Mám raději moravského vrabce:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:03:05 | #1565 (12)

kvůli těm střevům, žejo :-)) vnuci je taky vybírají.


 #1563 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:04:42 | #1568 (13)

No, mě nechutná ten vnitřek, nepasuje mi k tomu, vždycky jsem snědl jen maso:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:08:09 | #1571 (14)

To jsou ta střeva :-)) říkáme tomu uvnitř tak. cibule, vejce, okurek a špek.


 #1568 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:12:13 | #1572 (15)

Dcera byla na výletě s angličanama od školy a naservírovali jim tam španělské ptáčky tak raději neobědvovali :-)
Ja to tedy taky mám sprotivené od školních let, asi to ve školních jídelnách neuměli uvařit.


 #1571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:13:04 | #1573 (16)

no to snad ne, to fakt nejedl nikdo? U nás je to oblíbené jídlo.


 #1572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:14:15 | #1577 (17)

zrovna angličané mají co povídat, ty jejích nadívané ovčí žaludky a odpudivé pudinky. Nejhorší kuchyně na světě. Proto jsou tak vychrtlí


 #1573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:15:11 | #1579 (18)

Kdyby tě slyšeli:-)
Jinak souhlasím:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:18:27 | #1582 (19)

Dívá se občas na Seznam televizi... jak tam hodnotí naší kuchyni cizinci. Tuhle tam byla kachna:-)
Líbilo se mi jak jí knedlíky:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:18:11 | #1581 (17)

Jo prej položili příbory, nechtěli to.


 #1573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:14:08 | #1576 (16)

Uměli to vařit, ale dělali je pořád:-))))))))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:14:34 | #1578 (17)

žemlovku a nule s mákem a rýžový nákyp a UHO:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:19:20 | #1584 (17)

Pro mně je děsivá ta kombinace : . cibule, vejce, okurek a špek.


 #1576 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:24:00 | #1586 (18)

nm to chutná :-) když je to pěkně podusené libovém hovězím plátku potřeném horčicí, je to supr. Pro asijskou rodinku dělám krůtí a nejvíc jim chutná to vajíčko uvnitř.


 #1584 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:27:40 | #1588 (19)

Přesně tak, nejsme náhodou příbuzní? *15238*


 #1586 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:29:37 | #1590 (20)

Rodina se sešla:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
31.03.21 08:13:36 | #1575 (15)

Hm:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
29.03.21 08:30:20 | #1528 (1)

Ono je to těmi ořechy v těstě, lépe méně, než více a nebo se dají nahradit bílým nebo stříbrným mákem (chutnají jako lískové oříšky a vlašáky)